На живо

Политическото напрежение: Шефът на Спецов го обяви за жертва на театрални постановки

Асен Василев

© Георги Кожухаров

Асен Василев"Дневник" следи важните политически новини и реакциите по тях
Виждаме серия театрални постановки, базирани на една и съща информация" - с тези думи министърът на финансите Асен Василев коментира пред Би Ти Ви твърденията на предходните управляващи от ГЕРБ, според които новоназначеният шеф на Националната агенция за приходите Румен Спецов е продал фирмата си на безимотно лице, за да избегне плащане на данъци.


Г-н Спецов си върши идеално работата и аз не мисля, че там има какъвто и да е проблем", каза Василев, който веднага след тиражирането на твърденията за Спецов поиска прокуратурата да провери дали това е така.


Когато е продал, фирмата не е имала задължения към НАП и не е имала ревизионен акт, по думите на министъра, който похвали приходната агенция с подобрена събираемост, която, ако остане същата до края на годината, ще осигури до 1.5 млрд. лв. за мерки в подкрепа на бизнеса по време на следващата вълна на разпространение на коронавируса.

Шефът на фонд "Земеделие" е готов да води дела заради накърнена репутация

Борис Михайлов

© Държавен фонд Земеделие

Борис Михайлов


Новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Борис Михайлов отхвърли като неверни и манипулативни твърденията на ГЕРБ за свое участие във фалирали фирми и банки и свързани с тях лица. (повече за обявеното от ГЕРБ четете по-долу в блока в 13.22 ч. - бел. ред.)


"Заставам с името си и отговорно заявявам, че изнесените днес твърдения за мен от представители на
политически партии са манипулативни и създават неверни внушения в обществото. Навярно това са опити за водене на предизборна кампания. Провокациите да свързват името ми с лица, фалити на фирми, банки и авиокомпания са абсурдни. Нито една от всички фирми, в които съм участвал през годините не е
фалирала и това може да бъде проверено. Не познавам лицето Барух Чакъров", заявява Михайлов в съобщение до медиите.


Според него това е опит да бъде накърнена репутацията му, да бъде създадено изкуствено напрежение и да бъде блокирана работата му, за което, казва, ще си търси правата в съда. "Няма да допусна това да попречи на нормалното функциониране на работния процес в Държавен фонд "Земеделие", защото в противен случай ще страдат българските земеделци", пише Михайлов.

Директорът на "Мини Марица Изток" е подал оставка

Изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка, съобщи БНР. Пред медиата той е обяснил, че искането му е по лични причини. Оставката все още не е приета. За неговото място в борда на директорите на мините би трябвало да бъде обявен конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Дотогава Андонов ще остане на поста, на който е от 7 г.


По-рано премиерът Стефан Янев се срещна с представители на енергийния сектор, на която по информация от правителствената пресслужба е обсъдено "безпроблемното функциониране на българската енергийна система и защитата на интересите на всички заинтересовани страни". Акцент в дискусията са били проблемите в енергетиката и по-конкретно в ТЕЦ "Марица Изток 2".


В рамките на срещата представителите на работодателските организации и на индустриалните енергийни консуматори изразиха безпокойството си от липсата на енергийна стратегия и от несправедливото и лишено от пазарна логика по думите им подпомагане от страна на държавата на тецовете в Маришкия басейн, посочват още от пресслужбата.

Борисов обяви, че Радев готви бъдеща коалиция

Политическото напрежение: Шефът на Спецов го обяви за жертва на театрални постановки

© Пресцентър президентство


"През последните 4 години българското правителство положи безпрецедентни усилия за разкриването на руската шпионска мрежа в страната. Вследствие на това от страната са изгонени много шпиони под прикритие като дипломати. Очаквано това ядоса политическите ни противници. Радикализираха се и тотално унищожиха нормалния диалог в страната". Това е заявил председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по време на среща на върха на Европейската народна партия (ЕНП). Той се е включил в разговорите чрез видеовръзка.


"И на фона на цялата тази криза и противопоставяне в обществото, българският президент Румен Радев вместо да търси обединение, той взе страна и задълбочи конфликта. Това много ясно личи от назначения от него служебен кабинет. С него той подготвя обществото за бъдеща коалиция между наследниците на комунистическата партия и формация от семейството на ЕНП", е казал още Борисов. Формацията, която отговаря на споменатия профил, е "Демократична България".

Фирма, която доставя материали за строителството на магистрала "Хемус", е получила предварително 84 млн. лева, без дори да са проведени отчуждителни процедури и без да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката от аутобана. Това се разбра при проверка на строителните дейности по магистралата от страна на служебния регионален министър Виолета Комитова. Тя инспектира трасето на участък 5 от "Хемус" при бъдещия пътен възел в близост до ловешкото село Крушуна.


Подробности - тук.

В ГЕРБ смятат, че е лудост вътрешният министър да разследва сигнали

Политическото напрежение: Шефът на Спецов го обяви за жертва на театрални постановки

© Георги Кожухаров


До каквото се докосне новият шеф на фонд "Земеделие" или е закрито, или фалира. Такава констатация направиха представители на ГЕРБ след назначението на поста на Борис Михайлов. Това бе трети брифинг на партията по темата в рамките на два дни. Той бе анонсиран за медиите 40 минути преди да започне, а присъстващите журналисти бяха колкото участвалите представители на ГЕРБ – Георг Георгиев, Тома Биков и Маноил Манев.


Като примери за неуспешната дейност на Михайлов бяха дадени обща фирма с "фалиралата и източена" банка "Славяни", това, че е съучредител на българо-американската търговско-индустриална камара, която била закрита. Тя също така била управлявана от Барух Чакъров, който също е така е бил изпълнителен директор на фалиралата авиокомпания "Балкан" и дясна ръка на Гад Зееви.


Вчера Тома Биков обяви, че срещу шефа на фонд "Земеделие" са водени дела за източване на бюджета, а говорителят на правителството Антон Кутев информира, че това се е случило докато Борис Михайлов е бил шеф на подразделение на НАП в "Овча купел" и делата са приключили оправдателно, а Михайлов е осъдил прокуратурата за нанесени щети като в резултат са му платени "десетки хиляди" за това и към момента има статус "неосъждан". Според Михайлов той е бил арестуван и делата са били заведени след като се е опитал да предотврати измами за бюджета. Последва нов брифинг на ГЕРБ, в който не бе опровергана тази информация, но партията зададе въпроси дали Михайлов е компетентен да заема поста.


ГЕРБ днес разшириха темите си, като включиха и вътрешния министър Бойко Рашков. Било "лудост" той да получава сигнали, да ги реализира, да прави разследвания. "Това не е нормално, той няма функции по оперативната работа в МВР. Да привиква действащи следователи няма нищо общо с функциите му", каза Маноил Манев.


Според представителите на ГЕРБ Рашков дължи отговори за имотите си, които били повече от 19, "за милиони". Бе изразено учудване с какви пари един "цял живот държавен служител" е направил имотна сага покрай себе си.

Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков отстраненият директор на полицията в Пловдив Йордан Рогачев не си върши добре работата. Вчера стана известно, че със заповед на Рашков Рогачев, който е в дългосрочен отпуск по бащинство, е временно отстранен заради заведено срещу него дисциплинарно производство.


"Няколко ръководители на служби след встъпването в длъжност на служебното правителство излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега - в отпуск по майчинство до есента", обясни вътрешният министър, цитиран от "Нова телевизия".


По думите му "поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство". "Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там (в Пловдив - бел.ред.), които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото", заяви Рашков.


Подробности - тук.

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за купени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.


"Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ. Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства", поясни Петров. Проверката обаче показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.


Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране. "Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури", поясни д-р Петров. "Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин.


Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател.


д-р Димитър Петров,

зам.-министър на здравеопазването


Третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който заместник-министърът Жени Начева е пуснала за подпис", каза Петров.


В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка. "Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците." По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.


Проверката за купените препарати хидроксихлорохин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихлорохинът е бил купен за 600 хил. долара и е бил складиран в "Бул био", където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми. "Вероятно голяма част от хидроксихлорохина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност", прогнозира Петров. Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK