На живо

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Стоп кадър Фейсбук/Има такъв народ" обвини днес "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" за това, че искат да узнаят предварително кои са номинираните за министри, с което според партията на Слави Трифонов "водят нещата към нови избори". От парламентарната трибуна зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се усъмни в почтеността на министъра на финансите Асен Василев заради фирмен спор за интелектуална собственост в съда, който Василев е водил преди години. Името на министъра беше намесено заради това, че вчера той беше посочен от "Демократична България" като пример за почтеност и експертност в управлението. Преди "Ива такъв народ" Василев и неговият колега от Кабинета Кирил Петков бяха критикувани и от ДПС.


От последвали брифинги в кулоарите на парламента все пак се разбра, че подкрепа от партиите на протеста за правителство на "Има такъв народ" все пак още е възможна. "Дневник" проследи на живо политическата ситуация в страната. Подробности вижте в хронологията.
Асен Василев

© Велко Ангелов

Асен Василев


В персонална атака срещу финансовия министър Асен Василев днес "Има такъв народ" използва история с 10-годишна давност, свързана с несъществуваща от 2013 г. насам британска фирма, на която той е бил един от ръководителите.


"Дневник" опита да установи по публични източници за какво става дума.


Преди 17 години Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев - възпитаници на университети в САЩ и Западна Европа - учредяват фирмата Lessno.com. Съдбата ѝ прилича повече на това, което по-късно ще бъде наречено start-up - начинание (понякога и регистрирано като фирма), по правило завършващо с малък или никакъв успех, но в някои случаи с потенциал за израстване до доходоносен бизнес.


Инвеститор в Lessno.com през 2007 г. става фондът са рисково инвестиране NEVEQ, в който по това време управляващ партньор е Павел Езекиев, разказва "Капитал". Той е съосновател на New European Venture Equity, след като е бил първо съветник на тогавашния вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев, а после - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (2002 - 2004 г.) при кабинета "Сакскобургготски" и ръководител (2006 г.) на българския офис на Дойче банк. Как се развива начинанието четете тук.

Кирил Петков: Не бих останал редовен министър без Асен Василев

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


В парламента служебният министър на икономиката Кирил Петков каза, че не би бил министър в редовен кабинет без Асен Василев.


Пред журналисти той обяви: "Ако те не могат да оценят този човек, те не могат да оценят и моите икономически стратегии, така че в никакъв случай не бих влязъл в правителство, в което не оценяват финансовата мисъл на този финансов министър. Той направи уникален бюджет - на пенсионерите се дадоха пари, а не се взеха от учителите и от здравните работници, а от майбасите. Така че може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане. Преди той да влезе във финансите, НАП се беше фокусирал върху "Плод и зеленчук и кафенета", сега - върху компаниите с обществени поръчки и кеш в сейфовете. Предполагам, че те не искат да го видят отново министър на финансите под никаква форма, така че стрелят в хълбока".


Кирил Петков каза, че е бил разочарован от сутрешната декларация на "Има такъв народ" и обвиненията към Асен Василев, които приличали като извадени от жълтата преса.

Иванов отговори на Трифонов с три въпроса

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


В коментар на обвиненията на Слави Трифонов в кулоарите на парламента Христо Иванов повтори, че има три въпроса към "Има такъв народ" - министрите дали ще са хора с обществено доверие, ще има ли писмено поемане на ангажименти за подкрепа и как ще се формира парламентарна подкрепа, за да се избегне влияние на ГЕРБ и ДПС.

ДПС: Проверете дали Пеевски е взимал заеми чрез свързани лица

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Очаквано при изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за ситуацията в ББР депутатите от ДПС бяха сред активните и поставиха въпроса за това дали бившият им колега Делян Пеевски е взимал заеми. През последните няколко години формално Пеевски се раздели с цялата си собственост и официално има само две кухи фирми, показа проверка на "Капитал". Депутатът Йордан Цонев директно попита дали той е получава заеми от държавната банка като физическо или юридическо лице. По-късно предложи това, по отношение на отпуснатите заеми от ББР, да бъде проверено и по правилата на Закона за кредитните институции, където проверката за свързаност е най-детайлно описана.


Като физическо лице Пеевски не взимал заеми от ББР, обяви Петков. По линия на фирмите той обясни, че отделът по риска в банката просто е проверявал за свързаност в Търговския регистър и ако не е откривал очевадна свързаност, е приемал, че нещата са наред. Посочи, че "Благоевград БТ", в която Пеевски е бил миноритарен акционер е получавала заеми. Допълни, че се изследват връзки в момента не само на база дали Пеевски е бил в съответните фирми, а и по линия на санкциите по закона "Магнитски", за да няма риск за ББР по тази линия. Обясни и че е разпоредил да се изследват истинските връзки между фирми и хора, а не просто да се гледа в Търговския регистър. Неотдавна Петков назова Пеевски като свързан с 4 от осемте най-големи клиента на банката, които общо са получили над 0.5 млрд. лв. заеми. Всички те са формално независими една от друга, а собственици на книга са техните мениджъри, напомня "Капитал".

БСП и "Има такъв народ" с еднакви идеи за правосъдната реформа

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Пълно съвпадение между идеите на "Има такъв народ" и БСП за бъдещи действия по правосъдната реформа е констатирано на срещата днес, обяви червеният депутат Крум Зарков.


"Ние сме доволни от срещата с БСП", каза колегата му от "Има такъв народ" Радостин Василев.


Обсъдени са конкретни законопроекти, закриването на спецправосъдието, отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и др. "Не знаем как ще се казва следващия министър на правосъдието, но знаем какво той трябва да прави", каза Крум Зарков.

Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че играе за ДПС

"Точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори", написа във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.


"Защо го прави това? Нямам никаква представа. Мога само да гадая, а аз вече казах, а и по принцип съм такъв човек, че се опирам на факти, а не на гадания. Факт е, че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна", пише още Трифонов.


Трифонов обвинява Иванов, че може да спре дълбоката съдебна реформа, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата и смяната на главния прокурор. "Кой тогава е ДПС", пита Трифонов.


Той повтаря и част от декларацията на "Има такъв народ", прочетена от парламентарната трибуна в началото на днешното заседание, в която пише, че политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора. Ден след като "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" поставиха конкретни искания на "Има такъв народ" за подкрепа на бъдещо управление, първата политическа сила ги обвини, че "водят нещата към нови избори".


Петков очаква Банката за развитие да завърши годината на загуба от 250 млн. лева

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Българската банка за развитие се очаква да завърши годината на загуба от около 250 млн. лв., макар че в момента е на оперативна печалба, обяви при изслушването си министърът на икономиката Кирил Петков. Той уточни, че това се дължи на големите провизии, които трябва да заделя заради отпуснатите големи заеми на фирми при условия, които предвижда в продължение на 10 г. те да плащат само лихви, а едва на десетата година - и главницата. това прави връщането им високорисково. Петков посочи, че засега заемите се обслужват, а две трети от големите кредити дадени на 20 компании от "определен кръг" са при такива условия, затова той ги нарече "с балонна структура".


Петков изрази надежда акциите на Първа инвестиционна банка, търгувани на борсата да поскъпнат поне до 5 лв. при 1.70 лв. в момента, за да може ББР да продаде дела си, за който плати 140 млн. лв. през миналата година по решение на правителството. Целта тогава бе да се подкрепи ПИБ като последно неизпълнено условие от страна на България пирод да получи покана за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната. Не е работа на ББР да държи такава инвестиция.


"Не вярвам, че тази банка (ББР - бел. ред.) трябва да се приватизира, защото най-опасното би било когато има големи кредити с неясни обезпечения и още не се управлява правилно, да я сложим да се приватизира за малка сума и най-опасното би било да се замете какво се е случвало преди с тези кредити", обяви Петков. Идеята за приватизация бе лансирана от Николай Василев, който бе поканен от "Има такъв народ" да оглави кабинет на партията, но заради остра реакция от различни посоки кандидатурата му бе оттеглена.

Янев се надява депутатите да прояват мъдрост за актуализацията на бюджета

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Икономическата и здравната ситуация налага да се вземат неотложни мерки по отношение гарантиране функционирането на държавата и социалните плащания, дейността на бизнеса и подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента, каквато много от наблюдателите очакват", заяви в началото на извънредното заседание на правителството премиерът Стефан Янев.


На заседанието, започнало в 15 ч. трябва да се приеме предложението за актуализация на бюджета, около което се обединиха представителите на Националния съвет за тристранно сътрудничество на извънредно заседание в понеделник. Янев отново повтори, че предпочита актуализацията да бъде внесена от редовно правителство, но ситуацията сега изисква друго.


"Актът за актуализация на държавния бюджет е знак за отговорно поведение за финансите на държавата. Надявам се парламентът да направи смислен дебат, да прояви мъдрост и неотложните плащания в началото на септември да бъдат осигурени", каза още Янев.


По-рано днес по време на изслушването си в парламента Янев заяви, че актуализацията ще бъде внесена в парламента в началото на август.

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Представители на "Има такъв народ" използваха изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за състоянието на Българската банка за развитие, за да нападнат и чрез него колегата му Асен Василев. Този път депутатът Любомир Каримански във времето за въпроси по темата попита дали Петков или Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите, а според думите на Каримански съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Лорер ресорно наблюдава работата на Фонда на фондовете. Петков каза, че тя е един от най-големите професионалисти които познава и че тя е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България.


Каримански попита защо Петков и Василев не са променили корупционните критерии, определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов и под погледа на бившия вицепремиер Томислав Дончев, за работата на фонда на фондовете. Каримански попита Петков и отъстващия от залата негов колега Василев как се борят срещу "тези корупционни практики, срещу които ние със сигурност се борим и ще се борим". Петков отговори, че едно от може би най-ценните неща, които притежава е независимост, компанията му не е финансирана по никой от инструментите и никой не може да му се обади да каже какво да прави. Томислав Дончев пък отрече под негово ръководство да е имало корупционни схеми.

Изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков в Народното събрание.

ГЕРБ обвини Рашков, че е наредил разпити на учители

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Десетки хора са подложени на политическа репресия две седмици след изборите, заявиха депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова и Тома Биков. Те уточниха, че над 25 учители от училища и детски градини в Ихтиман, Самоков и Костинброд са били привиквани в районните управления на МВР, за да дават обяснения за кого са гласували.


"Става дума за български учители, не за купувачи, които за пръв път биват извиквани в РПУ и разпитвани по заповед на Бойко Рашков, при положение, че са минали две седмици след изборите. Това може да се роди само в главата на Рашков, който се държи като социалистически милиционер, който следи и слухти. Ние ще му зададем и тези въпроси и ще търсим отговорност от него", каза още Биков.


Вчера парламентарната група на ГЕРБ-СДС обяви, че ще инициира създаването на временна анкетна комисия, която да проверява действията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на предизборната кампания. Днес зам.-председателят на групата Товя Биков призова президентът Румен Радев да "го озапти някъде, където той да не разиграва обсесиите си".

Пеканов: Помощта за бизнеса в плана за развитие може да се променя

Отворен съм за предложения как да балансираме помощта за бизнеса, предвидена в Плана за развитие и устойчивост. Залагането на финансови инструменти за печелившите фирми гарантира, че доходоносните бизнеси ще вземат кредитите и ще ги завъртят в икономиката, каза днес на изслушването си парламента вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Той уточни, че балансът между грантове и кредити може да се обсъжда в отговор на въпрос от Мая Манолова защо е намален размерът на безвъзмездната помощ за фирмите при условие, че средните и малки фирми още не са си получили помощите след първата вълна на пандемията.


Планът е разработен на хоризонтален принцип и няма заделени специално средства за който и да е сектор. От програмата за икономическата трансформация могат да се възползват всички сектори, включително и туризмът, който е силно засегнат от пандемията, каза още Пеканов.

Борисов: Искаме да сме на хиляди километри от това мнозинство

За ДПС не знам, но ние искаме да сме на хиляди километри от това продажно мнозинство, което искате да направите, каза днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в град Стамболийски по повод споровете между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в преговорите им за съставяне на правителство.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Пресцентър на партия ГЕРБ


Той подчерта, че партията му не иска да участва в бъдещо правителство и не е имало с никого по този въпрос. "Не само, че не искаме да участваме в правителство, но не искам и добър ден да ни кажат. Да си направят правителство и да си поемат отговорността", обобщи Борисов. Той е на мнение, че трети избори в рамките на половин година не са решение.

Няма риск за парите от плана, но има риск от забавяне, каза Пеканов

Няма риск за средствата по плана за възстановяване и устойчивост. Има риск от забавяне, който е все по-отчетлив. Затова предлагам да не отваряме всички пера от начало, това каза вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов в парламента. Изслушването му по темата беше инициирано от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Той посочи, че евентуално включване на проекта за възстановяване на системата за напояване в земеделието в плана ще забави внасянето му с много месеци, защото той няма оценка за ОВОС.

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Георги Кожухаров


Пеканов коментира, че централите от Маришкия басейн няма да получат пари само по плана, но и от Фонда за справедлив преход, където за тях са предвидени 1.2 млрд евро. "Не е обещавано затварянето на централите в Маришкия басейн и няма да бъде обeщано. Въпросът със запазването на централите не е бил затворен от България, в противен случай предишното правителство щеше да изпрати плана", заяви Пеканов в отговор на въпрос от ГЕРБ, че предвиждането на паро-газова централа на практика означава затваряне на въглищните


По отношение програмата за санирането, Пеканов заяви, че е намалена с 200 млн. лева само за еднофамилните сгради, в същото време е въведено съфинансиране с 15% за сградите от най-висок клас, което ще е стимул към собствениците санирането да се приключи по-бързо, което е и препоръка на ЕК. Според Пеканов проектът е добре балансиран и ще позволи санирането да стане по най-добър начин


На въпрос защо финансиране не получава проект за улавяне на водород, Пеканов каза, че подобна технологията не се използва в Европа,заради това, че не е ясна нейната ефикасност.


В началото на изложението си Пеканов каза, че вариант на план, направен от служебното правителство, е много по-амбициозен и по-добър от предходния на ГЕРБ.

"Демократична България": Мнозинството да не ни прехвърля отговорността за кабинет

"Демократична България" не се е отказала от това да се направят всички опити да бъде излъчено правителство с първия на мандат на "Има такъв народ", заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов. На критиките на Тошко Йорданов, че "Демократична България" тласка страната към нови избори, Иванов отговори, че "Демократична България" "тласка страната към излъчване на управление, което може да я промени".


Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство", отговори Иванов на острата декларация на "Има такъв народ".


"Последните дни участваме в разговорите така, както ги структурираха от "Има такъв народ". Освен разговорите, които се водят при закрити врати, ние имаме публична отговорност към нашите избиратели, към обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки? Второ – важността на хората, които ще бъдат предложени и техните качества. Използвахме пример с трима души, които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите", посочи съпредседателят на ДБ.


Иванов определи изказването на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна по адрес на служебния министър Асен Василев като "съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговския спор с квалификации от Наказателния кодекс". Иванов изрази надежда, че това е било по-скоро грешка, причинена от неумение за изразяване на тези.


"Ние оставаме в очакване - колегите от "Има такъв народ" да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики", каза още Христо Иванов.

БСП продължава да търси какво я сближава с "Има такъв народ"

БСП продължава да търси какво я сближава с "Има такъв народ", каза днес лидерът на партията Корнелия Нинова, след поредната среща. Тя е била по тема икономика, като са намерени общи позиции по 8 точки. Сред тях са създаване на фонд за изоставащите райони, оставане на по-голяма част от данъците в общините, търсене на решение за "Мини Марица Изток" и запазване на ядрената енергетика, договорката, че Българската банка за развитие (ББР) няма да се приватизира. Днес предстоят преговори за съдебната реформа и борбата с корупцията.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Ние за разговорите на "Има такъв народ" с "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" нямаме информация и не носим отговорност", каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос как ще коментира обръщането на хода на преговорите.
Попитана биха ли подкрепили министрите, ако научат имената им в пленарната зала, Корнелия Нинова каза: "Каквото и да чуем от "Има такъв народ", то трябва да мине през нашия Национален съвет". По думите й не е добре да има нови избори.

Манолова: ДПС вече поставя условия за правителство

За подписване на споразумение с "Има такъв народ", в което да бъдат разписани общите политики, но и да бъде гарантирано, че ГЕРБ и ДПС няма да бъдат допуснати в следващото управление настоя председателят на парламентарната група на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова. Тя повтори, че позицията на формацията за министерските кресла остава непроменена, но е било необходимо да се включи "червената лампичка".


Според нея самото включване на ДПС в разговорите с "Има такъв народ" е оправдало необходимостта да се отправи предупреждение към "Има такъв народ". "Днес изказването на "Има такъв народ" беше аплодирано от ГЕРБ и ДПС. А от днес ДПС започнаха да поставят условия какво правителство ще подкрепят. Затова светна червената лампичка", допълни още тя.


Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Манолова посочи, че ролята на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" не е решаваща за съставянето на правителство, но от формацията виждат ролята си като "гарант за недопускане на подмяна на волята на българския избирател".
"Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране на персонални и други влияния на партиите на ГЕРБ и ДПС и на техните приятелски кръгове", повтори още веднъж Манолова.
Тя уточни, че имена за следващия кабинет не са били обсъждани с "Има такъв народ", но формацията очаква "висок стандарт и изисквания към всяко едно от лицата, които ще влязат в следващото правителство".

Депутатите изслушват вицепремиера Атанас Пеканов за плана за възстановяване и устойчивост.

Асен Василев видя в обвиненията срещу себе си "координирана атака на ДПС и "Има такъв народ"

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Георги Кожухаров


"Не разбирам защо като ме каниха три пъти преди, сега виждат проблем. Всичките дела съм си спечелил. Виждам дългата ръка на кординирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", бе краткият коментар на финансовия министър Асен Василев след декларацията срещу него от парламентарната група на "Има такъв народ" при откриването на днешното заседание на парламента.


Подробности за предисторията на изказването на Василев - тук.

Мая Манолова пред журналисти в кулоарите на парламента след декларация от "Има такъв народ" тази сутрин.

Коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Несъбирането на данъци е позволило натрупването на огромни дефицити, заяви премиерът

"Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", съобщи по време на изслушване в парламента премиерът Стефан Янев. Той добави, че неговият кабинет е заварил меко казано притеснителна финансова ситуация през май.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. За мерките 60 на 40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година, бяха изразходвани към април и края на май", каза Стефан Янев.


За приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, получили публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата са със силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15.8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Започната е проверка на тези фирми и техните подизпълнители.


По повод на санкционираните от закона "Магнитски" българи, обявени в началото на юни, Янев, заяви, че липсва нормативна база какво се прави при санкционен режим от друга държава, като призова депутатите да се прецени необходимостта от закон в това отношение.

"Има такъв народ" с изявление в парламента

След изказването в парламента на Тошко Йорданов, за първи път от началото на преговорите ръководството на парламентарната група на "Има такъв народ" даде брифинг за медиите. На въпрос на "Дневник" как се е стигнало до промяна на мнението на партията за Асен Василев, който бе поканен в първия техен проектокабинет, Тошко Йорданов каза, че са им "светнали няколко лампи" и са проверили фактите около него, след като той е поискал да е финансов министър и да се бори срещу мръсните пари. Той отказа да отговори дали юриста Петър Илиев ще е кандидат за премиер, а попитан дали са проверили номинирания, той отвърна: "Забелязали ли сте, че ние като сбъркаме бързо вземаме решение. Да не давам пример с една, дето е депутат от друга група".

"Има такъв народ" обвини Христо Иванов и Мая Манолова, че водят нещата към избори

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Какво се случи в тези 4 дни? Този въпрос отправи Тошко Йорданов от "Има такъв народ" към Христо Иванов в началото на днешното заседание на парламента. "Вчера имаше декларация за намеса в състава на Министерския съвет. Четири дни преди тази декларация се срещнахме с "Демократична България". Тогава те заявиха, че нямат претенции за личностите в кабинет. Тази позиция видимо е коренно промена. Иванов не просто изяви претенции, а посочи конкретни личности – Асен Василев, Николай Денков и Кирил Петков", каза Йорданов.


След това започна дълъг разказ за участие на финансовия министър Асен Василев във фирма през 2008 г., което е приключило с присъда за открадната интелектуална собственост.


"Човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Предпочитаме професионалисти, които нямат отношение със закона. Препоръчваме на Христо Иванов да се интересува от фактологията, а не от собствените си симпатии. Какво се случи през тези 4 дни? За нас това е изненадващо и неприемливо. Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора", каза Йорданов като добави, че Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори, на което Бойко Борисов се радва. "Ако продължавате така това ще се случи и вие ще си виновни", добави Йорданов.


Тези думи бяха посрещнати с аплодисменти от представители на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ. По-рано днес срещу Кирил Петков и Асен Василев се изказа и Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.


Асен Василев бе сред тримата настоящи министри, поканени и в проектокабинета на "Има такъв народ", който бе представен преди изобщо да са обявени окончателните резултати от изборите. И тримата отказаха, което стана повод на пресконференция на партията на Трифонов да бъдат нападнати, като за Василев бе казано конкретно, че му е бил предложен дори вицепремиерски пост.

Редовното пленарно заседание на Народното събрание на живо.

В БСП са учудени от втвърдения тон на останалите преговарящи

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


БСП да бъде третирана равностойно с останалите две партии, с които "Има такъв народ" води преговори за подкрепа на проектокабинета им. За това настоя зам.-председателят на Народното събрание и депутат от левицата Кристиан Вигенин. Пред БНТ той подчерта, че БСП е трета политическа сила и резултатът ѝ от изборите я нарежда пред "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Вигенин изрази учудване от втвърдения тон на двете партии, които вчера проведоха съвместни консултации. След тях лидерите на формациите обявиха, че бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.


"Трябва да дадем нужно време на "Има такъв народ". Те са нова партия, която за първи път се сблъсква с подобни проблеми. Трябва да призная, че на срещите, на които обсъждаме различни политики, те идват много добре подготвени", каза още Вигенин.


Той подчерта, че вече са проведени 4 експертни срещи между БСП и "Има такъв народ". Днес предстои последната, като на нея ще се обсъжда съдебната реформа. До момента има много съвпадения във вижданията на двете партии за управлението. Вигенин добави, че левицата ще настоява за споразумение по конкретни политики, за които се водят разговори, като то да бъде подписано и от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Йордан Цонев, ДПС: Това, което виждаме, ни отдалечава от правителство

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Георги Кожухаров


"Политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри за ДПС. ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме куртоазна покана от "Има такъв народ" за среща, която продължи 40 минути. Запознаха ни с приоритетите в духа на парламентаризма и казаха, че не искат подкрепа от ДПС. Като не искат – няма да получат. Не участваме в срещите на експертно ниво. Като зрители на процеса можем да кажем, че това, което виждаме, ни отдалечава от съставяне на правителство", заяви по повод преговорите за съставяне на правителство депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев пред "Нова телевизия".


След въпрос за окончателно решение за подкрепа на правителство на "Има такъв народ" той добави, че все пак ще се изчака краят на преговорите, за се види съставът на кабинета. Със сигурност ДПС няма да подкрепи проектоправителство, в което присъстват служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, съобщи Цонев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (604)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Олигарх 2 срещу олигарх 1 рунд последен

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално
 3. 3 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "Това, което виждаме, ни отдалечава от правителство, обясни Йордан Цонев"

  Страхотна новина. Още повече да се разочаровате дано. Тея селски номера вече не минават драги ми Цонев.

 4. 4 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Учуден съм от учудването на БСП...

 5. 5 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Някой някога чул ли комунист да признае грешка, да каже сгреших, сбърках – ТЕЗИ ИЗРОДИ СЪСИПАХА СВЕТА, НО НИКОГА НЕ КАЗАХА "СГРЕШИХ"!
  ВЗРИВИХА ЦЪРКВА, НО НИКОГА НЕ КАЗАХА "СГРЕШИХ"! ТЕ НИКОГА НЕ ГЛЕДАТ КЪМ СЕБЕ СИ, ЗАЩОТО САМО В ОГЛЕДАЛО ДА СЕ ПОГЛЕДНАТ И ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧАТ СЪС СЕБЕ СИ!
  Има ли по-голям простак от комуниста – ватенката, ботушите, смрадливия нрав, който мрази успелият, интелекта, знанието, благородството, вярата!
  КОЙ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ИСТИНСКИТЕ ПРОСТАЦИ, ЗАЩОТО И ТЕ И ПРЕДЦИТЕ ИМ СА КОИТО СА УБИВАЛИ И УНИЖАВАЛИ ЦВЕТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, ДОКАТО КАСКЕТИТЕ Я НАПЪЛНИХА И С ДЕСЕТИЛЕТИЯ ТОВА БЕШЕ МОДА И СТАНДАРТ!
  Чалгата така е дошла в България – архитекти, инженери, лекари, историци, учени, писатели, музиканти, актьори са смачкани, за да "топли" единствено ватенка на радевци, рашковци и янакиевци!

  СМЪРДИ НА БОТУШИ И ВАТЕНКИ!

  "Не мечтая
  безсмъртие
  и пътища леки, а ватенка топла
  за зимния ден." – Пеньо Пенев

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Весело

  " Вигенин изрази учудване от втвърдения тон на двете партии, които вчера проведоха съвместни консултации. След тях лидерите на формациите обявиха, че бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС."

  Ми то за БСП - ту брачния съюз с " невестата ДПС" не е нещо лошо, така че те са си всеядни ! И с ДПС във властта може да " изчегъртват" статуквото !

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Дано следващите избори да са скоро, та да паднете под санитарния минимум и да си обяснявате с патреотете и саря, колко е калпав матряла.

 8. 8 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  БСП - голямото добро утро. Правителство няма да има, който си е правил илюзии, само го баламосват.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Весело

  " Това, което виждаме, ни отдалечава от правителство, обясни Йордан Цонев"

  Да, Данчо Ментата, вас определено ви отдалечава от правителство, което ще се конституира в този парламент........

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  "ДБ" си сменят позициите всеки ден, баси "въртиопашките". С ченгета, ДС агенти - нестава, не го ли разбрахте?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Четете думите на Данчо Ментата между редовете. Той де факто казва, че ако не им се плати договорената цена от неделя, няма а има правителство. Комунистическата партия е видим участник, но тъй като ДПС ще са прикрити, те искат повече кинти. Разправиите пред медиите са за балъците гласували за тези престъпни партии и патериците им ИТН, ДБ и ИМВ. За останалите циркът е прозрачен.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Големи драми ще има днес, на преден план излизат пробитите кадри на "ДБ"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Олигарх 2 срещу олигарх 1 рунд последен
  —цитат от коментар 1 на diq55699032


  Една от най-разпространените мантри на мафията е, че битката е между двете страни на монетата, демек между олигарси. Неслучайно гербавите сте строени да го повтаряте, неслучайно с евентуалното приближаване към правителство без подкрепата на ГЕРБ и ДПС, кресчендото ви против Прокопиев се засили. Мафиотските ви мастермайнди са изчислили, че дори и само тая опорка би отблъснала много хора да застанат зад демократичните сили, па макар негласно в нея да се признава, че ГЕРБ+ДПС са в услуга на олигарсите. Това, което не са изчислили, обаче, е че който се е вързал на тая мантра, го е направил преди много години, когато я лансираха. Балъците са краен брой.

 14. 14 Профил на Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  "ДБ" си сменят позициите всеки ден, баси "въртиопашките". С ченгета, ДС агенти - нестава, не го ли разбрахте?!
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Може ли да кажеш коя позиция са сменили и как.

  А, да, сетих се: не можеш.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Когато говорим за СТАТУКВО, кой е най-голямото олицетворение на това, ако не са БСП – преди 75 години тези се настаниха с преврат в БЪлгария и оттогава не са мърдали, напротив това е партията, която унищожи опозицията, изби политическите си опоненти, която инженерства партии-патерици (ОФ„ БЗНС, ДПС, – днес всички партии от протеста начело с Дончева и Манолова, а служебния кабинет с комунистическите изкопаеми, а хората в ДБ са техен проект!
  БКП/БСП НЕ СА ОТ СТАТУКВОТО – ТЕ СА САМОТО СТАТУКВО!
  БЪЛГАРИЯ Е НА МЕСЕЦ ОТ ЧЕЛНИЯ УДАР, СЛАГАЙТЕ КОЛАНИТЕ!

  НЕ СЛУШАЙТЕ ДУМИТЕ, ГЛЕДАЙТЕ ДЕЛАТА ИМ! 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1618 Весело

  Вчера Карадайъ-тъ издесе дъълга лекция против... сорос и соросоидите. Като махнем клеймата , общо 2/3 от речта, от останалото се носеше специфичния дъх на оста Анкара-Москва...

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Току що Тошко като че ли сложи край на преговори и правителство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  В ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО (АКО НЯМАТ ВСИЧКАТА ВЛАСТ ЗА ДЪЛГО ВТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО) КОМИНИСТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СА НА ВЛАСТ ДЪЛГО!
  ТЕ ИДВАТ И ЗАПОЧВАТ ДА РАЗДАВАТ ОБЕЩАНИЯ И ДА ДАВАТ ПОДАЯНИЕ (КАТО ДАВАТ ВСИЧКО И НА ВСЕКИ, КОЙТО СЕ Е ПРОВИКНАЛ), НО ЗА КРАТКО! ОКРАДВАТ И РАЗБИВАТ ДЪЖАВАТА ОТВСЯКЪДЕ И СЛЕД ТОВА ПАДАТ ОТ ВЛАСТ, НО ДОКАТО ПАК ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ПОВТАРЯТ КОЛКО СОЦИАЛНИ СА БИЛИ И КАК СА ДАЛИ НА МАЙКИТЕ, НА ДЕЦАТА, НА ПЕНСИОНЕРИТЕ!
  ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ПАК СЕ ВЪРНАХА ВЪВ ВЛАСТТА – ПРЕЗ ЗАДНИЯ ВХОД!
  Анатема!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Аз мисля, че няма нищо лошо в това Данчо Ментата и ДПС да са отдалечени от всякакви правителства за в бъдеще.

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  След Станишев, който предостави управлението изцяло на ДПС, никой вече не вярва на БСП, дори най-отявлените им привърженици.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Почти, тези от "ДБ" са буквално нетърпими, всеки ден искат нещо различно, допънително, всеки ден нови претенции, че и ония от Брюксел, Радан", и той искал нещо, а в началото клепаха, и само искали да поговорят, и да им потвърдятз за три приоритета.
  Смешна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1866 Весело

  На есен с п.... по избор:)
  ...лач
  ...есен
  ...сувни
  ...авета
  ...алячо
  ...одигравки

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  …май ще се ходи пак на избори…
  Някой пак се ос-а…

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  ДБ са най-големият трън в задниците на ГЕРБ, ДПС и БСП. Донякъде и на ИТН. ДБ се заформя като най-големият проблем на статуквото. А колко хубаво си стояха под опашката на коня и не нарушаваха спокойствието на Сараите и Библиотеката...! ;)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 336 Любопитно

  Има още някой който не е разбрал, че данчо ментата и боко тиквата са едно и също НЕЩО

 29. 29 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Революцията е започнала да се храни със своите отрочета!

 30. 30 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  Както видяхме ДБ лобира за министри на БСП. Те това са десни борци за правда та дрънкат направо :)

 31. 31 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1618 Весело

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Можеш ли да изброиш, поне 3 всекидневни ,нови искания на ДБ?

 32. 32 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Със сигурност ДПС няма да подкрепи проектоправителство, в което присъстват служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, съобщи Цонев."

  Браво Мента, с това доказвате правотата на отношението към вас-да ви държат далеч от управлението. Всеки да се дезинфекцира след случаен допир с вас. Точно сте токсична партия.

 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Много интересно. Тошко псува ГЕРБ и ДПС, те му ръкопляскат възторжено. Що така, бе Минке?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Мисля, че рошав Тошко се взема много на сериозно. Много повече отколкото трябва.
  И защо се дразни от имената на служебните министри? Ама... Тя се е видяла... Пак ще се ходи на избори. Дано поне от третия път ИТН да отрезнеят малко... Само с плямпане не става. Както и с пробутването на НДСВ-ейски отпадъци, като Никито Василев.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Помията, която залива държавата - в момента слушам изказванието на Тошко в НС, е достатъчна за напълване на няколко "беленски гьола". Всеки срещу всеки. Няма толкова смърдяща среда, от тази, която вони в НС. Следващо правителство? Може. Гледам хората, които ще го лепят - психиатрията вероятно е изпуснала пациентите си месии.

 36. 36 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Така като ги гледам, ИТН направо да решава ще прави ли правителство с БСП и ДПС, или ще ходим на избори, няма какво да ни занимават с тази пародия. Щом стигнаха до там да вадят компромати срещу служебното правителство, при това срещу министър който те самите бяха поканили, и който им отказа да е послушко... просто няма смисъл от този театър.

 37. 37 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Явно ИТН са си повярвали. Току що се позиционираха в полето на ДПС и ГЕРБ. Слави Трифонов винаги е бил и си остава кадър на Мултигруп.

 38. 38 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Аз мисля, че няма нищо лошо в това Данчо Ментата и ДПС да са отдалечени от всякакви правителства за в бъдеще.
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  Разбира се, че добре.
  Но ти мислиш ли, че Майката/Партията/ и Бащата /ДС/ ще изоставят най -свидната си рожба извън властта? Ще издърпат ушите на другите си деца, ще им ударят по един шамар, децата ще поплачат, но ще приемат решението на родителите.

 39. 39 Профил на герб е мафия
  герб е мафия
  Рейтинг: 912 Любопитно

  Има Такъв Народ тогава да си правят кабинет с БСП и ДПС и ГЕРБ тогава с Премиер Николай Василев от НДСВ
  Протестите това НЕ искаха! ПОДМЯНА

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 336 Любопитно

  Маските паднаха, и по добре, при нови избори поне чалгарите няма да са в парламента, но най вероятно мутрите ще останат

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Любопитно

  " Христо Иванов и Манолова водят нещата към следващи избори, каза Тошко Йорданов"

  Очаквано, отношенията между ИТН и ДБ ще бъдат сериозно обтегнати ! Манталитетът им е различен, няма как да се очаква Слави да е ок с Христо или обратното ! Казах го много отдавна - ДБ и ИТН имат сериозни разминавания по немаловажни въпроси, но ще трябва за някои неща да стигнат до консенсус, ако искат да се случат в този парламент ! Иначе сме на следващи избори ! Друг е въпроса, че там ИТН няма да вземат вече същия резултат като на тези.......

 43. 43 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Пълно падение на ДБ. Готови се да хванат с Мая Манолова, която предложи Пеевски, само и само да се докопат до някой пост.

 44. 44 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 957 Неутрално

  ИТН са продукт на силите които контролират ДПС и ГЕРБ, те бяха изкарани на сцената за да оберат протестен вот. Маските ще паднат рано или късно, по-добре рано.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  Хайдее, отново всички други са виновни, но не и те. Иванов в случая изказва общественото мнение, но това няма как да стане, тези министри да слушат и изпълняват командите на Тошко и сие.

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ и няма да има уговорки, изчаквания, фасони, и.т.н. Правителствата са гарантирани! Сега много чети, много войводи. Не могат да се разберат кой да вземе най-големия дял.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4654 Любопитно

  "Какво се случи през тези 4 дни? За нас това е изненадващо и неприемливо. Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора", каза Йорданов като добави, че Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори, на което Бойко Борисов се радва. "Ако продължавате така това ще се случи и вие ще си виновни", добави Йорданов. Тези думи бяха посрещнати с аплодисменти от представители на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ."

  Еми, здраве де е. Сега като не могат да се разберат от ИСБГНИ, ДБ-О и ИТН няма как да бъде прието правителство само от ИТН. От друга страна ИТН и БСП, които през последните два дни се разбират доста добре, но също не могат да направят управляваща коалиция, защото нямат достатъчно гласове в парламента до 121 гласа. Така, че от там нататък се отива на нови избори... ще гласуваме до отткат и това е. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не виждам какво не е разбрал Тошко Йорданов. Това, което каза Христо е, че време за втори поправителен няма и ако от ИТН пак предложат някакъв недоносен проект, има вероятност и да не бъде подкрепен. А служебните министри бяха посочени като пример за успешни личности, никой не е казвал, че непременно трябва да са те.

 49. 49 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Реално ИТН не искат правителство, но ще се опитат да обвинят ДБ и ИБНИ за неслучването му, с цел на следващи избори да откраднат техни избиратели. Ако БСП има малко разсъдък, би трябвало да стоят извън задаващия се цирк.
  Не следя особено изявите на Христо Иванов, но не мисля, че е предявил кой знае какви искания. Пък и да е, ИТН не са с 115 депутати, а с 65 и е крайно време да разберат, че обществото не иска тяхно еднолично правителство.

 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  "ДБ" си сменят позициите всеки ден, баси "въртиопашките". С ченгета, ДС агенти - нестава, не го ли разбрахте?!
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf  Можеш ли да цитираш поименно ченгетата в « Демократична България « ?
  Ако не го направиш, ще приема, че тролиш за жълти стотинки, въпреки гръмките ти хвалби за « Ламборгини «, спонсорства на « Барса « и не само .
  ЧАКАМ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petleshev":

  ДБ ги одобряват хората на НДСВ, с Кунева се коалираха, а на президентските избори тя беше подкрепена лично от Симеон.

 52. 52 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Асен Василев ,ли Ви е проблема?
  Интелектуална кражба е често срещано явление в частния бизнес,което води до прогрес и Частно правни дела,граждански,фирмени....
  И големите гиганти фирми се съдят постоянно...

 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Данчо Ментата не иска Василев и Петков и хоп, Тошко на амбразурата. Що така, бе Минке?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#37] от "hgg21387465":

  ИТН никога не са напускали полето на ДПС, ако питаш мене. Още от времето на репликата за порциите. А за онова предаване в което Трифонов полегна леко на Борисов, има ли смисъл да напомняме?
  Между другото, няма ли кой да каже на ИТН, че имат 65 депутата? Колкото и тежко и важно да го дават, все са си 65 депутата. За правителство им трябват още толкова. Нима са помислили, че някой ще ги подкрепя заради неустоимия чар на Слави?

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  До коментар [#46] от "emil":

  Ами в момента имаме мажоритарно управление, мажоритарно избран президент е назначил правителство.

 56. 56 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Поздравявявам всички протестиращи.
  Язък ви за яйцата ,доматите и паветата.
  Язък за блокадите и терора върху гражданите.
  Честито изчегъртване

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 57. 57 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3058 Весело

  Христо Иванов и Манолова водят нещата към следващи избори, каза Тошко Йорданов
  __________________________________________________________

  Това е само увертюрата, ако Иванов стане министър току виж хвърлил кърпата, както стори при кабинета на ГЕРБ!

 58. 58 Профил на Сашо Добрев
  Сашо Добрев
  Рейтинг: 53 Весело

  избори до дупка! народа чака благоденствие

 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ и няма да има уговорки, изчаквания, фасони, и.т.н. Правителствата са гарантирани! Сега много чети, много войводи. Не могат да се разберат кой да вземе най-големия дял.
  —цитат от коментар 46 на emil


  Питай Тошко как стават тия работи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3058 Весело

  Пълно падение на ДБ. Готови се да хванат с Мая Манолова, която предложи Пеевски, само и само да се докопат до някой пост.
  —цитат от коментар 43 на Dimitar Mogilarov


  Не е така, ДБ са радетели за "промяна"!

 61. 61 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Разстроено

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Очаквам едно стабилно правителство на ИТН,БСП и ДПС

 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#42] от "samoedin":

  Добре ще е на следващите избори ИТН да отнесат лек шамар зад врата от избирателите. Даже започвам да си мисля, че точно това им е целта. Да отидат на избори, за да получат по-нисък резултат. После естествено, вратата за "експертно" правителство е широко отворена.

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Ами Тошко за подкрепата се плаща.Безплатно е само сиренцето в капана за мишки.Ама какъвто си ми мишок ще го лапнеш май

 64. 64 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  ДПС са отрязани от разпределението на порциите и за това реват!!Доганчо и Ердоганчо са аут!!Да свикват,че нищо не зависи от тях и,че са бити карти!

  shlshlshlshl
 65. 65 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Слави Трифонов е човек без характер. По-скоро е представител на провинциалната култура, която се основава на следното желязно правило - послушание и роболепие пред шефовете, сиреч Мултигруп и мачкане на подчинените. Та това е Славчо!!!!

 66. 66 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  ДПС са отрязани от разпределението на порциите и за това реват!!Доганчо и Ердоганчо са аут
  —цитат от коментар 64 на dfjftriktrcdt

  Никой не може да отреже ДПС.Поне докато има достатъчно турци в България

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Весело

  Става още по-весело и интересно.
  Има една баница за делба и чакащите за парче от нея няма да се откажат така лесно.
  Ще видим кой държи баницата и ножа.

 68. 68 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 819 Весело

  Данчо, ти ми кажи колко е паркинга на Силистар, пиле шарено... Май трепериш толкова заради откраднатото...

  За едни благата, за други ла*ната
 69. 69 Профил на antikonti
  antikonti
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Пак започнаха с глупостите тия Славчовци. И все се опитват да прехвърлят вината и отговорността на другите. Ако Асен Василев не е министър на финансите, това означава, че и Кирил Петков няма да е на икономиката, понеже последният заяви, че би работил само като екип с Василев. Заради тъпотиите на Тошко, ще загубим двамата най-читави министри от служебното правителство.
  А и сами си противоречат - като им е толкова "черен" Асен Василев, защо го каниха в пародията на предложение за кабинет на Николай Василев, а?

 70. 70 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Тошко, Тошко, просто селско момче... Аре гушкайте се с ДПС и да се свършва.

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#61] от "hodounski":

  Чисто математически е възможно. На практика ще е правителство на ДПС и Сараите. Ще бъде интересно да го видим. Само не знам, как Корнелия ще се оправи с някои от своите депутати.

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  ДБ мислеха, че проблемите за съставянето на правителството, ще бъдат с БСП. И сега като виждат, че те се договарят, започват да искат да поставят хората на ДБ в правителството въпреки малкия брой депутати, които могат да дадат за това правителство. ДБ действат точно като ДПС, подкрепа срещу заплащане

 73. 73 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 819 Неутрално

  както се казва на кривите ракети, космоса им виновен ... и Тошко неандерталеца и Бойкакев , а да не говорим за маяМа са от най кривите ракети , летящи около нас напоследък... По добре е тези безумци да не се обличат в още власт ... Единия лъже , че не искал министерства , но ей така мимоходом предложи трима , парцалената маяМа и тя била само за "принципни политики" , но и тя вече с предложения , ей така , невинно подпъхнати ... А Тошко неандерталеца се чуди , защо аджеба ще му искат повече детайли относно предложен кабинет и политики, та нали той отсече , че всичко ще се каже , когато невидимия Славчо реши . Какви са тези нахални претенции, ама ха ...

 74. 74 Профил на Христина Боева
  Христина Боева
  Рейтинг: 0 Любопитно

  ИТН никога не са напускали полето на ДПС, ако питаш мене.
  —цитат от коментар 54 на Petleshev


  Нали бяха спасители и заедно щяхте да чегъртате ГЕРБ?

 75. 75 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Хубаво, избори!

  И ПАК НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВАС!

  За едни благата, за други ла*ната
 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#66] от "peen40":

  Костов как ги отряза? Напълно възможно е ДПС да бъдат отрязани. Но ДПС не са просто българските турци. ДПС е ръката на Москва.

  Бивш tww09306483.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Весело

  Проста сметка показва, че ИТН, БСП и ДПС имат мнозинство да подкрепят правителство. ИТН и БСП са на път да се спазарят за приоритетите. ДПС ще си получат порцията без да се набиват на очи.
  В този случай останалите могат да пият по една студена вода.

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Весело

  ""''Христо Иванов и Манолова водят нещата към следващи избори, каза Тошко Йорданов""""" давай министри ва Тошко! ...... Атанасов , Иванов се чудят, как хайверче черно да нажулят......

 80. 80 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  КОЙ ще ни спасява от СПАСИТЕЛИТЕ.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 81. 81 Профил на Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Става още по-весело и интересно.Има една баница за делба и чакащите за парче от нея няма да се откажат така лесно.Ще видим кой държи баницата и ножа.
  —цитат от коментар 67 на pamela


  Единствено знаем, че много се надяваш Доган да прилапа баницата.

 82. 82 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#50] от "niksan1":

  Аз да ви ги казвам, че вие не си ли ги знаете, бащата и брата на най-важният човек в цялата тази ваша организация какви са?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 83. 83 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#49] от "d04":

  виж сега , на всички е ясно , че трима измамници се опитват да се измамят взаимно ... та , какво чудно има че се стига до подобни сцени ... А и в крайна сметка , нали полезните идиоти гласувайте за тях, за да имате непрекъснати зрелища ..
  Е , вероятно сте се надявали зрелищата да бъдат само "изчегъртай ГЕРБ" и "хвърли Гешев на кучетата" , но пък ето ви допълнителни екстри... бъдете щастливи де , усмихнете се , веднъж поне изпитайте някаква позитивност от случващото се

 84. 84 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#76] от "Petleshev":

  Костов имаше мнозинство и пак не знаем какво е било зад кулисите.

 85. 85 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#50] от "niksan1":
  Можеш ли да цитираш поименно ченгетата в « Демократична България « ?
  Ако не го направиш, ще приема, че тролиш за жълти стотинки, въпреки гръмките ти хвалби за « Ламборгини «, спонсорства на « Барса « и не само .
  ЧАКАМ !
  ––––––––––––––
  Какво чакаш, бе! Ние чакаме вече 75 години да се изметет от тук – КОГА!
  Защо се опитваш да ни цакаш с топла бира – ясно е, че 20 човека могат да изберат от кумова срма за парламента, НО ВЪПРОСА Е КОИ СА КУКЛОВОДИТЕ НА ТЕЗИ НОВИ КОМУНИСТИ И КОЙ ИМ СТОИ ЗАД ГЪРБА!
  СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА ТОВА КОЙ СА ДеБъ!!! >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 86. 86 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Щом ДПС така силно искат правителство, то е ясно, че ще имат голямо влияние в него.
  И щели да демонтират досегашната власт и да променят управлението?Как, като точно те го наложиха?Корупция, облагодетелстване на свои приближени.ГЕРБ просто продължиха да го надграждат.
  Защо ИТН поканиха на разговори и ДПС?Нали твърдяха, че с тях няма да се търси досег?
  Е, сега ДБ е лесно извинение, но когато решиха, като част от Рблок да бъдат в коалиция с ГЕРБ, пак ги обвиниха, че и до сега, въпреки единствената подадена оставка от управление за последните 30, че и повече години, след, като видяха, че ГЕРБ и ДПС пречат на каквато и да е реформа.
  Нови избори тогава и да видим този път колко ще се излъжат да гласуват за ИТН!

 87. 87 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Асен Василев ,ли Ви е проблема?Интелектуална кражба е често срещано явление в частния бизнес,което води до прогрес и Частно правни дела,граждански,фирмени....И големите гиганти фирми се съдят постоянно...
  —цитат от коментар 52 на Atanas Yankov  На чалгарите не им е проблем Асен Василев, а онези от сарая и библиотечния, които дават тон на политическия живот у нас и от които ИТН са призвани да бъдат новия ГЕРБ .
  Василев е само претекст .
  Сега когато става ясна играта с космоса, космонавтите и таблетите, стана ясно и, защо нямаше нито дума за Каскета и правосъдната реформа, защо БСП и ДПС са канени на преговори, въпреки лютите закани, че с партиите на статуквото няма да има диалог и въобще контакти .
  От днес и за в бъдеще « ДЕМОКРАТИЧЕА БЪЛГАРИЯ « ще бъде « виновна « за безсилието и подчинеността на ИТН от сарая и библиотечния - ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 88. 88 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  До коментар [#64] от "dfjftriktrcdt":

  Не са, декларацията повтаря това което преди това заявиха от ДПС. Не искат Петков, Василев и президента Радев, защото развали рахатлъка на сараите.

 89. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Весело

  До коментар [#81] от "Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  Аз на нищо добро не се надявам, а гледам сеир.
  Теа политици са като паяци в буркан.
  Поне знам, че не съм ги избирала тези палячовци.

 90. 90 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#54] от "Petleshev":

  виждаш ли ясно какъв е проблема , когато си просто един Тошко , не виждаш реалността такава каквато е , а си въобразяваш , че си станал Цар... да де , ама си само Царя на пазара , а не на народа ...За него си един посредствен човечец , да не кажем и по тежки думи

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#74] от "Христина Боева":

  Какво чегъртат? Ако е за въпрос първото нещо, което Борисов направи, когато дойде на власт, беше вдигането на цените на цигарите, алкохола и полиетилена, чак после направиха спецсъда и спецпрокуратура и т. н. Все пак Герб беше 12 години в управлението

 93. 93 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Нищо ново не но казваш Тоше.
  Ако си вярвал, че ще те подкрепят без министерски кресла явно живееш в дълбока заблуда.

 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  В кои политики се разминаха? Трябва да стане ясно на хората. Ако, от ИТН продължават без конкретика, хората ще ги обвинят тях.

  Христо Иванов нали нямаше претенции, какви са сега тези Министри? Слави не разбра, че трябва да е по-открит, точен, ясен, конкретен.
  СТИГА ОБЩИ ПРИКАЗКИ

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  . Щом стигнаха до там да вадят компромати срещу служебното правителство, при това срещу министър който те самите бяха поканили, и който им отказа да е послушко... .
  —цитат от коментар 36 на Skydiver


  Това е всъщност най-верния индикатор, че има нещо гнило в ИТН.

  Така като гледам събитията, нашите хора (ДБ) явно бяха получили вътрешна информация, че ИТН ще играят с ДПС, или поне ще им забият нов нож в гърба, и решиха да изпреварят събитията, заради което бе "втвърдяването". Сега ИТН са на топа на устата и абсурди като това да сипеш компромати срещу човек, когото си поканил само преди 2 седмици за вицепремиер издава, че или са ултра неадекватни, или нещо се е случило междувременно.

 96. 96 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Тошко, вие го предложихте за министър Асен Василев преди няколко седмици. Ставате жалки с тая смяна на мнението по важни въпроси през ден.

  Нивото е потресаващо.

 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Весело

  Стриди, Славчо със Домуша лапа, а Манолова да драпа........

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Проста сметка показва, че ИТН, БСП и ДПС имат мнозинство да подкрепят правителство. ИТН и БСП са на път да се спазарят за приоритетите. ДПС ще си получат порцията без да се набиват на очи. В този случай останалите могат да пият по една студена вода.
  —цитат от коментар 78 на pamela


  Освен ако останалите не се борят за баницата, както лъжливо внушаваш.

 99. 99 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Eй, голямо маймунче тоз Тошко, как пък не спира да се заканва, гримасничи и жамби на "партньорите" от другите партии. И за пореден път се вкарват в ситуация, от която ще се чудят как да излязат...

 100. 100 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Тошката говори за кражба на интеректуална собственост и присъда.
  Така ли е наистина? Сигурен ли е в това, което казва?

  Ами ако министър Василев не е осъждан?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK