Правителството обсъжда варианти за прочистване на избирателните списъци

Правителството обсъжда варианти за прочистване на избирателните списъци

© Георги КожухаровПрочистване на избирателните списъци за предстоящите на 11 юли парламентарни избори, предложено от министъра на финансите Асен Василев, е обсъждало служебното правителство на последното си заседание на 19 май, става известно от стенограмата от заседанието. Василев е предложил от избирателните списъци да бъдат извадени хора, които живеят трайно в чужбина, както и такива, които нямат валидни български документи за самоличност. Премиерът Стефан Янев е заръчал на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков да сформира работна група, която да прецени дали е възможно да се направи такова прочистване.


Днес от Министерството на финансите уточняват в съобщение до медиите, че министър Василев е поставил за обсъждане в бъдеще въпросите във връзка с наличието на т.нар. мъртви души в избирателните списъци. В съобщението ведомството изрично е отхвърлило медийни тълкувания, че сред обсъжданите идеи е ограничаването на право на глас на хората, плащащи в чужбина. "По никакъв начин в рамките на проведената дискусия не е предлагано ограничаване правото на глас на българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България", се казва и в разпространено малко по-късно съобщение на Министерския съвет.


Министерството на финансите: Проблеми за обсъждане на дебат в бъдеще


"Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност - лична карта, международен паспорт и други, да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?" - този е един от въпросите, които Асен Василев е поставил за обсъждане на заседанието, се посочва в уточнението на финансовото министерство.
В съобщението се отбелязва още, че Василев е предложил и да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.


Министърът на финансите е поставил тези два проблема за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, пише в съобщението.


"По никакъв начин министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България", се подчертава в текста.


Подобно опровержение разпрати и пресцентърът на Министерския съвет. "В хода на правителственото заседание членовете на кабинета обсъдиха проблема за наличието на "мъртви души" в избирателните списъци и необходимостта да се започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина", пише в него.


Стефан Янев: Ако е възможно, да се направи прочистване в рамките на закона


От стенограмата от заседанието се вижда, че Василев е предложил хората, които са декларирали, че трайно пребивават в чужбина и нямат български документи за самоличност, да бъдат извадени от избирателните списъци.


"Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи - било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи да няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души", предлага Василев.


Премиерът Стефан Янев решава засега министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министъра на вътрешните работи и министъра на финансите да координират дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, което бе записано и в решенията от заседанието.


"След което при необходимост заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на вътрешните работи (Бойко Рашков - бел. ред.) ще направи една работна група, която да прецени какво е възможно и какво не е възможно, и тази работна група съвместно с ЦИК при проверка на законодателството, методология и всичко, което е необходимо, тоест задължително в рамките на закона, да се направи такова прочистване ако е възможно, ако не е възможно - просто няма смисъл да коментираме темата", допълва Янев.


Информация за сформирането на такава група засега няма.


Днес външния министър Светлан Стоев коментира, че решението от избирателните списъци да бъдат изчистени хора, декларирали в НАП, че трайно не пребивават у нас, може да вземе само редовен парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK