На живо

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталДемократична България" отказа да участва в консултациите с БСП за съставяне на правителство с третия мандат. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини обединението, че не желае да има редовен кабинет, нито пък разграждане на модела ГЕРБ. Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" пък обвини БСП и "Има такъв народ", че са отговорни за провала на третия мандат.


Министърът на икономиката Кирил Петков отново отказа да коментира свой политически проект, докато е министър. В същото време съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че обединението би подкрепило такъв. Същото мнение изказа и служебният премиер Стефан Янев. Той каза също, че би приел отново поста на служебен министър-председател.


Утре Председателският съвет на Народното събрание ще обсъди проекторешението за насрочване на президентските избори, като най-вероятната дата за първия тур е 14 ноември, каза Ива Митева.
"Дневник" проследи политическите новини и реакциите по тях. Подробности четете в хронологията.

Държавната консолидационна компания (ДКК) е излишна и трябва да влезе в ликвидация. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, след като вчера Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че държавата не е стопанисвала ефективно своите предприятия в периода, когато министър беше Емил Караниколов.


ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. В нея са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш. Именно над тях министърът няма непосредствен контрол, а печалбите ми се отчисляват към големия холдинг


"Ликвидацията на ДКК не е лесен процес, защото компанията има много договори, които са свързани с външни фирми и с Банката за развитие и трябва да преструктурираме заемите така, че банката да не бъде ощетена", каза още Петков след днешното заседание на икономическата комисия.

Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви зам.-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски". Той уточни, че биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това.


Станчев не пожела да разгласи още информация за лицата по списъка "Магнитски", тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона било направено.

Комисията "Росенец" извика за изслушване Ахмед Доган

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Юлия Лазарова


С четири гласа "за" и един "против" (на Хамид Хамид - бел.ред.) комисията "Росенец" взе решение следващият вторник да извика на изслушване почетния председател на ДПС Ахмед Доган.


Оглавяващият комисията Калоян Янков от "Демократична България" поиска изслушването тъй като Доган е човекът, който се е ползвал най-много от резиденцията. "Да видим какво е правил там, колко време е стоял, защо, какви са му взаимоотнощенията със собствениците и т.н." каза Янков, като допусна той да знае повече и за незаконните строежи. По думите му не са плащани и данъци.


"Установихме, че от 18 обекта, само четири имат разрешение за строеж. Един от тях има разрешение за ползване, а всички останали нямат никакви документи - нито разрешение за строителство, нито разрешение за ползване. Там се е строяло незаконно в изключително големи мащаби. Има триетажни къщи, които са на морския бряг. Те са изцяло незаконни. Няма и документи за строежите на кея", обясни Янков, като се позова на данни от шефа на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов.


След гласуването Хамид Хамид напусна заседанието, като попита дали решението е взето при валиден кворум. Той определи заседанието като "предизборно шоу на колегите, които на гърба на господин Доган искат да станат пак депутати".


След решението за викането на Доган, заседанието бе закрито заради липса на кворум. След като Хамид си тръгна, останаха председателят, зам.-председателят Светослав Колев и двама от 10-те члена на комисията.


Според правилника на комисията тя заседава, когато присъстват повече от половината от членовете й. Ако след обявеното време за започване на заседание кворумът не е налице, комисията може да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от една трета от всичките й членове.

Председателят на комисията "Росенец": Базата е ползвана по 4 месеца от Ахмед Доган

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Юлия Лазарова


Базата в Лесопарк "Росенец" е била ползвана от 2016 г. по четири месеца годишно до 2020 г. от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи за медиите Калоян Янков, председател на временната парламентарна комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец", предаде БТА.


Янков говори пред журналисти, след като в комисията беше изслушан началникът на НСО ген. Емил Тонев. Председателят на комисията добави, че според информацията, която народните представители имат, Ахмед Доган в момента не се охранява от НСО, както и базата в парка.


Той уточни, че НСО не е предоставила справка колко е струвала охраната на Доган, въпреки че комисията е поискала такава информация.


Директорът на НСО е предоставил данни и за дисциплинарните наказания на служителите в службата, заради инцидентите от миналата година на 7 и 11 юли в района на лесопарка. Двама са наказани с уволнение, а други двама - с понижаване в длъжност.


Калоян Янков каза още, че фактът кой е живял в базата намираща се в "Росенец" е важен, тъй като ще послужи за по-нататъшни проверки, защото имотът не е въведен в експлоатация, няма разрешение за ползване и ще се проверява плащат ли се данъци и ако не, защо.

Кирил Петков съобщи, че няма да се кандидатира за президент

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Велко Ангелов


"Аз много харесвам работата на президента. Последното нещо, което бих направил, е да се кандидатирам за президент, напротив бих го подкрепил с двете си ръце", заяви служебният министър Кирил Петков пред журналисти след заседанието на парламентарната икономическа комисия.


"Тези три месеца ни го доказа не само на думи, а и с действия, че този човек наистина е застанал зад промяната на България, в която също вярвам", казва Петков, цитиран от БТА.


Петков отново повтори, че докато е служебен министър за партии няма да говори, защото "имаме работа, която трябва да свършим".

Ива Митева: 14 ноември е най-вероятната дата за президентските избори

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Председателският съвет на Народното събрание ще обсъди утре отново проекторешението за насрочване на президентските избори - това каза председателят на народното събрание Ива Митева. Според нея мнозинството от парламентарните групи подкрепят датата 14 ноември за насрочване на първия тур на вота за държавен глава.


Митева настоява датата да бъде обсъдена още веднъж, проектът за решение да бъде подписан от Председателския съвет и тогава да се внесе за гласуване в пленарна зала. Тя коментира още, че не участва в срещите с БСП за реализация на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Има такъв народ" трябва да реши дали ще се отзове на поканата за среща утре.

Мая Манолова: БСП и "Има такъв народ" са отговорни за провала на третия мандат

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Велко Ангелов


Отговорността за провала на преговорите за съставяне на правителство с третия мандат е на Корнелия Нинова и Слави Трифонов. Такава позиция изрази лидерът на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова на брифинг в кулоарите на парламента. Според нея председателите на политическите формации не са проявили истинско лидерство като "не са отстъпили от собственото си его и тънките партийни сметки". По думите на Манолова третият мандат е бил възможен единствено и само с разбирателство и споразумение между формациите на протеста преди връчването му. "Не знам какви сметки си прави г-жа Нинова, но е ясно, че без "Демократична България" и "Има такъв народ" няма как да получи подкрепа за кабинет с третия мандат", заяви още Манолова.


Срещата между БСП и "Изправи се.БГ!Ние идваме" за разговори за съставяне на правителство се проведе в неделя, а след нея се разбра, че двете формации ще се опитат да постигнат консенсус по общи предложения за актуализацията на бюджета. Още тогава обаче Манолова обяви, че без подкрепа от "Демократична България" и "Има такъв народ" коалицията също няма да подкрепи подобен кабинет, тъй като той предполага участие на дългата ръка на ГЕРБ и ДПС във властта.

Кирил Петков отново отказа да коментира свой политически проект докато е министър

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Юлия Лазарова


Министърът на икономиката Кирил Петков отново заяви, че няма да коментира спекулациите за бъдещ политически проект, докато е част от служебното правителство. В неделя в интервю за БНР Петков нито отрече, нито потвърди спекулациите за нов политически проект като и тогава посочи, че ще коментира едва след като подобно нещо стане факт. "Аз няма да говоря по никакви теми за политически проекти, докато не ми изтече мандатът, защото като служебен министър искам да съм фокусиран в работата, която правя", заяви Петков пред журналисти на влизане в Народното събрание, където ще присъства на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Той уточни, че в следващите две седмици ще се изявява само експертно в качеството си на служебен министър.


"Видяхме че за 3 месеца може да се направи доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна. По какъв начин, това ще го говорим, когато ми свърши мандатът", допълни Петков.

Корнелия Нинова: "Демократична България" не иска редовен кабинет

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Велко Ангелов


"Демократична България" не желае да има редовен кабинет, нито пък разграждане на модела ГЕРБ. Такъв извод си е направила БСП, след като тази сутрин съпредседателят на обединението Христо Иванов отказа да дойде на срещата за третия мандат. "Най-лошото е, че с отказа си да дойдат, отказват и разговори за актуализацията на бюджета и така с действията си рискуват да оставят пенсионерите без преизчислени пенсии, медиците - без помощ за коронакризата, МВР - без помощ за охраната на границата, икономиката - без помощ за мерките и т.н.", заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Според нея от "Демократична България" е трябвало да имат смелостта да заявят публично позицията си. "Скриха се", коментира Нинова.


Тя заяви, че срещата с "Има такъв народ" ще предопределят по-нататък действията на левицата, която ще се събере в четвъртък в 14 ч. на коалиционен съвет, за да вземе решение как да действа с мандата. Според Нинова няма нужда от стратегия за убеждаване на "Има такъв народ" за даване на подкрепа, тъй като трябвало да си работи за стабилизация на социалната система.


"Демократична България" няма да отиде на консултациите с БСП за третия мандат

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Юлия Лазарова


"Демократична България" няма да участва в срещата с БСП за евентуална подкрепа на правителство с третия мандат. "Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен - това беше ясно и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова", заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.


Той посочи, че моментът, в който имаше шанс да се излъчи правителство, беше да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата, и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава. "Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит", е мнението на Христо Иванов.


Той посочи, че в 46-ото Народно събрание трябва да се даде време да бъде приета актуализацията на държавния бюджет. Призова и за приемане на предложения от "Демократична България" проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура. "Трябва нещо да свършим. И поне да актуализираме бюджета, и поне, тук ние ще настояваме, защото гледам, че колегите от "Има такъв народ" тупкат топката с измененията на ЗСВ. И миналия път така се случи - не им даваха ход по технически причини. Нека сега, този втори път не се случва това, да им дадем ход и в рамките на този период да опитаме да закрием специализираните съдилища. Технологично може да се случи, ако има политическа воля да си свършим работата", каза Иванов. "Има много широк обществен консенсус, че тази бухалка трябва да бъде премахната, така че никой да не може да я използва занапред. Може да имаме някои технологични различия, но те са въпрос на експертност, които могат да се уредят за 2-3 часа", добави.


На въпрос за бъдещото управление на страната съпредседателят на "Демократична България" посочи, че се променя дългогодишната тенденция то да се концентрира в един голям "играч", а на българската политическа класа сега й се налага да се научи, че живеем в ново време. По думите му става въпрос за нова технология на правенето на политика - на легитимни коалиции.


"Ние казваме: в следващия парламент трябва да има правителство и то правителство, което може да свърши работата, за която са го избрали хората. Но не казваме на всяка цена. Има разумна цена. Разумната цена е да седнем, всеки трябва да се откаже от претенцията да бъде единствен. От там нататък всичко е въпрос на договаряне от принципна гледна точка", каза Христо Иванов.


Подробности четете тук.

Служебният премиер би се включил в партия на Кирил Петков

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Юлия Лазарова


Ако се стигне до трети избори в рамките на годината, това ще говори за криза на политическото лидерство и политическото представителство - това каза днес пред "Нова телевизия" премиерът Стефан Янев. Според него в България се забелязва отдалеченост и липса на връзка между партии и граждани, а хората не се чувстват представени от тях. "Това отваря врата на нови политически субекти, които да запълнят тази ниша с правилно политическо поведение", допълни Янев.


В отговор на въпрос, той заяви, че би гласувал за хора като неговите министри Кирил Петков и Асен Василев, за които вече вървят слухове, че готвят създаване на партия. Стефан Янев уточни, че би се включил във всеки един проект, който работи за България.


Подробности четете тук.

Стефан Янев би приел да е втори път служебен премиер

Политическото напрежение: БСП не получи подкрепа от "Демократична България" за кабинет (хронология)

© Велко Ангелов


Решение на президента е дали да ме предложи за премиер и на второ служебно правителство, но ако е необходимо, мога да поема тази роля - това каза настоящият служебен министър-председател Стефан Янев. Според него една от ползите от такова решение е, че вече ръководен от него кабинет е организирал избори. В отговор на въпрос коментира, че няма информация дали ще се сформира кабинет с третия мандат. Янев каза, че избори две в едно (парламентарни и президентски) имат плюсове и минуси, но държавата е готова да ги организира. Голямото натоварване обаче щяло да е за Централната избирателна комисия.

БСП се среща с "Демократична България"

БСП се опитва да стигне до консенсус с така наречените "партии на протеста" за съставяне на правителство, за днес е планирана срещата й с "Демократична България". Вероятността партиите да се разберат засега не изглежда голяма, след като Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП, а от "Демократична България" са скептични за възможността да се излъчи правителство без подкрепата на "Има такъв народ".


БСП проведе първата си среща с представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме" в неделя, след като получи третия мандат от президента Румен Радев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK