"Демократична България" официално подкрепя Лозан Панов за президент

"Демократична България" официално подкрепя Лозан Панов за президент

© Георги КожухаровКоалицията "Демократична България" официално съобщи, че подкрепя кандидатурата на кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе за изборите на 14 ноември. Тя бе издигната на 2 октомври (събота) от инициативен комитет, регистриран от гражданската формация "Правосъдие за всеки", а обединението е първата политическа сила, която застава зад нея. От "Демократична България" съобщават, че припознават Лозан Панов като изразител на своите цели и ценности в президентската надпревара. До подкрепата се стига след решения на ръководствата на участниците в коалицията - партиите "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение".

"В негово лице демократичната общност на България има своя естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна", пишат от коалицията.

Вярват, че ако бъде избран за президент, председателят на Върховния касационен съд ще отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна, ще се противопостави реално и последователно на корупцията, ще поведе усилието за утвърждаване на националния суверенитет в рамките на ЕС и НАТО и ще активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката.


От формацията "с особено уважение" подчертават независимостта на Лозан Панов.


"Той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури. Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И, най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове", обосновават се от "Демократична България".
Подкрепата е логична, след като в неделя (3 октомври) пред БНР Христо Иванов я определи като съвсем естествена и заяви, че не очаква нещо различно. Той подчерта, че е важно да бъде съхранен гражданският характер на тази номинация, направена от "Правосъдие за всеки" и посочи, че е коректно да не се обявява като кандидатура на "Демократична България". Във вторник (5 октомври) от "Зелено движение" съобщиха пред "Дневник", че са решили единодушно да подкрепят Панов и Касимова-Моасе.


На 28 септември Иванов подчерта, че целта на формацията е да се възстанови републиканския парламентарен модел и България да излезе от периода на еднолична власт, а настоящият президент Румен Радев е изправен пред възможност за свръхконцентрация на такава.


"Имахме готовност да изкараме кандидат за президент по-рано. Съвместяването с парламентарни избори обаче означава, че ще трябва да убеждаваме кръг от избиратели, които спрямо нашето ядро са по-скоро периферия и биха гласували за нас и Румен Радев. Искаме да ги убедим да гласуват за парламентарната листа на "Демократична България". От друга страна, въпросът е дали да си поставим като приоритет удовлетворяване на очакването на твърдото ядро от наши съмишленици да имаме своя кандидатура за президент", обясни тогава Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK