Депутатите отхвърлиха предложените от БСП съкратени срокове за актуализация на бюджета

Депутатите отхвърлиха предложените от БСП съкратени срокове за актуализация на бюджета

© Георги КожухаровИзбори 2023

След повече от два часа дебати в пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението на парламентарната група на БСП актуализацията на бюджета да се гледа в съкратени срокове. В неделя, непосредствено преди разговорите за съставяне на правителство с "Изправи се.БГ!Ние идваме!", лидерът на социалистите Корнелия Нинова настоя парламентът да заседава извънредно заради все по-малките шансове за сформиране на правителство. Тогава тя подчерта, че ще задържи третия мандат до актуализацията на бюджета.


Днес в пленарната зала повечето политически сили гласуваха против инициативата на социалистите, което доведе до скандали за "смокинови листа", "октомврийска революция", "врели-некипели" и мистериозни телефонни обаждания.


Проекторешението на БСП предвиждаше срокът за писмени предложения между първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет да бъде съкратен до 3 септември, включително, а на 4 септември (събота) комисията по бюджет и финанси да заседава извънредно. Социалистите предлагат още парламентът да гласува окончателната актуализация на 7 септември (вторник) отново на извънредно пленарно заседание. Това щеше да даде възможност да БСП да върне мандата още на 8 септември, а парламентът да бъде разпуснат в седмицата от 13 до 17 септември.
След като представи съдържанието на проекторешението, Нинова призова депутатите да проявят разум и отговорност и да побързат с актуализацията на бюджета, щом отказват да разговарят за правителство. Тя подчерта, че предложението на социалистите е получило подкрепа от "Изправи се БГ! Ние идваме" на проведената среща за съставяне на правителство. Това провокира депутата Арман Бабикян, който отрече да има подобно нещо.


"Това, че някой е уважил среща на БСП и е водил разговор за актуализация, не бива да се схваща погрешно. Актуализацията трябва да бъде направена точно, детайлно, а не на бегом, за да ходим на избори за октомврийската революция", коментира Бабикян.


Съпартийката му от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мария Капон допълни, че зад предложението на БСП стоят "телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата". Репликата даде повод на Бабикян да допълни, че е "добре телефонни обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателни инициативи на Народното събрание."


Депутатът от "Демократична България" Борислав Сандов допълнително нажежи дебата като заяви, че "може би някой в тази среща неподходящо е кимнал, че да помислят, че сте се съгласили. Сега разбирате ли защо не отиваме на такива срещи които са празен пиар".


Социалистите от своя страна напомниха, че на последната среща между БСП и "Изправи се.Бг! Ние идваме!" за мандата Мая Манолова се е съгласила на съкратени срокове.


"Г-жа Манолова заяви, че е съгласна срокът да бъде съкратен. Някои колеги са настроени ваканционно, но българските граждани нямат нужда от вашата ваканция. Два месеца се занимавахте с врели-некипели. БСП няма да бъде вашият смокинов лист. Спешно се нуждаем от приемането на актуализацията на бюджета. В противен случай това ще бъде един грозен популизъм", каза депутатът от левицата Иван Иванов.


Зам.-председателят на Народното събрание и главен секретар на "Има такъв народ" Виктория Василева също призова да не се подхожда популистки към темата за държавния бюджет. "Всички заявихме, че ще подкрепим актуализацията на бюджета, но нека освен бърза, тя да бъде и качествена", заяви Василева.


Мая Манолова потвърди, че на срещата си с БСП от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" са се съгласили да ускорят сроковете за приемане на актуализацията на бюджета, но поясни, че и "през ум не й е минавало, че ще предложат извънредно заседание на бюджетната комисия в събота и прекратяване на това Народно събрание следващата седмица". Според Манолова това означавало парламентът да приеме само актуализацията на бюджета и нито един друг закон, свързан с реформата в съдебната система. Като примери тя посочи Закона за Националната служба за охрана, както и този за Бюрото за защита на свидетелите.


"Изправи се.БГ!" няма да бъде смокинов лист на БСП, за да не започне съдебната реформа", каза още Манолова.


Тази теза бе лансирана по-късно и от председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обвини социалистите, че с предложението си за актуализацията всъщност целят бързо да бъде разпуснат парламентът, за да не бъдат приети важни промени в съдебната система.


В нападките към БСП се включиха и ГЕРБ-СДС, като зам.-председателят на парламентарната група Тома Биков намекна, че социалистите правят услуга на президента Румен Радев. "Актуализацията на бюджета беше внесена от г-н Радев с цел да се бави времето, защото той не иска да има избори 2 в 1. Нека да не бъдем лицемерни. В момента говорим за датата на парламентарните и президентските избори и дали ще бъдат в един и същи ден. Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, защото ще вземе да ги спечели ГЕРБ и президентът ще изпадне в неудобна ситуация", заяви той и призова: "Давайте да намалим срока и да ходим на избори, защото някои от вас много ще страдат. Ще вземе г-н (Кирил) Петков да направи партия."


След поредната вълна от взаимни нападки председателят на Народното събрание Ива Митева в крайна сметка предложи точките в прокеторешението на БСП да бъдат гласувани поотделно, тъй като според нея е недопустимо Народното събрание да приема проект на решение, в което да обнародва график как ще работи.


"За да не бъдем смешни, поне парламентарната бюджетна комисия да реши сама как да работи", заяви Митева.


Това обаче не се наложи, тъй като цялото проекторешение беше отхвърлено. Против гласуваха "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", а групата на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването. "За" бяха единствено народните представители от левицата и от ДПС. С отхвърлянето на проекторешението срокът за внасяне на предложения за актуализацията на бюджета между първо и второ четене остава 7 септември включително.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK