Христо Иванов: Подкрепяме Асен Василев и Кирил Петков, но нека те си обявят намеренията

Христо Иванов: Подкрепяме Асен Василев и Кирил Петков, но нека те си обявят намеренията

© Велко АнгеловПредседателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНР, че обединението му подкрепя действията на министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев. "Те са наши съмишленици, ние ги подкрепяме в техните действия като министри, защото смятаме, че това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламентът, тогава ще анонсират своите решения", каза Иванов.


В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на "Демократична България" за изборите наесен Иванов подчерта: "Да не влизаме в такива спекулации в момента. Това са наши съмишленици, хора, които ние бихме подкрепили. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано и в този смисъл ще направим всички разумни действия за това да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим."


"Естествено е да имаме кандидат за президент", каза още Иванов.


Даден на БСП мандат е обречен
За обявената за днес среща с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат Христо Иванов информира, че представителите на "Демократична България" няма да отидат. "Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова", заяви той.


Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори, преди държавният глава да връчи третия мандат, да му се предложи готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.


"Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, публично го каза, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина госпожа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за притивоконституционна, отказа разговор тогава и всъщност тогава изобщо пропадна възможността с третия мандат да се случи нещо, след което той просто се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит."


Приемане на бюджета и промени в Закона за съдебната власт


По темата със забавянето с третия мандат преди неговото връщане, което бе анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, Иванов отбеляза: "Трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това. Този мандат поне тази работа да свърши - да осигури време. (...) Трябва нещо да свършим. Поне да актуализираме бюджета", заяви председателят на "Да, България".


Той призова и за приемане на предложения от "Демократична България" проект за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура. По думите му в правната парламентарна комисия от "Има такъв народ" тупкат топката с измененията на Закона за съдебната власт. "И миналия път така се случи - не им даваха ход по технически причини. Нека сега, този втори път, не се случва това, да им дадем ход и в рамките на този период да опитаме да закрием специализираните съдилища. Технологично може да се случи, ако има политическа воля да си свършим работата", каза Иванов.


"Има много широк обществен консенсус, че тази бухалка трябва да бъде премахната, така че никой да не може да я използва занапред. Може да имаме някои технологични различия, но те са въпрос на експертност, които могат да се уредят за 2-3 часа", добави Иванов.


Според Христо Иванов главният прокурор трябва да ходи в Народното събрание. "Главният прокурор трябва да свикне да идва в парламента, това трябва да се превърне в рутинна процедура, а не да бъде сюблимен момент, в който всички се стичат в правна комисия", подчерта той и добави, че не е член на правната комисия, затова не е присъствал на срещата с Гешев. "Не е въпросът в това някой да прави дуел с Гешев", допълни той.


Променя се тенденцията управлението да е от "един голям"


"В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случва нещо", смята Христо Иванов. По думите му "трябва да изберем между представителна демокрация и представление". "В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени, през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето, формула на съвместяването на легитимни интереси", заяви Иванов.


Той посочи, че се променя дългогодишната тенденция управлението на страната да се концентрира в един голям. "Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител, с 65 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти", коментира Иванов.


"Демокрацията е нестабилна именно за да може политиците да се чувстват несигурни. Стабилна е империята, демокрацията е нестабилна", заяви още лидерът на "Да, България". По думите му "ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис. Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност", смята Иванов.


"Ние казваме: в следващия парламент трябва да има правителство, и то правителство, което може да свърши работата, за която са го избрали хората. Но не казваме на всяка цена. Има разумна цена. Разумната цена е да седнем, всеки трябва да се откаже от претенцията да бъде единствен. От там нататък всичко е въпрос на договаряне от принципна гледна точка", каза Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK