"Почти всички министерства са подали сигнали за корупция": Стефан Янев върна топката към Борисов

"Почти всички министерства са подали сигнали за корупция": Стефан Янев върна топката към Борисов

© Цветелина Белутова, КапиталПремиерът Стефан Янев отрече основните обвинения на ГЕРБ за дейността на служебното правителство. В традиционната рубрика на кабинета "Говори властта", в която представители на кабинета отговарят на въпроси на граждани във "Фейсбук", той заяви, че хората могат да бъдат спокойни за провеждането на парламентарните избори и проблем с техническото обезпечаване на вота няма. Той разкри, че има министерство, което е подало 60 сигнала за корупция заради действия на предишните управляващи. Янев заяви, че иска да остане в политиката, но не спомена конкретна позиция.


"Истината е проста, българските граждани могат да бъдат спокойни. Служебният кабинет заедно с ЦИК е предприел всички мерки да има честен вот, който отразява реално гласовете. Машините, флашки и т.н. са достатъчно гарантирани. Няма възможност друг тип машини, флашки или карти да бъдат използвани по време на вота. Държавна агенция "Електронно управление" и ЦИК са готови да публикуват серийните номера на всички машини, карти и флашки, с които ще бъде гласувано. Няма възможност да бъде подменяно нищо. Цялото това говорене за допълнителни машини е спекулация, която има за цел в предизборна обстановка да демотивира гражданите да гласуват", каза Янев.


Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук.
Той попита защо на тези избори трябва да има проблем с машините, след като на предишния вот не е имало. Заяви, че определени партийни интереси насочват, че този тип гласуване е свързано с евентуална манипулация. "Резултатите до момента показват, че той е добър инструмент за изборния процес", каза Янев.


За говоренето на Бойко Рашков


На въпрос за изнасяната информация от вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков за купуване на гласове Янев коментира, че говоренето му за някои хора може да бъде прекалено остро, откровено и с наличие на компромати. "Дали това е така или не, нека оценяват хората. Органите на МВР вършат своята работа. Целта е да се намали до минимум купеният или корпоративен вот", посочи Янев.


Премиерът добави, че ще гласува на предстоящите избори и се надява следващият парламент да излъчи парламентарно мнозинство, което със споразумение за обща платформа да излъчи редовно правителство и да има икономическа и социална предвидимост.


Министерство е подало 60 сигнала за корупция


Почти всички министерства са подали сигнали към прокуратурата за корупционни действия на предишната власт, информира Янев. Даде пример с едно от тях, което е подало 60 сигнала. Обърна специално внимание на дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" по изграждането на магистрала "Хемус". За нередности по него и отклоняване на средства вече информира вътрешният министър Бойко Рашков. Стефан Янев даде заявка строителството на магистралата да продължи по прозрачен и законов начин.


"Предстои нашето общество да се занимава с цялата му сериозност и дълбочина с въпроса за корупцията. На пръв поглед сме създали достатъчно структури за борба с корупцията, но ние сме далеч от добрите практики. Това е една от темите, свързани с реформа в съдебната система", заяви Янев.


"Новопоетият дълг не е измислен от нас"


Служебното правителство изготвя основите на бюджета за 2022 г. При липса на редовно правителство бюджетната процедура не е спазена от гледна точка на сроковете, заложени в закона, обясни Янев. След провеждането на изборите проектобюджетът ще бъде внесен в парламента. По думите на Янев от новосформирания парламент ще зависят акцентите в рамката за догодина.


"Ние ще предложим достатъчно консервативен и отворен като възможности бюджет, за да се определят впоследствие приоритетите. Ще предложим и реален бюджет за Агенция "Пътна инфраструктура". Практиката досега е била да се залагат 400 - 500 млн. лева бюджет, които далеч не са достатъчни. Необходимите средства са били 1.5-2 млрд. лева на годишна база. Така нужните пари са се раздавали с министерски постановления или в края на годината от излишъка от държавния бюджет са се раздавали по един начин, който обяснихме във връзка със строежа на АМ Хемус", каза Янев.


Той отговори на обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителството "всеки понеделник тегли по 500 млн. лева нов дълг".


"Новопоетият дълг не е измислен от нас. Той е част от Закона за държавния бюджет за 2021 г., определен още от 44-ото Народно събрание, като част от приходите. Министерството на финансите обявява дългови позиции, за да изпълни тази част от държавния бюджет", обясни Янев.


Президентска република не вълнува хората


"Не искаме смяна на политическата система", отговори Янев на зрителски въпрос. Според него българите не се вълнуват от промяна към полупрезидентски или президентски модел на управление, а само Народното събрание може да реши дали има нужда от такава промяна в конституцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK