Кирил Петков заяви, че ще остане в политическия живот и след служебния кабинет

Кирил Петков заяви, че ще остане в политическия живот и след служебния кабинет

© Юлия ЛазароваМинистърът на икономиката Кирил Петков декларира, че ще остане в политическия живот на България и след служебното министерство. Той изрази задоволство от свършената работа, както и готовност да помогне на новия министър на икономиката, за да предаде натрупаната инерция и да няма стъпки назад. "Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски постове могат да защитят техните интереси за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет", заяви той в интервю за БНР.


На въпрос дали смята да продължи кариерата си като политик Петков посочи: "Оттук нататък под една или друга форма ще следим нещата как се случват за разлика от преди, когато просто протестирахме."


"Събрахме знание и това знание ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин. Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел - България има много по-голям потенциал", подчерта Кирил Петков, като уточни, че говори в множествено число, защото има предвид екипа на Министерството на икономиката.
Той отбеляза, че с някои от министрите се чувства като част от един екип. "Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще бъдем активни", заяви министърът на икономиката.


Петков определи финансовия министър Асен Василев като "човека, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история".


Министърът на икономиката смята, че в момента във ведомството има много "несвойствени дейности с потенциал за кражби", но пък има потенциал министерството да се превърне в двигател на икономическото развитие.


"Ако съм една от онези частни фирми, които са свикнали да получават милиони, без да се труди, сигурно изглежда като хаос, наистина" - така Петков отговори на критиките на ГЕРБ за царящия хаос при работата на служебното правителство.


Той коментира Държавната консолидационна компания (ДКК) и нейното преструктуриране. "Поне аз за 9 седмици не можах да намеря истинска причина за нейното съществуване. (...) За мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания, допреди да стана министър", заяви Петков.


Министър Петков описа дейността на ДКК с конкретни примери, за които коментира, че това е даване на празен чек, без конкуренция. "Това за мен е много бърз и ефективен начин да изчезнат едни пари, които са на данъкоплатеца."


Петков очерта и равносметката за парите за ремонта на язовирите със средства от ДКК: 580 милиона лева и едва 10 завършени язовира, като нито един от най-опасните не е завършен. По думите му от десетте завършени язовира само 5 са пълни. 33 от 400 язовира са най-опасните, но от тях нито един не попада в топ 10, които са избрани, а 11 от тези 33 даже не са дадени за проектиране, поясни Кирил Петков. "И всичко това се е случвало на цени, които нямат нищо общо с пазарните", заяви той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK