Радостин Василев твърди, че Татяна Дончева е поискала от него да разцепи групата на "Има такъв народ"

Радостин Василев твърди, че Татяна Дончева е поискала от него да разцепи групата на "Има такъв народ"

© Цветелина БелутоваДепутатът от "Има такъв народ", от когото се твърди, че Татяна Дончева е искала да разцепи парламентарната група, е Радостин Василев. Юристът беше кандидат за министър на правосъдието във втория кабинет, предложен от Слави Трифонов в рамките на 46-ото Народно събрание и председател на правната комисия в 45-ото.


На 4 септември (събота) председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" е предлагала 500 хил. лв. на представител на партията на Слави Трифонов, за да разцепи групата. Според Йорданов идеята на Дончева била той да получи парите, ако се съгласи да стане министър при евентуално даване на третия мандат на "Изправи се БГ. Ние идваме". Дончева определи обвиненията като смехотворни.


След няколко предложения за дискретна среща извън Народното събрание, на 12 август в 17.30ч. Дончева е отишла в юридическата кантора на Василев, разказа самият той в предаването "Студио Хъ" по "Седем осми" ТВ. Целта и била да реализира правителство.
"Когато стана ясно, че "Има такъв народ" няма да състави кабинет, получих поредица от обаждания от г-жа Татяна Дончева, която познавах бегло и професионално. Веднага казах на Тошко Йорданов. Може би се насочи към мен, защото имам авторитет и смятайки ме за един от лидерите на парламентарната група", започна Василев. По думите му и други депутати от "Има такъв народ" са били "профилактирани".


Василев разкри, че пред офиса му има видеозаснемане и е заснето как Дончева пристига и си тръгва от срещата след двучасов разговор, който Василев описа като изключително странен и добави, че е говорил в едва десет минути от него.


"Един час тя ми обясняваше какво задкулисие има в "Има такъв народ". Опитваше се да скъси дистанцията, обясняваше ми как г-н Слави Трифонов е трубадур на мафията, на Илия Павлов, зад него стоят Орлин Алексиев (бивш общински съветник от ГЕРБ - бел. ред), Маджо (Младен Михалев - бел. ред.), кръгове на мултаците. Спомена и Мустафа Карадайъ, който дърпал Слави от единия край на масата, а Орлин Алексиев от другата страна. Каза, че сценаристите са тамагочита, а аз съм експерт и моето място не е там. Оставих я да говори, интересно ми бе да видя същината", разказа Василев.


По думите му Дончева е разказала "много неприятни неща" за Николай Хаджигенов (също част от "Изправи се.БГ! Ние идваме!"), като е казала, че той е хомосексуалист с три деца и действащ агент на ДАНС, а Дончева е определила лидера на БСП Корнелия Нинова като "тъпа овца".


"Дончева започна отдалеч и ми каза, че в "Има такъв народ" има 50 нормални човека, които да натикат сценаристите в ъгъла, а ако те (сценаристите - бел.ред.) бъдат отстранени от ръководството, с партията ще се работи много добре. Каза, че 20 -30 депутати може да бъдат отцепени, за да гласуват извън политиките на "Има такъв народ". Тя говореше за това, че не може да се реализира политика, заради сценаристите и това спъва процеса на нормалното развитие на държавата", продължи Василев.


След това Дончева е констатирала, че депутатът Иван Хиновски си струва да бъде привлечен, Виктория Василева би била полезна, Ива Митева също, но нямала лидерски качестева.

"Драскаше си на едно листче, На това листче имаше сумата 500 к. Драскаше си върху него, имаше имена покрай числото", разказа Василев, като подчерта, че като адвокат той не може да каже, че тя му е предлагала подкуп, но според Тошко Йорданов всеки нормален човек би си помислил това.

Василев видял числото и си помислил, че никога за нищо на света това няма как да се случи. Допълни, че за него казусът не е юридически, а морален.


Готов е да се подложи на детектор на лъжата, като покани и Дончева.


"Срещата приемам за грешка, с такива хора човек не трябва да се среща. Радвам се, че такива хора не са част от наше коалиционно правителство. Сигурен съм, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" не са знаели за тази среща. Задкулисието не е ГЕРБ, ДПС или БСП. Задкулисието са определени хора", обобщи Василев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK