Янев търси как да отстрани шефовете на ДАНС и разузнаването

Стефан Янев

© Юлия Лазарова

Стефан ЯневСлужебният премиер Стефан Янев смята, че шефовете на ДАНС и на разузнаването сами са се дискредитирали като са поискали неплатен отпуск за период равен или по-дълъг от управлението на служебното правителство, а с това са уронили престижа на двете институции. Въпросът за уволнението им не стои, но се търсят варианти да бъдат отстранени и да се назначи ново ръководство, коментира Янев в интервю за БНТ.


Целта е тези служби да заработят в интерес на гражданите, а не на други политически интереси, каза той.


Янев заяви, че е заварил хаос в държавната администрация при начина на функциониране, подготовка и взимане на решения, което не отговаря на модела на прозрачно управление.
Премиерът потвърди информацията за подслушване на политици от опозицията. Добави, че ще се въздържи да споделя информация, която има, и добави, че коментари могат да се правят едва след като фактите и доказателствата минат съдебната фаза.


Министър-председателят заяви в отговор на въпрос, че трябва да се промени стратегията за управление на пандемията, защото резултатите не са задоволителни. Работи се по нова стратегия, която да управлява пандемията при точен баланс между здравните мерки, ваксинационните планове, постигането на колективен имунитет и усилия в подкрепа на бизнеса.


На въпрос за българската позиция за Северна Македония той потвърди, че тя е оформена с декларация на парламента и е непроменима. "Но сме готови на неформални разговори и да започнем практическа работа по теми, които биха могли да станат част от пътната карта за излизане от ситуацията, защото България поддържа европейското бъдеще на република Северна Македония и Албания в пакет", добави той.


Попитан доколко бизнесменът с обвинения за организатор на престъпна група Васил Божков има влияние в назначенията в министерствата и ведомствата, извършвани от служебния кабинет, отговори, че не го познава и смята за несериозно да коментира негови аспирации. Запитан конкретно за назначението на новия шеф на НАП Румен Спецов (ГЕРБ подозира, че той поема поста заради влиянието на Божков), премиерът отговори: "Ако неговите резултати не покажат резултатите, които обявих, ще предложим друго решение".


Негативната реакция на заместника си и вътрешен министър Бойко Рашков по адрес на двама водещи на Би Ти Ви, коментира с думите: "Политиците не бива да си позволяват оценка по отношение на журналистите, дава я зрителят."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK