Велислав Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК (обновена)

Велислав Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталВелислав Минеков ще "помоли настойчиво" ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата (НДК) и да намери друг имот, който да ползва, съобщи той пред Би Ти Ви. Министърът на културата се обоснова, че преди години партията на Бойко Борисов е превзела със сила два етажа от административната сграда към НДК.


"НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като "отпаднала полза" и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни", казва Минеков.


Минеков каза, че това не е предизборна атака срещу партията на Бойко Борисов.
Това е второ подобно действие на Минеков през последните месеци. На 12 август стана известно, че той е поискал от главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков да напусне ползваните от редакцията помещения, които се намират в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че "Труд" плаща нередовно наем към Министерството на културата. Блъсков заяви, че няма да напусне сградата, и обвини министъра на културата Велислав Минеков, че действа срещу свободата на словото.


Казусът предизвика мигновена реакция на ГЕРБ. В специална декларация, прочетена от трибуната на парламента на 13 август, депутатът Тома Биков поиска от президента Румен Радев да заеме позиция по темата, защото действията на Минеков приличали на разправа с медия.


Според последната информация Министерството на културата е изпратило доброволна покана към редакцията на вестника да напусне наетите помещения.


Партията на Борисов видя репресия


Етажи 16 и 17 от административната сграда на НДК и ползвани за централа на ГЕРБ са собственост на държавата, не на Министерството на културата, и са предоставени според чл. 31 от Закона за политическите партии, твърдят от формацията на Бойко Борисов в официално съобщение до медиите.


В посочения член от закона е посочено, че държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.


От ГЕРБ добавят, че министърът лъже, тъй като са плащали наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор.


"От 2010 до 2021 г. ГЕРБ плаща наем за етажите на Областна управа - София-град, по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност", пишат от партията.


"Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия. От ГЕРБ отправяме публично няколко въпроса към президента, назначил служебния министър:


- Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си?
- С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет?
- Г-н Радев, почтено ли е?", завършва съобщението.


Помощ от ДАНС за паметника пред Народното събрание


Минеков заяви, че съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения прокуратурата вече е сигнализирана.


"Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах, често пъти бяха неясни, комични - за биографии на мой сътрудник, за броя коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.нар. съдебна реформа", каза той.


Минеков обясни, че ще поиска помощ от ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. "Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице", обясни той. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на САЩ и се твърди, че е част от престъпна групировка.


Министърът разкри и за други проблемни случаи, които е открил в министерството.


"Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн." Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.


"Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства - обръщам в посока Европейската прокуратура, не става въпрос само за "Ларгото", има и още, например "Яйлата", "Квадрат 500", допълни Минеков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK