Секциите в чужбина ще се удвоят, заявилите гласуване там намаляват

Секциите в чужбина ще се удвоят, заявилите гласуване там намаляват

© Лили ТоушекМинистерството на външните работи съобщи, че на предстоящите парламентарни избори в чужбина ще бъдат разкрити два пъти повече секции в сравнение с април, а в същото време досега желаещите за гласуват там са по-малко от април. Причината за това се смята, че може да е тази, че през лятото много българи ще се приберат за ваканция тук. Преди седмица и ЦИК обяви, че на предстоящия вот ще има рекорден брой секции зад граница.


Според данните, оповестени от министерството, заявленията за гласуване до момента са 37 хил., а секциите, които ще бъдат разкрити, се очаква да бъдат 800. Във Великобритания, където хората пътуваха часове и се редиха цял на опашки, а някои дори не успяха да гласуват през април, сега ще се отворят 130 секции, 48 от които - в Лондон. В Турция се очаква да са около 110. Последното Народно събрание промени текста в Изборния кодекс, приети преди време по предложение на т.нар. патриоти, с който броят на изборните секции извън ЕС бе ограничен до 35.


От ръководството на работната група "Избори" в министерството апелираха към българите в чужбина да подават декларации, защото това ще облекчи процесът на гласуване, съобщи БТА. Хората, които отиват, без да са подали декларация, трябва да бъдат вписани от членовете на секционната избирателна комисия, а това отнема време, обясниха те.
В министерството очакват ясни и недвусмислени методически указания по някои въпроси, сред които окомплектоването на секционните избирателни комисии. Към днешна дата са необходими около 4500 души на около 740 секции, като тези числа растат. Имаме изключителни проблеми по окомплектоването на 60-70 секции, коментира Калин Анастасов от работната група "Избори" към министерството. "От опит знаем, че партиите нямат капацитета да запълнят всички места в секционните избирателни комисии, затова имаме готовност да командироваме около 350-400 души от България, а нашите задгранични представителства са в постоянен контакт с българските общности, от които разчитаме да се попълнят останалите места", обясни той.


От ЦИК се очаква и да уточни броя на хартиените бюлетини, с които трябва да разполага всяка секционна комисия, в кой момент ще се премине от машинно към хартиено гласуване, ако има форсмажорни обстоятелства и по какъв алгоритъм, очакват се указания и за техническата поддръжка на машините в деня на вота.


Министерството уточнява и че ако трябва да се ангажира с доставката на машините до секциите, това трябва да започне 20 дни по-рано. Междувременно преди седмица на брифинг от ЦИК обявиха, че вече е договорено машините да бъдат доставени с дипломатическо карго, а оттам до секциите логистиката да поеме тъкмо министерството чрез мисиите си на място.


Ведомството има затруднения с намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи, тъй като юли е активен туристически месец и време за отпуск, а и много от помещенията, в които досега са се провеждали избори, са затворени или преместени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK