"За да говорим с Пеевски": Христо Иванов повежда във Велико Търново "символната битка" на изборите

"За да говорим с Пеевски": Христо Иванов повежда във Велико Търново "символната битка" на изборите

© Велко АнгеловХристо Иванов ще бъде водач на листата на "Демократична България" във Велико Търново, съобщи той в града. При последните два вота тази роля бе заемана от Калоян Янков. Смяната бе обоснована с номинацията на ДПС за водач на местната листа за Делян Пеевски.


Според Иванов, вадейки Пеевски на преден план, ДПС му осигурява възможност да получи имунитет, а от друга страна се заплашват всички онези, срещу които той има компромати в магистратурата, съдии, в службите, в публичния живот, в бизнеса, че "ако посмеят да се увлекат от идеята за някакви промени, да разхлабят своята лоялност към задкулисието, той е тук и може във всеки един момент да проговори".


Аз се кандидатирам тук, за да можем да поставим тези въпроси пряко на г-н Пеевски, ще го поканим на дебат, за да започне да говори и да говорим.


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"
Лидерът на "Да, България" смята, че това ще бъде символната битка на тези избори, защото Търново е сърцето на българската държавност. "Тук е приета Търновската конституция, тук е основана българската държавност като демократична, публична, правова държава. Пеевски е отрицанието на всичко това. Той е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие", каза той, след като благодари на Калоян Янков и местната организация, че е приет за водач.


Според Иванов след промените в България и наложените санкции по закона "Магнитски" от САЩ, които определи като най-близките партньори на България, с номинацията на Пеевски и заявката му да бъде активен и да говори ДПС показва намерение да премине към нещо като "терористична акция срещу българската демокрация в рамките на демократичните средства".


"Движението е притиснато в ъгъла, за първи път от 30 години последователно възможността му да участва във властта се поставя под съмнение. Това се случва благодарение на твърдата позиция на "Демократична България". В международен план те изпадат в много тежка изолация. Решават да покажат зъби, че няма да си изоставят позициите си", коментира Иванов.


Пеевски, за когото през миналата седмица международното журналистическо разследване "Досиетата "Пандора" показа, че е участвал в три недекларирани офшорни фирми, ще бъде кандидат и от Благоевград (откъдето се е явявал и преди).


Той се беше отказал да участва в изборите за 45-и и 46-и парламент през април и през юли тази година и мотивите му за завръщане сега не са обявени публично. През миналата седмица, след като беше извикан на среща в ДАНС, за която и досега няма официална информация, пред журналисти той заяви, че скоро ще се появява публично и ще започне да говори за много хора.


На изборите през юли ДПС нямаше мандат от Велико Търново. Резултатът им бе 4355 гласа (5.24%). "Демократична България" имаше един мандат със 7226 гласа (8.70%).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK