Жан Виденов ще е секретар на нова лява русофилска коалиция

Жан Виденов ще е секретар на нова лява русофилска коалиция

© Георги КожухаровЧетири политически партии са в новата предизборна коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва в парламентарните избори на 11 юли, съобщиха днес в Националния пресклуб на БТА от инициативата "Лявата алтернатива на България".


Това са социалистическата партия "Български път" с председател проф. Ангел Димов (бивш депутат от БСП, напуснал партията през 2000 г. поради несъгласие със съучастието на съпартийци са свалянето на Виденов), политическата партия "Българска прогресивна линия" с председател Красимир Янков (бивш областен шеф на БСП Варна и депутат, отцепил се зцаедно с групата противници на лидера Корнелия Нинова в 44-ия парламент), политическата партия "Възраждане на отечеството" с лидер Николай Малинов (бивш издател на вестник "Дума" и председател на движение "Русофили" ) и политическата партия "Партия на българските комунисти" с лидер Иван Пенчев.


Председател на коалицията е Иван Атанасов, а организационен секретар е Жан Виденов (лидер на БСП между 1991 и 1996 г. и премиер между 1995 и 1997 г., при чието управление страната изпада в безпрецедентна финансово-икономическа криза, довела впоследствие до налагането на режим на валутен борд от Международния валутен фонд).
. Атанасов каза, че Жан Виденов е "архитектът на коалицията" и той ги е убедил, че трябва да са с русофилите.


Създаваме тази коалиция, защото "левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание, съответстващо на броя на левите хора в България", каза Иван Атанасов, цитиран от БТА. По думите му, новата коалиция цели да представлява лява алтернатива, която да е различна от Българската социалистическа партия и от коалицията, която тя създава.


"Като лява алтернатива, ще създаваме партия след изборите, а в момента участваме като личности, които ни обединява грижата за България", коментира Атанасов. Той каза, че не са водили разговори с БСП и нямат намерения да водят.


Красимир Янков каза, че да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно за да си в левия спектър на политиката. Според него лявото политическо пространство е свободно, не приемат то да е "набутано" в ъгъла и да не е представено в Народното събрание. Обществото има нужда от нова, прогресивна, лява политика, като реакция на новата икономическа среда, в която ни постави 21-и век, заяви Янков.


По повод на сегашната обществена и политическа обстановка, Жан Виденов каза, че "тя е изнервена, тя е пълна с клюки, тя е пълна само с подслушвания, които нямат никакво съдебно значение". По никакъв начин няма да допуснем това да е нашият стил, заяви Виденов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK