Правителството обсъжда варианти за прочистване на избирателните списъци

Правителството обсъжда варианти за прочистване на избирателните списъци

© Георги КожухаровПрочистване на избирателните списъци за предстоящите на 11 юли парламентарни избори, предложено от министъра на финансите Асен Василев, е обсъждало служебното правителство на последното си заседание на 19 май, става известно от стенограмата от заседанието. Василев е предложил от избирателните списъци да бъдат извадени хора, които живеят трайно в чужбина, както и такива, които нямат валидни български документи за самоличност. Премиерът Стефан Янев е заръчал на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков да сформира работна група, която да прецени дали е възможно да се направи такова прочистване.


Днес от Министерството на финансите уточняват в съобщение до медиите, че министър Василев е поставил за обсъждане в бъдеще въпросите във връзка с наличието на т.нар. мъртви души в избирателните списъци. В съобщението ведомството изрично е отхвърлило медийни тълкувания, че сред обсъжданите идеи е ограничаването на право на глас на хората, плащащи в чужбина. "По никакъв начин в рамките на проведената дискусия не е предлагано ограничаване правото на глас на българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България", се казва и в разпространено малко по-късно съобщение на Министерския съвет.


Министерството на финансите: Проблеми за обсъждане на дебат в бъдеще


"Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност - лична карта, международен паспорт и други, да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?" - този е един от въпросите, които Асен Василев е поставил за обсъждане на заседанието, се посочва в уточнението на финансовото министерство.
В съобщението се отбелязва още, че Василев е предложил и да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.


Министърът на финансите е поставил тези два проблема за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, пише в съобщението.


"По никакъв начин министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България", се подчертава в текста.


Подобно опровержение разпрати и пресцентърът на Министерския съвет. "В хода на правителственото заседание членовете на кабинета обсъдиха проблема за наличието на "мъртви души" в избирателните списъци и необходимостта да се започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина", пише в него.


Стефан Янев: Ако е възможно, да се направи прочистване в рамките на закона


От стенограмата от заседанието се вижда, че Василев е предложил хората, които са декларирали, че трайно пребивават в чужбина и нямат български документи за самоличност, да бъдат извадени от избирателните списъци.


"Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи - било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи да няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души", предлага Василев.


Премиерът Стефан Янев решава засега министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министъра на вътрешните работи и министъра на финансите да координират дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, което бе записано и в решенията от заседанието.


"След което при необходимост заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на вътрешните работи (Бойко Рашков - бел. ред.) ще направи една работна група, която да прецени какво е възможно и какво не е възможно, и тази работна група съвместно с ЦИК при проверка на законодателството, методология и всичко, което е необходимо, тоест задължително в рамките на закона, да се направи такова прочистване ако е възможно, ако не е възможно - просто няма смисъл да коментираме темата", допълва Янев.


Информация за сформирането на такава група засега няма.


Днес външния министър Светлан Стоев коментира, че решението от избирателните списъци да бъдат изчистени хора, декларирали в НАП, че трайно не пребивават у нас, може да вземе само редовен парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Весело

  Ей, само давате дъвки на Биков и Митов, значи !

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Всички български граждани имат постоянен адрес в България, какви са тези, които според Василев нямали такъв!? На какъв принцип ще ги вади от избирателните списъци, що за малоумие е това!?

 3. 3 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Любопитно

  На българите в чужбина трябва да им се забрани да гласуват.
  Абсурдно е някой който не търпи законодателните последствие да гласува за законни представители.
  Това е анти-демократично и фашистко.
  Или трябва да им се забрани да гласуват или гласуването им да се направи максимално трудно, ако конституцията не позволява.

 4. 4 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  По принцип тези които живеят постоянно в чужбина не би трябвало да имат право на глас. Само който си плаща данъците тук трябва да има право да избира!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  От кога точно "поставянето на обсъждане" на който и да било проблем е "новина"????
  Копаенето на "журналистическото" дъно продължава успешно!

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Ето, новата власт се захвана да чисти избирателните списъци. И разбира се подхвана от имигрантите в чужбина. Ако това го беше предложил Борисов, дебарките вече щяха да вият до небесата. Но щом е Радев, няма проблем.

 7. 7 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":

  А който плаща повече данъци да може да гласува по-два пъти.
  Абе направо да преосновем държавата в Българиа АД, не?

 8. 8 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Този господин е на път да направи много поразии.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  До коментар [#8] от "pepisky":

  За съжаление не само този...
  Добрата новина е, че имат едва 50 дни да объркат всичко, което успеят!

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#4] от "PoToP":

  Пенсионерите в България не плащат данъци !
  да не говорим за нашите мургави братя от гетата !
  колко милиона прави това ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 687 Весело

  По-тъпо замазване на lapsus linguae отдавна не бях чувал.

 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#3] от "cnu40695109":

  На българите в чужбина трябва да им се забрани да гласуват.Абсурдно е някой който не търпи законодателните последствие да гласува за законни представители.Това е анти-демократично и фашистко.Или трябва да им се забрани да гласуват или гласуването им да се направи максимално трудно, ако конституцията не позволява.
  —цитат от коментар 3 на cnu40695109


  значи според тебе, като пращам пари на мойте родители/пенсионери (за да не измрат от глад и да не живеят в мизерия!), аз загубвам така да се каже "моралното право" да определям върху "чужди съдби" !

  Когато мои сънародници са принудени да живеят в мизерия и безправност, е първо гражданско задължение на всеки един българин да защити сънародниците си, които по една или друга причина не са в състояние сами да си помогнат !
  не го ли направя, преставам да съм 1. българин и 2. човек !

  ПС: няма нищо общо със криворазбран патриотизъм !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Финансовия министър и министър ана икономиката имат много неща още да разровят!
  Клиентите на ББР: 2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАП
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159997794281189

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Добре е да се чуе какво казва Радев за проверките и Турски поток:
  https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10165068848050510
  Президентът в Брюксел: Ще се провери Турски поток, ако трябва и с привличане на международни институции.

 15. 15 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#3] от "cnu40695109":

  Опитай пак с мисленето, но се опитай да надскочиш досегашното си ниво на лафче в кварталната градинка или кръчма.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 16. 16 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":

  А тоя, който живее в БГ, но не плаща данъци в БГ - безработен, пенсионер, студент, домакиня, майка с деца, болен какво прави, според вашата методология?

 17. 17 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":


  И ти не си разбрал какво означава държава и какви са правата на гражданите. Хванете се с автора на коментар 3 за ръка и към Беларус

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#13]Клиентите на ББР: 2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАПhttps://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159997794281189 [/quote]

  Търсачката открива и 15 фирми кредитополучатели на ББР сред отписаните 3 милиарда дългове през октомври 2020 г. Това означава, че само тогава НАП е отписала 25,5 милиона лева задължения на фирми с кредит в ББР. Има вероятност някои от тези фирми да са се издължили към ББР преди да задлъжнеят към НАП. Дали това е така трябва да каже проверката в държавната банка инициирана от министъра на на икономиката.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Ето кой иска ограничаване. И беше назначен от КОЙ за служебен премиер, министър и посланик едновременно

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/poslanikut-london-poiska-da-se-orezhat-sekciite-vuv-velikobritaniya

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  как пенсионерите да не плащат данъци? Не плащат ДОО, ДОД, но плащат ДДС, местен данък, данън МПС и т.н.

 22. 22 Профил на Зелена Фуражка
  Зелена Фуражка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма страшно, след фалита на фирмата му с дългове за над 9млн паунди е ред на държвата. КОЙ го назначи?!

  "Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце"
 23. 23 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Значи българите в чужбина, които бачкат повечето на по 2 места и пращат всеки месец пари на роднините си тук имат по-малко право да определят кой да управлява страната от един конкретен етнос, който живее в страната и не плаща никакви данъци, ток, вода, точи социални помощи и ходи да гласува под строй без да знае за кого, защото дори не може да чете?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 24. 24 Профил на Зелена Фуражка
  Зелена Фуражка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darkman":

  Човека се е объркал и се извинява! Няма да наказва българите зад граница. Размислил е.

  "Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце"
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Зелена Фуражка
  Зелена Фуражка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "cnu40695109":

  Ами по твоята логика Черепа и тия неколцина клиенти на спец съда трябва сами да си гласуват за себе си! Умен си!

  "Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце"
 27. 27 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Какво да правя дебарките, когато бяха изборите за Радев, те все още бяха коалиция с Герб. Бойко си подаде оставката точно, защото загуби президентските изборите и те изхвърчаха от НС. Сега, където ги приютят

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#22] от "Зелена Фуражка": КОЙ го назначи?!

  Да не би и него Путин? Като споменаваш фалити и дългове, последния назначен с подобна характеристика беше президент на САЩ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#21] от "alabalko":

  много от българите, живеещи и работещи в чужбина, притежават имот(и) и жилища/къщи в България !
  как мислиш, да не би те да не плащат данъци за тях?!
  Данък ДДС, МПС итн. разбира се, не плащат !
  Изключение: когато са в отпуска в България, къде пазаруват ?!

  изобщо, цялата тази опорка:

  "Само който си плаща данъците тук трябва да има право да избира!"

  е тотална тъпня !

  може ли да ми посочиш една единствена демократична държава по света, коята да определя избирателното право на свойте граждани в зависимост от това, кой какви данъци плаща ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 30. 30 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Много правилно щом са им изтекли паспортите, значи нямат паспорти и не им трябват за нищо български паспорти. Ако изтече срокът на личната картата, знаете ли, че нищо не можете да правите и в България

 31. 31 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Крайно време е списъците да се прочистят, но това е кутия на Пандора - веднъж отворена не се знае какво ще изкочи отвътре...

 32. 32 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darkman":

  Пенсията, лекарствата, транспорта, а сигурно и помощните за зимата на родителите ти и образованието на децата ти ги плащат българските данъкоплатци

 33. 33 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Последно, предложил ли е или не е предложил антиконституционни практики? Харвард, Харвард, мамина гугутко! Тоя с лимбата направо да го взимат във ВМРО.

 34. 34 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#19] от "cnu40695109":

  Гласувайки от чужбина аз гласувам за моето собствено бъдеще !
  защото аз искам да се върна в МОЯТА България ,възможно НАЙ-СКОРО, надявайки се, избора който съм направил, да е правилния !
  и като се върна, искам да живея и децата ми да израстваат в една демократична България, в която пред закона всички без изключение са равни !

  и тази България дефинитивно не е кочината на Бойко Методиев Борисов !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 35. 35 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#33] от "Бубенце":

  Абсолютно конституционно е хора без паспорти да не гласуват

 36. 36 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Премиерът Стефан Янев е заръчал на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков да сформира работна група, която да прецени дали е възможно да се направи такова прочистване."

  Не дали може, а е абсолютно задължително, преди всичко подготовката на изборите

 37. 37 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Асен Василев не е предлагал да се ограничи право - браво, най-накрая да прочетем за едно смислено предложение:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 38. 38 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Не е вярно, че пенсионерите в България не плащат данъци. Напротив те имат принос в бюджета, в редица случаи приносът им е по-голям от много българи живеещи в чужбина. Например аз плащам ДДС при всяка покупка, ДДС и акциз при всяко зареждане на бензин, данък сгради, такса смет и всички общински данъци и т.н.
  В продължение на 47 години съм плащал ДОД и всички необходими осигуровки и такси. Вярно понастоящем пенсионерите не плащат ДОД за пенсията, която получават и слава богу, че е така, защото тогава май почти нищо няма да остава.

 39. 39 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  о искал той. Колко драматично. И какво? Ще дойдат ваще и ше ти опраят живота ли как?
  Че ти си попадаш на 100% в клиентелистка мрежа, ако очакваш политиците да ти оправят живота. Бройлер, по-добре си стой в държавичката в която си и върти дюнери докато не ти изсъхнат пръстите.. Тука нямаме нужда от такива тюфлеци. Че и с дистанционно щял да ме управлява. Наглост безбожна..

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  От колко години все прочистват и пак един милион повече избиратели.

 41. 41 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#39] от "cnu40695109":

  заради такива ентелегентни "патреоти" като тебе (от каменната ера!) ще гласувам всеки път, на всички възможни избори !
  аре сега познай за кого ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 42. 42 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hristo Daskalov":

  виж моя коментар [#29] !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 43. 43 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Този господин е на път да направи много поразии.
  —цитат от коментар 8 на pepisky


  Едва ли. По конституция всеки български гражданин- с малки ограничения- има право да гласува.

  В тези ограничения няма и дума за адреси, чужбини и т.н..

  Сульо и Пульо трябва първо да променят конституцията, и после да леят мозък.

  А този министър не знае на кой свят е. Списъците- казват- били пълни с "мъртви души", той тръгнал да чисти българите в чужбина.

  Съвсем отделен е въпросът- кой точно в тази държава- знае кой е в чужбина, за колко време е там, това сезонен работник ли е (предимно Европа), за постоянно ли е издухал (предимно САЩ), колко "постоянно" е това постоянно, и т.н..

  Аз не знам за българин в чужбина, който да няма постоянен български адрес в документите за самоличност. Имам познат, който няма нищо в България, няма едно болтче на негово име. Дошъл да се види с разни познати, спал при приятели и по хотели край морето. Отишъл да си подновява документите за самоличност- посочва адрес в чужбина. Лелката на гишето го отвяла- не можело в чужбина!

  И след кратка, но запомняща се препирня- нашият нямало какво друго да направи- дал адреса (и телефона) на приятел, който бил с него в момента.

  И казва- "зорлем" ме накараха да дам фалшиви данни. Не се крия от никого, коректно им дадох истински адрес и телефон- в чужбина, та белким ако им потрябвам- да могат да ме намерят (в зависимост от зора им). Е не- не щем истинския ти адрес, ми на ви дървен. Сега ще ми намерите кайсиите...

  Та- този човек е за постоянно в чужбина (с цялата условност на думата постоянно). Обаче официално се води, че за постоянно е в България. Министърът сега ще го вади ли от списъците, или да?

  Няма да влизам в подробности- каква му е работата на финансовия министър- да оправя избирателни списъци...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 44. 44 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  изобщо не ми пука за кого ще гласуваш.
  дюнерджия смотан.

 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Коя партия се очаква да има проблем с 4-те процента, че се обсъждат списъците месец преди изборите?

 46. 46 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#44] от "cnu40695109":

  може и да съм "смотан", ама си хапвам дъонера в центъра (почти!) на Мюнхен !
  http://www.alibaba-muenchen.com/speisen

  ПС: по-вкусна шкембе-чорба от тяхната не съм ял !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 47. 47 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  От титулната им страница, бих опитал само бюрека. Е, ако ми дадат да посоля, може и тас-кебапа.

 48. 48 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Последно, предложил ли е или не е предложил антиконституционни практики? Харвард, Харвард, мамина гугутко! Тоя с лимбата направо да го взимат във ВМРО.
  —цитат от коментар 33 на Бубенце


  Подкрепям.
  Така са го написали, че не е ясно какво точно е предложил. Хем не искал да се пипат конституционните права на българите (що за нахалство само да се дебатира подобно нещо от назначени без избори за 3 месеца), хем искал да се ЗАЛИЧАТ от списъците тези с нередовни документи (т.е. такива които са с изтекъл срок). Това си е оксиморон отвсякъде, защото никой НЕ МОЖЕ да отнеме българско гражданство заради неподновени документи. А махането от изборните списъци на такива хора си е точно това - не се броят вече за граждани.

  "Дневник", много късно реагирате на тази новина. Бавни сте като някогашния ТАСС - дъвчите неудобните новини с дни. Пак ме изтриите. Вчера ви попитах защо я няма тази новина - вие съзряхте обида и ме изтрихте. Направете го пак, ако така ви олеква при тази обидчивост.

 49. 49 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":Не е вярно, че пенсионерите в България не плащат данъци. Напротив те имат принос в бюджета, в редица случаи приносът им е по-голям от много българи живеещи в чужбина. Например аз плащам ДДС при всяка покупка, ДДС и акциз при всяко зареждане на бензин, данък сгради, такса смет и всички общински данъци и т.н. В продължение на 47 години съм плащал ДОД и всички необходими осигуровки и такси. Вярно понастоящем пенсионерите не плащат ДОД за пенсията, която получават и слава богу, че е така, защото тогава май почти нищо няма да остава.
  —цитат от коментар 38 на Hristo Daskalov


  Много си самосъжалителен наборе.
  И какво - тези в чужбина да не може да гласуваме, че си плащал ДДС?
  Аз 23 години съм работил в БГ и са ми одържали пари за пенсия.
  След това Животът ме направи икономически имигрант и сега съм пенсионер тук. Но моите пари от тези 23 години социално осигуряване ще отидат за да се повиши ТВОЯТА пенсия без да си направил нищо за тях. Ти на всичкото отгоре си и важен - тези които са работили за твоята пенсия да не могат и да гласуват. Аз се оправям добре и с малкия си стаж тук, а ти се оплакваш, че ти била малка пенсията. Не пенсията, нещо друго ти е в дефицит.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  За съжаление опасенията ми се потвърждават за сега - харвардския нема акъл за 5 пари. Глупост след глупост

 51. 51 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Работата по списъците досега беше на една проста, корумпирана тиква от Банкя.
  В момент, когато друг интелигентен и независим от тиквите предложи мерки по стопиране на гербаджийскити "списъчни" номера се вижда проблем.

 52. 52 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Работата по списъците досега беше на една проста, корумпирана тиква от Банкя.

  В момент, когато друг интелигентен и независим от тиквите предложи мерки по стопиране на гербаджийскити "списъчни" номера се вижда проблем.
  —цитат от коментар 51 на Enter_K


  За тиквите- спор да няма.

  И за независимият от тиквите- няма проблем.

  Проблем няма и когато се излезе със съдрани ризи, и се крещи: "Така не може, така не може"!

  Проблемът възниква, когато се попита- ясно бе, ясно как не може, всички знаем как не може... А как може?

  И когато интелигентният, възпитан, знаещ, независим, бла, бла бла- не ти отговори.

  Щото- ако и той не знае как може- не виждам кво толкова го различава от тиквата от Банкя, или от мен (щото- и аз не знам как може).

  Накрая- ако позволиш- един личен въпрос:

  -Как може?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 53. 53 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#46] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Престиж! Ядеш сега, или гориш!

 54. 54 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 499 Весело

  По принцип тези които живеят постоянно в чужбина не би трябвало да имат право на глас. Само който си плаща данъците тук трябва да има право да избира!
  —цитат от коментар 4 на PoToP


  На на теб Боце е пропуснал да ти дари временно мозъчна клетка. Пребиваващите за постоянно в чужбина не могат да гласуват за местна власт, местни референдуми зарди уседналостта. Но са български граждани и по конституция имат свойте права и задължения без значение къде се намират и не могат да бъдат сагрегирани да гласуват за парламент и президент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK