Гешев ще атакува в Конституционния съд възможността да бъде изслушван от парламентарна комисия

Гешев ще атакува в Конституционния съд възможността да бъде изслушван от парламентарна комисия

© Юлия ЛазароваВъпреки информацията, че е в отпуск, главният прокурор Иван Гешев изненадващо се яви за изслушването му в правната комисия на Народното събрание. Той е извикан на основание на чл. 24 от правилника на парламента, който предвижда най-малко веднъж на три месеца главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да бъдат викани на обсъждане в правната комисия по теми, свързани с работата на ръководените от тях институции, включително да отговарят на въпроси.


При идването той заяви пред журналисти, че ще атакува в Конституционния съд текста от правилника по, който е извикан, защото противоречал на основния закон в държавата. "Има трайна съдебна практика, обръщам внимание на конституционно решение №5 от 1995 г., когато е атакуван също един текст от тогавашния правилник за работа на Народното събрание. Там изрично конституционните съдии са казали следното - не могат да бъдат канени в парламентарни комисии президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии, магистрати", заяви Гешев.


По думите му главният прокурор може да бъде поканен от Народното събрание, но не и от комисиите в парламента и не по конкретни досъдебни производства: "В българското Народно събрание може да бъде поканен българският главен прокурор от българското Народно събрание. Постоянните комисии осъществяват парламентарен контрол", посочи Гешев и допълни, че парламентарният контрол над съдебната власт "е недопустим", защото така се променяли балансът в държавата и принципът за разделение на властите. Със сходен аргумент Гешев не се яви на изслушване в парламентарната комисия за полицейското насилие на протестите от 10 юли.
Гешев обясни, че макар да се готви да оспори изискването да се яви, решил все пак да дойде на изслушването, за да представи екипа си, а и за да занимае комисията със "съществени проблеми, които касаят българското общество". Сред тях изброи престъпността, наказанията за шофьори, употребили алкохол и наркотици, доклада за работата на прокуратурата по борбата с престъпността, но не посочи полицейското насилие.


На въпросите на журналистите за записите с полицейското насилие от протестите на 10 юли миналата година, главният прокурор заяви общо, че е видял записите с полицейско насилие върху протестиращи от антиправителствените протести през лятото на миналата година, миналия петък, т.е. в деня, в който бяха показани от ресорната комисия. Уточни обаче, че е знаел за случилото се под колоните на Министерския повече заради разпространените в публичното пространство сходни записи - "може би не същите, но с по-лошо качество". Гешев отказа да дава повече информация за действията по случая, защото главният прокурор е "административен ръководител на административните ръководители и не отговаря за конкретната работа на конкретните прокурори по конкретните досъдебни производства".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK