Николай Хаджигенов: "Има такъв народ" говорят с БСП, а на нас ни показаха филмче

Николай Хаджигенов: "Има такъв народ" говорят с БСП, а на нас ни показаха филмче

© Юлия ЛазароваЗам.-председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов заяви, че "Има такъв народ" не водят разговори по същество за подкрепата за проектокабинета си с неговата коалиция, както и с "Демократична България". Говорели само с БСП. "С нас не. На нас ни показаха филмче със състава на Министерски съвет без структурата", посочи Хаджигенов в интервю за БНР. След експертните разговори с "Има такъв народ", предшествали персоналното представяне на кабинета, които по думите му са преминали добре, не са водени други, уточни той.


Хаджигенов каза, че заседанието на парламентарната група на коалицията е в понеделник и тогава ще вземат решение дали да подкрепят проектокабинета, който предстои да бъде гласуван вероятно в сряда в Народното събрание. "Имаме общо решение в частта да гласуваме всички заедно. Заседанието на парламентарната група е утре следобед. Най-вероятно тогава ще вземем решение и ще го обявим", каза той. На въпрос дали има вариант коалицията му да напусне залата по време на гласуването на кабинета Хаджигенов заяви: "Не мисля, че ще правим такива еквилибристики. Не ги намирам за коректни. Не сме в парламента, за да се въртим с гръб срещу вятъра. При всички положения ще гласуваме. Как - ще решим."


Той критикува някои от предложените министри. "Три неща имат значение - какво ще се прави, как ще се прави и кой ще го прави. И като опрем до "кой ще го прави" и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е точно толкова потресаващо", заяви Хаджигенов. Той припомни, че председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е обвинил служебния министър на финансите Асен Василев в плагиатство, а същевременно "кандидатът му за вицепремиер има 80 страници, изплагиатствани от доцент от юридическия факултет".
Според него Петър Илиев няма как да проведе мащабни промени, защото вероятно е влизал в МВР само да си вземе личната карта. "Нужен е човек като Бойко Рашков, особено в този момент, сега. Който не му пука, на когото му стиска и който има нужната компетентност. Тази комбинация, а не масон и човек, който копира чужди документи в собствената си дисертация", подчерта Хаджигенов. (Илиев е обвинен в преписване в своя книга - юридическа монография, а не в доктората му - бел. ред.) По думите му двамата кандидат-министри Петър Илиев и Иво Атанасов "светят като крушки". "Малко ме напряга идеята имунолог за министър на образованието. Напряга ме до степен да не разбирам. Сигурно има някаква сериозна причина. Явно ми убягва", продължи Николай Хаджигенов.


Той каза, че критикува механизма, по който "Има такъв народ" работи. "Въобще не стигам до личностите. Ако стигнем до личностите, трябва направо да закриваме цялото това нещо", заяви Хаджигенов. За него е несериозен начинът, по който "Има такъв народ" се опитва да прави политика "и предишния път, и сега".


"Такова силово налагане тип ГЕРБ, тип БСП в най-силните им години - ние сме единствени, непобедими и безсмъртни и ще направим каквото ние си решим, защото така сме си решили - най-малкото това го ядохме последните 20 години с ГЕРБ. Каква е разликата? Ще си направим собствен ГЕРБ." Хаджигенов подчерта, че като демократ не би допуснал "някой да изнасилва по подобен брутален начин демокрацията".


"Има такъв народ" живеят с идеята, че са "единствени в Слънчевата система", смята той. "Политическата криза, с която всички плашат, е нещо хубаво, защото ще помогне да се изчистим от тази шлака и може би ще позволи на някои да пораснат политически", заяви още Хаджигенов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK