Избори 2021: Радев видя "следа в предишното управление" за проблемите с машинното гласуване

Избори 2021: Радев видя "следа в предишното управление" за проблемите с машинното гласуване

© Юлия ЛазароваДневник" събира на едно място най-важните новини, свързани с предсрочните парламентарни избори на 11 юли.
Тайван и Холандия могат да доставят машините за гласуване

800 машини за гласуване, като тези, с които разполага България, могат да бъдат произведени в Тайван до сряда и още в четвъртък да тръгнат за страната. Това обяви днес говорителката на ЦИК Росица Матева в интервю за Би Ти Ви. Разговорът за тези 800 машини е воден с фирмата производител "Смартматик".


Избори 2021: Радев видя "следа в предишното управление" за проблемите с машинното гласуване

© Георги Кожухаров


Освен това в Нидерландия има 672 машини от същия вид, посочи Матева, която е и зам.-председател на комисията. Въпросът е как да бъдат доставени. Говорителката на ЦИК посочи, че тепърва ще се договарят финансовите параметри за доставката на тези машини. Разговорите за това ще са във вторник.

Радев видя "следа в предишното управление" за проблемите с машинното гласуване

Президентът Румен Радев заяви в Брюксел, че въпросът за доставката на машините за гласуване трябва да бъде решен от Централната избирателна комисия (ЦИК). "Вярвам в професионализма на тези хора, те работят на високо ниво", посочи държавният глава като добави, че решението на този въпрос зависи и от взаимодействието с правителството.


Румен Радев припомни, че предишното правителство не внесе актуализация на бюджета в Народното събрание и не е предвиден бюджет дори за предстоящите избори. "Въпросите са много, но те имат следа в предишното управление", подчерта президентът. Той добави, че именно предишното правителство е сключило договори с фирмата, която трябва да осигури машините. По думите му с подписаните договори се дава оторизация не само следващите, но и много други избори занапред да зависят от една частна фирма.

Кандидат за депутат на "Демократична България" от Хасково се оттегли от надпреварата

Кандидатът за депутат от "Демократична България" в Хасково Станимир Стоянов се оттегли от предизборната надпревара. Той беше заличен от листата по негово желание заради "започната клеветническа кампания" срещу него. Тя е свързана с неговото съдебно минало. Той представи на пресконференция свидетелство за съдимост, което посочва, не е осъждан. Стоянов призна за свои прегрешения като млад, за което си е понесъл наказанието, но не уточни за какво става въпрос."Не желая авторитетът и престижът на коалицията да пострадат, докато не бъде изчистено името ми", обясни на пресконференция третият в листата и представител на "Да, България", цитиран от БТА.


По негови думи национален информационен сайт го набедил за 4 противозаконни деяния в миналото. Стоянов ще сезира и прокуратурата и ще води дело за обида и клевета срещу медията. Той увери, че ще продължи да работи за коалицията.

Продължават преговорите между ЦИК и "Сиела норма"

Говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева каза, че единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е "Сиела норма" поради сключен на 6 февруари договор. "Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено", обясни тя и увери, че преговорите между ЦИК и "Сиела норма" продължават.


"Има обявена обществена поръчка, преговорите със "Сиела норма" по технически въпроси ще продължат, по тяхно искане не приключи работата на комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат преговори и днес и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за Народно събрание и за логистиката на тези два вида избори, каза Матева.

Подадени са над 55 хил. заявления за гласуване зад граница

До 18-19 юни е срокът за определяне броя на секциите в чужбина, до момента са подадени над 55 хил. заявления за гласуване зад граница - това каза говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева в интервю за Би Ти Ви.


Избори 2021: Радев видя "следа в предишното управление" за проблемите с машинното гласуване

© Георги Кожухаров


"Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със "Смартматик", които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на "Смартматик" за Централна и Източна Европа. В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България", каза Росица Матева. Тя посочи, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого.


Обслужването и на новите машини ще бъде от "Сиела норма". "В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим", заяви Росица Матева.


Ако някоя от машините не заработи, ще е трудно да се достави нова и в тези случаи ще се гласува с хартиени бюлетини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK