Проф. Герджиков нямало да откаже подкрепата на никоя партия в президентската надпревара

Проф. Герджиков нямало да откаже подкрепата на никоя партия в президентската надпревара

© Юлия ЛазароваРекторът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков официално потвърди, че ще е кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет. Преди тържественото откриване на академичната година в Алма матер той обяви, че няма да отговаря на журналистически въпроси с обяснението, че ще го направи след два дни, когато ще даде повече информация.


Проф. Герджиков каза само, че решението му идва след разговори с негови приятели предимно от дясноцентристкото пространство, които били от месеци. В последната седмица разбрал, че ГЕРБ е готова да го подкрепи, но не каза кой се е свързал с него. Попитан дали би приел подкрепа и от други партии, в т. ч. от ДПС, той каза, че няма да откаже подкрепа на никого. Обяви, че ще разговаря с всички партии, най-вече с десните. Амбицията му не била постове, защото си имал такъв и преди 5 години отказал на една от големите партии да е кандидат-президент, а - "да обедини българския народ".


"Смятам, че мога да бъда полезен с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията. Работил съм на няколко места, в организации, които са сложни - ректор на най-големия и сложен български университет, председател съм на Съвета на реакторите. И опитът ми от там за това да балансирам между интересите на хора с различни интереси, за да се почувства всеки удовлетворен, е голям. Единствената ми мотивировка е в този момент, когато политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на нацията", каза проф. Анастас Герджиков.
Попитан дали ще уволни уличения в плагиатство Петър Илиев, той каза, че комисията продължава проверката. "Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет (Даниел Вълчев - б.а.) не само не знаехме за случая, не знаехме, че съществува Петър Илиев", каза още ректорът на Софийския университет.
Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK