Кой е проф. Николай Денков - служебният министър на образованието и науката

Кой е проф. Николай Денков - служебният министър на образованието и науката

© Анелия НиколоваНиколай Денков, който поема образованието, е професор в Софийския университет, доктор на химическите науки, член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea. С дълъг опит в работни групи и по различни програми на просветното министерство, той се завръща там за втори път като министър, след като беше част от служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г. (назначен също от президента Румен Радев). Денков беше заместник-министър в МОН от 2014 г. при трима от ръководителите на министерството - Румяна Коларова, Тодор Танев и Меглена Кунева, но напусна скоро след като Кунева пое поста заради "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа й".


Като зам.-министър на образованието проф. Денков отговаряше за висшето образование и европейските структурни фондове, включително за изпълнението на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР). Преди това (от 2012 г.) беше в работната група по подготовката й. Макар работата му да вървеше добре, министърът на образованието и науката (2017 - 2017 г.) Меглена Кунева изненадващо преразпредели ресорите на заместниците си и прехвърли оперативната програма на новоназначения Красимир Киряков. Още отпреди това проф. Денков беше изолиран от взимането на решения по отношение на европейските фондове, а новият екип в министерството започна спорни действия по програмата, което не остави избор на Денков, освен да напусне.


Проф. Денков е член на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория "Активни формулировки и материали" във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски".
Кои са другите министри в служебния кабинет - тук
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук


Според класация на университета в Станфорд чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-добрите учени в света. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications и 17 обзора. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Има 12 патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни.


Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.


Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).


Бил е ръководител на 14 защитили докторанти, а други шест са в процес на подготовка.


За своите научни постижения чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда "Питагор" на МОН и др. През 1980 г. завършва Националната природо-математическа гимназия в София. През 1987 г. се дипломира като магистър в Химическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Владее английски и руски език.


Кои са другите министри в служебния кабинет:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 132 Разстроено

  Извинявам се - трети читав след министъра на финансите и професора.

  Ain't no thing like me, except me!
 2. 2 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Представител на естествените науки като шеф на МОН е кошмар за навикналите на лапаница от държавната трапеза социални, културни и политически антрополози, псевдоисторици и всякакви специалисти по вещерство и баяния.

  CONTADOR GRATUITO!
 3. 3 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Човек от научните среди, добре образован, няма забележки в сферата си на компетентност!
  Прави отново впечатление залитането по популистките принципи! Не се търсят менджъри , юристи, технократи...със сигурност ползата от този човек ще е голяма като съветник на един такъв министър. Е, много искам от хвърчилото...

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Много сериозен научен капацитет без съмнение. Очевидно изключително интелигентен човек с IQ по-голямо от цялото изпълнително бюро на ГЕРБ взети заедно

 5. 5 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Някакви си професори от Софийския университет! Друго си бяха тези от школата за мъжество в Симеоново, НБУ, ВИФ и техникума в Свищпов.

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#4] от "Doge":

  Това би било добра референция за учен. Но министъра е политик, който се предполага да налага държавната политика в областта. А това е трудна и крайно неблагодарна работа.

 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#3] от "Корабов":

  Ами да вземе да назначи Радев някой пожарникар с герберски чар, а този да го съветва. Пожарникарят ще разказва приказки оод шипковия, пардон под магнолиевия храст.

 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Сигурно, но той като учен без съмнение има това което целия гербидж няма. И това е най-важното за всеки министър - здрав разум.

 9. 9 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 132 Разстроено

  Много сериозен научен капацитет без съмнение. Очевидно изключително интелигентен човек с IQ по-голямо от цялото изпълнително бюро на ГЕРБ взети заедно
  —цитат от коментар 4 на Doge


  Герб не са броят! Те дори не правят реазлика между IQ и ковид тест. Като им излязат и двата отрицателни празнуват правят банкет. Мистрите на финансите, културата и науката - супер! Ами останалите? Или имаме трима читави - значи Радев е за тройка - минава. Ами не! Не става. На мен поне ми омръзна да сме "тройкаджиите" на Европа! Минали по милост.

  Ain't no thing like me, except me!
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Всичко извън Мафията е добро за България ..

 11. 11 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 293 Любопитно

  До коментар [#1] от "ArrogantBastard":

  кого наричаш "професора"?
  мислех, че имаш предвед този.

 12. 12 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#11] от "dantscheff":

  Станаха двама - проф. Минеков и проф. Денков. Респект и за двамата.

  Ain't no thing like me, except me!
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#8] от "Doge":

  О не, здравия разум въобще не е достатъчен. По-скоро му трябва много твърда глава и здрава гърбина.

 14. 14 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#11] от "dantscheff":Станаха двама - проф. Минеков и проф. Денков. Респект и за двамата.
  —цитат от коментар 12 на ArrogantBastard


  Ами яначко що го пропусна?

  : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Човек от научните среди, добре образован, няма забележки в сферата си на компетентност!Прави отново впечатление залитането по популистките принципи! Не се търсят менджъри , юристи, технократи...със сигурност ползата от този човек ще е голяма като съветник на един такъв министър. Е, много искам от хвърчилото...
  —цитат от коментар 3 на Корабов


  Уффффф!
  Дори ако сложим настрана, че вече беше зам-министър на министерството, то само работата му като ръководител на програми от калибъра на европейската космическа и лабораторията му са гаранция, че ако не е имал - със сигурност е натрупал и мениджърски опит.

  Прочее ... много ми е интересно какво разбирате под "технократ"?
  Щото Денков го покрива понятието.
  Както чета - вашето "разбиране" е по-скоро за "бюрократ".
  Надявам се да не е чак пък "майстор заварчик втори разряд" ... :)))))

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  някви глупости приказваш.
  гледа се ниво на управленски опит.

 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  бре.
  тоя човек ме изненада.
  много добър избор.

 18. 18 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 132 Неутрално

  [quote#14:"Онуфри"][/quote]

  Опитваш се да ме дразниш ли?

  Ain't no thing like me, except me!
 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#5] от "3biri":

  “Някакви си професори от Софийския университет! ”

  Мани, мани, никой от професорите няма в биографията си, че се е квалифицирал от СЛУХТЕНЕ на лекции както е квалификацията на Цвък Цвък по националната сигурност. И нагли - вместо да “слухтят” изнасят лекции и то в чужбина! Как ли Каскетът не ги е набарал за “разрушаване на националната сигурност”!

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  “Това би било добра референция за учен. ”

  Ами “мисирките” са гледали атестацията му във ВАС. Можеха да споменат, че бил по един мандат декан на Химическия факултет и зам. декан по учебната част (и какво е постигнато тогава).
  Защото преди да се “налага” държавната политика, някой трябва да я формулира като как изглежда тая политика. А проф. Денков може да изслушва всякакви предложения и бързо да ги отсява.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Най-сетне да има читав министър в този ресор. То злото с прогамите вече е сторено, дано успеее поне малко да пооправи нещата.

 22. 22 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#14:"Онуфри"]
  —цитат от коментар 18 на ArrogantBastard
  Опитваш се да ме дразниш ли? [/quote]

  Ам ... прав си!

  Той ... яначко е един професор!!!

  : )))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Боже, тези министри какви професионални биографии имат само. Впечатляващо!

 24. 24 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  споко. нищо няма да направят :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#3] от "Корабов":

  С какво един юрист или един мениджър е по-компетентен в сферата на образованието от този човек? Образованието не е нито юридически казус нито фирма, която трябва да е на печалба.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  В предишния си мандат Денков така натъкми програмата ОП НОИР, че после лично се облагодетелства от нея, като участва явно или скрито в поне три ЦВП и ЦК. Ще видим сега какво ще измисли.

  Иначе като учен, да, безспорен капацитет е, малко са такива като него в България.

 27. 27 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 295 Гневно

  Имам доста наблюдения върху образованието покрай съпругата ми, която има нещастието да е дългогодишна учителка ! И според мен първата му работа трябва да бъде да разкара няколко "кадри" от МОН като може да започне с Ваня Кастрева. Там има хора дето правят золуми в образованието вече над 30 години. Има хора на по 70 години дето вземат заплати и пенсии и са на ръководни позиции. Да не говорим за рекета с измислените принудително-доброволни състезания - Многознайко, Любословие , Родолюбие и други такива, в които родителите плащат пари на едни àстни фирми ( 50 000 деца х 6 лв за състезание!) за един формален тест, който си се проверява в училище! Какво състезание в начален етап(1-4 клас) по математика и английски ? Кому е нужно? И всичко това се организира под натиск на експертите от РУО на МОН!! Лесни пари за приближени. Да не говорим за раздаването на таблети и лаптопи (разбира се доставени от правилните фирми) на деца от "общността" и показното нетърсене на отговорност за продадените и счупените!

  O sancta simplicita!
 28. 28 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#2] от "г-н Думанов":

  +++++
  Изпитвам нечистоплътност само като се сетя за предните. Трябва да остане за постоянно!

 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За краткото време дано успее да подобри нещата във университетите, че с Герб вървяха само съкращения на специалности и читави преподаватели

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#27] от "тракиец":

  Е аз като родител мога да ви уверя че тия безумни състезания не ги налага или дори промотира министреството. А се организират заради търсенето им от родители-маниаци. И тук-там някакви бонуси при кандидатстване в "елитни" училища. И не, не почват с 1 клас, има и за 4 годишни деца даже, до първи клас вече имат по 2-3 "медала" най-наточените.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#20] от "wanderer":

  Надявам се да разбира от темата пък дали се справя ще може да коментираме по-нататък.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#27] от "тракиец":

  "И според мен първата му работа трябва да бъде да разкара няколко "кадри" от МОН като може да започне с Ваня Кастрева."

  Едва ли. Ваня Кастрева и Таня Михайлова са му опоненти от години. А принципът на работа на професора е опонентите да ги държи "на масата" и да докладват с факти и аргументи. В този смисъл, г-жа Кастрева я чака голям зор.

 33. 33 Профил на avangard
  avangard
  Рейтинг: 241 Неутрално

  За краткото време дано успее да подобри нещата във университетите, че с Герб вървяха само съкращения на специалности и читави преподаватели
  —цитат от коментар 29 на ggot


  Ако Вие сте завършили висше образование, наистина има нужда от голямо подобрение.

 34. 34 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Николай Денков е техничар и има дар слово!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK