Избори 2021: Нинова призова Трифонов да не шикалкави за Северна Македония

Корнелия Нинова на откриването на кампанията.

© Велко Ангелов

Корнелия Нинова на откриването на кампанията."Дневник" събира на едно място най-важните новини, свързани с предсрочните парламентарни избори на 11 юли.
Нинова призова Трифонов да не шикалкави, а да заяви позиция за Северна Македония

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова днес лидера на "Ива такъв народ" Слави Трифонов да спре да шикалкави и да изкаже мнение поне по един въпрос, конкретно - за евроинтеграцията на Северна Македония.


Тя реагира след като беше поименно спомената от Трифонов на негова среща със студенти в Пловдив, излъчвана на живо в телевизионния му канал.


"Като имаш претенции да печелиш избори и да управляваш България, може ли поне по един въпрос да кажеш какво ще правиш. Или ще шикалкавиш, за да не ядосаш или българския народ, или някоя външна сила", попита Нинова, цитирана в прессъобщение.


Тя повтори позицията на БСП, която е, че еврочленството на Северна Македония не може да е за сметка на българския национален интерес и да стане без да се изпълнява договорът за добросъседство, като се използва език на омразата и се пренаписвате историята.


" Хайде, Слави да те видя как ще произнесеш тези думи. Пробвай. Не боли. Просто се иска да имаш...... характер" казва Нинова, според която с изказването си днес пред Заев лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов "днес полегна и предаде ,и род, и отечество".


До междупартийната престрелка се стигна след като Борисов и Нинова се срещнаха със северномакедонската делегация, пристигнала в София, а "Има такъв народ" и ДПС са отклонили поканата, според самия Заев, цитиран от "Свободна Европа". Нинова обаче пропуска, че на срещата със студентите позицията на "Има такъв народ" към евроинтеграцията на Северна Македония, е била коментирана в духа, в който самата Нинова я вижда.


Какво каза Борисов четете тук.
Как преминаха разговорите на Заев в София четете тук.
За срещата на Слави Трифонов със студентите четете тук.

"Демократична България": Борисов излъга пред Заев предизборно

Стефан Тафров

© Юлия Лазарова

Стефан Тафров


Коментарът на Бойко Борисов пред северномакедонския премиер Зоран Заев тази сутрин е лъжа и опит да използва отношенията между двете държави за теснопартийни предизборни цели. Това заяви бившият посланик на България в ООН и кандидат за народен представител от "Демократична България" Стефан Тафров пред Би Ти Ви. Тази сутрин Борисов заяви, че служебното правителство разполага с всички механизми да промени българската позиция по евроинтеграцията на Северна Македония, но няма да го направи.


Тафров припомни, че когато Борисов управляваше заедно с "патриотите", прокара през парламента позиция, която поставя условия на Северна Македония за началото на преговорите, а сега казва, че служебното правителство и президентът няма да ги пуснат в ЕС. "Служебният кабинет няма право да пусне Северна Македония в ЕС, защото е обвързан от парламентарна позиция", поясни той.


По думите му това поведение на Борисов е скандално, буди отвращение и трябва да бъде сурово осъдено от всички българи, защото така се вреди на сериозния национален интерес.


"Демократична България" подкрепя влизането на Северна Македония в ЕС, стига да изпълни
условията, които сме й поставили, каза Тафров. "От стратегически интерес на България е Република Северна Македония да бъде част от ЕС. Противното обслужва Русия и Сърбия, но Македония трябва да извърви своята част от пътя, за да изпълни определени условия", добави той.

ЦИК: "Сиела Норма" ни притиска, а се държи като притисната

"Сиела Норма" някой я задължава да сключи този договор. По-скоро притисната до стената е ЦИК, защото ще организира избори и трябва да намери изпълнител за извършването на всички услуги, обяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Посочи, че ако фирмата не желае да подпише предложения й договор за доставка и обслужването на още машини за вота, ЦИК е щяла да потърси друг вариант.
"Ако не желае да подпише и иска да е почтена към досегашния си договор, трябва да уведоми ЦИК, а не да я притиска до стената, като нито подписва, нито отказва договора", коментира той.

В интервю пред БНР тази сутрин от "Сиела Норма" обявиха, че им е предложен договор с неизпълними условия. Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева посочи, че той по нищо не се различава от предложения на фирмата от предходния състав на комисията. Допълни, че това забавяне не дава възможност да се пратят в страната машини за тестово гласуване, тъй като първо трябва да им се инсталира софтуер.


Избори 2021: Нинова призова Трифонов да не шикалкави за Северна Македония

© Георги Кожухаров


Дори и 1 машина да не се достави, ще има машини във всички секции, в които предния път са гласували поне 300 души, увери Томов. Посочи, че вече може да се прецени, че в чужбина такива ще са около 250 секции.


С подадените до момента 71 хил. заявления за гласуване в чужбина може да се заключи, че секциите там ще са между 750 и 800, като очаквано най-много ще са във Великобритания, Германия и Турция.

Манолова прогнозира правителство на "партиите на протеста"

Избори 2021: Нинова призова Трифонов да не шикалкави за Северна Македония

© Юлия Лазарова

Пред избиратели в Силистра лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова прогнозира, че "партиите на протеста" ще имат мнозинство в следващия парламент и ще могат да сформират правителство – оглавяваната от нея, "Има такъв народ" и "Демократична България". Позова се на "последните социологии" с уточнението, че ако все пак трите нямат общо 120 депутати, то пак ще направят правителство, като ще очакват от другите, без ГЕРБ и ДПС, подкрепа на принципна основа. Уточни, че "партиите на протеста" осъзнават, че е дошло време да се поеме отговорност и да се прави правителство. Началото на срещата бе предавано във фейсбук страницата на Манолова.

Председателят на РИК в Перник Николай Цветков е подал оставка

Избори 2021: Нинова призова Трифонов да не шикалкави за Северна Македония

© Лили Тоушек

Цветков, който бе член на РИК и на изборите през април, е от квотата на една от коалициите, участници в предстоящите избори. Дни след като Комисията по досиетата оповести имената на членове на районни избирателни комисии, свързани с Държавна сигурност, той е бил помолен от коалицията да се оттегли, съобщи БНР.


Николай Цветков е бивш прокурор, включително и по делото за водната криза в Перник. В момента работи като адвокат. Вербуван е в края на 1981 г. по линия на Второ главно управление (контраразузнаване) и е снет от действащия оперативен отчет през 1987 г. Семейството му е от Западните покрайнини и след Ньойския договор роднините му остават в Сърбия.


"Навремето, за да мога да ходя в Югославия, където са роднините ми, всеки път ми създаваха проблеми - на мен и на по-малкия ми брат, понеже сме родени в Перник, а родителите ми и другите ми братя и сестри са родени в Сърбия. Един мой съученик, който работи в службите, ми предложи да ме вербуват, за да нямам проблеми", казва Цветков.


Той подчерта, че става дума за контраразузнаването, и добави, че единственото изискване към него е било, ако някой се е опитвал да го вербува, докато е бил в тогавашна Югославия, да докладва. По думите му това така и не се е случило. Огласеният сега факт не е нов, той е бил известен и Цветков не смята, че това накърнява авторитета му.

"Смартматик" е дала оферта за доставката на 1500 машини

Избори 2021: Нинова призова Трифонов да не шикалкави за Северна Македония

© Георги Кожухаров

Производителят на машините за гласуване "Смартматик" е изпратил финансово предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) за доставка на 1500 устройства за машинно гласуване, съобщи председателят на ведомството Камелия Нейкова в сряда. Според Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма", става дума за сума около 8.2 млн. лв. Пред БНР той уточни, че фирмата му не участва в сделката, но е информиран от "Смартматик" за хода на преговорите в качеството му на доверен партньор.


До вчера сделка между ЦИК и "Смартматик" все още нямаше, но от изборната комисия обясниха пред "24 часа", че са обнадеждени за хода на преговорите. По време на разговорите със "Смартматик" е обсъдено, че при сделката е нужно да се ползва посредник, тъй като производителят на машините няма представителство в България и не може за кратко да отговори на всички изисквания на Закона за обществените поръчки. От ЦИК засега не са обявили кой ще бъде посредникът и дали това отново ще бъде "Сиела Норма".


Междувременно Веселин Тодоров обяви пред БНР, че предложеният от ЦИК на "Сиела Норма" договор за софтуерното и логистично обслужване на машините за предстоящите парламентарни избори е много тежък и


Съдържа неизпълними условия


"В момента сме притиснати до стената, договорът е много тежък, в него има условия, които не можем да изпълним", заяви той и посочи, че фирмата все още не е получила договора за обслужване на машините. Той поясни, че "Сиела Норма" ще изпълни софтуерната работа, но това ще доведе до загуба за фирмата.
"Ние се съгласихме да излезем на загуба. Пряката загуба е около 200-250 хил. лв.".


Договорът съдържа много тежки клаузи, смята Веселин Тодоров и даде пример - всяко нарушение, колкото и малко да е то, би струвало 10% неустойка. Той съобщи още, че ЦИК ще достави за своя сметка машините в чужбина, като половината били в Амстердам, а останалите - в Тайпе, като се очаква през уикенда също да достигнат до Амстердам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (212)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Машинно гласуване - "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!

 2. 2 Профил на Boris Simeonov
  Boris Simeonov
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Работил съм в софтуерни фирми. Мога да ви "представя" данни за загуби в какъвто пожелаете размер! Просто кажето колко и ще ви "докажа" какви "огромни вреди" претърпяваме! :)

 3. 3 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Машинно гласуване - "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Струва ми се, че и военното ръководство на държавата клони натам и изборите няма да се осъществат

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 4. 4 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Както знаете, гласуването НЕ Е задължително.

  Можете да си останете вкъщи.

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#2] от "Boris Simeonov":

  Ами давайте тогава - взимайте договора и направете пачки.

 6. 6 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Пич, ако наистина си на загуба, даже и 20 ст'инки да е, казваш благодаря, платете ми каквото има досега и успех. Никой не може да те накара насила. Ама май не е такъв случая, и сега ще правим общонародни мелодрами.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4401 Любопитно

  "Договорът съдържа много тежки клаузи, смята Веселин Тодоров и даде пример - всяко нарушение, колкото и малко да е то, би струвало 10% неустойка."?!  И защо го подписахте?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#4] от "slavy_":

  не е вярно, ГЕРБ-ът го направи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Без машини ,животът на българският гласоподавател ще загуби смисъл.Тва партии,програми ,има ли за КОГО и КАКВО да се гласува ,тва нема никакво значение.🐷🐵🐪🐵🐷

  Много съм прост
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Така и не разбрах за какво беше цялата драма - сега се очертава пак машините + доставката + подръжка да излезе пак 15 милиона. Ако ги бяха дали още в началото, всички щеше да мине мирно и кротко, да има достатъчно машини и време за сертифициране и разнасяне. Пък за следващите избори ЦИК ще има достатъчно време да си направят търг, да си намерят друга фирма или да си наемат програмисти да им ги подържа.

 11. 11 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Стой си вкъщи..Никой не те бие през ръцете да гласуваш.

  Sic transit gloria mundi
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  8.2 милиона лева (на Смартматик за машините) + 4.6 милиона лева (на Сиела Норма за софтуера и обслужването на изборите) = 14.8 милиона лева.

  Не е 15 милиона, а 14.8 милиона.
  Не е по гъз, а по задник.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#4] от "slavy_":

  От времената на гнусния комунизъм особено много "харесвам" неумните съвети, които изобщо не съм искал!!!
  Хубав, усмихнат, слънчев и успешен ден Ви желая!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Весело

  До коментар [#11] от "Hristov":

  И на Вас много поздрави...

 15. 15 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#12] от "Smoke":

  8.2 + 4.6 трудно са 14.8...

  Sic transit gloria mundi
 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Весело

  8.2 милиона лева (на Смартматик за машините) + 4.6 милиона лева (на Сиела Норма за софтуера и обслужването на изборите) = 14.8 милиона лева.Не е 15 милиона, а 14.8 милиона.Не е по гъз, а по задник.
  —цитат от коментар 12 на Smoke

  Аз малко пияно съм сметнал де. Не 14.8, а 12.8 е сборът, но е все там :)

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Айде те изборите дойдоха вие още преговаряте за машините :)

  Скоро новите кандидат за управляващи ще разберат, че да вършиш реална работа не е същото като да подскачаш и протестиращ :)

 18. 18 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Така и не разбрах за какво беше цялата драма - сега се очертава пак машините + доставката + подръжка да излезе пак 15 милиона. Ако ги бяха дали още в началото, всички щеше да мине мирно и кротко, да има достатъчно машини и време за сертифициране и разнасяне. Пък за следващите избори ЦИК ще има достатъчно време да си направят търг, да си намерят друга фирма или да си наемат програмисти да им ги подържа.
  —цитат от коментар 10 на m17


  Аз мисля, че ЦИРК не са виновни в случая. Всичко - от вида на гласуването, до некомпетентните очаквания, че можеш да кушиш 1500 машини в повече, които ще се транспортират, монтират и обезпечат и обслужат сами!??! им беше наложено от хунтата.

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 19. 19 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Демек , пак се правиш на герой, ма у анонимен форум..Бе бъдете малко мъже у тая формация, бе! Машинно гласуване Не , ама ще гласувам..Жалка история..

  Sic transit gloria mundi
 20. 20 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#16] от "Smoke":

  Е щом 2 млн са все там, мога да посоча банкова сметка..

  Sic transit gloria mundi
 21. 21 Профил на yfn571067707
  yfn571067707
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#4] от "slavy_":не е вярно, ГЕРБ-ът го направи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
  —цитат от коментар 8 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  Задължително, но без санкции. И това го направи за референдума на Слави и президентските избори. То затова и референдумът го докара до тези резултати. Бутаха се на хората в ръцете бюлетини за него. Иначе нямаше да има активност и 10% за него.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Весело

  Аз пък не разбрах, как една обикновена ЕЛКА с принтерче струва такива луди пари ?!:)

  [email protected]
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  До коментар [#4] от "slavy_":

  По закон е задължително.

 24. 24 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hristov":

  Основният въпрос беше дали цената ще клони към 6.5 милиона (колкото имаше и даваше ЦИК) или към 15 милиона лева (колкото искаше Сиела). Новата цена клони към високата цена, това имах предвид.

 25. 25 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 688 Весело

  "Председателят на РИК в Перник Николай Цветков е подал оставка
  Цветков, който бе член на РИК и на изборите през април, е от квотата на една от коалициите, участници в предстоящите избори."

  Дневник, от коя коалиция е другаря, ако не е тайна!? За един приятел питам. 112-то място?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Супер, остани си вкъщи за изборите в такъв случай.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на fpm121059065
  fpm121059065
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Герберски саботажи - "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!

 28. 28 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1852 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":
  Разбирам те за Фен на "Левски" Летвата е непреодолима.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  "Председателят на РИК в Перник Николай Цветков е подал оставка Цветков, който бе член на РИК и на изборите през април, е от квотата на една от коалициите, участници в предстоящите избори."Дневник, от коя коалиция е другаря, ако не е тайна!? За един приятел питам. 112-то място?
  —цитат от коментар 25 на todor._89


  Това е ясно от факта, че са го помолили да се оттегли. Другите щяха да го аплодират като герой.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#24] от "Smoke":

  Аз пък гледам позитивно..Поне от ЦИК се опитаха да направят максимално възможното, за да се спестят пари на данъкоплатците.

  Sic transit gloria mundi
 31. 31 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#25] от "todor._89":

  Сигурно на някоя от коалициите, които не искат да бъдат асоциирани с ДС ченгета. Значи със сигурност не е от ГЕРБ, БСП, Патеричната коалиция, ДПС...

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 32. 32 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hristov":

  Беше ясно, че нямаше как да се съгласят на 2.5 пъти по-висока цена от бюджета им. Аз съм доволен, защото държавните институции и политиците трябва да разберат, че нещата не струват колкото те кажат. Никой от тези хора не си дава сметка какъв ангажимент, работа и отговорност е да направиш инсталиране и поддръжка на 11000 машини на 10000 различни места. И то не само на настоящите избори, а и на още едни.

 33. 33 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1852 Любопитно

  Битката никога не е била за машините колкото и мазна да е цената за Таблет+Принтер а за Подръжката.
  Що ли ми прилича на Далаверата с ТОЛ Системата.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 34. 34 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#31] от "Дарулио":

  Дневник, тази коалиция ако действително не иска да се асоциира с ДС ченгета няма да има за съпредседател "живковски" прокурор.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Тепърва ще става ясно какъв огромен бъркоч, неразбория и хоас ще бъдат тези избори!!!

 36. 36 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#33] от "dedoliben":

  Мачът с поддръжката е приключил още с първата поръчка. Много трудно е след това да дойде някой друг, който да поеме и поддържа омазан софтуер, правен от друг, и да поддържа машини от производител, с който няма партньорски отношения. Смартматик просто биха казали, че те си имат партньор в България (Сиела Норма) и не им трябва друг.

  Затова Сиела Норма и Смартматик можеха да си позволят да дадат сравнително ниска цена за първия договор (за да вземат поръчката и се настанят в тази ниша), след което вече да искат високи цени, когато няма как вече нещата да минат без тях. В държавната администрация са пълни аджамии в такива търговски трикове и затова беше ясно като бял ден, че ще бъдат прецакани.

 37. 37 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Тъй, гласуваме промяна в изборното законодателство, което води до последствието, че в конкретния случай са нужни още машини, поддръжка и логистика. Фирмата, която е взела предната поръчка се оплаква, че не й излиза сметката. Да не мрънка ами да не подписва договора и ЦИК да си търси решение на проблема посредством друга фирма, машини, организация на изборния процес и ако стане гаф нека политиците назначили ЦИК и сменили закона да бъдат така добри да поемат отговорност.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 811 Неутрално

  А, ей така за спорта. Ако няма машини, а се е събрал народ с мерак за гласуване какво пречи да затворим секциите в 20:00 да преброим резултатите и на следващия ден пак да отворим, за да може хората, които не са успели да идат да пуснат бюлетина?

 40. 40 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Партиите на протеста свалиха картите и показаха, че ще разчитат на ДПС. Неслучайно им дадоха неограничен брой секции в Турция. И така до вчера имаме заявени 114 секции в Турция, при 35 през април. В същото време в държавите извън ЕС борят на заявените секции в паднал с 30%. Има ли изненадани, освен дебелите по проф. Иво Христов?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 41. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#37] от "Batezuzi":

  Напълно ненаясно си как се водят търговски преговори и как се върти бизнес. Никой няма полза от това да прецаква потенциалния си клиент и да му гледа сеира.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#16] от "Smoke":

  Това е цена за доставка на машините в България, без разнасянето по цял свят, за тях ще си има отделен, трети договор. И може би добавка към договора на Сиела за подръгка на допълнителните 1500+ машини.

 43. 43 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#6] от "ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!":

  Според мен Веселин Тодоров направи опит да изнудва държавата с цената, която даде. Мислеше да ѝ извие ръцете, защото машините са крайно необходими. Доколкото си спомням, той поиска 15-16 милиона за 1500 машини. Сега производителят дава оферта за около 8 милиона. Колко процента щеше да бъде печалбата на "Сиела норма"? Нека всеки сам пресметне.
  Или просто беше получил нареждане от дупката на Плъха в Банкя да компрометира доставката.
  Само че не успя. Сега "риве" и си къса ризата пред медиите.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#12] от "Smoke":

  " 8.2 милиона лева (на Смартматик за машините) + 4.6 милиона лева (на Сиела Норма за софтуера и обслужването на изборите) = 14.8 милиона лева.

  Не е 15 милиона, а 14.8 милиона.
  Не е по гъз, а по задник."

  Толкова ли не може да сметнете колко правят две дроби 8.2 и 4.6 като ги съберете ? ! Още от тука се заблуждавате, а за Сиела не ми се коментира ! Всеки ден ни обгазяват и без друг със смрадта на схемите на мафията у нас за много милиони !

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Весело

  Притеснен съм искрено и сърдечно за маямата - галева - костинбродска!!!
  Ако изкарваше прехраната си с "прогнози" щеше да бъде хронично недохранена...!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Г-жа "Аз предложих Пеевски" къде се вре в "партиите на протеста", който по същество си беше пак срещу модела Пеевски, ама тоя път в тандем с Борисов

  Не ме търсете преди обяд
 50. 50 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Доколкото си спомням, той поиска 15-16 милиона за 1500 машини.
  —цитат от коментар 43 на murry

  Не е вярно. Цената от 15 милиона беше не само за 1500-те машини, а и за актуализацията на софтуера на всичките 11000 машини, инсталирането на всичките 11000 машини, разставянето им в 10000 секции и техническото им обслужване по време на тези и на още едни избори след това. Включително и в чужбина.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Весело

  " Пред избиратели в Силистра лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова прогнозира, че "партиите на протеста" ще имат мнозинство в следващия парламент и ще могат да сформират правителство – оглавяваната от нея, "Има такъв народ" и "Демократична България". Позова се на "последните социологии" с уточнението, че ако все пак трите нямат общо 120 депутати, то пак ще направят правителство като ще очакват от другите, без ГЕРБ и ДПС, подкрепа на принципна основа. Уточни, че "партиите на протеста" осъзнават, че е дошло време да се поеме отговорност и да се прави правителство. Началото на срещата бе предавано във фейсбук страницата на Манолова."

  Сакън ! ОПГ - то и без това сън не го хваща.......

 54. 54 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Толкова ли не може да сметнете колко правят две дроби 8.2 и 4.6 като ги съберете ? ! Още от тука се заблуждавате
  —цитат от коментар 45 на samoedin

  Вече обясних, че съм сбъркал в сбора. Верният сбор от 12.8 милиона лева не е далеч от 15-те милиона, искани от Сиела Норма, още повече като се вземе предвид, че в новата сума не влиза транспорта на новите машини, който ще е за сметка на ЦИК.

 55. 55 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Интиресно колко време ще отнеме да се мацне "веуикият софтуер" на всяка една машина. Секаш правят робот с изкуствен интелект. Само за т'ва нещо сигурно си начисляват поне 2 хиледарки....

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#36] от "Smoke":

  Не искат по-висока цена, цената на една машина си е все същата. Разликата е че има много повече и много по-скъп транспорт на машините. Веднъж щото се замотаха и трябва да дойдат със самолет и втори път е доставката по цял свят. И не на последно място, ЦИК са включили и разнасянето и подръжката и за президентските избори наесен т/е още повече работа за същите пари. Е няма как да стане.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  Верният сбор от 12.8 милиона лева не е далеч от 15-те милиона
  —цитат от коментар 54 на Smoke


  Ама сте тежкари, туй милионите за нищо ги нямате. Джобпарасъ!
  Както и някакви си дребни разлики от по 25% ...

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Естествено, няма как герберите да поправят протоколите.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#34] от "todor._89":

  Извинявай, ама би ли ми обяснил какво общо има прокуратурата с Държавна сигурност? Каквото общо има горското с агенцията по аквакултури?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 62. 62 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нали служебната министърка преди има няма три седмици каза, че целите избори щели да струват 15 милиона лева. Повярваха ѝ онези, които вярват, че комунистите са реформатори. Муа-ах-аха!

  Защото ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение, но водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха; те ще отвърнат слуха си от истината и към басни ще се обърнат”. (2 Тим. 4:3, 4)
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Манолова вчера според "социологическо проучване" била веднага след Радев на първо място по одобрение.
  Тая жена си я знаем, но след махленските скандали от 45тото НС, тя си е направо за освидетелстване. Едва ли има по-мразен политик в момента.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#39] от "Batezuzi":

  Законът. 🤦‍♂️

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  todor._89
  Рейтинг: 688 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#34] от "todor._89":Извинявай, ама би ли ми обяснил какво общо има прокуратурата с Държавна сигурност? Каквото общо има горското с агенцията по аквакултури?
  —цитат от коментар 61 на Darulio


  В момента почти нищо. Преди 30+ години, ако си достатъчно зрял, знаеш сам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#68] от "todor._89":

  Оф, аман от такива тъпотии. Значи няма нищо общо и до посочването на доказателства за противното ще продължи да няма нищо общо, а ти ще продължиш да си лъжец като ментора ти Антон "Бившата плеймейтка на Борисов" Тодоров. Окей?
  Чао тогава да търсиш доказателства, че няколкомесечен младши прокурор е имал връзки с Държавна сигурност.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 71. 71 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Разев вече заложи фалшификацията, пробута Слафчо на първо място, бутна на турците 50 000 гласа да си траят, колко му е и Манолова да уреди.
  Сега му е паднало да съсипва до което се допре и няма да спре докато не разкости държавата.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1781 Весело

  "лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова прогнозира, че "партиите на протеста" ще имат мнозинство в следващия парламент и ще могат да сформират правителство – оглавяваната от нея..."

  Касандра от Кюстендил. Да се концентрира първо във преминаване на 4%, нали ВМРО опитаха миналия път самостоятелно участие, защото мечтите са едно, реалността друго.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 76. 76 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#70] от "Darulio":

  Нещо се изнерви и започна с обидите! Извинявай ако съм посял зрънце съмнение у тебе в "правата линия на Партията"! Той и Ваньо не раздаде икономиката на червените олигарси. ВЕрвай си, това е най-важно.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 77. 77 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1781 Весело

  към мой коментар 75

  във първо беше преди ВМРО, но понеже не мога да редактирам, затова пиша този анекс

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 229 Весело

  Правителство, ако не е с партия с мнозинство и коалиционно, няма бъдеще повече от 4-5 месеца...Е, има кои да спечелят, поне такава е практиката от три десетилетия...

 80. 80 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Цветков, който бе член на РИК и на изборите през април, е от квотата на една от коалициите, участници в предстоящите избори. Дни след като Комисията по досиетата оповести имената на членове на районни избирателни комисии, свързани с Държавна сигурност, той е бил помолен от коалицията да се оттегли, съобщи БНР.
  *
  Коалицията е ДБ:
  Председателят на РИК – Перник Николай Цветков е подал оставка. Това е станало по настояване на Политическа партия „Демократична България“, която го е излъчила. Оставката на Цветков става дни след като бе обявено, че е бил агент на ДС, пише struma.bg.
  https://vchas.net/756267/

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Аа,те резултатите вече са нагласени,остава да се генерират само?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hristov":

  Аа,пари се спестиха.Ама за купувачите на гласов.Сега ЦИК им куппува машинки вече.Я,Мадуро не съм чул да се оплаква-Самртматик винаги му дават мнозинство.

 88. 88 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  " Манолова прогнозира правителство на "партиите на протеста" "
  Това трябва да се случи.
  За година ще се разбере че за нищо не ставате.
  След 10 години като ви позабравят, пак ще излезете по площадите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darulio":

  Мдааа,знаете,че тоя агент от ДС е бил в ДеБъ,нали??

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#53] от "samoedin":

  Е,да те управлява Славчо,Мая и Бойкик!?И мен не мехваща сън при такова чудо!

 92. 92 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 889 Неутрално

  "Ние се съгласихме да излезем на загуба. Пряката загуба е около 200-250 хил. лв.".
  ------------

  Този или е "млад меринджей", или ни будалка.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#57] от "pxh56812745":

  Тайчпи,чух,че си щал да участваш в преброяването на 11.06

 94. 94 Профил на yfn571067707
  yfn571067707
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hristov":Основният въпрос беше дали цената ще клони към 6.5 милиона (колкото имаше и даваше ЦИК) или към 15 милиона лева (колкото искаше Сиела). Новата цена клони към високата цена, това имах предвид.
  —цитат от коментар 24 на Smoke


  Имаш проблем с аритметиката ли?

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#80] от "pamela":

  Асно е,че е от ДеБъ.Ако беше от някоя друга партия,Гъзетата няюаше да го крие.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Интервю на Мая Георгиева

  - Доц. Николов, как оценявате работата на служебното правителство? Оправдава ли то обществените очкавания и заявките, с които беше създадено?

  - Това правителство е безпрецедентно в съвременната ни история. То буквално води война с част от българската нация. Министрите му излизат и директно заплашват с „изчегъртване“ политическите си противници. Заплашват медии и журналисти. Уволняват държавни служители по политически причини. Използват позициите си, за да създават фалшиви новини. Всичко това подкопава основите на българската демокрация. Вместо дебат, политическият ни живот се свежда до псувни, персонални обиди и компромати. Обществото ни се разделя тежко, помежду ни зейва пропаст и ще ни трябват много години, за да я преодолеем.

  - Защо се случва всичко това и не е ли то логичен резултат от управлението на ГЕРБ и грешки, които тогава са били направени? Все пак трябва да има някаква причина всички опоненти на Бойко Борисов да подкрепят действията на служебния кабинет.

  - Никакви грехове на ГЕРБ не могат да служат за алиби на това, което се случва. Защото днес Румен Радев руши не ГЕРБ, които общо взето стоят стабилно и все по-мобилизирано, а основите върху които се крепи българската демокрация. Причината вероятно е, че като военен, той въобще не разбира какво означава плурализъм, свобода на словото, политически дебат... Животът му е минал в казарми, в които началници са му крещели заповеди и той ги е изпълнявал. После е станал генерал и е започнал той да крещи заповеди. Когато през 2016 г. Радев стана президент, очакванията му бяха, че всички ще му се подчиняват, но с изненада откри, че в цивилния живот ситуацията е напълно различна. Пет години той и обркъжението му от бивши военни трупаха злоба и се готвеха за реванш. В момента тази хунта изнасилва българската демокрация. Прави го, за да си отмъсти за нанесените обиди. Прави го от липса на политическа култура, без да осъзнава какви рани ще нанесе на страната си.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Знаем и за възхищението на БСП и на самия Радев от Путин и неговия режим в Русия, за това, че обркъжението му е пробито от руските тайни сужби. Трябва да си дадем сметка, че за много българи политическата свобода и плурализмът не са безалтернативни. Градските либерали от ДБ са полезните идиоти в този процес, те маршируваха заедно с болшевиките по жълтите плочки, те се кланяха на президента, те следваха ковчезите на Отровното трио, те припознаха Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова като съюзници. Нещо повече, именно ДБ пригласяха на руското лоби в омаловажаването на разследванията на руската агентура във военното разузнаване, заявиха готовност да съставят правителство с подкрепата на БСП и подкрепиха безпрецедентната атака срещу демокрацията с промяната на Избирателния кодекс и превръщането на ЦИК в зависим от президента орган. Днес отново те, заслепени от омраза към Бойко Борисов, защитават като матросовци недоразумението Бойко Рашков и нахлуването на Черепа във властта. В новия Отечествен фронт градските либерали ще изиграят същата онази роля, която БЗНС и БРСДП са изиграли в стария. Потриват доволно ръчички, докато гледат как властта се трансформира в репресивна, защото се надяват, че тя ще унищожи Бойко Борисов силово.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK