Бивш срещу настоящ здравен министър: атаки за болница "Александровска" и не само

Бивш срещу настоящ здравен министър: атаки за болница "Александровска" и не само

© ДневникБившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов - който е настоящ депутат от ГЕРБ-СДС - и настоящият Стойчо Кацаров влязоха в нов задочен спор, като този път повод стана финансовото състояние на болница "Александровска", чийто директор, преди да бъде начело на здравното ведомство, бе Ангелов.


Смяната на ръководството на Александровска болница, както и данните за лошото ѝ финансовото състояние бяха сред първите стъпки на Кацаров, когато бе определен за здравен министър в служебното правителство. Досега Кацаров и Ангелов са се атакували и за ваксинаионната кампания срещу COVID-19.


Съобщение след съобщение


Атаките между министрите с фокус болница "Александровска" започна със съобщение от здравното министерство във вторник сутрин. В него е изпратена извадка от одитен доклад на лечебното заведение, от която се разбира, че през последната година и половина от управлението на Ангелов (той е начело на Александровска болница от 2013 г. до 2020 г.) лечебното заведение е натрупало загуби от над 10.6 млн. лв., като до юни 2021 г. (тогава Ангелов става здравен министър) натрупаната загуба е общо 69.8 млн. лв. Повече от половината от загубите са към доставчици, като нарастването се дължи на подписани споразумения с фирмите за разсрочване на задълженията, пише още здравното министерство. "Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери", се твърди в съобщението на ведомството, като са изброени и начални букви от имената на фирмите, без да става известно кои са те.
В отговор на съобщението на здравното министерство ГЕРБ разпространи позиция на Костадин Ангелов. В него бившият директор на "Александровска" болница и министър твърди, че с информацията се "цели саморазправа с политически опонент" и не е представена обективно.


Ангелов твърди, че при встъпването му в длъжност като директор приходите са били 40 млн. лв., а в края на 2020 г. са над 77 млн. лв. Обяснява и че в лечебното заведение са направени много ремонти, както и че почти двойно е била увеличена средната брутна заплата."Прави се опит за манипулация на обществото чрез финансови термини. На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от финансов резултат. Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т.нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се увеличават активите на болницата", твърди бившият министър на здравеопазването.


И още едно съобщение


Около час след съобщението от ГЕРБ за позицията на Костадин Ангелов здравното министерство изпрати нова информация, в която се правят изводи, че обществени поръчки в Александровска болница се правят в изгода на конкретни фирми, като подробно се изброяват хватки при обществени поръчки за лекарства, консумативи, дезинфектанти и др.


Отбелязва се още, при анализа на разходите за COVID-19 през 2020 г. 25% от сумата (943 хил. лв. от 3.6 млн. лв. са платени на три фирми (след като Ангелов става министър през юни 2020 г. директор на "Александровска" става проф. Борис Богов, когото Ангелов защитава при сюжета около лечебното заведение и отстраняването на Богов от директорския пост). Имената на фирмите не са посочени, а само първите букви от тях.


Защо сега


Ситуацията в Александровска болница бе във фокуса на медийното внимание през юни тази година, когато бе изнесена информацията за лошо управление и съмнителни разходи. От началото на юли лечебното заведение има ново ръководство, което представя съмнителни практики в болницата.


През последните дни лечебното заведение не е било предмет на общественото внимание, затова е интересно защо здравното министерство повдига отново темата. На въпрос на "Дневник" в кулоарите на Народното събрание, където Стойчо Кацаров дойде, защото се гласува даряването на ваксини срещу COVID-19, министърът отговори общо: "Защото смятам, че цялото общество трябва да бъде запознато с тези въпроси и проблеми."


Случайно или не темата за Александровска болница по времето на Костадин Ангелов се повдига, след като през почивните дни бившият министър на здравеопазването атакува настоящия във фейсбук профила си, че "институцията стана мегафон за саморазправа с политически опоненти".Причината за обвиненията на Ангелов е, че с профила на Министерството на здравеопазването във фейсбук бе разпространена публикация на неправителствената организация "Център за защита на правата в здравеопазването". Допреди да стане министър, Кацаров бе неин председател.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  с информацията се "цели саморазправа с политически опонент"
  ГЕРБ вечно с този номер излизат. Има факти и доказателства бе, драги. Защо за тях не говориш.

 2. 2 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Ангелов стана и специалист по счетоводство след като сътвори следното изречение:

  На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от финансов резултат. Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т. нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат.
  -----
  Амортизациите не са загуба, а разход.

  Сам съм, други няма...
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Уважавам проф. Костадин Ангелов, за разлика от Стойчо Кацаров.

 4. 4 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#2] от "MilliVanilli":

  Съгласна съм, но разхода формира и загуба нали?

 5. 5 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Весело

  Вместо да се защити, аргументирайки се с финансовото (или друго) състояние на болницата, той се оправдава с наближаващите избори. С други думи- политическите ми опоненти нямаше да Ви кажат за моите кирливи ризи ако не наближаваха избори, вижте ги колко са лоши :)))

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Коста Ангелов е за прокурор...... но Стойчо Кацаров няма топки да го направи .......

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  проф. Костадин Ангелов.......... проф !!!? ...... ама бля-бля - като настоящ депутат от ГЕРБ-СДС......не е законно да бъде титулуван проф. ..такъв е закона ! ........ не е на щат към учебното заведение което му е изплющяло титлата ..... и не е проф. .........освен ако значи профан.......

 8. 8 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 383 Гневно

  Уважавам проф. Костадин Ангелов, за разлика от Стойчо Кацаров.
  —цитат от коментар 3 на stedim


  Щото си стюпид!И двамцата са за бой,ама ботокса е за няколко шута в главата повече!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Много е готин професор Коце -- като лалугер, току-що завърнал се от козметична операция.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Vladislav Stamov
  Vladislav Stamov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Лифтирания и ботоксов клептоман Коцан Ангелаки, известен още като здравната касичка на ГРоБ...

 11. 11 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#2] от "MilliVanilli":Съгласна съм, но разхода формира и загуба нали?
  —цитат от коментар 4 на rqm431061711


  Ами амортизацията е като всеки разход. Когато разходите са повече от приходите, то естествено ще имаме в краен резултат загуба. Всъщност амортизацията дори е отложен разход. Т.е. ако тази година болницата е вложила в нова апаратура да речем 1 млн. лв., то това не е пряк разход. В зависимост от амортизационната норма (да речем 20% ) този 1 млн. лв. разходи сторени сега ще се отразяват по 200 хил. в продължение на 5 години. Та не знам за какво се жали професорът.

  Сам съм, други няма...
 12. 12 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ботокса е крадец като Тиквата.

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  За никакви атаки към болница "Александровска" не става дума......... тази структура отдавна работи на принципите на мафиотско-пирамидална структура........ С години при намален годишен прогнозен обем за дейност и стойност, планирано си увеличаваха заплатите без въобще да ги интересува дълга който трупат....... и това го правиха в партия със продажните синдикати.......... Трупат загуба но си вдигат 22% годишно заплатите.......  на 13 декември 2019г РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАТИТЕ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА” ПОДПИСАХА НОВ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР.........и пак и пак и до сега всяка година......и ние им плащаме натрупаната загуба......... https://www.alexandrovska.com/bg/новини-10/нов-колективен-трудов-договор-381

 14. 14 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Малко е късно да спонсорираме нелекарят и несчетоводителят да изкара един елементарен курс по финансова грамотност.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Към то коментар [#13] от "MPetr":
  И така можеха и да си дигат заплатите и по 100% годишно и да трупат и трупат нов дълг с оправданието че имат ” ПОДПИСАН "НОВ" КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР """"""

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Весело

  Само за протокола - съвсем скоро Костадин Ангелов вече няма да бъде депутат, а Стойчо Кацаров ще остане министър поне докъм Коледа.

  Та ще видим кой разбира от счетоводство и кон боб яде ли.

 17. 17 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#11] от "MilliVanilli":

  Да, но цитираният от Кацаров период е 7 години, нали? За толкова дълъг период е логично ако са отчислили апаратура за 5 милиона примерно/ това е съвсем условно/, нормално е загубите да са нарастнали с 5 милиона... То и нашия служебен автомобил го купихме за 25 хиляди, но след 5 години мога да му взема 4 със зор, но счетоводно си ми излиза 25 хилки...

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  До коментар [#11] от "MilliVanilli":
  До коментар [#17] от "rqm431061711":

  За мене смущаващи са споразуменията с фирмите-доставчици за разсрочване на задълженията към тях. Защо болницата е поемала нови задължения във вид на лихви и неустойки за забава в големи размери /до 23% годишно/, вместо да редуцира задълженията си с банков кредит?

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 19. 19 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  "Ангелчето на Боку" Ангелов е изстрелял в космоса задъженията на болницата, че и с клаузи (без комисионните джоб-парасъ и заплата 65000 годишно) към доставчици извън бизнес логиката.
  После що само тиквата обиждали с парите му, ми тя цялата му сган крала, крала...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK