Радан Кънев очаква след изборите реформаторско управление с участието на Петков и Василев

Радан Кънев

© Велко Ангелов

Радан КъневЕвродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев смята, че след изборите има реален шанс реформаторските сили да заемат първото място и да формират управление, "което да ни сложи на релсите на 21-ви век".


В интервю за "Клуб Z" той отговаря дали включва в реформаторските сили и настоящите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков с евентуалния им политически проект: "Всеобщото очакване е, че те ще участват на предстоящите избори и аз виждам закономерност в това. Безспорно е, че са успешни министри и че мнозинството от българските граждани, в т.ч. от избирателите на ДБ, искат да ги видят в основата на стабилен, редовен реформаторски кабинет - не просто в служебно правителство".

По-старо нещо от "нови лица" в българската политика е само "нов бъдещ десен проект", коментира Кънев.

"Как ще участват Кирил и Асен, или и други хора заедно с тях, е тяхно решение. Аз мога да говоря като симпатизант и като човек, който одобрява работата им досега. Искрено се надявам да няма пореден персоналистки проект, защото имаме вече 20-годишна традиция - като общество си представяме политиката като проекти, които се идентифицират с личности, а не с програма, идеология, цели. Не мисля че имаме нужда от поредна смяна на лицата. Видяхме толкова много от т.нар. нови лица", казва Кънев и продължава:


"Имаме нужда от смела и модернизаторска политика, от решения и реформи, които да ни изкарат от COVID кризата, от международната изолация, да компенсират драматичното изоставане в енергетиката, зелените инвестиции, съдебната реформа. Нищо от това не може да се случи чрез персоналистки проект, който се опира просто на личното доверие в един човек. Нужна е солидна политическа сила, която да спечели изборите. И тук виждам като най-добър вариант форма на предизборно партньорство между ДБ и успешните министри от служебния кабинет".
По думите му конкретната форма на партньорство е въпрос на желание, воля, преговори и компромиси, но би дало "ясна перспектива за победа на следващите избори и за реализация на реформаторско правителство с първия мандат". "От гледна точка на ДБ формулата "успешните министри влизат в листите на обединението, кандидати са за ключови постове", е изключително логична и изглежда много добре. Разбирам, че от тяхна гледна точка това може да е тясна риза", коментира десният евродепутат.


Кънев допуска, че подкрепата, която са получили към момента Петков и Василев, може и да им дава самочувствие, че могат да постигнат целта да са първа политическа сила и без да се обременяват от т.нар. "багажи от миналото", но на база на 15-годишния си опит - в голямата си част, по думите му, горчив и то точно покрай тези теми за обединението - заявява, че обединението винаги печели: "Много е трудно, но винаги се отплаща. Вярно е, че в политиката две и две не винаги прави четири. Обикновено прави осем".


Кънев не изключва и следващото правителство да е на малцинството с уговорката, че "то не е добър вариант, защото обществото ни има да прави твърде смели крачки и не може просто експерти или пък президентът да се заемат с това".


Запитан има ли опасност при отказ от Петков и Василев дясната общност да преживее поредното дежавю - "Пак нов субект, пак ни разцепват", Кънев отговаря: "Играл съм го четири пъти и резултатът всеки път е бил един и същ - лош".


Помолен да коментира подозренията, че зад евентуалния проект на Петков и Василев стои президентът Румен Радев, Радан Кънев изказва скептицизъм: "До момента в България политически платформи, които са били ясно свързани с действащ или бивш президент, са били трайно неуспешни. Силната политическа интуиция на българското общество е често подценявана. Мисля, че гражданите добре разбират конституционната роля на държавния глава - че в кризисни периоди тя е важна, но са скептични при всяко смесване на президентската роля с партийната политика. И мисля, че нито Радев може да спечели, ако една нова сила се представя като президентска партия, нито една партия може да спечели от това да бъде президентска. При положение, че никой няма интерес от подобно позициониране, аз не го очаквам".


Пред самата коалиция "Демократична България" по думите му стои задачата да покаже на избирателите ясно формално лидерство, колективни органи на управление, идейна физиономия и общи дългосрочни цели - задачи, които трябва да се решат независимо от плановете на Петков и Василев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK