Според "Демократична България" трябва да се работи за укрепване на суверенитета и републиката

Според "Демократична България" трябва да се работи за укрепване на суверенитета и републиката

© Юлия ЛазароваТрябва да работим заедно да укрепваме суверенитета и републиката, обяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов при откриването на 46-ото Народно събрание. Той посочи, че това включва провеждане на лустрация, възстановяване на енергийния суверенитет, модернизиране на армията, въвеждане най-сетне на електронно управление, съдебна реформа. "Господин Гешев за пореден път при началото на Народното събрание не присъства, надявам се, защото се готви да подаде оставка", коментира Иванов.


Посочи, че не може да се говори за суверенитет, когато България инвестира 3 млрд. лв. в "тръба на Путин". Електронното управление определи като платформа, чрез която гражданите и бизнесът да бъдат освободени от бремето на мотаенето, което им налага администрацията и да спре унижението и щавенето им.


Трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт, обяви Иванов. посочи, че обединението този път няма да предлага законопроект, свързан с реформа в съдебната система, а ще инициира дебат, в който ще бъдат поканени всички парламентарни групи, за да се обсъди каква да е реформата в този сектор.

"Прави са колегите, че тази тема трябва да е поставена на по-широка основа, но не може да си затваряме очите за ситуацията в прокуратурата, за това, че антикорупционната комисия в този си вид и с това ръководство е бухалка. По тези приоритети ще говорим с всички, защото конституцията слага народен представител и съвест в едно изречение", обяви той.

Иванов посочи, че кои партии са на дълбоката промяна ще се разбере по това дали ще работят ефективно по решаването на проблема с корупцията. Това не е проблем на краденето, а фактически суспендира републиката, защото е обсебване на държавната власт, тя ерозира българския суверенитет в критична степен, посочи той.
Посочи, че политическата криза не е проблем на аритметичното съотношение на партиите в парламента. Посочи, че е породена от корупционния модел, който има корени в тоталитарния режим, в продължаващото влияние на службите, той е инкорпориран политически и има най-върховно проявление в наречения от него сарайски модел. Изрази надежда, че най-върховото проявление на този проблем при кабинета "Борисов" ще остане последно.


Решаването на този системен проблем е реалният отговор, обяви Иванов.


Сред спешните въпроси за решаване открои подготовката за следваща вълна на коронавируса. Още в четвъртък на председателския съвет "Демократична България" ще предложи да се излъчи контактна група, която да подпомогне здравните власти. Обяви, че максимално бързо трябва да се осигури внасянето в Еврокомисията на плана за възстановяване "и да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати, а ще бъдат вложени в истинска модернизация на страната".


По думите му максимално бързо трябва да се работи по бюджет на промяната за 2022 г., който не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване, решителни мерки за подобряване на публичните разходи, търсене на възможност за преизчисляване на пенсиите, целенасочена държавна инвестиция в социални услуги, в обновяване на здравеопазването.


Като акценти посочи и сериозен разговор за цялостна реформа в здравеопазването, продължаване на реформата в изборното законодателство, решаване в рамките на това Народно събрание на проблема със Северна Македония. "Трябва да отстоим истината, но и да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство. Това е български стратегически интерес", подчерта Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK