На живо

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Юлия ЛазароваДневник" следи важните политически новини и реакциите по тях.
Изборната комисия обявява нова поръчка за доставка на машините за гласуване

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Най-вероятно ще бъдат купени нови машини за предстоящите избори две в едно на 14 ноември. Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на днешното си заседание да обяви наново обществената поръчка за придобиване на допълнителни устройства. При първия ѝ опит поръчката се провали, защото получените оферти надхвърлиха заделения от комисията бюджет.


В момента изборната администрация разполага с 11 237 машини. От коментарите на заседанието се разбира, че са проведени разговори с "Информационно обслужване" и "Сиела Норма", които са доставяли машините в миналото и чиито досегашни оферти са оказаха неизгодни за ЦИК.


Новата обществена поръчка ще бъде отново за 1600 машини, както преди. Толкова ще са нужни, за да може да се поставят по две устройства в поне 2100 от най-големите и натоварени избирателни секции в страната.


Ще има два комплекта машини за изборите извън страната, като вторият комплект ще се използва за евентуалния втори тур на президентските избори.

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова заяви пред Би Ти Ви, че очаква колегите ѝ от "Ние идваме", с които в коалиция успя да влезе в предните два парламента, да подкрепят Румен Радев на президентските избори. Този въпрос предизвика интерес в последните дни, като дори се заговори за разцепление в редиците на обединението.


Първоначално Манолова съобщи, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще застанат зад Румен Радев, докато след издигането на кандидатурата на Лозан Панов Николай Хаджигенов обяви, че ще го подкрепи, защото "е изключително смислен човек"."Нямам усещане, че те ще подкрепят Лозан Панов. Очакването ми е заедно да застанем зад Румен Радев. Ние сме свързани с президентската институция в негово лице. Тя беше единствената, която застана на страната на народа при протестите миналата година", каза Манолова, след което коментира включването в надпреварата на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, който получи подкрепата на ГЕРБ.


"Той е уважаван професор и ерудит. Не знам защо такъв човек ще води битката на Бойко Борисов на тези избори. Студентите на неговия университет бяха по протестите миналата година с искане за оставка на правителството на Борисов. Наистина необяснимо решение за мен, но ще има интересен двубой", добави Манолова.

Съдът окончателно отказа да регистрира партията на Васил Божков за изборите

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Цветелина Белутова, Капитал


Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата на Гражданска платформа "Българско лято" на укриващия се в Дубай бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков против решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да откаже регистрацията ѝ за парламентарните избори. Партията не беше приложила към заявлението си удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс и това доведе до решението на комисията.


"Българско лято" няма банкова сметка заради санкциите по закона "Магнитски", които САЩ наложи на Васил Божков на 2 юни т.г.


В края на септември временно изпълняващият длъжността председател на формацията Константин Качулев заяви пред "Дневник", че ако съдът откаже регистрацията, "Българско лято" може да търси друг мандатоносител.


На парламентарните избори на 4 април формацията ползва за мандатоносител "Българско национално обединение" и получи 94 515 гласа. На 11 юли се яви като "Българско лято" и имаше 49 833 гласа.

Процесът по формиране на управление следва да стъпи на ясни и цялостни програмни ангажименти и политическо позициониране и може да започне след като има резултат от изборите, определящ мандатоносител. Това се посочва в позиция на "Демократична България" след като напоследък на няколко пъти лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в свои изяви представя мечтаното от него разпределение на постове, което включва имена и от това обединение.
Позициите в изпълнителната власт са поемане на отговорност при ясни гаранции, че могат да бъдат реализирани поетите пред избирателите ангажименти – на база на конкретно коалиционно споразумение. Ето защо, "Демократична България" не участва в никакви предварителни разговори за формиране на управление, а най-малко в разпределяне на постове, посочват от формацията.

От обединението посочват, че ще продължат да бъдат гарант за прилагане на най-добрите коалиционни практики и ще настоява за ясни мнозинства, основани на конкретно разписани ангажименти и за съгласувано излъчване на фигури, чиито професионални и граждански биографии предполагат наличието на капацитет да се справят с поставените задачи.

Даниел Вълчев: С участието на Герджиков в изборите се появи истинска надпревара

Деканът на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълчев изрази задоволство от решението на ректора на висшето училище Анастас Герджиков да се включи в президентските избори.


Даниел Вълчев

© Надежда Чипева, Капитал

Даниел Вълчев


Според него сега вотът ще бъде много по-интересен и ще се получи истинска надпревара. Пред Би Ти Ви Вълчев добави, че е важно да се направи разграничение между президентските и парламентарните избори и хората да не се поoдават на "фенски пристрастия", а да помислят кой би представял България най-добре пред света.


"Поне още две кандидатури заслужават интерес. Те са на Лозан Панов и на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Двамата ще имат едно по-радикално говорене и то няма за цел да разшири електоралната им база, а да укрепи определени нагласи сред определени хора, които ще припознаят в говоренето им това, което изпитват", каза още Вълчев.

Преподавател е кандидатът на ВМРО за президент

Кандидат-президентската двойка на ВМРО включва преподавателя по Нова история във Великотърновския университет доц. Милен Михов и журналистът Мария Цветкова, съобщиха от партията.


Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© ВМРО


Според информацията те са били номинирани от Националния младежки комитет на ВМРО и българи от Северна Македония.


Доцент д-р Милен Михов е бил депутат в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Той е семеен, с три деца и с трима внуци. Мария Цветкова е семейна с едно дете. Има 20-годишен телевизионен опит в новини и публицистика. Била е народен представител в 44-ото Народно събрание.

Боряна Димитрова: Президентската кампания стана интересна и с отворен финал

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Анелия Николова

"Президентската кампания от скучна и предрешена се превърна в интересна, оспорвана и с отворен финал. Това е благодарение на включването на двойките проф. Герджиков и Невяна Митева и Лозан Панов и Мария Касимова- Моасе", каза днес пред БНР Боряна Димитрова, управител на "Алфа Рисърч".


Според нея новост е възможността президентският вот да влияе на парламентарния, освен очакванията за обратно влияние. Димитрова отбеляза като любопитен факт, че и трите водещи кандидатпрезидентски двойки идват от институции, които по определение са политически независими.


Според нея основен фокус, през който ще бъдат гледани кандидатите в президентската кампания, ще е стремежът да се отиде отвъд партийното противопоставяне. Боряна Димитрова посочи още, че в бъдещия парламент "Има такъв народ" няма да е от партиите, от които ще зависи формирането на правителство.

Лозан Панов отговори на "номинацията" за главен прокурор

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Юлия Лазарова

Издигнатият от "Правосъдие за всеки" за кандидат за президент Лозан Панов отговори през "Фейсбук" на идеята на Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната", че е логично Панов да бъде главен прокурор на България.


През профила на "Правосъдие за всеки" Панов казва, че смяната на главния прокурор Иван Гешев с Лозан Панов не решава проблемите.


"Влизам в президентската надпревара точно, за да извадя България от контекста на този тип политически пазарлъци, които доведоха до зависимостите не само в съдебната система, но на всички ключови
институции, достигнало до пълното им овладяване", посочва Панов.


ГЕРБ би подкрепила Панов на балотаж, ако Герджиков отпадне на първия тур

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Лили Тоушек

Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика пред втория от 0.5-1 процентни пункта, не би опитала да състави правителство. При преднина от 5-6 трудно би избягала от отговорност и ще направи опит. Това заяви пред "Свободна Европа" заместник-председателят на партията Томислав Дончев.


Той добави, че ако в следващия парламент пътят е към обединение, ГЕРБ ще работи за такъв разговор, а в зависимост от нивото на депутатите може и да го инициира. Дончев би участвал и в такъв за съдебната реформа, но има проблем когато тя се свежда само до смяна на главния прокурор Иван Гешев.


Дончев коментира и изискването, посочено от Кирил Петков за разговор между неговата формация и бившите управляващи – ГЕРБ да се отрече от "всичките огромни кражби, които са се случвали през изминалите години". "Самочувствието да си универсален морален императив и да караш другите да се покайват в името на високите идеали, които следваш, е леко подозрително", каза той.


По повод президентските избори и подкрепата за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, Дончев заяви, че лично ректорът на Софийския университет би следвало да води разговор за подкрепа с други партии, например ДПС. В случай, че Герджиков не спечели или не достигне до втори тур, ГЕРБ е много по-логично да подкрепи Лозан Панов, каза Дончев. Според него по всяка вероятност няма да се стигне до такава хипотеза.


Ако втората политическа фигура след Делян Пеевски, която излезе от разкритията по "Досиетата Пандора" се окаже от ГЕРБ, партията ще се раздели с него, каза още Дончев.

Денков: Спорна е идеята, че Герджиков може да обедини дори академичната общност

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Анелия Николова


Най-малкото спорна е идеята, че проф. Анастас Герджиков може като кандидат-президент да обедини даже академичната общност - това заяви пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков във връзка с подкрепената от ГЕРБ номинация на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Според образователния министър всеки, който се яви на президентските избори, трябва да отговори на въпроси, свързани с функциите на държавата, като разделение на властите, с изразходването на публичните средства, с ремонтите и строителството, и "какво правим с полицаите, които биха студенти под колоните на Министерския съвет".


"Всеки, който се яви, като кандидат на партиите, които ръководеха държавата в това време, трябва да отговори на тези въпроси", подчерта Денков. И допълни: "Аз съм част от тази образователна система, знам колко преподаватели и учители, и ректори, включително, и преподавателите във висшите училища, имат проблем с тези въпроси и искат да чуят отговорите. Така че идеята, че той (проф. Анастас Герджиков) може да обедини, дори академичната общност, за мен е най-малкото спорна". Вчера Денков каза, че кандидатурата на Герджиков го изненадва и притеснява.


Попитан какво смята за него като професионалист, министърът каза, че Герджиков е "много добър професионалист, много добър ректор". "Ние сме работили заедно по много въпроси. Както казах, аз не очаквах да се яви човек от академичната общност в тази позиция", посочи проф. Денков.

БСП и областният управител на София в спор за "Позитано" 20

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Надежда Чипева, Капитал


БСП поиска оставката на областния управител на София Митко Михайлов, който пък обяви, че е жертва на бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ.


В писмо до медиите социалистите обвиниха Михайлов, че им е начислил незаконен наем за ползване на централата им на "Позитано" 20 и го заплашиха със съд. От левицата припомниха, че партиите, получили над 1% на последните избори, ползват без наем държавни сгради. На нарочен брифинг Михайлов обяви, че БСП не е заплашено от изгонване от сградата и предстоят разговори, в които да се изяснят обстоятелствата с наема й. Михайлов, който беше назначен от първото служебно правителство на Стефан Янев, уточни, че проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначено от ГЕРБ.


По темата реагираха и от президентството: "Във връзкa c пoрeднaтa дeзинфoрмaция, тирaжирaнa в мeдиитe, прecceкрeтaриaтът нa прeзидeнтcкaтa инcтитуция утoчнявa, чe твърдeниятa, чe БCП щe бъдe изгoнeнa oт пaртийнaтa цeнтрaлa ca цeлeнacoчeнa мaнипулaция и чacт oт прeдизбoрнaтa кaмпaния", се казва в oфициaлнo cъoбщeниe oт прeccлужбaтa нa държавния глава.

Румен Радев заяви, че юмрукът му "обединява около ценности"

Снимката е от лятото на 2020 г. по време на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

© Георги Кожухаров

Снимката е от лятото на 2020 г. по време на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


Очаквам кампания на идеи, а не компромати, за да може всеки кандидат да разкрие максимално кой всъщност за какво се бори и как ще го постигне. Това каза в Стара Загора държавният глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат на изборите "2 в 1" на 14 ноември.


Очаквам резултатът от тези избори да доведе до окончателно скъсване с проваления управленски модел. Обществото ни очаква институциите ни да продължат да работят в посока възстановяване на държавността, изкореняване на корупцията, скъсване с всякакви олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за модерно развитие на България" - това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора, попитан кого определя като основния си конкурент на предстоящите президентски избори.


Попитан за символиката на вдигнатия си юмрук, с който стана популярен по време на протестите в началото на протестите от лятото на 2020 г. срещу кабинета "Борисов" и главния прокурор Иван Гешев, Радев заяви: "Този юмрук обединява българите около ценности, дава вяра, че можем заедно да намерим решение на всички предизвикателства, за да имаме една успешна България", заяви президентът.


Той коментира и новите разкрития по досиетата "Пандора" и информацията, че сред българите там е името на Делян Пеевски.


Подробности четете тук.

"Зелено движение" подкрепя единодушно кандидатурата на Лозан Панов

Кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова получи подкрепа от "Зелено движение"

© Дневник

Кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова получи подкрепа от "Зелено движение"


Една от формациите в обединението "Демократична България" - Зелено движение, е решила единодушно да подкрепи кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, съобщиха пред "Дневник" от движението.


Кандидатурата им е издигната от инициативен комитет от 37 души, който бе регистриран в понеделник в Централната избирателна комисия. Очаква се цялото обединение "Демократична България" да застане зад Панов и Моасе.


Крайният срок за издигане на кандидати за президент от партиите и коалициите изтича на 12 октомври.

Според Хаджигенов единственият конкурент на Румен Радев е Лозан Панов

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Юлия Лазарова


Единственият конкурент на Румен Радев е Лозан Панов - това е мнението на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!". "Сега стана битка, иначе преди Радев трябваше да се бие сам със себе си. Герджиков какво прави там, освен че ще измие срама от очите на ГЕРБ и ще отнесе каквото може в негативен план. От него има смисъл точно колкото имаше от Цецка Цачева, никакъв, кръгла нула. ГЕРБ не издигна кандидат, защото Борисов ще изгуби, а него го е страх, примитивен страх", заяви пред БНТ Хаджигенов.


Той допълни, че би искал да види Радев и Панов в дебат, след което ще вземе лично решение за кого да гласува в последния момент. "Радев не направи нищо смислено срещу Гешев. Парламентарният вот ни е по-важен. ГЕРБ продължава да кадрува и да назначава калинки, ГЕРБ никъде няма да се върне. Ако се наложи, ще ходим на избори, какво лошо има, дори ГЕРБ да са първи, нищо няма да направят. С ГЕРБ и ДПС няма какво да се говори", подчерта той.


Хаджигенов уточни още, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" прави допитване до членовете и симпатизантите и в края на седмицата Управителният съвет ще реши кого да подкрепи за президент.

Кирил Петков би поел отговорността да е премиер

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

© Юлия Лазарова


"Продължаваме промяната" има амбицията да постигне 30% подкрепа на предстоящите парламентарни избори, се разбра от интервю за "Нова телевизия" на Кирил Петков, който е един от учредителите на формацията. "Наясно сме, въпреки че сме много амбициозни и 30-те процента са реални, бъдещото управление ще е коалиционно", каза политикът. Последното социологическо проучване (на "Галъп интернешънъл" от края на септември) дава на политическата сила 15.2% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, което я поставя на второ място след ГЕРБ (21.4%).


На въпрос за това кои ще са персоните в евентуалното следващо коалиционно управление, представителят на "Продължаваме промяната" подчерта, че са отворени за "най-добрите капацитети" с най-висока квалификация за конкретните постове. "Трябва да спрем с идеята "едни наши хора на едни позиции". Трябва да се гледа най-високият капацитет и най-многото знания по специфична тема. Стига толкова калинки", заяви Петков.


Запитан кой ще е премиерът, отговори че това ще се решава, ако заедно с "Демократична България" и "Изправи се. Ние идваме" успеят да получат 120-ма депутати. Самият той би приел тази отговорност, но не би го поставил като условие към партньорите. Запитан защо изолират "Има такъв народ" от преговорите, Петков отговори, че вратата ще бъде отворена, но на по-късен етап заради очерталите се при опита за съставяне на кабинет в 46-ия парламент различия във вижданията за управлението на страната.


Повече четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK