Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

Избрано от редактора
Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

© Велко Ангелов
Днес главният прокурор Иван Гешев поиска отнемане на имунитета на кандидата за депутат на "Изправи се! Мутри вън!" Цветелин Георгиев заради купуване на гласове. Малко по-късно от коалицията го изключиха от листите в Бургас.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да бъде санкциониран заради това, че в предизборната си кампания използва деца.
"Демократична България" няма да подкрепи правителство, което няма ясно отношение към превзетата от ДПС и агентите на Държавна сигурност (ДС) държава.


"Дневник" проследи изборните и предизборните новини от деня.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли

Бойко Борисов няма да бъде санкциониран за предизборни снимки с деца

Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

© Профил във Фейсбук на Бойко Борисов


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане без санкция за това, че използва деца за предизборна агитация - това се разбира от отговорите на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на въпроси на вестник "Сега" по темата. Законът за закрила на детето казва, че децата не трябва да бъдат въвличани в политически дейности. Не се предвижда обаче санкция за нарушаването на тази норма.


ДАЗД обяснява, че е получила 14 сигнала за участие на деца в предизборна агитация на политическа партия, от които 12 - от граждани, 1 - от политическа коалиция и 1 - от гражданско движение. Агенцията не цитира имена, но става ясно, че сигналите се отнасят за Борисов и ГЕРБ. "Данните, изложени в сигналите, сочат конкретни населени места, в които деца използват предизборни материали за агитация – тениски с облик на политически лидер и за направени снимки с тях. Няма данни в сигналите децата по време на заснемането да са били оставени без родителска грижа и надзор", пише ДАЗД до вестника. И допълва, че е изпратила писмо на председателя на политическата партия, за която се отнасят сигналите, да спазва закона, който забранява децата да бъдат въвличани в политически дейности.


ДАЗД е уведомила и ЦИК, но подчертава както и че "първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на детето носят родителите".


Днес БСП-Пловдив област сезира централната и регионалната изборни комисии, както и Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление на образованието в Пловдив "за злоупотребата с деца" от страна на Борисов.

Доган, ДС, ДПС, "Лукойл" - условията на "Демократична България" за правителство

Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

© "Демократична България"


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че обединението няма да подкрепи правителство, което няма ясно отношение към превзетата от ДПС и агентите на Държавна сигурност (ДС) държава. В пряко включване от "Росенец" точно година след дебаркирането на плажа там, Иванов и Ивайло Мирчев потвърдиха основните линии за включване в бъдещо управление. Те включват статута на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на ДПС, присъствието на агенти на ДС в политическия живот, равното третиране на всички български граждани спрямо закона и разследването дали "Лукойл" е избягвал плащането на данъци.


"България, в която руският нефтен гигант "Лукойл" може да си прави каквото иска и да източва печалба. България, в която хора ползват влияние, което се корени още в Държавна сигурност и може да изключват действията на българските власти и да си осигуряват тяхното съдействие, това не е суверенна държава. Това не е правова държава, в която българският гражданин решава на избори чрез упълномощените институции. Това е поробена държава, обсебена от мафията и корупцията. Именно срещу това се борим", добави той.


Христо Иванов заяви, че смесицата от корупция и безнаказаност все повече подлагат на риск българския национален суверенитет "Когато българският суверенитет е изключен и когато българските институции отказват да изпълняват българските закони, през тази врата влизат влиянията на режими като този на Путин и Ердоган. Не е никак случайно, че първо Карадайъ ходи да целува ръката на Ердоган, а след това Бойко Борисов отиде там", заяви той. Според него при посещението си в Турция Борисов е търсил закрила от Ердоган. Добави, че според информацията, с която разполага, лидерът на ГЕРБ се е срещнал с турския президент по своя молба. Не е имало срещи с българските изселнически организации, както твърди заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.


"ДПС и Сарая не смятат да се откажат да са щабквартира на българската корупция. Те смятат да продължават да бранят своята позиция да злоупотребяват с власт, да капсулират български граждани, да ограничават техните реални права и свободи. Срещу това се бори "Демократична България", каза той.


"Изправи се! Мутри вън!" отстрани от листата си обвинен в купуване на гласове кандидат

Снимка: Фейсбук профила на Цветелин Георгиев

© Фейсбук/

Снимка: Фейсбук профила на Цветелин Георгиев


Кандидатът за депутат Цветелин Георгиев от "Изправи се! Мутри вън!" ще бъде отстранен от листата на коалицията в Бургас заради искането на прокуратурата за отнемането на имунитета му - това обяви коалицията на страницата си във "Фейсбук". Събраните от прокуратурата доказателства са достатъчни за привличането на Георгиев към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление, съобщиха по-рано от прокуратурата. Имунитетът му беше поискан от главния прокурор заради купуване на гласове в бургаското село Маринка.


"Водачът на листата ни в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината. В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона. От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването", се казва в съобщението.


Подробности четете тук.


БСП сезира институции заради предизборни снимки на Бойко Борисов с деца

Манол Генов. Снимка: пресцентър на БСП

Манол Генов. Снимка: пресцентър на БСП


БСП-Пловдив област сезира централната и регионалната изборни комисии, както и Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление на образованието в Пловдив за злоупотребата с деца на Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на партията.


"Какво ли не видяхме, на какви ли фантасмагории не се наслушахме в предизборната кампания на ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов. Много са примерите, които сътвориха в жалкия си опит да се задържат на повърхността преди изборния ден на 11 юли, и те са си за тяхна сметка. Ред в хаоса няма как да има и ГЕРБ ще го разберат по-лесния или по трудния начин. Но да се нахлува в училищна територия, да се притискат учители и да се въвличат деца и ученици, за да се наснима Бойко Борисов с тях, това не е нередно, това е дръзко прекрачване на закона. И не на един, а на поне три закона", пишат кандидатите за депутати от БСП Манол Генов и Енко Найденов. За един такъв случай - на 5 юли в село Тополово, те са сезирали няколкото институции.

Премиерът призова хората да гласуват без страх

Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

© Велко Ангелов


Служебният премиер Стефан Янев призова българите да бъдат активни на изборите в неделя, да упражнят правото си на глас "свободно, отговорно, осъзнато и без страх". Преди днешното заседание на правителството той изрази надежда, че след вота на 11 юли ще се сформира ефективен парламент. Янев подчерта, че на страната е нужно правителство, подкрепяно от стабилно мнозинство, за да може да взима непопулярни решения и да прави реформи. Премиерът призова в последните дни от предизборната кампания партиите да загърбят популизма и пиар акциите, и да чуят гласа на хората.

Главният прокурор иска имунитета на кандидат за депутат заради купуване на гласове

Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

© Юлия Лазарова


Главният прокурор внесе искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц. Г. - кандидат за народен представител на парламентарните избори на 11 юли заради купуване на гласове.


Досъдебното производство е започнато от областната дирекция на МВР в Бургас под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), съобщи пресцентърът на прокуратурата. Събраните доказателства са достатъчни за привличане на Ц. Г. към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление. На 29 юни в бургаското село Маринка той е дал на четирима души имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат и коалиция. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 до 20 хиляди лева.

Тошко Йорданов: Кандидатът ни за премиер ще е експерт и противоположност на Борисов

Избори 2021: "Изправи се! Мутри вън!" отстрани обвинен в купуване на гласове (хронология)

© Юлия Лазарова


Практичният вариант за стабилно правителство е да има 121 депутати. Това, обаче не зависи само от нашето желание, а какво ще направят хората на изборите - това каза в ефира на "Нова телевизия" зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.


По думите му ако хората искат промяна и да продължат промените, които започна служебния кабинет, трябва да гласуват. "Да гласуват така, както го усещат. Надявам се, не за партиите от статуквото, за да може този вариант да се осъществи. Това е. Иначе другият вариант е много сложен. Ако е същото съотношение, както беше в миналия парламент, кабинетът няма да има сигурност, защото може да бъде свален всеки момент", каза той. "За да има стабилно правителство, говорим чисто теоретично – дали ще е на една партия или на три партии – би било добре да има поне 121 депутати от тези партии. Ние, както вече заявихме, коалиция с партии на статуквото няма да правим", подчерта.


Зам.-председателят на "Има такъв народ" посочи, че кандидатът на партията за премиер ще е експерт. "Такъв, който отоговаря на минималните ни изисквания - добро образование, владеене на езици, професионален опит, за да не прилича на това предишното, което бе премиер преди служебния кабинет. Кандидатът ни ще има качества и ще е противоположност на Борисов", каза. На въпрос дали Ива Митева или Антоанета Стефанова могат да бъдат издигнати за премиер, Йорданов каза: "Ива Митева е една от нас. Както и Антоанета. Вече казах на какви изисквания ще отговаря нашият кандидат за премиер." Дали някой от служебното правителство ще бъде поканен да остане в следващия кабинет, ще стане известно след 11 юли, каза още Йорданов.


Подробности четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK