На живо

Политическото напрежение: Рашков смени за втори път директора на столичната полиция

Политическото напрежение: Рашков смени за втори път директора на столичната полиция

© Пресцентър МВРДневник" следи важните политически новини и реакциите по тях. Статията се обновява.
Нов опит за смяна на управителния съвет на Българската банка за развитие и за увеличаване на членовете на надзорния съвет направи икономическият министър Кирил Петков. В Търговския регистър е внесено отново искането за вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, а надзорниците от трима да станат петима, като новите имена са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни директори на банката се предлагат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.


Смяната на ръководството на държавната банка предизвика напрежение между министър Кирил Петков и съда в края на миналата седмица. След като процедурата бе спряна от Софийския градски съд Петков заяви, че това не е в съответствие със закона. От съда определиха изказванията на министъра като безпрецедентни и напомниха, че съдебни актове се проверяват само с обжалване пред следваща инстанция, а не чрез неуместни политически изказвания. От своя страна Петков заяви, че всеки ден ще подава документите за смяна на ръководството на банката.

За евентуални смени в ръководството на БДЖ съобщи служебният министър на транспорта Георги Тодоров. Пред Би Ти Ви той заяви, че е готова проверката по две обществени поръчки, като утре ще има разговор с шефа на холдинга и този на "Пътнически превози". Тодоров уточни, че няма данни за престъпление, но са установени административни нарушения. По думите му утре ще има повече информация, която ще даде на пресконференция.


"Само от началото на годината 4710 пътнически влака са реализирали закъснение. При товарните превози закъснения има при 556 влака, като по този начин те губят клиенти. БДЖ е на голяма загуба и има около 20 млн. лева задължения", каза още Тодоров.

Нова смяна на директора на Столичната полиция

Със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи е назначен ст. комисар Калоян Милтенов. Днес той е бил представен пред състава на дирекцията от и.д. главен секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев.


Ст. комисар Милтенов започва работа като разузнавач в системата на МВР през 1999 г. В следващите години заема последователно ръководни длъжности в системата - началник на група и началник на сектор "Икономическа полиция" в Първо РУ, началник на сектор в отдел "Противодействие на икономическата престъпност" – СДВР, заместник-началник, по-късно и началник на Трето РУ в София, началник на Първо РУ в София. От 14 октомври 2019 г. е назначен за директор на Областната дирекция на МВР в Ямбол, а година по-късно – за зам.-началник на отдел "Икономическа полиция" в ГДНП. Награждаван е многократно за професионалната си работа.


Досегашният директор на СДВР ст. комисар Антон Златанов е преназначен на длъжност заместник - директор на СДВР. Златанов бе назначен от Бойко Рашков на 19 май, като тогава той смени Георги Хаджиев. Тогава пред журналисти Рашков даде да се разбере, че е освободил от поста Хаджиев заради побоя над участници в антиправителствените протести през миналото лято. "Не мога да приема ръководител, който е гледал как пребиват младежи в центъра на София, под колоните на Министерски съвет. Трябва да изкореним това. Ще взема най-строги мерки. Законът е разписал какви са правата на полицейските служители, никъде не пише, че могат да пребиват децата в центъра на София. Докато съм министър, ще бъда безкомпромисен", каза Рашков.

Финансовият министър планира 1.5 млрд. за тежка есенна COVID вълна

Политическото напрежение: Рашков смени за втори път директора на столичната полиция

© Юлия Лазарова


"Разчетите са, че ще можем да реализираме 1-1.5 млрд. лева повече приходи до края на годината", заяви след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Асен Василев. Към 14 май те са били, че ще се реализират приходите, които са заложени.


Василев добави, че целта е да се запази нивото на предвидения дълг и дефицит и този 1-1.5 млрд. да бъде похарчен за "подготовка, за посрещане на една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата", което ще включва мерки за бизнеса, за здравеопазването и подкрепата, която върви към пенсионерите.

Правителството ще променя мярката 60/40

Политическото напрежение: Рашков смени за втори път директора на столичната полиция

© Георги Кожухаров


Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта на държавата ще бъде на две части, съобщи социалният министър Гълъб Донев след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "При 30% спад в оборота държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, включени в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани, а също така към осигурителния договор ще бъдат включени и допълнителните от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40% помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40. Тази подкрепа ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април", каза той.


От КНСБ са подкрепили изпълнението и допълнението на постановление 151, което съдържа мярката.


КТ "Подкрепа" са единствените, които не са подкрепили мярката. Ваня Григорова заяви, че това, което ги спира е фактът, че мини "Марица Изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, за да получи подпомагане от бюджета. "Оказва се, че за мините няма 20 млн., за подкрепа да не бъдат затворени, а има за намаление на ДДС в ресторантьорството", заяви Григорова. Тя предупреди, че в "Мини Марица Изток" се говори, че ще има съкращение на 2000 миньори до края на тази и в началото на следващата година, което е проблем. Добави, че през последната година и половина държавата е била изключително щедра към някои компании, за разлика от други, лишени от подпомагане.


Васил Велев от асоциацията на индустриалния капитал уточни, че АИКБ са внесли предложения за подобряване на проекта - добавяне в раздела за особено потърпевшите бизнеси пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение е подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари. Той каза, че през миналата година страната е започнала с много лош дизайн на мярката 60/40 и през април 2021 г. България има най-голям ръст на безработицата в целия ЕС, по данни на дъблинската агенция към съюза.

Уволнена директорка ще съди земеделския министър

Политическото напрежение: Рашков смени за втори път директора на столичната полиция

© Скрийншот/


"В създалата се патова ситуация с "Напоителни системи" отговорността за блокиране на дружеството ще я носи единствено министърът". Това заяви пред БНР досегашният председател на Съвета на директорите на дружеството Снежина Динева, като се закани да съди министъра на земеделието Христо Бозуков. В петък Бозуков заяви, че освободената шефка на "Напоителни системи" Снежина Динева саботира дейността на дружеството, което не може да плати заплатите на служителите си за този месец.


Според Динева освободени за злоупотреби от предишното ръководство служители са подавали сигнали до Бозуков.


"Отговорността на министъра и на цялата администрация беше да се проверят тези твърдения, да се видят фактите и доказателствата. Според мен е редно да се изслуша и другата страна", каза Динева. В петък министърът съобщи, че след извършена проверка от вътрешен одит са констатирани редица слабости - посочени са 17 констатирани нарушения и на база на доклада на 9 юни е предложил Динева за освобождаване.


"Във вътрешния одит за оптимизиране на работата на дружеството има само 3 препоръки и няма никакви от тези изнесени от министъра санкции или нарушения, които да са описани", твърди Динева.


"Пресконференцията, която беше дадена от министъра, беше поредният опит да се прехвърли отговорността, която носи той и назначените от него назначени хора. Наистина към момента дружеството е блокирано, това е вследствие на незаконосъобразните действия по освобождаване на Управителния съвет. Не беше спазен Законът за публичните предприятия", коментира Снежина Динева.


Тя поясни, че Сметната палата е направила одит в дружеството за двугодишен период, но все още няма готов доклад. Динева допълни, че "за щастие" докладът ще бъде публичен на сайта на Сметната палата.


Относно огласената информация за превеждани пари между различни клонове на компанията, без да бъде уведомявано централното ръководство, Динева уточни, че след нейното освобождаване "някои от клоновете са превели на друг клон по вътрешни разчети задължения". Управителите на клоновете имат право по Правилника за дейността на "Напоителни системи", когато е налице заплаха от запориране на сметки на дружеството и завеждане на изпълнителни дела от външни контрагенти, на които се дължат средства, да преведат суми по вътрешни разчети и това не е прецедент, изтъкна Снежина Динева.


Запитана има ли информация, че се намалява делът на средствата за "Напоителни системи" в Плана за възстановяване, Снежина Динева отбеляза:


"Над 30% са орязани по искане на министъра на земеделието от новия назначен УС на "Напоителни системи". Управителите на клонове са потвърдили, че искат да останат обекти, които са в проекта на "Напоителни системи". Този проект беше изработен от мен и моя екип в рамките на 1 година време и беше съгласуван с Европейската комисия. Той вече "светеше" в зелено", коментира тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK