Нинова и Манолова внесоха законопроекти за преизчисление на пенсиите

Откриване на 46-о Народно събрание, парламент Корнелия Нинова

© Юлия Лазарова

Откриване на 46-о Народно събрание, парламент Корнелия НиноваДва законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, водещи до преизчисляване на пенсиите, внесоха Мая Манолова и Корнелия Нинова в първия ден от работата на 46-ото Народно събрание. Темата бе сред основните за БСП в предишния парламент, като породи и напрежение между депутатите, тъй като от "Демократична България" смятаха, че решението трябва да бъде взето след по-широко обсъждане. В крайна сметка решението за преизчисление от 1 юли с осигурителния доход от 2018 г. остана прието само на първо четене.


Сега и двете предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. Нинова обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., докато Манолова смята, че трябва да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г.


Според БСП преизчислението на пенсиите по тяхното предложение ще струва 600 млн. лв., съобщава "Сега". Предложението на Манолова и колегите й ще струва 185 млн. лв. месечно, като за 2022 г. допълнителният разход ще е 2.286 млрд. лв. при 12.347 млрд. лв. разходи за пенсии тази година. Такива не са предвидени в бюджета, а актуализация може да бъде направена от редовно избрано правителство. В мотивите на Манолова е посочено, че преизчислението ще бъде благоприятно за 1.57 млн. пенсионери, или около 75% от пенсионерите.
Наскоро служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че служебното правителство ще остави на следващия парламент няколко варианта, при които доходите на пенсионерите да станат по-адекватни. Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, обясни Донев. Той ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият вариант ще струва около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери.


Заедно с преизчислението на пенсиите социалистите и "Изправи се БГ! Ние идваме!" внасят още няколко предложения за увеличение на социалните разходи. Мая Манолова предлага да отпадне долният праг за достъп до 120 лв. еднократна помощ за пенсионерите, така че да я получат и хората, които получават минимална или още по-ниска пенсия. Правителството на ГЕРБ въведе добавка за храна на възрастните, като с 1 стотинка отряза най-бедните от нея, защото са получили по-голямо увеличение на пенсиите си. Така, въпреки че плащането бе уж за бедни, то се полагаше само за пенсионери с пенсия от 300.01 до 369 лв., но не и за тези с минимална пенсия от 300 лв. или по-малко. Промяната на Манолова ще позволи и на тези най-бедни пенсионери да получат по 120 лв. еднократно до края на годината, като според нея това ще засегне 733 000 пенсионери и ще струва 88 млн. лв.


Корнелия Нинова пък предлага да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. (втората година на майчинството), което от години стои "замразено" на 380 лв. С втори проект за промени в КСО Нинова предлага то да се обвърже с минималната заплата и да може да се получава и от бащата, ако той ползва отпуск за отглеждането на детето. Разчетите на БСП са, че това ще струва допълнително 32 млн. лв. до края на годината - пари, които според тях могат да се осигурят от резерви и преизпълнение на приходната част на бюджета.


Левицата предлага и да отпаднат таксите за детските градини и ясли от закона за местните данъци и такси, като според тях това ще засегне родителите на 246 776 деца и ще струва 40 млн. лв. на общинските бюджети. От БСП изтъкват, че в пандемията все повече общини тъй или иначе пристъпват към такива облекчения.


С трети законопроект се правят промени в помощите за деца, като се предлага работещите родители да получават по 10 минимални заплати за второ и трето дете. Родителите трябва да са осигурявани в последните 2 г. Левицата предлага още еднократни помощи в началото на учебната година не само за първокласници от бедни семейства, но и за децата до 4-и клас. За миналата учебна година тази помощ бе 250 лв. на дете. БСП изчислява, че допълнителните средства за тези мерки ще са 90 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK