На живо

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Стоп кадър Фейсбук/Има такъв народ" обвини днес "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" за това, че искат да узнаят предварително кои са номинираните за министри, с което според партията на Слави Трифонов "водят нещата към нови избори". От парламентарната трибуна зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се усъмни в почтеността на министъра на финансите Асен Василев заради фирмен спор за интелектуална собственост в съда, който Василев е водил преди години. Името на министъра беше намесено заради това, че вчера той беше посочен от "Демократична България" като пример за почтеност и експертност в управлението. Преди "Ива такъв народ" Василев и неговият колега от Кабинета Кирил Петков бяха критикувани и от ДПС.


От последвали брифинги в кулоарите на парламента все пак се разбра, че подкрепа от партиите на протеста за правителство на "Има такъв народ" все пак още е възможна. "Дневник" проследи на живо политическата ситуация в страната. Подробности вижте в хронологията.
Асен Василев

© Велко Ангелов

Асен Василев


В персонална атака срещу финансовия министър Асен Василев днес "Има такъв народ" използва история с 10-годишна давност, свързана с несъществуваща от 2013 г. насам британска фирма, на която той е бил един от ръководителите.


"Дневник" опита да установи по публични източници за какво става дума.


Преди 17 години Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев - възпитаници на университети в САЩ и Западна Европа - учредяват фирмата Lessno.com. Съдбата ѝ прилича повече на това, което по-късно ще бъде наречено start-up - начинание (понякога и регистрирано като фирма), по правило завършващо с малък или никакъв успех, но в някои случаи с потенциал за израстване до доходоносен бизнес.


Инвеститор в Lessno.com през 2007 г. става фондът са рисково инвестиране NEVEQ, в който по това време управляващ партньор е Павел Езекиев, разказва "Капитал". Той е съосновател на New European Venture Equity, след като е бил първо съветник на тогавашния вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев, а после - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (2002 - 2004 г.) при кабинета "Сакскобургготски" и ръководител (2006 г.) на българския офис на Дойче банк. Как се развива начинанието четете тук.

Кирил Петков: Не бих останал редовен министър без Асен Василев

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


В парламента служебният министър на икономиката Кирил Петков каза, че не би бил министър в редовен кабинет без Асен Василев.


Пред журналисти той обяви: "Ако те не могат да оценят този човек, те не могат да оценят и моите икономически стратегии, така че в никакъв случай не бих влязъл в правителство, в което не оценяват финансовата мисъл на този финансов министър. Той направи уникален бюджет - на пенсионерите се дадоха пари, а не се взеха от учителите и от здравните работници, а от майбасите. Така че може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане. Преди той да влезе във финансите, НАП се беше фокусирал върху "Плод и зеленчук и кафенета", сега - върху компаниите с обществени поръчки и кеш в сейфовете. Предполагам, че те не искат да го видят отново министър на финансите под никаква форма, така че стрелят в хълбока".


Кирил Петков каза, че е бил разочарован от сутрешната декларация на "Има такъв народ" и обвиненията към Асен Василев, които приличали като извадени от жълтата преса.

Иванов отговори на Трифонов с три въпроса

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


В коментар на обвиненията на Слави Трифонов в кулоарите на парламента Христо Иванов повтори, че има три въпроса към "Има такъв народ" - министрите дали ще са хора с обществено доверие, ще има ли писмено поемане на ангажименти за подкрепа и как ще се формира парламентарна подкрепа, за да се избегне влияние на ГЕРБ и ДПС.

ДПС: Проверете дали Пеевски е взимал заеми чрез свързани лица

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Очаквано при изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за ситуацията в ББР депутатите от ДПС бяха сред активните и поставиха въпроса за това дали бившият им колега Делян Пеевски е взимал заеми. През последните няколко години формално Пеевски се раздели с цялата си собственост и официално има само две кухи фирми, показа проверка на "Капитал". Депутатът Йордан Цонев директно попита дали той е получава заеми от държавната банка като физическо или юридическо лице. По-късно предложи това, по отношение на отпуснатите заеми от ББР, да бъде проверено и по правилата на Закона за кредитните институции, където проверката за свързаност е най-детайлно описана.


Като физическо лице Пеевски не взимал заеми от ББР, обяви Петков. По линия на фирмите той обясни, че отделът по риска в банката просто е проверявал за свързаност в Търговския регистър и ако не е откривал очевадна свързаност, е приемал, че нещата са наред. Посочи, че "Благоевград БТ", в която Пеевски е бил миноритарен акционер е получавала заеми. Допълни, че се изследват връзки в момента не само на база дали Пеевски е бил в съответните фирми, а и по линия на санкциите по закона "Магнитски", за да няма риск за ББР по тази линия. Обясни и че е разпоредил да се изследват истинските връзки между фирми и хора, а не просто да се гледа в Търговския регистър. Неотдавна Петков назова Пеевски като свързан с 4 от осемте най-големи клиента на банката, които общо са получили над 0.5 млрд. лв. заеми. Всички те са формално независими една от друга, а собственици на книга са техните мениджъри, напомня "Капитал".

БСП и "Има такъв народ" с еднакви идеи за правосъдната реформа

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Пълно съвпадение между идеите на "Има такъв народ" и БСП за бъдещи действия по правосъдната реформа е констатирано на срещата днес, обяви червеният депутат Крум Зарков.


"Ние сме доволни от срещата с БСП", каза колегата му от "Има такъв народ" Радостин Василев.


Обсъдени са конкретни законопроекти, закриването на спецправосъдието, отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и др. "Не знаем как ще се казва следващия министър на правосъдието, но знаем какво той трябва да прави", каза Крум Зарков.

Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че играе за ДПС

"Точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори", написа във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.


"Защо го прави това? Нямам никаква представа. Мога само да гадая, а аз вече казах, а и по принцип съм такъв човек, че се опирам на факти, а не на гадания. Факт е, че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна", пише още Трифонов.


Трифонов обвинява Иванов, че може да спре дълбоката съдебна реформа, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата и смяната на главния прокурор. "Кой тогава е ДПС", пита Трифонов.


Той повтаря и част от декларацията на "Има такъв народ", прочетена от парламентарната трибуна в началото на днешното заседание, в която пише, че политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора. Ден след като "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" поставиха конкретни искания на "Има такъв народ" за подкрепа на бъдещо управление, първата политическа сила ги обвини, че "водят нещата към нови избори".


Петков очаква Банката за развитие да завърши годината на загуба от 250 млн. лева

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Българската банка за развитие се очаква да завърши годината на загуба от около 250 млн. лв., макар че в момента е на оперативна печалба, обяви при изслушването си министърът на икономиката Кирил Петков. Той уточни, че това се дължи на големите провизии, които трябва да заделя заради отпуснатите големи заеми на фирми при условия, които предвижда в продължение на 10 г. те да плащат само лихви, а едва на десетата година - и главницата. това прави връщането им високорисково. Петков посочи, че засега заемите се обслужват, а две трети от големите кредити дадени на 20 компании от "определен кръг" са при такива условия, затова той ги нарече "с балонна структура".


Петков изрази надежда акциите на Първа инвестиционна банка, търгувани на борсата да поскъпнат поне до 5 лв. при 1.70 лв. в момента, за да може ББР да продаде дела си, за който плати 140 млн. лв. през миналата година по решение на правителството. Целта тогава бе да се подкрепи ПИБ като последно неизпълнено условие от страна на България пирод да получи покана за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната. Не е работа на ББР да държи такава инвестиция.


"Не вярвам, че тази банка (ББР - бел. ред.) трябва да се приватизира, защото най-опасното би било когато има големи кредити с неясни обезпечения и още не се управлява правилно, да я сложим да се приватизира за малка сума и най-опасното би било да се замете какво се е случвало преди с тези кредити", обяви Петков. Идеята за приватизация бе лансирана от Николай Василев, който бе поканен от "Има такъв народ" да оглави кабинет на партията, но заради остра реакция от различни посоки кандидатурата му бе оттеглена.

Янев се надява депутатите да прояват мъдрост за актуализацията на бюджета

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Икономическата и здравната ситуация налага да се вземат неотложни мерки по отношение гарантиране функционирането на държавата и социалните плащания, дейността на бизнеса и подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента, каквато много от наблюдателите очакват", заяви в началото на извънредното заседание на правителството премиерът Стефан Янев.


На заседанието, започнало в 15 ч. трябва да се приеме предложението за актуализация на бюджета, около което се обединиха представителите на Националния съвет за тристранно сътрудничество на извънредно заседание в понеделник. Янев отново повтори, че предпочита актуализацията да бъде внесена от редовно правителство, но ситуацията сега изисква друго.


"Актът за актуализация на държавния бюджет е знак за отговорно поведение за финансите на държавата. Надявам се парламентът да направи смислен дебат, да прояви мъдрост и неотложните плащания в началото на септември да бъдат осигурени", каза още Янев.


По-рано днес по време на изслушването си в парламента Янев заяви, че актуализацията ще бъде внесена в парламента в началото на август.

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Представители на "Има такъв народ" използваха изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за състоянието на Българската банка за развитие, за да нападнат и чрез него колегата му Асен Василев. Този път депутатът Любомир Каримански във времето за въпроси по темата попита дали Петков или Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите, а според думите на Каримански съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Лорер ресорно наблюдава работата на Фонда на фондовете. Петков каза, че тя е един от най-големите професионалисти които познава и че тя е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България.


Каримански попита защо Петков и Василев не са променили корупционните критерии, определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов и под погледа на бившия вицепремиер Томислав Дончев, за работата на фонда на фондовете. Каримански попита Петков и отъстващия от залата негов колега Василев как се борят срещу "тези корупционни практики, срещу които ние със сигурност се борим и ще се борим". Петков отговори, че едно от може би най-ценните неща, които притежава е независимост, компанията му не е финансирана по никой от инструментите и никой не може да му се обади да каже какво да прави. Томислав Дончев пък отрече под негово ръководство да е имало корупционни схеми.

Изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков в Народното събрание.

ГЕРБ обвини Рашков, че е наредил разпити на учители

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Десетки хора са подложени на политическа репресия две седмици след изборите, заявиха депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова и Тома Биков. Те уточниха, че над 25 учители от училища и детски градини в Ихтиман, Самоков и Костинброд са били привиквани в районните управления на МВР, за да дават обяснения за кого са гласували.


"Става дума за български учители, не за купувачи, които за пръв път биват извиквани в РПУ и разпитвани по заповед на Бойко Рашков, при положение, че са минали две седмици след изборите. Това може да се роди само в главата на Рашков, който се държи като социалистически милиционер, който следи и слухти. Ние ще му зададем и тези въпроси и ще търсим отговорност от него", каза още Биков.


Вчера парламентарната група на ГЕРБ-СДС обяви, че ще инициира създаването на временна анкетна комисия, която да проверява действията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на предизборната кампания. Днес зам.-председателят на групата Товя Биков призова президентът Румен Радев да "го озапти някъде, където той да не разиграва обсесиите си".

Пеканов: Помощта за бизнеса в плана за развитие може да се променя

Отворен съм за предложения как да балансираме помощта за бизнеса, предвидена в Плана за развитие и устойчивост. Залагането на финансови инструменти за печелившите фирми гарантира, че доходоносните бизнеси ще вземат кредитите и ще ги завъртят в икономиката, каза днес на изслушването си парламента вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Той уточни, че балансът между грантове и кредити може да се обсъжда в отговор на въпрос от Мая Манолова защо е намален размерът на безвъзмездната помощ за фирмите при условие, че средните и малки фирми още не са си получили помощите след първата вълна на пандемията.


Планът е разработен на хоризонтален принцип и няма заделени специално средства за който и да е сектор. От програмата за икономическата трансформация могат да се възползват всички сектори, включително и туризмът, който е силно засегнат от пандемията, каза още Пеканов.

Борисов: Искаме да сме на хиляди километри от това мнозинство

За ДПС не знам, но ние искаме да сме на хиляди километри от това продажно мнозинство, което искате да направите, каза днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в град Стамболийски по повод споровете между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в преговорите им за съставяне на правителство.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Пресцентър на партия ГЕРБ


Той подчерта, че партията му не иска да участва в бъдещо правителство и не е имало с никого по този въпрос. "Не само, че не искаме да участваме в правителство, но не искам и добър ден да ни кажат. Да си направят правителство и да си поемат отговорността", обобщи Борисов. Той е на мнение, че трети избори в рамките на половин година не са решение.

Няма риск за парите от плана, но има риск от забавяне, каза Пеканов

Няма риск за средствата по плана за възстановяване и устойчивост. Има риск от забавяне, който е все по-отчетлив. Затова предлагам да не отваряме всички пера от начало, това каза вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов в парламента. Изслушването му по темата беше инициирано от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Той посочи, че евентуално включване на проекта за възстановяване на системата за напояване в земеделието в плана ще забави внасянето му с много месеци, защото той няма оценка за ОВОС.

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Георги Кожухаров


Пеканов коментира, че централите от Маришкия басейн няма да получат пари само по плана, но и от Фонда за справедлив преход, където за тях са предвидени 1.2 млрд евро. "Не е обещавано затварянето на централите в Маришкия басейн и няма да бъде обeщано. Въпросът със запазването на централите не е бил затворен от България, в противен случай предишното правителство щеше да изпрати плана", заяви Пеканов в отговор на въпрос от ГЕРБ, че предвиждането на паро-газова централа на практика означава затваряне на въглищните


По отношение програмата за санирането, Пеканов заяви, че е намалена с 200 млн. лева само за еднофамилните сгради, в същото време е въведено съфинансиране с 15% за сградите от най-висок клас, което ще е стимул към собствениците санирането да се приключи по-бързо, което е и препоръка на ЕК. Според Пеканов проектът е добре балансиран и ще позволи санирането да стане по най-добър начин


На въпрос защо финансиране не получава проект за улавяне на водород, Пеканов каза, че подобна технологията не се използва в Европа,заради това, че не е ясна нейната ефикасност.


В началото на изложението си Пеканов каза, че вариант на план, направен от служебното правителство, е много по-амбициозен и по-добър от предходния на ГЕРБ.

"Демократична България": Мнозинството да не ни прехвърля отговорността за кабинет

"Демократична България" не се е отказала от това да се направят всички опити да бъде излъчено правителство с първия на мандат на "Има такъв народ", заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов. На критиките на Тошко Йорданов, че "Демократична България" тласка страната към нови избори, Иванов отговори, че "Демократична България" "тласка страната към излъчване на управление, което може да я промени".


Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство", отговори Иванов на острата декларация на "Има такъв народ".


"Последните дни участваме в разговорите така, както ги структурираха от "Има такъв народ". Освен разговорите, които се водят при закрити врати, ние имаме публична отговорност към нашите избиратели, към обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки? Второ – важността на хората, които ще бъдат предложени и техните качества. Използвахме пример с трима души, които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите", посочи съпредседателят на ДБ.


Иванов определи изказването на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна по адрес на служебния министър Асен Василев като "съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговския спор с квалификации от Наказателния кодекс". Иванов изрази надежда, че това е било по-скоро грешка, причинена от неумение за изразяване на тези.


"Ние оставаме в очакване - колегите от "Има такъв народ" да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики", каза още Христо Иванов.

БСП продължава да търси какво я сближава с "Има такъв народ"

БСП продължава да търси какво я сближава с "Има такъв народ", каза днес лидерът на партията Корнелия Нинова, след поредната среща. Тя е била по тема икономика, като са намерени общи позиции по 8 точки. Сред тях са създаване на фонд за изоставащите райони, оставане на по-голяма част от данъците в общините, търсене на решение за "Мини Марица Изток" и запазване на ядрената енергетика, договорката, че Българската банка за развитие (ББР) няма да се приватизира. Днес предстоят преговори за съдебната реформа и борбата с корупцията.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Ние за разговорите на "Има такъв народ" с "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" нямаме информация и не носим отговорност", каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос как ще коментира обръщането на хода на преговорите.
Попитана биха ли подкрепили министрите, ако научат имената им в пленарната зала, Корнелия Нинова каза: "Каквото и да чуем от "Има такъв народ", то трябва да мине през нашия Национален съвет". По думите й не е добре да има нови избори.

Манолова: ДПС вече поставя условия за правителство

За подписване на споразумение с "Има такъв народ", в което да бъдат разписани общите политики, но и да бъде гарантирано, че ГЕРБ и ДПС няма да бъдат допуснати в следващото управление настоя председателят на парламентарната група на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова. Тя повтори, че позицията на формацията за министерските кресла остава непроменена, но е било необходимо да се включи "червената лампичка".


Според нея самото включване на ДПС в разговорите с "Има такъв народ" е оправдало необходимостта да се отправи предупреждение към "Има такъв народ". "Днес изказването на "Има такъв народ" беше аплодирано от ГЕРБ и ДПС. А от днес ДПС започнаха да поставят условия какво правителство ще подкрепят. Затова светна червената лампичка", допълни още тя.


Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Манолова посочи, че ролята на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" не е решаваща за съставянето на правителство, но от формацията виждат ролята си като "гарант за недопускане на подмяна на волята на българския избирател".
"Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране на персонални и други влияния на партиите на ГЕРБ и ДПС и на техните приятелски кръгове", повтори още веднъж Манолова.
Тя уточни, че имена за следващия кабинет не са били обсъждани с "Има такъв народ", но формацията очаква "висок стандарт и изисквания към всяко едно от лицата, които ще влязат в следващото правителство".

Депутатите изслушват вицепремиера Атанас Пеканов за плана за възстановяване и устойчивост.

Асен Василев видя в обвиненията срещу себе си "координирана атака на ДПС и "Има такъв народ"

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Георги Кожухаров


"Не разбирам защо като ме каниха три пъти преди, сега виждат проблем. Всичките дела съм си спечелил. Виждам дългата ръка на кординирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", бе краткият коментар на финансовия министър Асен Василев след декларацията срещу него от парламентарната група на "Има такъв народ" при откриването на днешното заседание на парламента.


Подробности за предисторията на изказването на Василев - тук.

Мая Манолова пред журналисти в кулоарите на парламента след декларация от "Има такъв народ" тази сутрин.

Коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Несъбирането на данъци е позволило натрупването на огромни дефицити, заяви премиерът

"Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", съобщи по време на изслушване в парламента премиерът Стефан Янев. Той добави, че неговият кабинет е заварил меко казано притеснителна финансова ситуация през май.
Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


"Установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. За мерките 60 на 40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година, бяха изразходвани към април и края на май", каза Стефан Янев.


За приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, получили публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата са със силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15.8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Започната е проверка на тези фирми и техните подизпълнители.


По повод на санкционираните от закона "Магнитски" българи, обявени в началото на юни, Янев, заяви, че липсва нормативна база какво се прави при санкционен режим от друга държава, като призова депутатите да се прецени необходимостта от закон в това отношение.

"Има такъв народ" с изявление в парламента

След изказването в парламента на Тошко Йорданов, за първи път от началото на преговорите ръководството на парламентарната група на "Има такъв народ" даде брифинг за медиите. На въпрос на "Дневник" как се е стигнало до промяна на мнението на партията за Асен Василев, който бе поканен в първия техен проектокабинет, Тошко Йорданов каза, че са им "светнали няколко лампи" и са проверили фактите около него, след като той е поискал да е финансов министър и да се бори срещу мръсните пари. Той отказа да отговори дали юриста Петър Илиев ще е кандидат за премиер, а попитан дали са проверили номинирания, той отвърна: "Забелязали ли сте, че ние като сбъркаме бързо вземаме решение. Да не давам пример с една, дето е депутат от друга група".

"Има такъв народ" обвини Христо Иванов и Мая Манолова, че водят нещата към избори

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


Какво се случи в тези 4 дни? Този въпрос отправи Тошко Йорданов от "Има такъв народ" към Христо Иванов в началото на днешното заседание на парламента. "Вчера имаше декларация за намеса в състава на Министерския съвет. Четири дни преди тази декларация се срещнахме с "Демократична България". Тогава те заявиха, че нямат претенции за личностите в кабинет. Тази позиция видимо е коренно промена. Иванов не просто изяви претенции, а посочи конкретни личности – Асен Василев, Николай Денков и Кирил Петков", каза Йорданов.


След това започна дълъг разказ за участие на финансовия министър Асен Василев във фирма през 2008 г., което е приключило с присъда за открадната интелектуална собственост.


"Човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Предпочитаме професионалисти, които нямат отношение със закона. Препоръчваме на Христо Иванов да се интересува от фактологията, а не от собствените си симпатии. Какво се случи през тези 4 дни? За нас това е изненадващо и неприемливо. Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора", каза Йорданов като добави, че Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори, на което Бойко Борисов се радва. "Ако продължавате така това ще се случи и вие ще си виновни", добави Йорданов.


Тези думи бяха посрещнати с аплодисменти от представители на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ. По-рано днес срещу Кирил Петков и Асен Василев се изказа и Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.


Асен Василев бе сред тримата настоящи министри, поканени и в проектокабинета на "Има такъв народ", който бе представен преди изобщо да са обявени окончателните резултати от изборите. И тримата отказаха, което стана повод на пресконференция на партията на Трифонов да бъдат нападнати, като за Василев бе казано конкретно, че му е бил предложен дори вицепремиерски пост.

Редовното пленарно заседание на Народното събрание на живо.

В БСП са учудени от втвърдения тон на останалите преговарящи

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Юлия Лазарова


БСП да бъде третирана равностойно с останалите две партии, с които "Има такъв народ" води преговори за подкрепа на проектокабинета им. За това настоя зам.-председателят на Народното събрание и депутат от левицата Кристиан Вигенин. Пред БНТ той подчерта, че БСП е трета политическа сила и резултатът ѝ от изборите я нарежда пред "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Вигенин изрази учудване от втвърдения тон на двете партии, които вчера проведоха съвместни консултации. След тях лидерите на формациите обявиха, че бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.


"Трябва да дадем нужно време на "Има такъв народ". Те са нова партия, която за първи път се сблъсква с подобни проблеми. Трябва да призная, че на срещите, на които обсъждаме различни политики, те идват много добре подготвени", каза още Вигенин.


Той подчерта, че вече са проведени 4 експертни срещи между БСП и "Има такъв народ". Днес предстои последната, като на нея ще се обсъжда съдебната реформа. До момента има много съвпадения във вижданията на двете партии за управлението. Вигенин добави, че левицата ще настоява за споразумение по конкретни политики, за които се водят разговори, като то да бъде подписано и от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Йордан Цонев, ДПС: Това, което виждаме, ни отдалечава от правителство

Политическото напрежение: Преговорите за правителство се озоваха на ръба на провала (хронология)

© Георги Кожухаров


"Политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри за ДПС. ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме куртоазна покана от "Има такъв народ" за среща, която продължи 40 минути. Запознаха ни с приоритетите в духа на парламентаризма и казаха, че не искат подкрепа от ДПС. Като не искат – няма да получат. Не участваме в срещите на експертно ниво. Като зрители на процеса можем да кажем, че това, което виждаме, ни отдалечава от съставяне на правителство", заяви по повод преговорите за съставяне на правителство депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев пред "Нова телевизия".


След въпрос за окончателно решение за подкрепа на правителство на "Има такъв народ" той добави, че все пак ще се изчака краят на преговорите, за се види съставът на кабинета. Със сигурност ДПС няма да подкрепи проектоправителство, в което присъстват служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, съобщи Цонев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK