На живо

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

Избрано от редактора
Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Велко АнгеловСлед над 12 часа дебати депутатите приеха пенсионерите да получават по 120 лв. компенсации заради ковид-кризата до края на годината, а веднага след Коледа всички пенсии да бъдат осъвременени. Парите за здраве не бяха гласувани и споровете ще продължат утре. Така се поставят въпросителни около осъвременяването на т. нар. Голям бюджет - този на държавата, от приходите в който всъщност зависят социалните и здравните плащания. Проследете в хронологията от деня основните моменти от политическите дебати, правителствените решения и коментарите за политическата ситуация.
Депутатите от парламентарните групи на т. нар. партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" излязоха от пленарната зала на Народното събрание, заради което заседанието трябваше да продължи само с дебати, но не и с гласуване. За парите за здраве председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ("Има такъв народ") обяви, че гласуваните средства ще доведат до дефицит. Затова в петък (10 септември) ще има ново извънредно заседание на комисията в опит "балансът на Здравната каса да се получи".


Подробностите тук.

Президентът е обсъдил разпределението на приходите в бюджета с министрите

Румен Радев

© Велко Ангелов

Румен Радев


Постигнатият ръст от 9.6% на БВП през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на "Дондуков" 2. Това се казва в съобщение на правителствената пресслужба.


Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавния бюджет, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата, гласи съобщението на прессекретариата на държавния глава докато в същото време парламентът обсъжда актуализацията на бюджета на здравната каса, а преди това в продължение на часове дискутира как да увеличи пенсиите.


По време на разговора беше обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус, се казва в краткото съобщение без да се дават повече подробности.

Правната комисия се събра и разпусна за половин час

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Златина Зехирова


По-малко от половин час продължи извънредното заседание на правната комисия, на което по идея трябваше да бъдат гласувани законопроекти, с които Бюрото за защита на свидетели ще се контролира от Министерството на правосъдието, а не от главния прокурор и ще бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратура.


Заседанието пропадна по настояване на ГЕРБ и ДПС. Депутатите и от двете формации защитиха тезата, че срокът, в който е обявено заседанието на комисията, е кратък, че гласуването на актуализацията на бюджета на Здравната каса е по-важно. Хамид Хамид от ДПС поиска да бъдат извикани министърът на правосъдието Янаки Стоилов, както и отново главният прокурор Иван Гешев.


Другите политически сили искаха заседанието да продължи с аргумента, че законопроектите са обсъждани дълго на предишни заседания, както и че предвид предизвестения край на 46-тото Народно събрание няма да остане време за приемането на ключовите закони. ГЕРБ и ДПС бяха обвинени, че умишлено протакат работата на комисията


В крайна сметка заседанието бе прекратено по предложение на Ива Митева ("Има такъв народ") с аргумента, че дори и да бъдат гласувани законопроектите на комисия, не могат да влязат в дневния ред на парламента за утре.


В крайна сметка депутатите се разбраха да има ново заседание на правната комисия в петък от 10 часа.


Очаквайте подробности.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС превърнаха актуализацията на бюджета на здравната каса за т.г. в пълен фарс. С процедурни хватки, искане за разделно гласуване на текстовете в таблицата с бюджета, което е прецедент, както и постоянно желание да се излиза в почивка двете политически формации почти направиха невъзможно приемането на промените днес, което отлага и работата по измененията в държавния бюджет, планирана за утре.


Предстои гласуване в пленарна зала, но вероятно след малко заседанието на парламента ще прекъсне, а утре в 9.00 часа бюджетната комисия ще пресметне разходите на здраве, които ще се гласуват на заседание на парламента от 14.00 часа. То е отредено за приемане на държавния бюджет, но вероятно ще се наложи да има и извънредно.


Подробности четете тук.

Парламентът не успя да започне второто гласуване на бюджета на здравната каса, в който се предвиждат около 130 млн. лева повече разходи. Голяма част от тях - 120 млн. лв., са за новата програма на здравното министерство за амбулаторно лечение на болните от коронавирус.


От ГЕРБ поискаха прекъсване на заседанието, тъй като има промени в числата заради промените в актуализацията на бюджета на общественото осигуряване. Разликата е около 29.5 млн. лева, а в момента комисията по бюджет и финанси се събира, за да нанесе корекциите.

Гълъб Донев оптимистичен за бюджета

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Георги Кожухаров


Нямаме притеснение, че така гласуван, бюджетът може да бъде изпълнен, заяви социалният министър Гълъб Донев в кулоарите на Народното събрание за решеното от депутатите за държавното обществено осигуряване. От октомври до края на 2021 г. всички пенсионери ще получават добавка по 120 лв., а от следващата година ще влезе в сила преизчисление на пенсиите, с което ще бъдат увеличени с по около 12.5%


"Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през есенно-зимните месеци от октомври до декември", каза Гълъб Донев.


Министърът на финансите Асен Василев заяви, че така приетите промени изискват допълнително 115 млн. лв. за социални разходи, но не е проблем да бъдат осигурени. "Бюджетът беше направен през юли, а оттогава имаме окончателните данни за юли, за август, предварителни данни за първата седмица на септември и вече сме идентифицирали допълнителни 300 млн. лв. приходи, които могат да бъдат използвани, така че тези 115 млн. лв. спокойно се покриват", каза Асен Василев.

Парламентът не успя да започне второто гласуване на бюджета на здравната каса, в който се предвиждат около 130 млн. лева повече разходи. Голяма част от тях - 120 млн. лв., за новата програма на здравното министерство за амбулаторно лечение на болните от коронавирус.


От ГЕРБ поискаха прекъсване на заседанието, тъй като има промени в числата заради промените в актуализацията на бюджета на общественото осигуряване. Разликата е около 29.5 млн. лева, а в момента комисията по бюджет и финанси се събира, за да нанесе корекциите.

Парламентът обсъжда актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Комитова хал хабер си няма от управление, отговориха от ГЕРБ за "Хемус"

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Велко Ангелов


"Министерството на регионалното развитие и благоустройството се ръководи от министър, която хал хабер си няма от държавно управление, устройствени процедури и как се изпълнява голям инфраструктурен проект", каза на брифинг на ГЕРБ в парламента бившият заместник-министър Николай Нанков.


По-рано днес на пресконференция министърът Виолета Комитова обясни, че едва три участъка на магистрала "Хемус" ще бъдат готови до 2024 г., а в други е строено незаконно и сега ведомството няма план как да продължи реализацията на проекта.


"Правителствата на ГЕРБ осигуриха за "Хемус" финансиране, проектна готовност, законосъобразни процедури и ясен времеви хоризонт до 2024 магистралата да бъде готова", добави Нанков, като посочи, че повече от 4 месеца министерството не придвижва процедурите с цел да компрометира ГЕРБ. "Ами стартирайте проектите, ние ви оставихме цялата документация. Комитова не е стъпила на строящите се участъци 1, 2 и 3. Обричат Северна България и милиони български граждани на безперспективност", добави той.


В министерството е настъпил тотален хаос, безпътица и безсилие да се управлява административният процес, смята бившият министър Петя Аврамова. Тя бе категорична, че магистралата не се строи със същите темпове, с които това е правено преди и апелира в следващото служебно правителство ресорът да бъде водещ и да бъдат назначени хора, които могат да управляват както административно, така и политически процеса.

Нови обвинения в годежи и забележки в парламента

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


Окончателното решение за пенсиите предизвика нови обвинения в годежи. Депутатът от БСП Стоян Мирчев каза, че този път годежът е между "Има такъв народ" и ДПС, а "г-н Йорданов е булката, Филип Станев е шаферката, а партито ще е довечера в Делта Хил при Славчо".


Йордан Цонев отвърна, че всички търсят ДПС при личен интерес. А Филип Станев обяви, че Стоян Мирчев притежава качеството интригантство. "Вие сте едър мъж с брада. Бъдете лъв, а не заек, не всявайте интриги."


Според Тошко Йорданов всичко е заради годежа между ГЕРБ, БСП и ДПС, които приели три различни предложения във вторник. После каза на Стоян Мирчев, че маймуната помни три минути и му препоръча уроци по запаметяване, защото иначе бил от зоопарка.


После се скараха Станислав Балабанов и Георги Свиленски, като вторият нарече първия палячо. Накрая Ива Митева наказа всички със забележка.

От 1 октомври месечната добавка за всички пенсионери се увеличава от 50 на 120 лева, но пенсиите ще се увеличат със средно 12.5% чак от 25 декември. Това реши окончателно парламентът днес, след като във вторник бе прието, че от 1 октомври ще има и по-високи пенсии, и по-високи добавки, но служебният финансов министър Асен Василев обяви, че няма пари и за двете мерки и парламентът трябва да реши откъде да се отрежат пари.


За окончателното решение, с което увеличението се отлага от Коледа, бяха "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС, а групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" се разцепи. БСП защитаваше тезата, че има пари за увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври, а ГЕРБ пропусна част от гласуванията.


Така до края на годината всички пенсионери ще получат по 120 лева на месец. А от 25 декември минималната пенсия става от 300 на 370 лева, максималната от 1440 на 1500 лева, а останалите се увеличават средно с 12.5%.


Подробности - тук.

"Дневник" излъчва на живо заседанието на парламента, на което предстои да се гласуват сроковете на промените в закона за Държавното обществено осигуряване.

Гранична полиция ще отговаря за охраната на границата и поддръжката на съоръженията по нея

Не се наблюдава значително увеличение на мигрантския натиск по границата, включително от началото на септември има лек спад на хората, желащи да влязат на територията на Република България в сравнение с август. Това казаха служебният премиер Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след заседание на съвета по сигурността към правителството. Те обявиха, че на този етап не се налага включването на допълнителни части от Министерството на отбраната за охрана на границата, тъй като обстановката е спокойна.


От думите им се разбра, че е трудно да се определи профилът на мигрантите, тъй като понякога те влизат в страната под чужда националост, но от данните на МВР може да се заключи, че мигрантите от Турция са най-много - 32%, следвани от тези от Агфанистан - 17% и Ирак - 10%. Най-много бежанци са настанени в центровете към дирекция "Миграция" на МВР, тъй като именно там се установява тяхната самоличност и се предприемат допълнителни мерки. Останалите центрове за настаняване са заети около 30 %, добави Стефан Янев.


От изявлението на министър-председателя се разбра още, че е взето решение охраната на границата да бъде прехвърлена изцяло към дирекция "Гранична полиция" към Министерството на вътрешните работи, така че освен за охраната, те да се грижат и за поддръжката на съоръженията, и на съпътстващата инфраструктура и на необходимите системи за наблюдение. С тази промяна се цели централизиране на управлението, уточни Янев.

Асен Василев обясни, че увеличението на пенсиите през стажа е дългосрочно

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


Дебатът по бюджета за пенсиите тръгна по същество, а служебният финансов министър Асен Василев каза, че добавките за всички от 120 лева на месец до края на годината ще струват допълнително 734 млн. лева, а могат да бъдат дадени най-много 300 млн. лева. Отлагането на индексацията на пенсиите със средно 12.5% от 25 декември ще струва допълнително 115 млн. лева, а дотогава всички ще вземат повече пари - по 120 лева на месец.
Министърът разсея съмненията, че увеличението е само от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се променя и Кодексът за социално осигуряване, където с повишаването на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се гарантира увеличението за в бъдеще. То можело да бъде премахнато само ако някой го предложи и събере мнозинство в следващ парламент. Той каза още, че от 1 януари, когато линията на бедност става от 369 на 413 лева, хората с минимална пенсия ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ.


Според БСП има 455 млн. лева в допълнителните приходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се увеличат пенсиите и добавките към тях. Депутатът Георги Кадиев е на мнение, че няма такава държава, която не може да даде по 2 лева повече на пенсионерите на ден, колкото според него ще струва индексирането на пенсиите от 1 октомври. Колегата му от "Има такъв народ" Пламен Димитров го призова да каже кои данъци да се увеличат, а Тошко Йорданов припомни Виденовата зима и обяви БСП в опит за купуване на пенсионерите за изборите.

Изказвания след заседанието на Съвета по сигурността към правителството, чиято тема бе състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна.

Депутатите "слязоха до долните гащи" в дебата за пенсиите

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


Дебатите в парламента стигнаха до лични нападки и намесване на възродителния процес. Депутатът от БСП Стоян Мирчев се обърна към припозналия предложението за отлагане на увеличението на пенсиите от 25 декември Любомир Каримански от "Има такъв народ": "Актуализацията на пенсиите ще важи 5 дни. Сега се отказвате от вашето предложение и защитавате позицията на ДПС. Вие сте топлата връзка между "Има такъв народ" и ДПС. Затова бързо щяхте да станете гуверньор на БНБ."


"Имахте министър-председател в годините, който нямаше един ден трудов стаж", отвърна му Любомир Каримански. А Йордан Цонев от ДПС допълни: "Г-н Мирчев има фиксация към ДПС, така, както дядо му имаше фиксация да направи възродителния процес." "Дядо ми не е направил възродителния процес, но кажете защо Филип Станев дойде да ви шушука да си вдигнете телефончето. Това е задкулисието", отвърна Стоян Мирчев. С думите "Слязохме до долните гащи" Рамадан Аталай от ДПС поиска закриване на дебатите.

Депутати обвиниха ГЕРБ в биполярно разстройство и лицемерие за пенсиите

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


От час парламентът обсъжда актуализацията на бюджета на общественото осигуряване, като трябва да реши дали увеличението на пенсиите със средно с 12.5% да влезе в сила от 1 октомври или от 25 декември. Дебатът обаче не е по сроковете, а се превърна в размяна на реплики между ГЕРБ и останалите партии.


Бившите управляващи твърдят, че се прави трето четене и настояват само да се определи срокът за влизане в сила на закона, без да се правят други гласувания. Депутатът Тома Биков даже обяви, че т.нар. партии на протеста вече не са готини, а токсични, тъй като искат да отложат увеличението на пенсиите. От групата също така повториха позицията си, че актуализация на бюджета не е нужна.


Според Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ГЕРБ страда от биполярно разстройство. Депутатът от ДПС Хасан Адемов обвини бившите управляващи в лицемерие, тъй като само пред ден лидерът им Бойко Борисов казал, че актуализацията на бюджета се самоубива. Според Мария Капон от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ГЕРБ просто иска да раздава пари от джипката. Мартин Димитров от "Демократична България" обяви, че няма как да няма актуализация на бюджета, тъй като лимитите са достигнати. Той обвини ГЕРБ, че не иска увеличение на пенсиите, тъй като обича да държи старите хора в зависимост.

За участъци 1, 2 и 3 (с обща дължина 51 километра) от автомагистрала "Хемус" са сключени договори със срок за изпълнение 2024 г., на 4, 5 и 6 има незаконно строителство без нужните разрешения, а 7, 8 и 9 дори не са с уточнено трасе. Това съобщиха на пресконференция регионалният министър Виолета Комитова и шефът на държавния строителен контрол арх. Влади Калинов.


Така Комитова отговори на обвинения, че служебното правителство е спряло или бави строежа на ключовата магистрала, за която бившият премиер Бойко Борисов обявяваше неведнъж, че ако управлява, ще е готова изцяло през 2024 г.


Подробности - тук.

Депутатите се скараха за 9 септември

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


Годишнината от Деветосептемврийския преврат, след който през 1944 г. в България е наложен комунистическия режим, стана повод за скандал в парламента.


В декларация от "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че за да има помирение, трябва да има покаяние. Той изброи исторически факти, сред които престъпленията на режима, смъртните присъди за 2730 души, преследването на хората, съсипаната икономика и фалита на държавата.


В отговор Александър Симов от БСП каза, че половината от хората в "Демократична България" са деца на номенклатурата, чиито бащи ще празнуват довечера. Парламентарната група излезе от залата, а Симов каза, че докато има напускащи, обединението е невъзможно.


Според Тошко Йорданов от "Има такъв народ" 9 септември е черна дата в българската история. От името на групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Арман Бабикян каза, че хората трябва да си простят, а социалистите - да са щастливи, че режимът е свършил. "Книгата е кървава, да я затворим, да си простим, но ако искате да живеем там, прав ви път", допълни Бабикян.


Подробности - тук.

Бабикян очаква политически санкции за Дончева или Василев

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


За "Изправи се.БГ! Ние идваме!" няма особено значение дали парламентарните избори ще са на 14 или на 21 ноември, по важна е готовноста на политическите партии да се държат по-отговорно, заяви пред БНТ Арман Бабикян.


"Датата едва ли ще помогне, ако със същия хъс се влезе в НС, без да има желание за консенсус по ключови въпроси", каза той.


Бабикян добави, че не е в течение със срещите на Татяна Дончева с Радостин Василев и на Мая Манолова със Слави Трифонов:


"Няма как да не съм дистанциран, не съм бил на тези срещи. Пък и малко сме в позицията на Иванчо и Марийка, които са се скарали в междучасието, а учителката се опитва да разбере кой лъже. Като група стремежът ни е бил винаги срещите,на които се преговаря, да бъдат официални - да има журналисти и да се предава пряко, както и да дадем изявление след това", посочи Бабикян.


Той заяви също, че за себе си не се притеснява да бъдат извадени на светло компрометиращи срещи.


"Ако работата на прокуратурата доведе до това, че има такъв акт на изнудване, ние няма как да одобрим това и да не санкционираме политически това. Ако се окаже, че няма такова нещо - очаквам и колегите от "Има такъв народ" да постъпят релевантно."


На въпрос дали Татяна Дончева ще остане в листата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!", той добави, че в коалицията участват две неправителствени сдружения, които имат своя мандатоносител. "Дончева е мандатоносител на Мая Манолова и ние не можем да й вменяваме кой да бъде такъв. Ние с нашия мандатоносител проблеми нямаме... Тепърва ще обсъждаме начинa на явяване на следващите избори", отговори пред БНР Бабикян.

"Дневник" излъчва на живо редовното пленарно заседание.

ЦИК предпочита парламентарните избори да са на 14 ноември

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Георги Кожухаров


В случай че предстоящите избори бъдат 2 в 1 по-спокойният вариант за ЦИК ще бъде парламентарният вот да бъде насрочен с първия тур на президентските, тъй като ще има повече време за настройване на софтуера на машините за гласуване, обясни пред "Нова телевизия" Росица Матева, зам.-председател и говорител на избирателната комисия.


Матева добави, че ако изборите са 2 в 1 ЦИК планира да проведе широка разяснителна кампания как ще се гласува машинно.


Все още не е взето решение дали гласуването ще се осъществява с една или две карти. "Налага се мнението, че е по-добре машината да се активира с една карта. Имаме намерението, ако изборите са 2 в 1, да бъдат купени още устройства и да поставим, може би, в секции, в които са гласували над 300 избиратели, и второ устройство", уточни Матева.


Когато се гласува на една машина за два вида избори, неизбежно процесът ще бъде по-бавен, предупреди тя. "Физически трябва да се превключи от единия избор на другия, да се направи самият избор, да се кликне и да се разпечатат разписките. Няма как за същото време, за което гласуваме за един вид избор, да се гласува за два", обясни зам.-председателят на ЦИК.


Все още не е ясно кога президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание и ще издаде указ за парламентарните избори. Парламентът вече насрочи президентските за 14 ноември.


Вчера Радев и членовете на ЦИК проведоха среща, като държавният глава заяви, че от чутото може да се направи извод, че избори 2 в 1 са възможни в един нормален ритъм и при условие, че срещнат необходимата логистична и финансова подкрепа. От своя страна ЦИК изрази готовност за провеждане на избори при всякакви варианти.

Каримански: Има предвидени по 50 лева добавка за пенсионерите в първите месеци на 2022 г.

Политическото напрежение: Пенсии, здраве, право - депутатите заседаваха над 12 часа (хронология)

© Юлия Лазарова


"Успяхме да разрешим казуса така, че да бъде в полза на пенсионерите и в същото време да имат по-сигурни дни през 2022 г.", коментира пред БНТ вчерашното предложение на бюджетната комисия нейният председател Любомир Каримански от "Има такъв народ". Според него от 1 октомври пенсионерите трябва да получат само увеличена добавка от 120 лева за всички, а пенсиите да се повишат със средно 12.5% от 25 декември.
Той подчерта, че в министерството на труда и социалната политика има предвидени допълнителни 50 лева за пенсионерите за първите три месеца на следващата година.

"Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала, надявам се това, което стана в бюджетна комисия, да се гласува от представителите на партиите", каза още Каримански.


Според него, ако се продължи с популистките изявления и наддаването, е възможно да се стигне до вдигане на данъците или следващо правителство да трябва да тегли допълнителен дълг.


"Нарастването на жилищните кредити и липсата на мораториум по кредитите създава опасност за ипотечното кредитиране, да не забравяме индекса на инфлацията, която се задава, а той ще бъде много сериозен", каза още председателят на комисията по бюджет и финанси. "Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки", допълни Каримански.


В 45-ото Народно събрание правителството на Бойко Борисов е трябвало да внесе актуализация на бюджета, както и да направи отчет какво и как е похарчило през годината, смята Каримански. Той апелира час по-скоро служебното правителство да внесе в Европейската комисия плана за възстановяване и устойчивост.

Предстои парламентът окончателно да реши как да увеличи пенсиите

mg:4251295]]
Окончателното решение за това как и кога да бъдат увеличени пенсиите предстои да се вземе днес в пленарната зала в Народното събрание. Вчера с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и ДПС бюджетната комисия утвърди новото предложение - от 1 октомври да има само увеличена добавка от 120 лева за всички, а пенсиите да се повишат със средно 12.5% от 25 декември.


Във вторник парламентът прие увеличение от 1 октомври на минималната пенсия от 300 на 370 лева, на максималната от 1440 на 1500 лева, както и индексиране на всички останали средно с 12.5%, но ГЕРБ, БСП и ДПС с последваща помощ от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" приеха и 120 лева месечна добавка за всички пенсионери до края на годината.


Заседанието на парламента, което ще се гледа актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване започва в 9 ч.

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Гневно

  Тези хора са опасни за Отечеството!
  Не се справят с елементарна аритметика.
  Какво остава за бюджетиране...
  За една предизборна кампания са готови да съборят държавата!!!

 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Крайно време е издънените партии на 'протеста' и ИТН просто да бъда игнорирани. Дотук са само щета, хаос, лишчета, безумни опити за оригиналничене. Да не споменаваме за 500к, сексуални предпочитания и глупости.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Откровено популистки ход на ГЕРБ, ДПС и БСП.
  Пенсионерите, които трябва да бъдат подпомогнати са най-бедните, а не по Стахановски на всички.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Разстроено

  До коментар [#3] от "GRETL":

  Какво словесно изящество!
  Каква дълбочина на мисълта!
  Какъв интелект!
  Каква изтънченост!
  Какво домашно възпитание...
  Поклон!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Лъснаха лъжите на тиквоний! Той обясни как другите взривявали слеьващите бюджети, а Сачева тази сутрин обяви, че герболяка ще гласува за двойното увеличение на пенсиите от 01.10.2021.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Той подчерта, че в министерството на труда и социалната политика има предвидени допълнителни 50 лева за пенсионерите за първите три месеца на следващата година.


  "Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала, надявам се това, което стана в бюджетна комисия, да се гласува от представителите на партиите", каза още Каримански."

  Тоест цирковете с "годеж" бяха за да можете и вие да се включите в наддаването.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 259 Неутрално

  За последните почти вече 32 години преминахме през десетки кризи - икономически, обществени, политически. Но сякаш винаги е имало ядро от хора, отбиращи от финансови механизми, закони и управление на процеси. Сегашните "парламентаристи" са жалка пасмина хрантутници. Или поне голяма част от тях. Като гледам тяхното незнание, откровена глупост и градобитна мисъл, изпитвам само тревога за бъдещите няколко години. Защото нека ен се заблуждаваме и в следващият парламент ще видим поне 70 % от сегашните "народни" представители. А за пенсионерите ..... надявам се .....

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Откак фатмака дигна юмрука и каза "Мутри вън" партиите минаха в същия режим и трудно могат да говорят трезво и без популизъм.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#11] от "astarta":

  Понеже по никакъв начин не трябваше да се приема предложението ( единственото разумно) за бюджет на диктатора Радев .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  Оносно:
  "Каримански: Има предвидени по 50 лева добавка за пенсионерите в първите месеци на 2022 г."
  Радостна вест, дори да не са 120 лв, то ще продължат 50-така върху новите пенсии.
  Относно:
  "предстои парламентът окончателно да реши как да увеличи пенсиите"
  Ами какво да решават, от 1 окт. по 120 лв. От 1.01.2022 по 50 лв върху преизчислените пенси
  Колеги, така прегледно ли става кой пост за коя тема е от турлю гювеча?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  Откровено популистки ход на ГЕРБ, ДПС и БСП.Пенсионерите, които трябва да бъдат подпомогнати са най-бедните, а не по Стахановски на всички.
  —цитат от коментар 5 на choguna


  Значи да увеличим пенсиите на тези които най-малко са работили и най-малко осигуровки са плащали!! Това предлагаш нали? Тогава които не са работили да им направим пенсиите най-големи, голям стимул ще е никой да не внася данъци и осигуровки!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  По-неграмотен парламент не сме имали.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Тези хора са опасни за Отечеството!Не се справят с елементарна аритметика.Какво остава за бюджетиране...За една предизборна кампания са готови да съборят държавата!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Ай ся с 50лв на пенсионерите ще бутнат държавата а с безхаберито по концесиите , мафиотските обществени поръчки и криминалните олигополи дъжавата се е изправила или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1018 Весело

  "Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала..., каза още Каримански."

  На всичкото отгоре си имаме и Тото 2 със законодателството.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  ГЕРБ ,ДПС и БСП се опитаха да пробият
  бюджета с отравданието -грижа за възрастните . ГЕРБ и ДПС са ясни ,ама БСП нали бяха вечната опозиция ? Не вярвайте на БКП обединена/ трите заедно/ .Те не искат вие да сте добре ,а да вкарат страната в икономическа криза , за да кажат,че харжардците са го направили. Гнусно и подло.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  Тези хора са опасни за Отечеството!Не се справят с елементарна аритметика.Какво остава за бюджетиране...За една предизборна кампания са готови да съборят държавата!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin  До коментар [#1] от "selqnin":

  Говориш за БКП обединена ? ГЕРБ, ДПС ,БСП,

 23. 23 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Предстои парламентът окончателно да реши как да увеличи пенсиите
  Пречи им днешната дата.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#19] от "GRETL":
  Извинете за личният въпрос, но :"Майка Ви ли се казва ": мимими"?!
  Хубав, успешен, слънчев и усмихнат ден ви желая!

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Вчера с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и ДПС бюджетната комисия утвърди новото предложение - от 1 октомври да има само увеличена добавка от 120 лева за всички, а пенсиите да се повишат със средно 12.5% от 25 декември."

  И не, това по долу не беше нито прието нито предложено

  "Във вторник парламентът прие увеличение от 1 октомври на минималната пенсия от 300 на 370 лева, на максималната от 1440 на 1500 лева, както и индексиране на всички останали средно с 12.5%, но ГЕРБ, БСП и ДПС с последваща помощ от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" приеха и 120 лева месечна добавка за всички пенсионери до края на годината."
  Многократно Цонев и Свиленски се опитаха да обяснят на Мартин Димитров да прочете преходните и заключителни разпоредби

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#22] от "hodounski":

  "Говоря" за нещо очевидно, което очевидно нямате нито капацитет, нито желание да разберете!
  Това не е новина!
  Кой колкото може!!!

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#9] от "GRETL":

  Поздравявам модератора за удивителният "стандарт" при оценка на текстовете на постовете!!!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Разреваха се, че пенсионерите ще напълнят гушите. и то с пари от бюджета, което никак не е капиталистическо.
  Нека обаче си припомним, че голямата инфлация изгори всичко от пенсионните фондове плюс 40 милиарда спестявания на онези пари. Това в днешни пари се равнява на 400-500 милиарда лева. Толкова щеше да е държавният дълг, в ущърб на младите хора, които днес издържат държавата, ако не беше инфлацията.
  И със 100 лева повече и без тях, пенсионерите са обречени. Не ги дразнете повече. В края на краищата те към момента нищо не искат, даже и не ходят да гласуват. Те са хора съвестни и знаят и собствените си грехове към държавата. И са кротки и добродушни.
  Тукашният кмет им обеща ново гробище, но ги излъга. Мръсникът!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Аз съм върл противник на всякаква политика на ДБ, особено проамериканската, но Мартин Димитров е прав за пенсиите. 12,5 % за всички от 01 октомври, може и малко по-малко, с оглед на възможностите на бюджета. Редно е пенсионерите да получават според положения труд, а не на калпак. Разбира се, около 350 лв минимална.

 31. 31 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Смешен сте! Днес Сачева обяви, че вашите хора (хора ли казах!!) ще гласуват за актуализация на пенсиите от 01.10 + 120 лева надбавки. Т.е. заедно с БСП именно те ще се опитат да фалират Отечеството. Забелязва се, че ръководството ви не успява да съгласува опорките с действията на парламентарната ви група.

 32. 32 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 761 Весело

  Абе, обединеното БКП защо се преуморявате от мислене - всеки пенсионер нали има един стомах. Я, сега на всички по 2000 лв пенсия +120 лв добавка, и готово!

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#30] от "Dimitar Kunev":но Мартин Димитров е прав за пенсиите. 12,5 % за всички от 01 октомври,

  Всъщност това беше предложението на служебното правителство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1101 Весело

  Много приказки - на пазара е казал народът /"суверена"/. А депутатите да се хванат за истинска работа в последните си дни и да престанат да умуват и купуват на едро народна любов! И правителството да не се помайва, ами да внася прословутия План за устойчивост и развитие, че и той остаря и брадяса!

 35. 35 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  Има някакъв капан в това "от 25-ти декември". Т.е. - ще вземат за петте дни до края на месеца и годината пропорционално увеличение? Или нещо наднича откъм данъци, помощи, обезщетения за следващата година?

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Абе, обединеното БКП защо се преуморявате от мислене - всеки пенсионер нали има един стомах. Я, сега на всички по 2000 лв пенсия +120 лв добавка, и готово!
  —цитат от коментар 32 на Nelumbo


  И така на всеки три месеца!
  Какво се стискате, а Бойко!?

 37. 37 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Откровено популистки ход на ГЕРБ, ДПС и БСП.Пенсионерите, които трябва да бъдат подпомогнати са най-бедните, а не по Стахановски на всички.
  —цитат от коментар 5 на choguna

  Пенсиите са производни на осигурителни вноски и години стаж. Ако искаме хората да се осигуряват истински, приравняването към най-молко допринеслите трябва веднага да спре и всеки да получава това, което е заработил. За наистина бедните има социално подпомагане. Не бива кръшкалите и докопали се чрез 15 години стаж до минимална пенсия, да се изравняват с хора, внасяли над 30 години отчисленията си.

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Разстроено

  Армане Армане...що ти трябваше на баир лозе???
  Беше готин пич, който разбира тънкостите на ПР-ският занаят..
  Я се погледни сега... костюм... остана и вратовръзка да сложиш... и ги редиш едни....срам ме е да кажа, че те познавам и съм учил занаят от теб...
  ЖАЛКО!!!

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#31] от "3biri":

  Радвам се, че мога да Ви разсмея, въпреки, че смеха Ви се дължи не толкова на това колко аз съм "забавен", колкото на онова колко и какво "разбирате", когато четете...
  Иначе моите хора са в къщи!!!
  Хубав ден Ви желая!!!

 40. 40 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Откак фатмака дигна юмрука и каза "Мутри вън" партиите минаха в същия режим и трудно могат да говорят трезво и без популизъм.
  —цитат от коментар 13 на realguru


  Особено мафиотските образования герб и ДПС! До този момент само те размахваха юмруци и бухалки и раздаваха ритници зад колоните на МС.

 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  Политическото напрежение....
  Хе-хе!
  ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА, Санчо!
  Политическа криза!
  По най-долнопробни причини.
  Най-тежката и най-отблъскващата от Виденово време насам.
  С еднозначно и релефно открояващи се виновници за нея.
  Но с оздравяващ ефект за електората.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#5] от "choguna":

  Ами не е баш така, най-бедните пенсионери са такива с минимална пенсия, просто защото нямат достатъчно вноски за повече. Т.е тия хора не са правили вноски, не са участвали в солидарната система когато са работили а сега искат достойна пенсия. Е не е справедливо щото тяхната пенсия всъщност идва от вноските на тия дето са си плащали а сега взимат много по-малко отколкото са заслужили. И не визирам максималните пенсии, визирам хората дето вместо 500лв взимат 400лв. Справедливото е да се преизислят пенсиите така че и стари и нови пенсионери да взимат еднаква пенсия ПРИ ЕДНАКЪВ ПРИНОС. А съвсем бедните пенсионери трябва да получават социални помощи като добавка към ниската реална пенсия. И вече социалната помощ трябва да е спрямо социалния статус а именно деца и имущество. Щото е абсурдно обществото да помага на пенсионер дето има земя, имоти, апартаменти за хиляди еврота и мизерства ама си ги кътка за деца и внуци дето не го поглеждат.

 43. 43 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Денят на разбойника е една от най-черните дати в историята на България.

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Разстроено

  Няма съвършено никаква причина да се карат!
  Историята е пределно ясна :
  ТОВА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ТЪЖНИТЕ И ТРАГИЧНИ ДАТИ В НОВАТА ИСТОРИЯ НА ОТЕЧЕСТВОТО!!!

 45. 45 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Гневно

  Депутатите се скараха за 9 септември

  Докога ще "се карат" за 9 септември!!! Черна дата, който иска да се напие и да си празнува Валпургиевата нощ дори, да не занимава обществото, особено от парламента.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 46. 46 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Денят на разбойника е една от най-черните дати в историята на България.
  —цитат от коментар 43 на olimpipanov


  Да горкияТ "ЕЛИТ НА НАЦИЯТА"
  https://www.facebook.com/photo?fbid=241595124638405&set=a.135702431894342

  Комунистите са виновни!
 47. 47 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2266 Весело

  "Бабикян очаква политически санкции за Дончева или Василев"

  Балбукян, и двете формации ще ви санкционираме на изборите, не се препирай.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 48. 48 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Политическото напрежение....Хе-хе!ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА, Санчо!Политическа криза!По най-долнопробни причини.Най-тежката и най-отблъскващата от Виденово време насам.С еднозначно и релефно открояващи се виновници за нея.Но с оздравяващ ефект за електората.
  —цитат от коментар 41 на Дон Кихот


  По времето на Виденов имаше политическа криза след ликвидна, икономическа и банкова такава. Сега герболякът всячески се опитват да ги предизвикат за да останат еъв властта, но все още не им се получава.

 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  1944 г.
  _____________
  1944 г. България губи войната срещу САЩ. Англия и СССР, въвежда се много партийна система каквато преди това е била отстранена във връзка с хитлеровата идеология!
  Едва 1947-1948 е отстранена и много партийната система!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 670 Весело

  Хахаха, като им казаха на ДБ истината в очите, те взеха, че излязоха от срам.

  Смърт за световния ковидизъм!
 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Популистите вкарват социалните грижи за бедните в пенсионната политика и това е разрушително за пенсионната система. Искам да видя как протестърите ще наложат подобни харчове на частните пенсионни фондове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Тепърва ще обсъждаме начинa на явяване на следващите избори"

  13 души са и не могат да се разберат. А вижте как се разбират хората от Чалгата, Шайката и стадото на Султана. Цепен косъм не можеш вкара между тях, монолитни като скала, предани като богомолци.
  Мдаа, те са свободни хора, никой от никого не зависи, но все пак трябва и да са единни. Няма грам доказателства, даже и твърденията паднаха, че Тянка е предлагала 300К на някого. Кои пари, какви пари....? А веднага се нахвърлиха върху нея. Що е това желание да се самоунищожат.
  Тянчето може да е вулгарно устата, и малко коварна може да е, но тя е умна, дейна, нахъсана и много опитна. Каквото е направила, правила го е в полза роду. Тя е като бисер между мъниста сред другите депутати, повечето от които са нищожества, заради начина по който са излъчени - чрез кастинг или перфектно навеждане.
  "Изправи се...." имат скромен потенциал и трябва да го съхранят!

 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално

  Добро решение за пенсионерите, според мен.

 54. 54 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  Пак ще го напиша: Ако някой ден почнат да връщат хора от оня свят, то всяка година на тази дата (09.09) трябва да възкресяват Г.Димитров и да го бесят публично.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 55. 55 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Всъщност, на колко бройки(които в никакъв случай не са подходящи за да ги наричаме Депутати) в Парламента след новите избори, се надяват Тошковците; Филчовците и УчЕндолчетата?

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  И в момента си добавят бонусчета към заплатите избирайки се по делегацийки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Той изброи исторически факти, сред които престъпленията на режима, смъртните присъди за 2730 души, преследването на хората, съсипаната икономика и фалита на държавата."

  Увлякъл се е генерала. За съсипаната държава и фалита датата е 10.11.

 58. 58 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#31] от "3biri":Радвам се, че мога да Ви разсмея, въпреки, че смеха Ви се дължи не толкова на това колко аз съм "забавен", колкото на онова колко и какво "разбирате", когато четете...Иначе моите хора са в къщи!!!Хубав ден Ви желая!!!
  —цитат от коментар 39 на selqnin


  O да! Успявате, защото повтаряте опорките от безумните интервюта на шкафчо в оставкс и се правите, че не забелязвате какво правят легитимните ви представители в парламента, които реално влияят на живота в страната. И докато шкафчо се опитва да срути някакви илюзорни вятърни мелници, легитимните ви представители са се заели сериозно да срутят Отечеството.

 59. 59 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  До коментар [#50] от "KERUX":

  "Хахаха, като им казаха на ДБ истината в очите, те взеха, че излязоха от срам."

  Причината може да бъде всяка друга, но не и срам!
  В тяхната идеология срамът съперничи единствено с морала- за да можеш да намериш поне трохички от тях , ти е нужно най-малко десетократно увеличение.

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  позицията на Иванчо и Марийка, които са се скарали в междучасието, а учителката се опитва да разбере кой лъже
  _______________
  Фактите са ,че няма значение кой лъже и кой не! Чалагизирането на ниво махленски клюки в парламента успешно компрометира партиите на протеста и вече нямат никаква стойност в бъдещо правителство след изборите, нито за избирателите си , нито за потенциални коалиционни партньори!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3204 Весело

  Така се смята бюджет на партии за покупка на гласове !
  Експертите в НОИ ще ви сметнат бързо какво и как и при 35000 по-малко пенсионери след КОВИД да има резерв и за ТЕЛК пенсиите на комунистите !!
  Защо не гласуват и отмянана тези псевдопенсии на апаратчици , които и работят и пенсия взимат - Асен Василев нещо му убягва този двоен аршин !!!

 62. 62 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Истината е, че ако ще се карате така и в следващия парламент, тогава бедна ми, бедна Българийо!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 63. 63 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#47] от "zz_s":

  Ти мисли за палячовците на Учиндолския! Бабикян го остави на неговите фенове!

 64. 64 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално

  Бабикян се измъква, но е скандално и за тях. Дончева да два интервюта по медиите, забавна е, но дотам.

 65. 65 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#58] от "3biri":

  Радвам се, че следите онова, което пиша.
  Сега смирено МОЛЯ да помечтаете на тема :"Колко прекрасно щеше да бъде ако бях изградил капацатет за да разбирам прочетен текст"!!!
  Някой не сме надарени с Вашите "талант" и способности да сме "креативни" и за това последователно се придържаме към няколко прости, но очевидни факти и истини...
  Хубав ден Ви желая!!!

 66. 66 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  До коментар [#48] от "3biri":

  "По времето на Виденов имаше политическа криза след ликвидна, икономическа и банкова такава. Сега герболякът всячески се опитват да ги предизвикат за да останат еъв властта, но все още не им се получава."

  ГЕРБ си седи на тихо, и събира дивидентите.
  Както и БСП и ДПС, между другото.
  И, да ти кажа, трите лумпенджийски партиики докараха нещата дотам, че след следващите избори хората с облекчеение ще въздъхнат, ако трите "партии на статуквото" направят коалиционно правителство.
  Ситуацията е горе-долу като тази на президентските избори през 2006 г., когато доста седесари гласуваха с омерзение за Първанов, за да не гласуват за атакиста Сидеров.
  Приеха по-малкото зло.
  С омерзение, но... го приеха.

 67. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Гневно

  Крайно време е издънените партии на 'протеста' и ИТН просто да бъда игнорирани. Дотук са само щета, хаос, лишчета, безумни опити за оригиналничене. Да не споменаваме за 500к, сексуални предпочитания и глупости.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Простьо от село Простево дава акъл!
  Правилно изписаната дума е "лист".
  Хайде сега от нея достигни до..... "лиШчета".
  А си тръгнал акъл да раздаваш!
  Една от най-големите щети, които нанесе ГЕРБ е навлизането на простотията в управлението на обществените отнопения.
  Девизът на пожарникаря беше "Аз съм прост - и вие сте прости. Значи ще се разберем"
  От тогава, с този лозунг на уста простащината реши че може да коли и беси.
  От тогава до сега България не е мръднала от последното място.
  Осъзнайте се бе!....И си стойте на мястото, където сте полезни или поне не вредите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=241653237965927&set=a.135702431894342
  Роден съм – гладен, жаден, гол!
  Живеех скромно в Учиндол.
  От малък бях – висок дългуч!
  Обиждаха ме на маркуч!
  В училище бях страшно слаб,
  там правеха си с мен майтап.
  Гимназия – завърших с три,
  но имах хъс и куп мечти,
  и взех, че сам заклах прасето,
  и с автобуса до Софето,
  аз стигнах подлеза край ЦУМ
  и без да вдигам много шум
  започнах мъж да го раздавам
  и мартенички да продавам.
  Преглътнах доста неудачи,
  но спрях над релсите да скачам
  И взех – че станах – музикант,
  понеже имах свръхталант
  на мутри – в кръчмите да пея
  и с всички тях да се гордея!
  На местния – бандитски свят
  аз станах шут и сол ташак!
  Разказвах вицове на всички,
  за ученички и за птички.
  Написах химни – за гамени
  и бате-Васковите схеми.
  За мен той бе – достоен пич!
  Харесваше му моя кич.
  До него взех в меда да бъркам,
  научих се дори да търкам.
  Натрупах мускули в краката,
  обръснах си дори главата.
  И с верен друг – от Каналето,
  аз се издигнах до небето!
  Но после дружбата загърбих.
  Със свое шоу се нагърбих.
  С Маестрото и с нов оркестър
  изпях десетки чалга песни.
  Възпях – ферарита… кючеци
  и как да мааме гюбеци!
  А след това с лъжи и храчки
  натрупах доларови пачки.
  Прегръщах всякакви поръчки
  да плюя неудобни пръчки.
  Започнах – също – на екрана
  да каня някой на дивана.
  Подаръци различни просех,
  да му угаждам със въпроси.
  Да се бъзикам кротко с него,
  и да повдигам мойто его,
  че – всяка вечер – от балета
  харесвах няколко момета.
  Пък после с мои сценаристи
  и безогледни популисти
  меракът взех да си развивам,
  за политик да се навивам!
  И днес – със партия безродна,
  на фолка вярна и угодна
  аз гоня твърдо първо място,
  да седна в парламента вдясно.
  Да спретна истинска държава!
  По Фейса да я управлявам!
  Че – Има днес – такъв народ!
  Повярвал в своя патриот!

  Комунистите са виновни!
 69. 69 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#47] от "zz_s":Ти мисли за палячовците на Учиндолския! Бабикян го остави на неговите фенове!
  —цитат от коментар 63 на inchhighliliput


  И от двете страни са палячовци.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 70. 70 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  "В отговор Александър Симов от БСП каза, че половината от хората в "Демократична България" са деца на номенклатурата, чиито бащи ще празнуват довечера."
  Защо Александър Симов казва неща известни на всички, освен на Дневник и ДВ. Сега трябва да очакване серия статии от засегнатите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 71. 71 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1294 Весело

  Бабикян очаква политически санкции за Дончева или Василев
  Бабикян добави, че "не е в течение със срещите на Татяна Дончева със Радостин Василев" - тия на баба ми ги разправяй.
  Татяна е древногръцко име, което означава устройваща:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "...половината от хората в "Демократична България" са деца на номенклатурата, чиито бащи ще празнуват довечера."

  Вярно ли е?
  Свят голям, хора много и всякакви. Кой кой е, кой какъв е...?
  Ако логически разсъждаваме, то именно бившите комунисти са днешните антикомунисти или поне дечицата им. Защото са хора свикнали да цицат от системата. Комунистите цицаха, антикомунистите и те искат. Хора които не са цицали и не цицат, не са нито комунисти, нито анти.

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  Че това новина ли е?
  Те всяка година се карат!

 74. 74 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Весело

  Всъщност, на колко бройки(които в никакъв случай не са подходящи за да ги наричаме Депутати) в Парламента след новите избори, се надяват Тошковците; Филчовците и УчЕндолчетата?
  —цитат от коментар 55 на inchhighliliput


  Ако минат 4%, могат да го смятат за огромен успех.

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  До коментар [#38] от "selqnin":

  Малей, учил си от Бабикян, от 4удослав, истината нет, и още 4-5 сайта с лъжи?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално

  До коментар [#72] от "Judjuk":

  и не стават за политици, но ние упорито ги избираме.

 77. 77 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Как го беше казал "поетът":

  Девети септемри ми даде геврече
  Изяж го! Девети септември ми рече
  Девети септември ми даде бухалка
  Да удрям по таз опозиция жалка...

  И.Т.Н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 78. 78 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#69] от "zz_s":


  И от двете страни са палячовци.
  —цитат от коментар 69 на zz_s


  Съгласен, донякъде!
  Ама все пак, едните Палячовци са по-палячовци!😉

 79. 79 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#74] от "Хай Буй":

  Ще ви липсват ли?
  На мене - НЕ!

 80. 80 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Глупаците от ГЕРБ (тези са уроди с неземна орбита) пропуснаха нова чудесна възможност да покажат на наарода, че Праламента е пълен с комунистическа сган!
  Трябваше да се поиска "РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА ОСЪЖДАНЕ НА 9 СЕПТЕМВРИ КАТО НАЙ-ЧЕРНАТА ДАТА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ" и така да преброим сганта, мимикрирала зад разни екзотични наименования на партии!

  ДОКАТО НЕ ЗАКЛЕЙМИМ 9 СЕПТЕМВРИ И НЕ ПРИРАВНИМ ТАЗИ ДАТА С НАЦИСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ – *БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА МРЪДНЕ!

  ––––––––––––––
  *БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА МРЪДНЕ – много хора са подведеи и си мислят, "знаеш ли колко ги интересува олигарсите, че народа тъне, те са си добре и си крадат безнаказано и си живеят живота, само народа страда." Да, ама Не, щом недосегаемия Божков и останалите ги подкараха един ден ще дойдат и до вас, а и за какво ми е да живея в страна, в която, орткъдето и да мина виждам омразата на хората към богатите и се срещам и жевея със същите хора от казана в Ада!

 81. 81 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Аз съм върл противник на всякаква политика на ДБ, особено проамериканската, но Мартин Димитров е прав за пенсиите. 12,5 % за всички от 01 октомври, може и малко по-малко, с оглед на възможностите на бюджета. Редно е пенсионерите да получават според положения труд, а не на калпак. Разбира се, около 350 лв минимална.
  —цитат от коментар 30 на Dimitar Kunev


  Ти явно нищо не си разбрал. Става дума за ДВЕ различни плащания към пенсионерите на две различни основания и различни начални дати.
  Първото е ПОМОЩ срещу ковид кризата, което е еднакво по размер за всички пенсионери и е в размер на 120 лв. (увеличение на предвидените в бюджета до март 2021 г. 50 лв.)
  Второто е предложената от сл. правителство ЗАМЕСТВАЩА помощта мярка - тоест т.н. "актуализация" на всички пенсии, която представлява увеличение на всички пенсии с 12,5 на сто. Простите изчисления показват, че този начин се използва с две цели - ХЕМ има увеличение на пенсиите, което е трайно във времето (не е еднократна помощ), хем парите вече НЕ СА толкова. Не са еднаква по размер за всички помощ от 50 лв., а вече стават 42,40 лв. към минималната пенсия от 340 лв. и 180 лв. към максималната 1440 лв. - тоест има диференциация.
  Освен за актуализацията в момента има още няколко предложения за даване на пари, свързани с пенсиите:
  1. Предложение на ИТН - мин. пенсия 370 лв. , максимална - 1500 лв. от 01.10.2021
  2. Предложение на БСП за ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ на пенсиите чрез промяна на коефициента за трудов стаж, който беше 1,2, а става 1,35 от 01.01.2021 г.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 82. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#80] от "konservator.bg":

  ++ България ще стане Държава когато МОЧА и всички тотеми на окупатора отидат в музея! България ще стане Държава когато президента спре да потъпква Конституцията!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 83. 83 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Глупаците от ГЕРБ (тези са уроди с неземна орбита) пропуснаха нова чудесна възможност да покажат на наарода, че Праламента е пълен с комунистическа сган!
  Трябваше да се поиска "РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА ОСЪЖДАНЕ НА 9 СЕПТЕМВРИ КАТО НАЙ-ЧЕРНАТА ДАТА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ" и така да преброим сганта, мимикрирала зад разни екзотични наименования на партии!

  ДОКАТО НЕ ЗАКЛЕЙМИМ 9 СЕПТЕМВРИ И НЕ ПРИРАВНИМ ТАЗИ ДАТА С НАЦИСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ – *БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА МРЪДНЕ!

  ––––––––––––––
  *БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА МРЪДНЕ – много хора са подведеи и си мислят, "знаеш ли колко ги интересува олигарсите, че народа тъне, те са си добре и си крадат безнаказано и си живеят живота, само народа страда." Да, ама Не, щом недосегаемия Божков и останалите ги подкараха един ден ще дойдат и до вас, а и за какво ми е да живея в страна, в която, орткъдето и да мина виждам омразата на хората към богатите и се срещам и жевея със същите хора от казана в Ада!

 84. 84 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално

  "Цонев, вдигни си телефончето", смях!

 85. 85 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#80] от "konservator.bg":++ България ще стане Държава когато МОЧА и всички тотеми на окупатора отидат в музея! България ще стане Държава когато президента спре да потъпква Конституцията!
  —цитат от коментар 82 на chichka


  Ъхъ, и когато тея дето горят боклуци ги ударят през пръстите. Нали, Чичка?

 86. 86 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Хайде вече да гласуват и да се разпускат, защото резилите започват да идват в повече. Бяха смешни, вече са само жалки.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 87. 87 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#86] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Точно така е! НО...

  Къде СЕГА е този, който да трябва да ги разпусне и насрочи новата дата на поредните, сезонни вече, извънредни избори за НС?
  С кого още /ще/ се консултира?
  Какви още актуализации и изчегъртвания е заръчал...?
  Какви още бръмбари кръжат в главата му?

  До КОГА ще МУ търпим своеволията, тяснопартийните изцепки и алчност?!


 88. 88 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#87] от "Stefan Kostov":

  ... , който трябва да ги ...

 89. 89 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Весело

  Получих алергия от гласовете на Митева, Капон, Бабукян... Маяма беше първата капка.
  Особено ме дразни идиотското говорене на Капон. Нищонеказваща и нищо несмисляща пловдивска патка. Бабукян и той такъв - типични идиоти с МММ.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 90. 90 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Аз обвинявам шайките от протеста - ДеБъ, ЕБНИ, ИТН и т.н. - в триполярно разстройство.

 91. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  " Според Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ГЕРБ страда от биполярно разстройство."


  Има си лечение и за него ! Нарича се бай Ставри !

 92. 92 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#87] от "Stefan Kostov":

  Още 5 години считано от 21.01.22. След това никой повече няма дори да си помисля да предлага магарета с мисълта, че са избираеми

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 93. 93 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#91] от "samoedin":


  Еми да се лекува АКТИВНО вече г-жа М.М. !

 94. 94 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#92] от "дерибеев":


  Харесвам донякъде ПЕРВЕРЗНОТО ти чувство за хумор.
  НО е СПЕШНО да потърсиш адекватен съвет за състоянието си...

 95. 95 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Другарите комуняги са решили отново да правят помен с чужда пита.
  Ни Маяма, ни Капон, ни Бълбукян, ни Хаджигеев ще бъдат част от бъдещия парламент, обаче що да не се включат предизборно в наддаването към българските пенсионери, които май ще се окажат около 2/3 от хората, които отиват да гласуват на избори, тоест сега е времето техните гласове да бъдат купени.
  Стана така, че Маяма си мери пеша на сакото с Корнелия за това, коя група повече иска да приложи комунистическия документ "Визия за България" от 2017 г. и как някое бъдещо правителство и парламент ще трябва да им изпълняват идиотщините во веки веков. Никое правителство, никой парламент НЕ МОЖЕ да вземе обратно дадена на бедни пенсионери облага, без да му хвръкне главата. Затова комунягите в момента се надпреварват да се боричкат за чуждите пари и да ги раздават като за последно.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 96. 96 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#93] от "Stefan Kostov":

  " Еми да се лекува АКТИВНО вече г-жа М.М. !"

  За какво ? Че изобличава герберската корупция и престъпни схеми за милиарди ли ?

 97. 97 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#96] от "samoedin":


  Добре, че е тя! И е пословично последователна, принципна, аргументирана...

 98. 98 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  хахахаха
  Единственото,, което мога да кажа е - гледайте ги как се справят с пенсиите и си мислете как се справят с всичко останало в държавата.
  жалка история.

 99. 99 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Ориентировъчно към 98% от " народното " представителство , мястото не е там........Изобщо са наивници, ако си мислят, че ще увеличат гласуващите на избори, което е валидно и за президентските, защото досега държавният глава трябваше да вземе и други мерки....

 100. 100 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#97] от "Stefan Kostov":

  "Добре, че е тя! И е пословично последователна, принципна, аргументирана..."

  Ми не е раздавала милиарди на мутрите и турците, както вие правите, пък и освен общи приказки дотук нищо не виждам, за разлика от едно десетилетие пълно "опраскване"на страната ни от ГЕРБ и компания !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK