ГЕРБ видя в скандала с подслушването опит за обезглавяване на службите в полза на Русия

ГЕРБ видя в скандала с подслушването опит за обезглавяване на службите в полза на Русия

© ДневникСпоред ГЕРБ скандалът с подслушването на политици от опозицията е фалшив и цели да даде на служебния кабинет основание да смени шефовете на специалните служби. Така те щели да бъдат наказани за успехите си при разбиването на руската шпионска мрежа у нас. Като допълнителен ефект казусът се използвал, за да възстанови имиджа на вътрешния министър Бойко Рашков след непремерените му изказвания по адрес на журналисти. Този прочит на събитията изложиха днес на извънреден брифинг Даниел Митов и Тома Биков от ГЕРБ. Във вчерашната реакция на ГЕРБ по скандала се казваше единствено, че това е втора "афера Костинброд".


Днес Митов и Биков доразвиха обясненията на партията за скандала, който започна от заявлението за подслушване, направено от председателя на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. Те настояха служебният премиер да разсекрети всички документи по казуса.


Каква е позицията на политическите партии по скандала, четете тук.
За какво сигнализира "Демократична България", четете тук.
Какви други скандали за подслушване е имало в годините и какви са законовите разпоредби, четете тук.
"Искаме да знаем истината и ако е нарушен законът, нарушителите трябва да понесат отговорност. Ние обаче знаем, че службите съвсем наскоро бяха изслушани в НАТО по разкриването на шпионската мрежа в България в полза на Руската федерация и им бе дадена най-висока оценка. Очевидно [президентът] Румен Радев и [вътрешният министър ] Бойко Рашков не могат да простят на службите, че разбиха руската шпионска мрежа. Нашата оценка е, че атаките срещу службите са заради това. Служебният кабинет се превръща в предизборен щаб на Радев и служи за неговото преизбиране", заяви Даниел Митов .


"Министърът [на вътрешните работи] участва в [предизборната] кампанията [на президента] вместо да организира изборите. Шокирани сме от казаното от премиера, че е чул от медиите, а медиите публикуваха изявлението на Атанасов. Настояваме да получим конкретни резултати. Да бъдат разсекретени всички документи, в които става дума за подслушване на политици", добави Биков.


Двамата обаче не можаха да отговорят убедително на въпроса защо предишният министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е разписал молбите на шефовете на разузнаването и на ДАНС да излязат в неплатен отпуск за близо три месеца. "Може да са имали информация какво ще правят политиците. Защото искат да овладеят службите и може би са имали информация за това", предположи Биков. Омаловажи темата с думите: "Какво ще научим, ако подслушваме Атанас Атанасов? Каквото четем в книгите на Дан Браун."


Като обвърза сигнала на "Демократична България" с последвалата реакция от вътрешния министър и премиера Биков добави: Имам чувството, че голяма част от симпатизантите на "Демократична България" не симпатизират на милиционерщината и конспиративната теория, на която Атанасов е жертва от други години".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK