На живо

Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

© Юлия Лазарова



"Дневник" следи на живо важните политически новини и реакциите по тях. Вижте политическите новини от деня накратко в хронологията.




Георги Ганев: Тежестта на още едни избори ще е политическа, а не финансова

В "Демократична България" не е имало очакване, че третият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на обединението, казва в интервю пред "24 часа" депутатът Георги Ганев. Той напомня позицията на партията, че подкрепа на кабинет на БСП би било преминаване на червена линия.
Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


По повод предстоящите за трети път парламентарни избори за годината казва, че тежестта няма да е толкова финансова, колкото политическа. "По-скоро ще е върху политическите сили - да тичаш едновременно по две писти, винаги е малко по-сложно. А от гледна точка на избирателите ще се усложни тяхната ориентация как искат да гласуват. Но не е като да не сме имали местни и президентски избори преди години 2 в 1", допълва той.


В отговор на въпрос посочва, че е обсъждана в групата стратегия за участие в президентските избори, но със сигурност към този момент няма определена кандидатура. "Още не сме дискутирали конкретни имена", допълва той.


Колегата му Ивайло Мирчев коментира снощи във "Фейсбук", че Трифонов се държи сякаш има не 65, а 165 депутати.


Трифонов сравни Дончева и Борисов с жълтите сайтове

Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

© Юлия Лазарова

И Бойко (Борисов - бел. ред.), и Татяна (Дончева - бел. ред.) са същите като жълтите вестници и сайтове. И те, милите, от години са загрижени за моето здраве и това е прекрасно, пише в своя публикация в профила си във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Коментарът му по адрес на Борисов е заради привидно съчувстващ коментар на Борисов от сутринта на събитие на ГЕРБ, в което проявява разбиране като коментира здравословното му състояние и прави аналогия със себе си.


В коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" вече не виждат смисъл да се разговаря за съставяне на правителство. Това заяви пред БНР депутатът Арман Бабикян по повод утрешната им среща с БСП, на чиято парламентарна група президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат в петък.


"Беше анонсирано, че този тур е свързан със следващ мандат, очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща", коментира той.


Утре сутрин се очаква партията да реши дали изобщо да ходи на насрочената за по-късно среща с БСП.


Кирил Петков опроверга Трифонов за срещите им за кабинет

Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на икономиката Кирил Петков опроверга лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за това как се случили срещите и разговорите им за евентуално участие в редовен кабинет на партията. В отговор на интервюто на Трифонов пред БНТ в петък вечер Петков разказа днес пред Би Ти Ви, че представител на партията дошъл при него в министерството с предложение да направи среща с Тошко Йорданов, а не както твърди Трифонов, че двамата с Асен Василев ходили да му предлагат да бъдат негови министри.


"Много харесвам работата ви като министър, както и тази на Асен Василев. Мога ли да ви направя среща с Тошко Йорданов, защото много бих се радвал да бъдете част от кабинета на ИТН?", казал пратеникът на Трифонов. Последвала среща с Йорданов в кабинета на Асен Василев.


"Беше направена втора среща, на която Тошко Йорданов дойде при нас в офиса на Асен Василев и каза: "Бих се радвал да продължите като министри, ще ви направя среща със Слави Трифонов", добави той.
Петков допълни, че е последвала и среща с лидера на "Има такъв народ", който го е поканил в кабинета си и му е казал: "Кириле, бих се радвал да си министър".


Служебният министър му е благодарил за поканата и му е отговорил, че за него е много важно единствено да се свършат работа и че не гонят постове.


Двамата отказаха постове в евентуален кабинет на Трифонов заради несъгласие с политики и конкретни постове, след което бяха нападнати от представители на партията.


Борисов: Нарочно не правят правителство

Според бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов има организация да не се състави правителство, чиято цел е да се актуализира бюджетът и да се изхарчат "и останалите пари".Пред свои симпатизанти в Перник той направи анализ на политическата ситуация като изявата му по традиция бе предавана на живо във фейсбук профила му. "Пълна лъжа и измислица" е, че партиите не могат да постигнат разбирателство, смята той.


Кадърът е от фейсбук профила на Бойко Борисов.

Кадърът е от фейсбук профила на Бойко Борисов.


Обяви, че не разбира защо лидерът на БСП Корнелия Нинова се радва, че ще управлява след като партията на Трифонов няма да подкрепи правителство с този мандат. Според него целта на взимането на този мандат е "да изтупат още десет дни да могат да направят всички гадни неща, които ще се отразят на следващото правителство".


Тука в Перник казват: Радва се като дете на механична играчка.


Бойко Борисов


Определи и като "безумие" следващите избори да не са 2 в 1 като посочи, че така ще се похарчат много пари "само и само да спечели Радев".


Обяви, че от интервюто на Слави Трифонов вчера по БНТ се разбрало, че "задкулисието е в огромни размери". "Трифонов вчера призна, че както и мен ме наобикаляха преди време, всички сега са му ходили в офисите да се молят и да му коленичат, и когато той е отказал, излизат срещу него. Стана факт, че задкулисието е в огромни размери, а уж те се бориха срещу него. Ние разбрахме ли кога Христо Иванов е ходил при Слави Трифонов, или кога Мая Манолова е ходила там? Нали всичко щеше да е прозрачно? Едва снощи разбрахме, че Асен Василев и Кирил Петков са се молили за постове – няма лошо, просто го направете публично, а не така задкулисно", интерепретира казаното Борисов.


Похвали се, че хора го призовавали да се върне на власт.

Политиците разочароват в момента избирателите си, обяви премиерът

Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Политическите сили в момента с разнопосочно говорене разочароват своите избиратели. Това каза министър-председателят Стефан Янев пред журналисти, след като посети българо-турската граница в района на Малко Търново.


"Парламентарно представените партии и коалиции имат достатъчно опит, поле за действие, знаят си отговорността по отношение на хората, които са ги изпратили там и са гласували за тях. Моите очаквания са да направят всичко необходимо. Ако не успеят и се стигне до извънредни избори, потърпевши ще бъдат именно партиите, които в момента с разнопосочно говорене разочароват совите избиратели", каза още той. Подобна теза по-рано изрази и президентът Румен Радев.


Премиерът Стефан Янев посочи, че има очаквания за интензифициране на мигрантския натиск по границата. По думите му към момента всичко, което е необходимо като организация и осигуряване, е направено и призова хората да са спокойни. Посочи, че е нужен месец, за да се ремонтира, където е нужно, оградата по границата с Турция, за което се разчита на актуализация в бюджета. Увери, че като цяло, съоръжението е в добро състояние.

Радев: Всеки има право да прави политически проект

скрийншот от видео на живо във фейсбук профила на "Нова телевизия"

скрийншот от видео на живо във фейсбук профила на "Нова телевизия"

По Конституция всеки има правото да участва в политически проекти и да организира свои. Това е демокрацията. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговори на въпрос дали знае за готвен политически проект от страна на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, каквито намеци се появиха тази седмица от социолози и политици.


"Служебните министри са експерти в своята област, със свободна воля, не мога като президент да кажа: вие правете партия, вие отивате като редовен министър. Мога да подкрепям или да не даден политически проект едва когато видя неговата визия, програма", допълни той в отговор на въпрос дали би подкрепил такъв проект.


На въпрос дали настоящи министри би включил в следващо служебно правителство, ако се стигне до там, той обяви, че дори не иска да мисли за следващ служебен кабинет.


Потвърди още веднъж тезата си, че не е съгласен нови предсрочни избори да се смесват в един ден с тези за президент и посочи, че никога такова смесване досега не е правено. Но в края на краищата нека Народното събрание вземе решение", заключи той.

Трифонов добавил четвърта криза в България, смятат в БСП

Политическото напрежение: Вече няма смисъл да говорим за съставяне на кабинет, обяви Арман Бабикян (хронология)

© Юлия Лазарова

"Има такъв народ" са ключови. Без тях правителство не може да има.Трифонов към трите кризи – ковид, инфлационна и мигрантска, добави и една четвърта криза – парламентарна, и то по категоричен начин. Това коментира пред "Нова телевизия" депутатът от БСП Явор Божанков.


В коментар на интервюто на Слави Трифонов в петък вечер по БНТ депутатът отбеляза, че е открил много противоречия в поведението на партията и нейния лидер. "Той казва: БСП е партия на статуквото. Само че до вчера за него БСП бе лоялен партньор, етичен", даде пример той. А също и с това, че първоначално служебните министри са били определяни като много добри, а после са атакувани. Мажоритарно избраният президент Румен Радев е много добър, а му атакува министрите, че не били много добри, допълни той.

В цялото интервю на Трифонов го нямаше нито Доган, нито Пеевски, нито Борисов: "Нямаше ги основните герои, които трябваше да ги махаме, а те в момента сигурно са гръмнали шампанско", коментира Божанков.


Посочи, че провалът на преговорите за съставяне на правителство досега се дължат на това, че се водят задкулисни разговори, а не в парламента и пред камерите.

Има нужда от редовно правителство, другото са спекулации, обяви президентът

Президентът е на няколкодневно посещение в Родопите.

© Прессекретариат на Държавния глава

Президентът е на няколкодневно посещение в Родопите.

България има нужда от редовно правителство, другото са спекулации, коментира пред журналисти в Рудозем президентът Румен Радев. Той няколко пъти зададе въпроса кога парламентарно представените партии ще поемат отговорност да съставят редовен кабинет, който, по думите му, е нужен за решаването на елементарните проблеми на хората. Посочи, че бягството от отговорност ще доведе до това на евентуални следващи, трети за годината избори за парламент, те да бъдат наказани от избирателите.


Политиката е преди всичко отговорност и крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягство от отговорност ще доведе до това те да бъдат санкционирани на следващи избори, ако стигнем до тях, посочи той.

Попита риторично през колко избори трябва да се мине, за да разберат партиите, "че без диалог не става..,че без коалиция не става". Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение, попита Радев.

На въпрос склонен ли е част от сегашните министри да влязат в състава на редовно правителство, за съставянето на което в петък мандат получи БСП, той отговори, че първо трябва да се види какво парламентарно мнозинство ще застане зад такъв кабинет и около какви принципи ще се обедини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK