Премиерът освободи от длъжност зам.-министъра на енергетиката Александър Николов

Премиерът освободи от длъжност зам.-министъра на енергетиката Александър Николов

© Велко АнгеловСъс заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Александър Николов - това съобщи пресслужбата на Министерския съвет, без да посочи мотиви за освобождаването му. То идва в момент, в който секторът е на прага на най-голямата си реформа и в изключително тежко финансово състояние. Преди дни работодателите поискаха оставки в енергетиката на среща с ресорния министър Андрей Живков и премиера Стефан Янев, свикана заради рекордно високите цени на електроенергията за бизнеса.


Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" ще работи при още по-голямо натоварване, за да осигури ликвидност на пазара на ток, увери служебният ресорен министър и разясни, че централата работи, както не е работила в последните години - от 8 блока вече са включени 5, a oстаналите 3 са в ремонт. Недоволството на бизнеса беше предизвикано от това, че решението тецът да заработи допълнително беше взето едва след като цената надхвърли 300 лв./мВтч.


"В момента цената на промишления ток е със 73% по-висока от тази в Германия и е най-скъпа в цяла Европа", посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Обединението на работодателските съюзи поиска оставката на ръководствата на Министерството на енергетиката, на БЕХ и на ТЕЦ "Марица-изток 2" с мотива, че енергетиката се управлява "зловредно, некомпетентно, в ущърб на икономиката и домакинствата, в полза на определени лица". Ръководствата на БЕХ и "Марица-изток 2" са назначения на правителството на ГЕРБ, а шефът на на енергийния холдинг Валентин Николов беше назначен в последния момент от мандата на Бойко Борисов.
Миналата седмица енергийният експерт и депутат от "Има такъв народ" Иван Хиновски предупреди в кулоарите на Народното събрание за "саботаж на българската индустрия". Аргументът му е достигнатият пик в цените на тока, търгуван на енергийната борса, което по думите му принудило редица предприятия, които купуват от платформата "Ден напред", да спрат вчера работа. Цената на тока в България в сегмента "Ден напред" с дата на доставка 11 август е 145.77 евро/мВтч. Междувременно големите работодателски организации заплашиха с протести по същата причина и поискаха премиерът да се намеси.


Александър Николов беше изборът на "Има такъв народ" за министър на енергетиката в проектокабинета с кандидат-премиер Пламен Николов. През последните два месеца той реално беше движещата сила на някои от промените в сектора, отбелязва "Капитал". Като цяло обаче Николов е малко известен в енергийните среди, тъй като е работил предимно в други сфери. Според официалната му биография притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите - бил в "Глобул", финансите, инвестициите и капиталовите пазари ("Бенчмарк финанс" и "Сити кепитъл"). Преди да влезе в Министерството на енергетиката като служебен зам.-министър Николов беше управител на "Пейтех" ЕООД (в ликвидация), чийто едноличен собственик е Българо-американска кредитна банка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK