Христо Иванов отговори на Панов: Ако сме искали, имахме два парламента, за да се прегърнем с БСП

Христо Иванов отговори на Панов: Ако сме искали, имахме два парламента, за да се прегърнем с БСП

© Цветелина Белутова, КапиталАко сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим. "Демократична България" има много ясно обявени приоритети и без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация. За разговор и за конституционно мнозинство партньор е възможен всеки депутат. Ние сме гарантите за това ГЕРБ и ДПС да не влязат нито през задния, нито през предния вход във властта", така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори пред БНТ на предупреждението на кандидат-президента Лозан Панов, че преговори за управление с БСП на формацията биха били предателство към избирателите. Причината - лидерът на социалистите Корнелия Нинова е дала всичко от себе си за безпрепятственото и окончателно завладяване на съдебната система.


При преговорите за правителство в рамките на 46-ото Народно събрание "Демократична България" имаше променлива позиция по повод евентуална коалиция с БСП. Христо Иванов не изключваше разговори по общи приоритети в рамките на третия мандат, връчен на БСП. След връчването му и отказа от преговори на "Има такъв народ", което обуслови невъзможността за съставяне на правителство, от "Демократична България" се върнаха към вътрешното си коалиционното си споразумение, в което е залегнало правило, че подкрепа за правителство на БСП е изключена. В рамките на настоящата предизборна кампания обаче Атанас Атанасов каза, че "Демократична България" би влязла в управленска коалиция, в която е и БСП, в "интерес на държавата".


Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук.
"Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са напът на предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят "угоените паяци" на бившата репресивна машина на комунистическия режим", написа вчера Панов, като под "угоените паяци" визира Румен Радев и Бойко Борисов. Въпреки тези твърдения "Демократична България" не променя заявената подкрепа към Панов, а днес Христо Иванов обясни, че тя се дължи на неговата доказана независимост.


Вчера кандидатът за депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев коментира нападките на Панов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+, като заяви, че той е независим кандидат за президент и има право да води кампанията си, както прецени.


"Ако има някакво предателство, то това ще е да върнем ГЕРБ и ДПС на власт. Ако искахме да се коалираме с БСП, можехме два пъти да го направим след предните два парламентарни вота", заяви Мирчев, чиято теза бе повторена и от Христо Иванов.


"Дневник" потърси, но не получи официална позиция от "Демократична България" за коментара на Лозан Панов.


"Борисов прави кръстоносен поход срещу машинното гласуване"


Иванов коментира и поредните информации за наличие на допълнителни машини за гласуване извън официално поръчаните за изборите на 14 ноември.


"Колкото и машини да е докарала "Сиела" в България, те няма как да влязат в употреба, без някой да ги сертифицира и да ги допусне в изборните секции", заяви лидерът на "Да, България".


Иванов призова фирмата - доставчик на машини, "Сиела", да даде ясен отговор за броя на машините и тяхната локация.


"Тук отговорността не е по договор, а пред България и българската политическа система и демокрация. Не знам кога тези хора ще дойдат на себе си и ще дадат ясни, еднозначни, пълни отговори на обществото за това какво правят. Създава се впечатление, че те участват в този сценарий за подриване на доверието в изборния процес", каза той.


Според Иванов Бойко Борисов прави кръстоносен поход срещу машинното гласуване, чиято цел е да се внуши съмнение и страх у хората да излязат да гласуват.


"Притеснява ме употреба на машинния сюжет от страна на Борисов, който не съм разбрал да сезира органите с конкретна информация за готвени нарушения. По този начин експлоатира и националното поведение на фирмата "Сиела", добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK