Атанас Атанасов призова Бойко Рашков да провери подслушвани ли са 32 политици

Атанас Атанасов призова Бойко Рашков да провери подслушвани ли са 32 политици

© Анелия НиколоваСъпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов апелира вътрешният министър Бойко Рашков да извърши проверка по отношение на кого са използвани специални разузнавателни средства (СРС) в последните три месеца от дирекция "Вътрешна сигурност", както и по кои оперативни дела са унищожени материалите, придобити чрез СРС, откакто е назначено служебното правителство.


"Каква е работата на "Вътрешна сигурност" на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори", попита Атанасова в интервю за БНР. По думите му злоупотреба със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци, са извършвани в три звена на специалните служби. Той призова вътрешният министър "да извърши щателна проверка".


Пред "Свободна Европа" Атанасов заяви, че три звена в службите за сигурност са подслушвали 32 висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април. Той се позова на свой "сигурен източник" и каза, че "информацията е напълно достоверна, за да я изнесе публично". "Апелирам служебния вътрешен министър да извърши проверка, за да се освети този скандал. Това е Уотъргейт, разбирате ли?", заяви Атанасов. Вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНТ, че очаква служебният вътрешен министър Бойко Рашков да намери време и да стигне до темата с подслушването на политици. Днес пред "Медиапул" Иванов попита бившия премиер Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и бившият президент Росен Плевнелиев дали са знаели за подслушването на опозиционни политици преди парламентарните избори тази година."Демократична България" на този етап отказва да съобщи с какви данни разполага за това това кои са подслушваните.
"Самозабравили са се тези хора начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов. () Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава", заяви Атанасов, който е бивш директор на Националната служба за сигурност.


"Ако доскоро бяхме премиерска република, а сега сме президентска република, е крайно време след изборите на 11 юли да възстановим парламентарната република", подчерта той.


По думите му, за да има прозрачност на следващите избори, е необходимо да бъде демонтирана Борисовата държава. "Трябва да бъдат освобождавани още хора от репресивния апарат на Борисовата държава", каза Атанасов. Според него тези процеси и кадрови промени "се развиват твърде бавно". Наложително е да бъдат освободени почти всички областни директори на МВР в страната, смята Атанасов. За промените в Столичната дирекция на МВР той коментира, че при "козметични промени се разнасят големи писъци".


В последните дни бяха сменени главният секретар на МВР Ивайло Йорданов и заместниците му, административният секретар Бойко Славчев и шефът на инспектората Николай Гешев, директорът на столичната полиция Георги Хаджиев. За излезлите в отпуск шефове на Държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев и Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, които първо не се явиха при служебния премиер Стефан Янев, а след това се явиха, но той отказа среща с тях, Атанасов отбеляза, че "тяхната съдба е решена и ще приключи до няколко дни".


Атанасов каза, че вътрешният министър Бойко Рашков "проявява енергия, но се опитват да го заблуждават, да му отклоняват вниманието". "Има изразена съпротива срещу опитите за кадрови промени", подчерта Атанас Атанасов и даде пример с акцията в Пловдив и арестите в Трето РПУ в града. Вчера директорът на управлението Самуил Хаджиев и още 6 полицаи бяха арестувани при акция на Окръжната прокуратура и "Вътрешна сигурност" на МВР. Разследват се за корупция, участие в наркотрафик и проституция.


"Това е съвместна операция на прокуратурата и на "Вътрешна сигурност" в МВР с цел да бъде спасен от уволнение директорът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков. Това е най-верният човек на Гешев (главният прокурор - бел.ред.) вътре в МВР", заяви Атанасов.


"Демократична България" ще работи за обща платформа за мнозинство в следващия парламент за създаване на правителство, защото ако след изборите отново не се създаде правителство, това ще компрометира парламентаризма като цяло у нас, посочи още Атанасов. Той изрази надежда, че протестните партии ще се доближат до мнозинство. "Ако се наложи, може да се търси подкрепа от някоя от другите партии, но мнозинство и правителство на промяната трябва да бъде създадено", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK