Кирил Петков: Политиката не ми е опиум, животът ми извън нея е по-добър

Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента, каза Кирил Петков томата за това колко работа може да се свърши.

© Юлия Лазарова

Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента, каза Кирил Петков томата за това колко работа може да се свърши.Промяната в България е съвсем възможна и не е толкова трудна, колкото всеки се опитва да я обясни, обяви пред БНР министърът на икономиката Кирил Петков в коментар по актуални политически теми. "Ние като отбор имаме енергията да го направим", добави той. В хора на разговора уточни, че под "ние" има предвид министъра на финансите Асен Василев и на образованието Николай Денков, с които са приятели, имат съвместни бизнес проекти и инициативи и бяха поканени да участват в първия проектокабинет на Слави Трифонов, но отказаха.


"Когато не се чувстваш сам, като бяла птичка, която едва ли не никой не я разбира, това чувство е много хубаво", каза той в коментар на фейсбук групата "Кирил Петков - за министър-председател на република България" в негова подкрепа, която наброява над 93 хил. членове. На въпрос дали няма опасност да се самозабрави, упоен от това масово харесване, Петков каза:

"Няма опиум при мен от тази страна. Едно от нещата, които научих, е, че ако човек иска да влезе в политиката, условие номер едно трябва да бъде, че животът му извън политиката е по-добър, отколкото в политиката. Защото ако дори за момент се влюби в идеята, че е месия, че е невероятен, шансът да изкриви нещата, които трябва да направи, е огромен." Добави, че неговият живот извън политиката е много по-добър от този, който има в нея.

На въпрос готви ли наистина свой политически проект каквито коментари през тази седмица придобиха публичност той обяви, че в момента не знае какъв е точният отговор.
"Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна."

Отрече да има някакво желание за лидерски пост в "Да, България" като посочи, че Христо Иванов си стои много добре като лидер на партията.


Тъкмо със започналата промяна обясни нападките срещу себе си, една от които бе свързана с двойното му гражданство. Посочи, че сега Конституционният съд е единственият, който може да говори по тази тема, и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден като определи казуса като "екзотичен". Според него случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната.
В отговор на въпрос каза, че с него не са водени разговори нито за участие в следващо служебно правителство, нито за редовен кабинет с мандата на БСП.


За срещите си със Слави Трифонов разказа, че те са били три. Първата е организирана от човек, когото той преди не познавал и който също присъствал на разговора. Отказа да назове името му и призова той да си каже. Вторият разговор бил с участието на Тошко Йорданов, а третият, за който Трифонов казва, че Петков поставял условия, бил само между двамата. С предложения в първия вариант на кабинет Николай Василев пък провели няколко разговора, в които се откроили принципните им различия.След отказа да се участва в кабинета на Трифонов Тошко Йорданов ни нападна от парламентарната трибуна, което звучеше като жълта медия, напомни той. Изреди нападките, свързани с гражданството му, с бизнесите им с Асен Василев и също това, че партията на Трифонов предложи промяна, която да допуска българи с двойно гражданство да влизат в политиката. Петков посочи, че не разбира такова "неконсистентно действие" и че тази волатилност и готовност от "Има такъв народ" да се кажат "всякакви неверни неща", включително за бизнеса му, поражда у него "супермного съмнения".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK