Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Велко АнгеловДневник" следи предизборните новини от деня. Статията се обновява.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Атанас Атанасов: Работа на следващото правителство е обезкалинчването

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Анелия Николова


Повече от десет години България е била премиерска република, а сега е станала президентска - това мнение изрази в ефира на "Нова телевизия" съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.


"Още в началото, когато Борисов стана премиер, камерите го бяха хванали на влизане в пленарната зала, да се обръща към депутатите и да казва, че те са безделници. Това е неговото отношение към парламента, към парламентаризма и към начина, по който се управлява страната. Ние бяхме повече от десет години премиерска република. Той еднолично вземаше важните решения в страната", каза още той.


"Някак си, макар бавно и мъчително, Борисов си отива от политиката. Това се случва. Не му е приятно - подскача, сърди се - в негов стил. Хората, почти една година, по един или друг начин, протестират и дават знаци, че искат радикална промяна в управлението на страната", допълни Атанасов.


Съпредседателят на "Демократична България" коментира и думи на лидера на ГЕРБ, който няколко пъти е казвал, че и Реформаторският блок е бил част от неговото управление. "В момента, в който видяхме, че ни е излъгал, напуснахме коалицията и управлението. Това да си бил във властта и доброволно да подадеш оставка и да се оттеглиш от властта, трябва да бъде оценявано", заяви Атанасов.


По думите му сега България обаче е "президентска република, по неизбежност". "Крайно време е да въведем в цялост действието на Конституцията. Съгласно член първи, България е република с парламентарно управление. Изключително важно е да има действащ парламент за нормалното функциониране на държавата, в който и да е момент", каза той.


На въпрос за съставянето на нов парламент, той каза, че е въпрос на преговори. "Убеден съм, че партиите на промяната, ако получат 121 депутати, да имат мнозинство, би могло да се състави сериозно правителство. Една от важните функции на следващото правителство на промяната трябва да бъде обезкалинчването", подчерта Атанасов.


За подслушванията в държавата, той каза: Има много по-лоши данни за това, че с чисто политическа цел е злоупотребявано. Подслушвани са политически опоненти на властта на Борисов и това ние ще го докажем в следващото Народно събрание".

Цветозар Томов: Политици разпалзват страховете от машинното гласуване

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Георги Кожухаров


"Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат или не, са форма на саботаж на изборния процес - това заяви в интервю за БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Около трудностите за машинния вот се създаде донякъде фалшиво обществено напрежение, подчерта той. По думите му има признаци, че политическото напрежение в страната се пренася в изборната администрация.


Запитан дали някои членове на ЦИК се държат повече като партийни представители, Цветозар Томов потвърди, че това е така и изрази своите опасения, че е "възможно да се блокират важни решения на ЦИК или най-малкото да се вземат със закъснение".


Изборната администрация ще бъде подготвена за парламентарните избори, методическите инструкции за СИК също ще бъдат подготвени навреме, увери Томов. През идната седмица допълнително поръчаните машини за гласуване ще бъдат в България, съобщи още говорителят на ЦИК. В понеделник симулаторът на машинно гласуване най-вероятно ще бъде качен на страницата на Централната избирателна комисия, а след това и на страниците на районните избирателни комисии.


Също в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат разпратени към районните избирателни комисии, които вече са подготвени с демонстративен софтуер. "Така че в последния етап на кампанията ще има доста възможности хората, които изпитват притеснения, да се запознаят с това как се гласува машинно", успокои той.

Към 17 часа едва 20% са гласували в Благоевград

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Велко Ангелов


Рекордно ниска е избирателната активност на частичните местни избори в Благоевград. Към 17 ч. едва 20% от имащите право на глас близо 66 хиляди избиратели са гласували. За сравнение на местните избори през 2019 година на първи тур в същия час правото си на глас са били упражнили 47% от избирателите, съобщиха от Общинската избирателна комисия.


Според комисията това, че в 120 от общо 140 секции се гласува само машинно, не е причина за ниската избирателна активност. В повечето секции право на глас са упражнили предимно възрастни избиратели, като машинното гласуване не ги е затруднило.


До момента няма сигнали и жалби за изборни нарушения. Няма и проблем с машините.

Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Велко Ангелов


Машината, която спря да работи по време на изборите в Сърница след 10.30 ч., не е спряла вследствие на температурата и всъщност температурата не е била толкова висока в помещението - това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. По думите й за следващите избори ще препоръча да се търсят помещения, в които да не се повишава толкова много температурата.


Едната от машините е спряла поради технически причини - защото в продължение на 5 минути никой не е гласувал. Гласуването върви спокойно, няма напрежение, няма други спрели машини. Няма получени сигнали, с изключение на този от Сърница.


По думите на Матева тези машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

Слаба е избирателната активност в Благоевград

Слаба избирателна активност на частичните местни избори за кмет в Благоевград. В ранния следобед едва малко над 10% от имащите право на глас или (близо 7 хил души) са гласували, което е почти два пъти по-малко от гласувалите на редовните местни избори през 2019 г. От общинската избирателна комисия очакват в следващите часове още по-малко хора да идат да гласуват, защото е горещо, а интересът да се засили след 17 часа.


Към момента няма сигнали за съществени нарушения при гласуването в общината. Единствено в една от секциите погрешка са разрешили да гласува на избирател, който няма право на вот. Пропускът ще бъда отбелязан като забележка в протокола на СИК. Вотът днес е изцяло на машини, като засега няма избиратели, които да са отказали да гласуват машинно. Няма и проблеми с устройствата, на които се гласува.

При машинното гласуване броенето на бюлетините приключва с едно натискане

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Георги Кожухаров


Членовете на секционните избиратели комисии могат да помагат на избирателите да гласуват като ги питат какво виждат на екрана, без да гледат в него - това обясни зам.- председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комиисия (ЦИК) Румяна Дечева в интервю за Би Ти Ви. Тя обясни и показа как се гласува с машини. По думите й допълнителният брой устройства са поръчани, за да не чакат избирателите на опашки.


"При избора на опцията "Начало на изборния ден" се отпечатва нулев протокол. Изписва се че има нула гласове във всички позиции и се подписват всички членове на СИК", обясни Дечева за началото на изборния ден. По думите й отпечатването на такава бюлетина е задължително, защото тя се показва на всеки наблюдател и застъпник. "Идентичен на този протокол се получава в края на изборния ден, когато броенето на бюлетините приключва с едно натискане. Много е важно след гласуване, отрязъците да се сгъват и тогава да се пускат в урната, защото само така защитавате гласа си", посочи Дечева.

Сидеров: Явяваме се сами на вота, защото никой не споделя нашите идеи

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Цветелина Белутова, Капитал


Не споделяме еднакви идеи, затова сами се явяваме на изборите - това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за Би Ти Ви за решението на партията му да се яви самостоятелно на предсрочния вот.
"Когато бяхме с ВМРО-НФСБ, в процеса на действие и коалиционно битие, не споделяхме еднакви идеи и не искаме да повторим тази грешка", каза още той.


Според него основното различие е за мястото на България. "Различни идеи за мястото на България, тя се намира в колониална зависимост и това не от вчера, а от много отдавна. Откакто сме в ЕС, загубихме икономиката, а откакто сме в НАТО, сме загубили суверенитета си в международно отношение", смята лидерът на "Атака". Той обвини подалите документите за влизане във военния блок преди години в това, че са "ни вкарали там насилствено". Сидеров смята, че мнозинството не се е произнесло и е трябвало да има референдуми и за влизането на България в ЕС, и за това в НАТО.


По думите му сБългария трябва да поеме по свой курс и икономически, и що се касае търговията, но "както на нас ни е изгодно".

Благоевград избира кмет с изцяло машинно гласуване

Избори 2021: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

© Георги Кожухаров


Жителите на Благоевград избират кмет днес. Частични избори за местна власт се провеждат и за още 7 кметства в страната. 188 машини за гласуване ще бъдат използвани по време на вота днес, а в секциите с под 300 избиратели ще се гласува с хартиена бюлетина. 67 хил. души ще избират кмет на Благоевград между седем кандидати. Изборният ден започна нормално.


Избори в още 7 кметства


Избори се провеждат още в селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево, където за доверието на 403 избиратели се борят трима кандидати, сред тях брат и сестра, които са представители на различни политически сили, допълва БНР.


Повече по темата тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK