Банкер от КТБ: Името Пеевски го няма, но службите могат да узнаят как дърпа конците

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев (вляво) и депутатът от ДПС Делян Пеевски бяха близки в годините, но след разрива им за месеци банката фалира.

© Дневник

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев (вляво) и депутатът от ДПС Делян Пеевски бяха близки в годините, но след разрива им за месеци банката фалира.Службите и прокуратурата знаят прекрасно как да разберат кои фирми са на Делян Пеевски. Това коментира в предаването "Алтернативата" ръководителят на управление "Кредитиране" във фалиралата през 2014 г. КТБ Георги Зяпков. Той е един от 18-те подсъдими в процеса за фалита на банката, който още е в началната си фаза, а основен обвинител по него беше сегашният главен прокурор Иван Гешев.


"Аз бях кредитен инспектор, който обслужваше фирмите му преди затварянето на КТБ. Разбира се, него го нямаше никъде. Наистина името му не може да бъде видяно в Търговския регистър. Но има изпълнителни директори, които, ако се извикат, ще се разбере кой дърпа конците", каза Зяпков


Повод за разясненията му стана проверката от последните дни в държавната Българска банка за развитие (ББР), раздала на 8 фирми на крупни бизнесмени над 1 млрд. лв. в противоречие със закона и устава си. Целенасоченото финансиране на фирми, част от които се свързват в медийни разследвания с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, както и с други близки до властта имена, води и до аналогията с фалита на КТБ преди години.
Кои фирми са получили големи кредити от създадената за подкрепа на малкия и средния иновативен бизнес ББР вижте тук.


В материалите от разследването "КТБ" името на Пеевски се споменава над 100 пъти, но той досега не е разпитван като свидетел. Зяпков каза, че и при разпитите през всичките тези години и той не е бил питан за бившия депутат от ДПС.


Банкерът разказа, че се е срещал с Пеевски в коридорите на банката, но не е имал срещи с него, защото нивото му е било недостатъчно високо. Поздравявали са се, а Пеевски му казвал да очаква посещение на конкретни хора, за да оформят уредените от него сделки. "Утре ще дойде при теб еди кой си, за да свършите работа", казвал депутатът.


На въпрос как е разбирал, че фирмите са на Пеевски, Зяпков отговори: "От хората, които представляваха тези дружества. Знам от кой получаваха задачи". Добави, че два месеца след събарянето на КТБ фирмата "Водстрой" (вероятно се има предвид строителната компания "Водстрой 98") получила 50 млн. лв. кредит от ББР в разрез със закона и устава, по същия начин бил финансиран и "Булгартабак".


Със свидетелствата си Зяпков опровергава тезата на ДПС за това, че Пеевски не е бил финансиран от ББР, основана на аргумента, че името му липсва в регистрите. Депутатът от движението и съвносител на редица закони с Пеевски Йордан Цонев заяви преди ден, че неговият колега никога не е имал кредити от ББР нито в лично качество, нито чрез юридически лица, в които участва. Т. к. банката не е типична търговска банка и не обслужва физически лица, обяснението на Цонев се основава най-вече на това, че "по данни от регистрите Пеевски никъде не участва". Той омаловажи и разследванията на седмичника "Капитал" , който установява различни непреки връзки между бизнесите, определяйки го като "една жена каза".


Как се крие собственост в компания, четете в "Капитал" тук.
Повече за дружествата, в които Пеевски има влияние, четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK