Бойко Ноев: Мафията влезе през задния вход в ДАНС с идването на Борисов

Бойко Ноев

© Юлия Лазарова

Бойко НоевСлед като мафията не е успяла да влезе в ДАНС чрез "явлението Пеевски" през парадния вход през 2013 г., тя го е направила с идването на Бойко Борисов на власт чрез задния, като го е кооптирала в своята група. Тази теза разви в предаването "Алтернативата" политикът и дипломат Бойко Ноев, който беше министър на отбраната в кабинета "Костов" и в служебното правителство "Инджова".


По думите му това ясно може да се проследи в стенограмите от заседанията за фалита на КТБ при тогавашния президент Росен Плевнелиев. Ноев припомня как по това време като представител на опозицията Борисов пита "защо събориха банката" и нарича шефа на ДАНС смешник, но след като идва на власт, вече не повдига тези въпроси.


"За него (освободения днес Димитър Георгиев) отзивите не са еднозначно лоши, но еднозначно е, че не той е управлявал агенцията, а неговите заместници, особено един от тях", каза Ноев. Не посочи имена, добавяйки, че те ще се разберат много скоро, защото утре или в другиден ще има още уволнения в службата.
По повод версията на ГЕРБ, че смени в спецслужбите се правят заради това, че са разкрили руски шпиони, Ноев напомни: "Пред очите на тази служба руските агенти, убийци, взриватели шетаха из България. Руската агентура присъства в България като на собствена земя". Според него, разкриването на шпионската мрежа е станало от други, а ДАНС само е наблюдавала и правила записи, а след провала във военното разузнаване, който, по думите му, е фундаментален, не е ясно какво от този шпионски кръг е останало в тази структура.


Експертът попита и защо бившият и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев мълчат за взривовете на военни складове на Петолъчката през 2012г., където е имало оръжие готово за Грузия, с което оръжейният търговец Емилиян Гебрев не е имал нищо общо.


Според него Борисов трябва да бъде разследван и за това, че през 2019 г. позволи на Русия да постави въпроса за лицензите на руското оръжие, за което не е имала правно основание. Това че нареди на вицепремиера Томислав Дончев за първи път за 30 г. да сформира работна група в търсене на решение според него също трябва да се разследва от ДАНС.


"В новата история на България не е имало министър-председател, който да е провеждал интересите на Русия на стратегическо ниво - "Турски поток, "Белене", руската агентура в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK