На някои места в страната учебната година може да започне онлайн

На някои места в страната учебната година може да започне онлайн

© Юлия ЛазароваМинистърът на образованието проф. Николай Денков допусна на някои места в страната учебната година да започне присъствено, на други онлайн. Обсъжда се в областите, в които заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. заселение (попадащи в т. нар. тъмно червена зона), обучението още от началото да е дистанционно, а в останалите учениците да са в клас. Окончателно решение ще бъде взето до десет дни преди първия учебен ден, твърди образователният министър.


Това се разбра от отговорите му на въпроси на журналисти след изслушването на проф. Денков в Народното събрание. Пред депутатите той обяви, че последни към онлайн обучение ще преминават учениците от 1 до 4 клас при продължаващо влошаване на COVID обстановката в страната, а дистанционно ще учи цялата паралелка, ако има заразено с коронавирус дете или учител.


Той представи част от насоките на институцията за обучението в условията на епидемия, отбелязвайки, че не са окончателни, защото не са съгласувани с всички ведомства. На този етап изглежда обаче да са много сходни с практиката при предишните вълни от COVID-19.


Онлайн в тъмно червената зона
По думите на проф. Денков е заложено само при най-високо ниво на заболеваемост, поставящо страната в т.нар. тъмночервена зона (над 500 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици), обучението да е изцяло онлайн, като единственото изключение е при детските градини, ако всички от персонала и децата имат сертификат за ваксинация или преболедуване. Служителите, които нямат такъв сертификат, се очаква да излязат в (неплатен) отпуск. (Каква е актуалната ситуация със заболеваемостта четете тук.)


Според данните, представени от проф. Денков, към началото на юли ваксинирани срещу COVID-19 са едва 30% от учителите и 40% от директорите в системата на образованието.


Преди тъмночервената зона


Докато страната не е достигнала тъмночервената зона, ако има заразено със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) дете или инфектиран преподавател, следва да бъде поставена под карантина цялата паралелка и обучението да се провежда онлайн. Ако дадено дете е контактен на заразен, директорът на училището следва да организира онлайн обучение за него.


Ако пък се окаже, че заради зараза или заболяване отсъстват 15% и повече от децата или учителите, даденото учебно заведение следва да премине на онлайн обучение.


Поредност на онлайн обучението


Според плана на здравното министерство, когато страната достигне червената зона (от 250 до 500 нови заразени на 100 хил. население), детските градини са отворени, но училищата трябва да работят по график. По думите на проф. Денков е предвидено графикът да е:

- първи на онлайн обучение минават от 8 до 12 клас
- след тях дистанционно следва да минат учениците от 5 до 7 клас
- децата до 4 клас ще участ онлайн "само в краен случай"

Николай Денков заяви, че са купени допълнително 40 хил. електронни устройства, като така вече не би следвало да има учител или дете без техника, за да може да се включи в дистанционното обучение (при предишните етапи на COVID кризата бяха купени над 100 хил. електронни устройства).


Четирите варианта за работа на училищата, детските градини и центровете за подкрепа на личностното развитие през новата учебна година в зависимост от разпространението на COVID-19 в страната, разработени от министерството - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Само в краен случай на "тъмно червено" което ще го достигнем след 2-3 седмици. Очевидно децата ще кецат от вкъщи още от есента та чак до другото лято.

 2. 2 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  "като единственото изключение е при детските градини, ако всички от персонала и децата имат сертификат за ваксинация или преболедуване"

  Бога ми, как дете в детската градина може да има сертификат за ваксинация!?

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Никакво дистанционно обучение повече! Ако учителите / родителите се страхуват да не се заразят от децата, да се ваксинират! Ако родителите се страхуват да не се заразят децата им, да ваксинират тези над 12 годишна възраст! Не виждам никаква причина за дистанционно обучение! Нека някой по-добре запознат от мен, обясни!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  "Служителите, които нямат такъв сертификат, се очаква да излязат в (неплатен) отпуск."

  Точно така! Който не желае да се ваксинира, да излиза в НЕПЛАТЕН отпуск!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  "- първи на онлайн обучение минават от 8 до 12 клас"

  Не! Тези ученици могат да бъдат ваксинирани! Те не трябва никога да учат онлайн!

 6. 6 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "- първи на онлайн обучение минават от 8 до 12 клас"Не! Тези ученици могат да бъдат ваксинирани! Те не трябва никога да учат онлайн!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  С какво точно да ги ваксинират? Срещу шарка, тетанус или нещо друго?! В момента няма ваксини срещу ковид. Има само експериментални препарати, които може да бъдат одобрени към май 2023 г. Може и да не бъдат одобрени, чаак се окончателния резултат от медицинския експеримент. И така, с какво смяташ да ваксинираш? Или ще направиш опитни зайчета учителите и децата? В Индия си правиха експерименти, в резултат - стерилитет и други "подаръци". Готов ли си да поемеш отговорност за твоите деца и децата на другите?

  master
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  "- първи на онлайн обучение минават от 8 до 12 клас"Не! Тези ученици могат да бъдат ваксинирани! Те не трябва никога да учат онлайн!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  Умнико, хич не ни обяснявай как трябва да си правим експеримент с децата и да ги боцкаме с ваксини които са на етап предварително разрешение за употреба. За възрастните иди-дойди, ама за децата? Кой ще им подписва декларациите за съгласие?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  "като единственото изключение е при детските градини, ако всички от персонала и децата имат сертификат за ваксинация или преболедуване"Бога ми, как дете в детската градина може да има сертификат за ваксинация!?
  —цитат от коментар 2 на Green Day


  В случая дневничето са се объркали, идеята им е да пускат в градините само децата на ваксинирани родители. Огромна глупост, разбира се...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#6] от "gigabyte":

  "В момента няма ваксини срещу ковид."

  Това го кажи на Европейската агенция по лекарствата!

 10. 10 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Интересно, колко от пишещите тук има деца в училище?!?!
  Лесно е да ваксинираш други хора по форуми
  Не знам каква ви е драмата с онлайн обучението. фактът е, че не бяха положени елементарни усилия то да бъде въведено нормално и плавно, вместо да се ползват готовите буламачи на гугъл и гейтс. Така или иначе ще го има, трябва да се ползва и при предстоящи бъдещи дървени ваканции, грипни ваканции и тн, искаме не искаме, то е бъдещето при университетите. Защо никой не се постара малко да го цивилизова, да го нагоди към нашата реалност и нуждите на децата? Това е въпросът, на който този, а и предишните не искат да отговорят, а и не ги питат
  Нищо не пречеше да има часове на открито, да има хибридни форми, при които ден са онлайн с определени предмети, ден са обратно на училище, да се размести програмата, много варианти има. Драмата не е онлайн обучението, а че децата ги затварят вкъщи. Ако са онлайн, нищо не пречи след това да си играят навън и да компенсират недостатъците. Само че всичко е някакви крайности и мързеливи родители

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#10] от "pippo":

  Очевидно е че вие нямате деца в училища възраст, затова говорите в това пожелателно наклонение. И на теория и на практика, дистанционно обучение за деца е много зле и за съжаление, няма много вариант НА ПРАКТИКА да стане по-добре. И така е по цял свят !!!

 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#10] от "pippo":Очевидно е че вие нямате деца в училища възраст, затова говорите в това пожелателно наклонение. И на теория и на практика, дистанционно обучение за деца е много зле и за съжаление, няма много вариант НА ПРАКТИКА да стане по-добре. И така е по цял свят !!!
  —цитат от коментар 11 на m17


  В твоя стил: Значи вие имате деца в училище, по цял свят и заради това го знаете...

  Човека правилно е написал, че трябва да се пригоди извънкласната форма на обучение. Мда, оказва се, че има доста добри страни и що да ги губим? Да, куца социализацията, ама то е щото куца подобряването на извънкласните форми, иначе социалните мрежи успяват да социализират децата по техния си (на целите на мрежите) начин и им се получава, та значи може.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Весело

  [quote#6:"gigabyte"][/quote]

  Ако обичаш, да обясниш, с кое са си правили експерименти в Индия, щото няма как да изкараш на масата "стерилитет" от ваксиниране срещу ковид. Най-малкото нямаш необходимото време между ваксинацията и етапа дето да се мери стерилитета... иначе мерак имаш, видимо е.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  у нас са повече от едно децата, плюс един родител преподавател, всяка стая с комп и дистанционно обучение
  Не е идеално, но нищо не беше направено, за да е по-добро. А, както е каза gost22, що да ги губим добрите страни?!? те са ни необходими, особено със закриването на училища в малки населени места и тн, и тн. Ама понеже на една определена прослойка хора нещо не им изнася (не давам квалификации), дайте това да го дамгосаме и нищо да не прави. А миналата есен доста учители починаха, вместо да се предприемат малко смислени действия и само се настройваха обществени групи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK