Икономическата полиция ще проверява дълбачката във Варненското езеро

Асен Василев, служебен финансов министър

© Надежда Чипева, Капитал

Асен Василев, служебен финансов министърИкономическата полиция ще проверява работата на дълбачката във Варненското езеро, която работи по плавателния път от морето до пристанището на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган във Варна. За искането на Министерството на финансите към Министерството на вътрешните работи съобщи пред Би Ти Ви служебният финансов министър Асен Василев.


Той поясни, че за този казус неговата администрация няма сигурни заключения за извършено престъпление и затова насочва сигнала към "Икономическа полиция". За разлика от сигнала за схемите в договорите на агенция "Пътна инфраструктура, за които администрацията няма съмнения, че има престъпления и прокуратурата е сезирана.


Започнали са съвместни действия с Франция, чиито митничари да работят в България, а техни български колеги да практикуват там, както и с Нидерландия покрай потоците на "Лукойл", се разбра от интервюто.
В проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро държавата осигури финансиране от близо 400 млн. лв. и нае за дейностите частни дружества без обществена поръчка. Работата беше възложена на руската Glanford, която има разрешение за хидротехнически операции във вътрешните морски води на страната с два акта на българското правителство - от 29 април и 4 май 2020 г.


Разследване на "Дневник" показа, че държавата е бездействала по искания на различни компании, чийто търговски интерес е изисквал удълбочаване на плавателния път, но се е активирала едва след като собственик на едно от пристанищата става почетният председател на ДПС Ахмед Доган.


Техническият проект за удълбочаване на плавателните канали във варненското пристанище, както и извършените до момента дейности по него са тайна, която Министерството на транспорта пази ревниво вече повече от година. Въпреки няколкото съдебни решения в полза на "Дневник" държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и също 100% държавното еднолично акционерно дружество "Транспортно строителство и възстановяване" упорито отказват информация за това как, защо и за какво са похарчили без тръжни процедури 393 млн. лв. бюджетни средства.


На въпрос за проверката на назначения от него за шеф на националната агенция за приходите Румен Спецов и публикациите в медиите, че е укривал данъци, финансовият министър изрази недоумение ,че прокуратурата още не се е произнесла след инициираната от него проверка, която "не би трябвало да е много сложна"
.
Как държавата бързо разчисти пътя към пристанището на Доган - тук.
Как Данаил Папазов купи ТЕЦ "Варна", а година след това го продаде на Ахмед Доган - тук и тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK