Президентът обвърза средствата по плана за възстановяване със съдебната реформа

Президентът обвърза средствата по плана за възстановяване със съдебната реформа

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев обвърза получаването на средствата по европейския план за възстановяване и устойчивост със съдебната реформа. Това се разбира от негово изказване по време на петнадесетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". (Видео на живо от срещата гледайте тук)


"Планът за възстановяване и устойчивост съдържа важни условия - съдебна реформа с ясни гаранции. Служебното правителство трябва да зададе посоката пред Европейската комисия", каза държавният глава, като наблегна, че задачата се усложнява допълнително заради липсата на действащ парламент. Радев отбеляза, че временното правителство (което ще управлява общо поне седем месеца) трябва да даде заявка пред европейските институции какъв ще е и как ще протече въглищният преход на България. Президентът атакува управлението на страната през последните десет години (без да назовава поименно партия ГЕРБ), че темата е била "замитана".


"Правосъдната реформа е ангажимент на всички политически партии, на цялото ни общество и на самата съдебна система", каза общо Радев. Той критикува подхода към правосъдната реформа в парламента, като посочи опита на ГЕРБ да прокара спорни промени в Конституцията, с които се предлагаха промени и в съдебната власт. Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов уточни, че европейските институции очакват от България ангажименти как ще подобри отчетността на главния прокурор, както и как страната ще се бори ефективно с корупцията".


По линия на плана за възстановяване и устойчивост се очаква България да получи общо 12.6 млрд. евро, но предложението на страната все още не е внесено. От изказване на премиера Стефан Янев се разбра, че се служебното правителство ще го внесе в петък (15 октомври), когато е крайният срок. Досега назначените от Румен Радев министри заявяваха, че не искат те да внасят плана, защото предполага дългосрочни политики, провеждани от редовно правителство и стабилен парламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK