На живо

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Лили ТоушекВ последния ден на предизборната кампания изпълнителната власт и предишните управляващи от ГЕРБ си размениха обвинения за купуване на гласове. След като всички социологически агенции прогнозираха раздробен парламент с малки разлики между отделните участници, партиите опитаха да очертаят пред избирателите възможните си политически съюзници и противници. В края на деня Централната избирателна комисия изненадващо реши да бъдат преброени всички разписки от машинното гласуване, а не 30-процентна извадка, каквото беше предишното й намерение. "Дневник" проследи важните политически новини и реакциите по тях. Вижте ги в хронологията.
Слави Трифонов е готов да работи за правителство с "естествените съюзници"

Слави Трифоновснимка: Стоп кадър тв 7/8

Слави Трифоновснимка: Стоп кадър тв 7/8


Формацията "Продължаваме промяната", около бившите министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, и обединението "Демократична България", със съпредседател Христо Иванов, са "естествени съюзници" на "Има такъв народ", определи лидерът Слави Трифонов в първата си предизборна изява на настоящата кампания. Както и на предходните два тура, събитието бе под формата на отговори на въпроси на симпатизанти, излъчвани по партийната телевизия "Седем-осми", както и в профила на партийния лидер във "Фейсбук".


Трифонов обяви, че след изборите на 14 ноември "Има такъв народ" ще направи "всичко възможно, за да бъде съставено правителство с "естествените съюзници". По повод неприкритото напрежение, което имаше между представители на "Има такъв народ", "Демократична България" и бившите министри Трифонов определи, че са "плод на емоции, минало и его, а аз не съм такъв човек".


Подробностите четете тук.

Да се броят контролните разписки във всички секции, в които се гласува с машини, реши днес Централната избирателна комисия (ЦИК). За гласуваха 12 души, а трима - Цветозар Томов, Любомир Георгиев (Демократична България) и Росица Матева (Изправи се БГ! Ние идваме), се обявиха против.


Така малко повече от 24 часа преди вота ЦИК смени правилата, след като вече беше решила контролно да се броят разписките в 30% от секциите.


Комисията веднъж вече беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, но решението падна в съда.


Подробности четете тук.

Кирил Петков: Не сме естествен партньор на ГЕРБ

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


При закриването на предизборната кампания съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" не е естествен партньор на никой, който е свързан с корупцията. Така от политическата формация отговориха на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който определи "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за "естествени партньори" на партията.


"Това, което видяхме тези последни седмици, не само че никой от тях не каза какво са направили, как корупцията е свързана с тях, ами даже Делян Пеевски се срещаше с кметове на ГЕРБ по места. Не може да понасяме този тип подигравка с българската политика", заяви Петков. "Няма шанс да си партнираме в нито един етап занапред докато хората, които са отговорни за състоянието на страната не влязат в затвора", допълни Асен Василев.

Кирил Петков ще е номинацията за премиер на "Продължаваме промяната"

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Велко Ангелов


Кирил Петков ще бъде кандидатурата на "Продължаваме промяната" за премиерския пост, заяви пред "Нова нюз" Асен Василев. За себе си той смята, че ще е най-полезен във финансовото ведомство.


Една от първите задачи, с които партията ще се заеме, ако спечели доверието на избирателите ще бъде преразглеждане на антикорупционната комисия и прокуратурата.


От "Продължаваме промяната" са отворени за разговор след изборите с "Да, България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".


"Демократична България" също се борят срещу корупционния модел в страната. Имаме различия обаче около икономическите политики. Подкрепихме и две различни кандидат-президентски двойки. Ние се позиционираме категорично в центъра. Хората, които ни подкрепят, имат по-различна визия, от тези които подкрепят "Демократична България", каза още той.

Христо Иванов се надява на правителство, в което БСП не участва

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Гласовете за "Демократична България", "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Изправи се! Ние идваме" да са достатъчни за мнозинство в парламента без участието на БСП. Такава надежда изрази пред "Свободна Европа" съпредседателят на обединението Христо Иванов. Той заяви, че по отношение на БСП то има ясна "червена линия", според която няма как да бъде подкрепено правителство с мандат на социалистите, в което те да "налагат инициативата". Затова предпочита изброените партии да имат мнозинство, "за да не влизаме в тези сложни разсъждения" как да се сформира правителство между тях и БСП.


"Ако все пак се окажем в тази сложност, има най-различни варианти, които могат да се използват. Те ще са предмет на преговори и ще се одобряват от колективни органи. Твърдо ще стоим зад съдебната реформа като абсолютен критерий за разговори", заяви Иванов.


Добави, че няма да подпише коалиционно споразумение, без да има уговорка за предварително мнозинство за парламентарната квота в следващия състав на Висшия съдебен съвет, който предстои да бъде избран през следващата година.


Иванов отказа да коментира публикациите в социалните мрежи на кандидатът за президент, подкрепен от коалицията, Лозан Панов.


"На него му се дължи респект, който е отвъд политикантстването, той е председател на Върховния касационен съд. Няма да направя нищо, което да навреди на гласовете ни", обясни Иванов.

ГЕРБ с ново обвинение - от служебното правителство купували гласове

"Най-големите купувачи на гласове са в служебния кабинет, един от тях е Бойко Рашков". Така отговориха от ГЕРБ на днешните обвинения на вътрешния министър, че партията на Бойко Борисов и ДПС купуват най-много гласове преди предстоящите избори.


Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Велко Ангелов


Заместник-председателят на партията Даниел Митов обясни твърдението си с това, че Рашков е раздавал допълнително по 650 лева преди изборите на служителите във ведомството. Подобни практики имало и в други министерства – в регионалното министър Виолета Комитова раздавала гъши дроб и италианско вино, а министърът на културата Велислав Минеков вече два пъти давал бонуси.


Според представителите на ГЕРБ за да може да се гарантира някаква честност на изборите ЦИК трябва да се намеси. Те поискаха комисията да публикува имената на всички, които са имали достъп до складовете, където са машините, предназначени за изборите. Поискаха и осветляването на всички, които имат ангажимент с конфигурирането на софтуера на машините. Другите искания са за публикуване на серийния номер на всички машини (вкл. тези, които ще останат на склад), както и транспортните планове за доставка на машините до секциите.


Днес от ГЕРБ ще внесат и жалба в ЦИК, с която искат още: разписките от машините да се броят на 100% (а не на 30%, каквото е последното решение), разписките да се поставят в две отделни кутии за двата вида избори, видеонаблюдение на броенето на разписките (нещо което представителите на ГЕРБ в ЦИК осуетиха за вота на 4 април) и осигуряване на наблюдатели IT специалисти, който да наблюдават дали се използва легитимният софтуер.


От ГЕРБ също така се оплакаха, че до всеки пункт на партита за раздаване на предизборни материали има патрулка.

Тезите на ГЕРБ за манипулация за Рашков са "политически измислици"

Тезата на ГЕРБ, че се готви манипулация на изборите с допълнителни машини, вътрешният министър Бойко Рашков определи като "политически измислици". Той заяви, че фирмата "Сиела Норма" има право да оперира с предмета си на дейност, стига да не нарушава законите. Нейните машини са извън склада, в който се съхраняват купените от държавата за вота. Различен е бил начинът и по който са пристигнали двете доставки – едните по море през Гърция, другите – с въздушен транспорт.


"По искане на ЦИК извършихме проверка на машините от "Сиела Норма" къде и как се съхраняват. Тези машини се установи къде са и ЦИК разпореди на МВР да бди за тях като бъдат в запечатани складове и не бъдат изваждани до решение на ЦИК", каза Рашков. Увери обществото, че е изключена всякаква възможност за злоупотреби с тях, а изборният процес ще протече нормално.


Рашков съобщи, че в периода 2007-2021 г. "Сиела Норма" е спечелила обществени поръчки на стойност 64.2 млн лева от държавни и общински поръчки. "Тази фирма е била твърде близо до управляващата власт в съответния период", коментира той.

Рашков съобщи, че всички данни за купуване на гласове водят към ГЕРБ и ДПС

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Георги Кожухаров


"Две партии основно купуват гласове - ГЕРБ и ДПС", съобщи на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Такава ситуация той представи и за предишните избори на 11 юли. "Всички снимки и материали са за тези две партии. Така искат да заемат властови позиции някои политици чрез извършването на престъпление. Естествено, че българският гражданин иска да знае откъде са тези суми, които се включват в изборния процес", заяви Рашков, цитиран от Би Ти Ви.


По думите му парите за това идват от т.нар. асфалтова сага в България - не само свързани с АМ "Хемус", а и с други подобни обекти.


"По идентичен начин стои въпросът с така наречените ремонти на язовири, които са повече от 400 и началото на тези ремонти започнаха по същото време, през което започнаха ударно първите няколко лота на АМ "Хемус", каза Рашков.


Голямото раздаване на пари пък е започнало около протестите срещу правителството на Бойко Борисов през миналата година.


На брифинга стана известно, че броят на проверените места, за които има постъпила информация, че се извършва дейност в противоречие с Наказателния кодекс и касае престъпления, свързани с изборния процес, са 2371. Общият брой на задържаните за 24 часа е 38 до момента. Има други такива, които са 642. Издадени са 2707 протоколи за предупреждение – само за нарушение на изборното законодателство. Образувани са общо 108 досъдебните производства за различните състави.


Подробности - тук.

Радев призова всеки, който милее за родината, да гласува

В обръщение към нацията президентът Румен Радев, който е кандидат за втори мандат, призова всеки, който милее за родината, да гласува на изборите в неделя. Той заяви, че изборите са възможност лъжата да бъде санкционирана, а мафията разчита на обществената апатия.


Радев има голяма преднина пред Анастас Герджиков според всички социологически проучвания. Избирателната активност в неделя е ключова за президентските избори - за да са успешно проведени те, трябва да са гласували най-малко половината плюс един от българите с право на глас. За вота в неделя това означава 3.35 млн. души. Едва при изпълнението на това условие ще се отчита дали някои от кандидатите е получил над 50% от гласовете, или победителят ще бъде определен на втори тур след седмица.


Държавният глава посочи още, че пред страната има неотложни задачи, които изискват законодателни решения, а всеки ден без работещ парламент натрупва проблеми. Според него всеки от последните два състава на Народното събрание са били част от пътя, "който ще ни извади от кризата".


"В неделя предстои да изберем не просто народни представители, президент и вицепрезидент, но и да определим какво бъдеще искаме да имаме. Да надмогнем егоистичените заблуди и спасяване поединично", каза Радев.

Христо Иванов изключи възможността за общо управление с ГЕРБ

Преди изборите: Все пак ще се броят всички разписки (хронология)

© Велко Ангелов


"Лидерът на ГЕРБ направи поредица от инсинуации, които могат да оставят впечатлението, че се готви управление с участието на ГЕРБ", обяви във включване през фейсбук профила си от Бургас Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". По-рано сутринта Борисов заяви тезите си за бъдещото управление в обширно интервю по "Нова телевизия". Сред потенциалните партньори той назова и "Демократична България".


"Искам да кажа - Бойко, не кълве! Ние ще останем твърдо на позиция, че "Демократична България" по никакъв начин няма да участва в управление, което включва ГЕРБ и ДПС, защото това е първата стъпка към прекратяване на корупционния модел в България", обяви Иванов.


Добави, че когото и да номинира Борисов за премиер, структурно управлението на България може да е от тежко зависимия елит на ГЕРБ. Призова лидера й да спре да деморализира хората и да ги кара да се съмняват в изборния процес. Заради разпространяваната от него информация за намеса в софтуера на машините "Демократична България" внесе следобед предложение в ЦИК за извадкова методика за контрол на софтуера, така че да няма съмнения, че е бил манипулиран. Надява се всички да подкрепят предложението, за да не се зарази българската демокрация със съмнение. "Това няма да помогне на никого, нито на ГЕРБ да си обясни пировата победа".


Напомни, че няма реално разследване на сигналите за корупция, които се съдържат в поредицата снимки от спалнята на Борисов. "Хората, които държат тези снимки и ги пускат на порции, могат да шантажират бившия премиер и цялото му управление", подчерта Иванов и допълни, че за цялото му обкръжение има същия тип материал - снимки, записи, разработки на трупчета. "Там, където няма реално разследване, там има зависимост. Хора, които знаят, че ако не правят каквото им се казва, ще влязат в затвора", обобщи Иванов.


Напомни, че за да се освободи държавата от този модел, някой трябва да влезе в затвора, а за да спре корупцията, трябва да има реформа на прокуратурата, което означава, че тези, които ще са нейни клиенти, не трябва да са управлението.


"Това е базова предпоставка да си отвоюваме държавата, затова сме се така запънали, ето защо ние сме гарантите следващото управление по никакъв начин да не зависи от ГЕРБ и ДПС", обяви Иванов.


Призова избирателите да не се поддават на съмнения, колебания и пристъпи на умопомрачение.

Премиерът Стефан Янев отрече основните обвинения на ГЕРБ за дейността на служебното правителство. В традиционната рубрика на кабинета "Говори властта", в която представители на кабинета отговарят на въпроси на граждани във "Фейсбук", той заяви, че хората могат да бъдат спокойни за провеждането на парламентарните избори и проблем с техническото обезпечаване на вота няма. Той разкри, че има министерство, което е подало 60 сигнала за корупция заради действия на предишните управляващи. Янев заяви, че иска да остане в политиката, но не спомена конкретна позиция.


"Истината е проста, българските граждани могат да бъдат спокойни. Служебният кабинет заедно с ЦИК е предприел всички мерки да има честен вот, който отразява реално гласовете. Машините, флашки и т.н. са достатъчно гарантирани. Няма възможност друг тип машини, флашки или карти да бъдат използвани по време на вота. Държавна агенция "Електронно управление" и ЦИК са готови да публикуват серийните номера на всички машини, карти и флашки, с които ще бъде гласувано. Няма възможност да бъде подменяно нищо. Цялото това говорене за допълнителни машини е спекулация, която има за цел в предизборна обстановка да демотивира гражданите да гласуват", каза Янев.


Подробности можете да прочетете тук.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в интервю за "Нова телевизия", че би потърсил подкрепата на ДПС при съставянето на правителство. Като "естествени съюзници" на партията си посочи "Демократична България" и "Продължаваме промяната" и настоя за разум във всички политически сили, за да може да се направи редовен кабинет.


Бившият премиер призна, че е получавал подкрепа от ДПС при гласуването на годишните бюджети по време на управлението си. Подкрепа от тях получил и при гласуването за покупката на изтребителите Ф-16. Той подчерта, че винаги се е отблагодарявал публично за тази помощ.


Подробности - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK