На живо

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

Слави Трифонов

© 7/8 ТВ

Слави ТрифоновДневник" следи на живо важните политически новини и реакциите по тях. Вижте политическите новини от деня накратко в хронологията.
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че партията няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП.


"Това с подкрепата е като в любовта. И ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред ," каза Трифонов в интервю за БНТ, част от което беше излъчена на запис в централната новинарска емисия "По света и у нас".


Той поясни, че левицата не е подкрепила "Има такъв народ", когато е имала възможност да състави правителство. Тогава лично Нинова излязла и казала, че няма да подкрепи и затова, като в любовта, сега "Има такъв народ" не дава на свой ред подкрепа.


Трифонов повтори казаното от депутати от неговата парламентарна група в кулоарите на парламента по-рано днес, че партията ще се отзове на разговори с БСП, ако бъде поканена, защото това изисква учтивостта, но ще се ограничи до това.


Очаквайте подробности.

Служебният премиер Стефан Янев не отговори на въпрос от репортери в кулоарите на Народното събрание дали би участвал в правителство с мандат на БСП. По думите му партиите трябва да бъдат оставени да си свършат работата. "Много добре знаем каква е тяхната отговорност, как се водят преговори и как се съставя правителство. Нека те да си намерят подходящите баланси и когато стигне въпросът да се говори с конкретика и с конкретни личности, нека те да си проведат тези разговори", заяви Янев.

Христо Иванов: "Има такъв народ" да преосмислят поведението си и да не се държат авторитарно като ГЕРБ

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Юлия Лазарова


"Има такъв народ" трябва да преосмислят поведението си и да не се държат авторитарно като ГЕРБ - така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори пред БНР на обвиненията на Тошко Йорданов, който тази сутрин персонално го упрекна за провала в опитите за съставяне на редовен кабинет в рамките на 46-ия парламент.


"Когато не знаеш какво правиш, бориш се с ГЕРБ със същите методи - липса на диалогичност, авторитарност, и после Христо Иванов е виновен. Аз в диалози с господин Йорданов нямам никакво намерение да влизам. Единственото нещо, което се надявам, е някъде, на някакво ниво в "Има такъв народ" да си направят сериозни изводи и поне в следващия парламент да си променят подхода. С авторитаризъм, с желание да вземеш с 65 гласа всичко и да обявиш, че всички останали ти искат нещо, когато ти не искаш подкрепа, това е абсолютна рецепта за катастрофа, която наблюдаваме в действие. Нека избирателите преценят кой е виновен", заяви Христо Иванов.


Той уточни, че в събота и неделя ще се проведат заседания на колективните органи на коалицията, за да се вземе окончателно решение дали ще се включат в преговорите, организирани от БСП.

Асен Василев заяви, че няма да участва в нищо, докато е служебен министър

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Юлия Лазарова


Министърът на финансите Асен Василев не отговори директно на въпрос от "Дневник" дали има предложение да участва в нов политически проект заедно с министъра на икономиката Кирил Петков, за какъвто намекна в изказване пред медиите социологът Андрей Райчев. "Най-важното в момента е, че актуализацията на бюджета мина на първо четене. Всичко друго няма отношение към работата, която върша като финансов министър. Единственото, в което участвам в момента е служебния кабинет. Смятам, че служебният кабинет е деполитизиран и той трябва да остане такъв. Докато не си свърша работата като финансов министър няма да участвам в нищо", заяви Василев.


Той добави, че би се включил в друг управленски формат по покана на БСП само ако има необходимата свобода на действие и при наличието на обща визия.


Обсъждат се три технически варианта за избори 2 в 1 през ноември

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Георги Кожухаров


Централната избирателна комисия (ЦИК) обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1 - това заяви в интерв'за "Нова телевизия" говорителят на комисията Цветозар Томов.


Първият вариант е да се гласува на различни машини за президент и парламент. Втората идея е вотът да се упражнява на една машина, но с две карти. Сред предварителните обсъждания попада и гласуването на едно устрйство, но с две различни бюлетини. Към момента ЦИК разплага с 11 237 машини, като за предстоящите избори могат да бъдат купени още между 1200 и 1400 устройства.


Според Томов провеждането на президентски и парламентарни избори в един ден има както предимстма, така и недостатъци. "При избори 2 в 1 се очаква да има по-висока избирателна активност. От друга страна обаче ще има повече разходи за закупуване на още машини", уточни той.


По думите му търговският спор между ЦИК и "Сиела Норма" няма да се отрази на организацията на изборите. "Спорът е за това дали комисията е придобила собствеността на устройствата за машинно гласуване, след като вече ги е платила. Аргументът на "Сиела Норма" е в това, че договорът от 6 февруари не предвижда частично плащане. В момента все още има неуточнени детайли около заплащането на софтуер. "Сиела" се води от търговските си интереси и желанието да има монопол върху обслужването на машинното гласуване от страна на ЦИК. Тя си върши добре работата по време на избори, нямаме възражение към нея", добави той.

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Юлия Лазарова


И при днешното обсъждане на първото четене на актуализацията на бюджета в пленарната зала се чуха упреци, че с начина на структуриране, кабинетът иска да запази принципа на ГЕРБ при харчене на парите на принципа "от джипката", или с други думи с постановления на правителството. Въпреки това мнозинството "пусна" проекта на първо четене със заявката, че всеки ще направи своите корекции и предложения между първо и второ четене. По решение на залата те ще се приемат до 7 септември включително. "за" проекта на кабинета гласуваха 130 депутати, 45 бяха против, а 20 се въздържаха.


Подробности четете тук.

Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на премиер

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Лили Тоушек


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер с третия последен мандат за съставяне на правителство в 46-ия парламент, който получи от президента Румен Радев.


В решение на Конституционния съд такъв срок не е обявен, но според лидера на БСП на разговорите с президента е уточнено, че до следващия петък (3 септември) трябва да бъде предложен кандидат за премиер на "Дондуков" 2. Той също има седем дни да предложи проектокабинет.


БСП кани на публични срещи трите партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", като засега готовност да участват в разговор са потвърдили само от третата формация. "Има такъв народ" и "Демократична България" твърдят, че няма да подкрепят проектокабинета на БСП.


Според Корнелия Нинова няма да се поставят условия и няма да се предлагат кандидати за премиер и министри, но разговорите могат да стъпят на декларацията от първите преговори. По думите й съгласие за актуализация на бюдежта за т.г. също може да е основа за бъдещо мнозинство. Тя не се е отказала и от идеята в прокетокабинета да има служебни министри.


Корнелия Нинова обяви, че след преговорите в четвъртък (2 септември) ще свика Националния съвет на БСП.


"Следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитанията, пред които сме изправени и полагане на максимални усилия за постигане на кабинет", обяви Корнелия Нинова. По думите й идват кризи, за които страната трябва да отговори адекватно и заради това трябва да има редовно правителство.


Подробности - тук.

Според Тошко Йорданов Христо Иванов е отговорен, че не е съставен кабинет с първия мандат

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Юлия Лазарова


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново нападна съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов като заяви, че негова е отговорността а невъзможността да бъде съставено правителство с първия мандат. "Христо Иванов е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Идете и го попитайте кой е отговорен за тази ситуация", коментира лаконично Йорданов. По-рано пред БНТ Станислав Балабанов лансира същата теза, но без да назовава имена.


"Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, отговорността за това ще бъде по-скоро на тези, които докараха ситуация до трети мандат. Защото в крайна сметка с тези политически субекти ние гледахме в една посока. С една прочетена декларация се стигна до трети мандат. Ще видим все пак какво ще свършат БСП, но логиката сочи, че отиваме на избори", допълни още Балабанов.

Радев обяви, че историческата задача на БСП е разграждането на модела на ГЕРБ

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Лили Тоушек


Президентът Румен Радев връчва на БСП третия мандат за съставяне на правителство. Това е последният опит да бъде излъчен кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.


Румен Радев обяви, че е избрал на връчи третата папка на БСП по няколко причини - това е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарсност и справедливост, съхранила е откритостта и диалогичността при преговорите и има хиляди почтени социалисти, които той познава. "Тези честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, отчетен политически профил и безспорни личности. България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна няма как да реши проблемите около разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас", каза държавният глава.


"Ние разбираме отговорността, която поемаме. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и промяна на модела и да гарантира стабилност и сигурност на гражданите", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която взе мандата. Тя обеща да опитат всичко, за да има правителство.


Третият мандат се дава на парламентарна група, която няма срок да излъчи кандидат за премиер. Ако такъв е посочен, той има седем дни да представи проектокабинет.


Правителство с третия мандат засега изглежда невъзможно, тъй като парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Демократична България" твърдят, че няма да го подкрепят. Заявката на първите две е, че ще бъдат опозиция, а на третата - че не може да подкрепи правителство с мандата на БСП.


Подробности четете тук.


Всяка от партиите може да предложи министри и премиер, каза Нинова

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Георги Кожухаров


Трябва да има разговори, съгласие и черно на бяло подписи какво ще се прави. След това отваряме разговора за министри и премиер. Нека всеки да си каже мнението, може всеки да предложи и в един спокоен и разумен разговор заедно да решим - това заяви в интервю за БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес партията ще получи от президента Румен Радев третия, последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.


Нинова повтори, че БСП обмисля да започне разговори поотделно с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", но след това ще направи четиристранна среща с всички. Важно е на тази среща да присъстват лидерите на партиите. "Целта е да се опитаме да намерим общото и да се изгладят различията между тях, които се появиха в първия тур преговори с първия мандат. В политическия документ, който дори "Има такъв народ" подписа накрая, постигнахме съгласие по отношение на това какво да се прави и кога да се направи, и след това те влязоха в противоречие за състава на Министерския съвет и на министрите. За нас е важно първо политиките и след това персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики", каза Нинова.


По думите ѝ има добра база да стъпят на първоначалния документ, където и четирите партии са били съгласни. Тя допълни, че го има общото виждане, че трябва да се състави редовен кабинет заради тежките кризи, които чакат страната. "Различията са техните противоречия, нашата роля в момента е на медиатор, на партия мандатоносител, която трябва да тушира тези противоречия и да намерим общ език. Затова и вчера казахме, че няма да предложим готов Министерски съвет и министър-председател, защото това миналия път е довело до противоречия между партиите на протеста. Ние запазихме добър тон, диалогичност, можем да говорим с всички в момента, така че ще опитаме, длъжни сме да опитаме", коментира Нинова.


На въпрос говори ли си с лидера на "Има такъв народ" тя отговори, че наскоро са разговаряли за съставяне на правителство. По думите ѝ позицията на Слави Трифонов е много важна за БСП, защото те са първа политическа сила и без "Има такъв народ" не може да има стабилен кабинет, но това, което има да казва Слави Трифонов, трябва да го каже сам.


Според ГЕРБ Румен Радев имал да връща жест на БСП

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви пред Би Ти Ви, че президентът Румен Радев е имал да връща жест на лидера на БСП Корнелия Нинова и заради това е решил да даде третия мандат за съставяне на правителство на левицата. Според нея Нинова е въвела и след това наложила Радев в политиката и той е нямало как да не върне жеста. Атанасова обаче подчерта, че ГЕРБ няма да промени решението си да не подкрепи кабинет на БСП.


Колективните органи на "Демократична България" ще вземат решение дали да подкрепят правителство на БСП


Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на "Демократична България". С този лаконичен коментар пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на обединението Христо Иванов обясни, че почти сигурно няма да подкрепят правителство, предложено от БСП. Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова ще получи от президента третия мандат за съставяне на кабинет. Иванов все пак уточни, че крайното решение за подкрепата ще бъде взето от колективните органи на "Демократична България". Те пък ще се съберат, "когато стане ясна цялата картина".


"След провала на първия мандат очертахме нашето работещо решение. Това беше партиите, с изключение на ГЕРБ и ДПС, да намерят общо решение, за да конструират работещо мнозинство, а не да се остави президентът да нацелва. Това обаче беше отказано", каза Иванов.

ГЕРБ учудена от решението на Радев да даде третия мандат на БСП

Кандидатът за премиер на БСП ще бъде надпартиен, професионалист, експерт и с добро име. Целта пред него ще бъде да обедини всички партии, за да се стигне до съставяне на правителство. Това се разбра от думите на депутата от левицата Христо Проданов пред "Нова телевизия". Той подчерта, че между БСП и "Демократична България" има идеологически различия и за да се спечели тяхната подкрепа, няма как предложеният министър председател да бъде с явна партийна принадлежност.


Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" добави от своя страна, че ходът на президента Румен Радев да даде третия мандат на БСП е интересен. "Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също", каза той. Тома Биков от ГЕРБ изрази учудване от решението на Радев да даде мандата точно на БСП, след като "Има такъв народ" и "Демократична България" обявиха, че няма да подкрепят кабинет, предложен от левицата.

Изборите изглеждат неизбежни, въпреки че БСП е готова на всичко за правителство

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП

© Велко Ангелов


Въпреки че БСП ще се опита да инициира разговори за съставяне на правителство и твърди, че "ще направи всичко по силите си", нови предсрочни парламентарни избори изглеждат неизбежни, тъй като повечето политически формации засега отказват да участват в консултации за третия мандат. Дори и социалистите да се опитат да предложат кабинет в тази ситуация, той би получил гласовете само на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и евентуално на ДПС, които досега не са обявили ясно своите намерения. Но дори и този опит да се осъществи, общият брой гласове (78) няма дa е достатъчен за формирането на мнозинство, освен ако не се стигне до игри с кворума. Другата възможност за избор на правителство ще е, ако "Има такъв народ" смени позицията си (но и тогава са необходими още гласове).


Как се стигна дотук четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK