Правителството реши да премести машините за гласуване в държавни складове

Правителството реши да премести машините за гласуване в държавни складове

© Георги КожухаровНа днешното си заседание правителството реши машините, нужни за осигуряване произвеждането на всички видове избори, да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), които са държавна собственост. Решението идва пет дни след като в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна пред склад на частната фирма "Карго Партнърс", и заяви, че в него освен машините, предназначени за провеждане на изборите, има допълнителни 228 машини, които могат да послужат за манипулация на вота с 228 хил. гласа. Впоследствие от "Сиела Норма", фирмата която доставя машините за изборите, обясниха, че са сигнализирали Централната избирателна комисия за тези машини, а те са предназначени за дейности в Албания и Грузия.


Според решението на Министерски съвет помещението, където ще се съхраняват машините, трябва да отговаря на общите условия за добра организация на подготовката, инсталирането, разпределението и транспортирането на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от Централната избирателна комисия. До осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Централната избирателна комисия помещения - частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.


Решението предвижда още Министерството на вътрешните работи да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на Централната избирателна комисия.
Приемането на решението ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи договор за съхранение на устройствата в помещения - частна собственост, до осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост.
Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта на Министерския съвет ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година. Средствата за догодина ще бъдат предвидени по проекта на бюджет на Централната избирателна комисия в хода на бюджетната процедура за 2022 г.


Подробностите за охраната са важни, тъй като темата също бе част от дебатите през последните дни. Прокуратурата съобщи, че "Сиела Норма" е подала сигнал заради действия на служители на МВР, а впоследствие от фирмата коментираха, че сигналът е срещу председателя на ЦИК Камелия Нейкова. В сигнала имало констатация, че жандармеристите, охраняващи склада, не са позволили превозно средство с 228-те машини за гласуване да напуснат района на склада. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов пък заяви, че "Сиела Норма" е искала охрана на пратката, без да уведоми комисията, че в нея има и други машини освен поръчаните за изборите, което противоречи на закона.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK