Президентът срещу професора: полет над телевизионния дебат

Дебатът завърши с ръкостискане. Герджиков каза: "Ето, не беше страшно" (явно по повод отгазваната преди това покана на Радев за дебатиране), а Радев отвърна: "Никога не е страшно. Аз не съм от плашливите. И вие го знаете".Парадоксално или не, кандидатите за президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков влязоха в истинско темпо на дебат едва на финала му при "личен" въпрос. Дали защото осъзнаха, че им остават само минути, или защото ги бяха подготвяли, че гледащите обикновено помнят първите и/или последните думи, а началото и за двамата не беше силно (видео - в края на текста).


Но когато в отговор на въпроса за най-голямата грешка настоящият президент каза, че не е успял да допринесе за по-ранното сваляне на режима "Борисов" и на доуточняващ въпрос, че е можел, но съпротивата била огромна и някои приели да станат кандидати на коалиция "Магнитски" (имайки предвид опонента си, който като грешка посочи, че е работохолик и няма време за семейството си), Герджиков репликира Радев, че четири години никакви усилия не е полагал и от една година са се засилили усилията изведнъж (теза, която повтаряше и друг кандидат преди първия тур - Лозан Панов). И двамата влязоха в бърз спор:


Р.Р.: Вие в античния период ли бяхте тогава, или сега прогледнахте каква битка водех със статуквото?
А.Г.: Не, вие прогледнахте преди една година, когато ви засегна лично.
Р.Р.: Кога снех доверие от правителството? Кога? Половин година преди протестите. Кога правех обръщения към НС за разпада на държавността.
А.Г.: Хората от протестите сами казват, че не сте част от тази вълна. Вие се самопровъзгласихте за водач на протеста.
Р.Р.: Когато години преди това апелирах парламентът да спре разпада на държавността, защото хората или апатия ще избягат навън, или ще излязат на улицата и това се случи.
А.Г.: Не искам да се връщам към разкритията от последните дни - вие сте част от това статукво, вие не сте част от промяната.
Р.Р.: Не, вие сте кандидатът на коалиция "Магнитски" - това е статуквото, което доведе до пълен разпад.
А.Г. : Единственото, което правите в продължение на един месец е да се опитвате да ме залепите за някакви хора.
Р.Р. : Е, Младен Маринов ви развежда из страната, какви да са хората около вас.
След като този спор беше прекъснат от водещата, за да задава блиц въпроси по регламент, кандидатите се върнаха към равния тон. И преди това в продължилия около 85 минути дебат имаше няколко опита за по-остри словесни реакции, особено от проф. Герджиков към Радев, но и двамата кандидати се провокираха взаимно спокойно и подготвено. В собствен стил. (Водещата съобщи, че щабовете им са знаели предварително и въпросите на БНТ, и тези, които всеки е подготвил за другия.)


Темите, а и атаките по тях бяха очаквани за всички, които следят предизборната кампания.


Дебатът премина през актуалните теми, дори по такива, за които президентът няма правомощия. Беше обсъждано разрешаването на политическата криза, отношенията със Северна Македония, овладяването на COVID кризата, политиката спрямо Русия, състоянието на икономиката.


Основни въпроси обаче не получиха отговор - какви конституционни промени смята да предложи Румен Радев, ако спечели втория мандат, как Анастас Герджиков би реформирал съдебната система, както и по-краткосрочни решения като справянето с COVID и ценовата кризи. Неизяснена остана позицията им за бежанците (според Герджиков не може да не приемаме никакви и той различи бежанци от мигранти, а според Радев като страна на първа линия, България не може да приема бежанци, защото инвестира да пази границите и той настоя за план, в който са ангажирани всички европейски държави).

Коментирайки повече досегашни действия, зависимости и общи идеи, двамата кандидати не влязоха, а и не бяха питани достатъчно, в конкретика за това какво искат да свършат през следващите 5 години, ако са на "Дондуков" 2. Така дебатът остана повече в миналото и настоящите действия, отколкото към бъдещето.

Проф. Герджиков се опита да се еманципира от всякакви връзки и хора на ГЕРБ и на няколко пъти на коментари на Радев реагира, че няма общо с Бойко Борисов и "шкафчетата не са мои" и че не иска да го прикрепят с тези хора. На свой ред обаче върна към настоящия президент, тезата на ГЕРБ, че вътрешният министър Бойко Рашков е шеф на предизборния щаб на Радев и на няколко пъти даваше примери с действия на МВР - включително, че са влезли в Софийския университет, за да проверяват за покупка на гласове. Ден след дебата от МВР съобщиха, че проверяват три университета, но по съвсем друга тема - за обществени поръчки за ремонт на общежития. От МВР заявиха, че техни служители не са били в СУ "Св. Климент Охридски" на посочените от ректора дати. Повече за акцията - четете тук


Герджиков повтаряше, че настоящият държавен глава е разединил нацията и не е спомогнал за съставянето на редовно правителство и че има "фиксация върху Бойко Борисов". Радев му върна, че не може да има обединение около разграбването на държавата ("как ще обедини мафията с жертвите на мафията"), ин-хаус поръчките и шкафчетата и че "вашият министър на вътрешните работи, който върви с вас, ръководеше МВР докато бяха бити вашите студенти" (бел.ред. - заради общи прояви на кандидат-президентската двойка с Младен Маринов, който отново влиза и като депутат от ГЕРБ).


Настоящият президент затвърди позициите си за смяна на главния прокурор, съдебна реформа и критиките си срещу корупцията. Предизвика най-много негативни реакции в социалните мрежи (включително от представители на ГЕРБ) с отговора си за Крим - руски е в момента, какъв да е (повече надолу в текста). Не беше убедителен за здравната криза и неясен за връщането на учениците в клас.


Опонентът му твърдеше, че ще се справи по-добре в тази позиция, но не обясни как точно - нито за кризите - коронакриза, политическата за съставяне на правителство, с цените, нито за съдебната реформа. На няколко пъти той се съгласи с позиции на Радев, а опитите му да се разграничи всякак от "шкафчетата", стигнаха до опорната точка - "Може ГЕРБ и Борисов да са направили грешки, но направиха и добри неща. Вие допуснахте само грешки".


"Дневник" обобщава най-важното, което научихме от единствения дебат преди балотажа на 21 ноември. (Реакциите на социалните мрежи - тук, а хронология - тук).


1. Когато стане дума за съдебна реформа: Радев е категоричен за Гешев, Герджиков започва да говори за съдиите


Според Герджиков промените в съдебната реформа могат да минат през законови промени или дори само през спазване на сегашното законодателство. Той призова да няма вторачване само в "тримата големи" (председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор - бел. ред.). На въпрос проблемът с прокуратурата персонален ли е или системен, Герджиков заяви, че има персонализиране като добави, че освен наказателни има и граждански и административни дела. В изказването си избягваше да коментира работата на прокуратурата като говореше общо за магистрати и повече за съдии, подчертавайки, че е важен подборът, атестацията и стимулирането им. И призовава за съдебна реформа, която да утвърди върховенството на правото без да обясни как.


Според Радев проблемът на прокуратурата е и системен, и личностен, свързан пряко с главния прокурор Иван Гешев. "Нещата трябва да се гледат по-всеобхватно - и за състава, и за правомощията на ВСС и прокурорската колегия", каза Радев. По думите му, в момента няма кой да разследва ефективно главния прокурор. Той се позова на редица доклади на ЕК, Венецианската комисия и други европейски институции.


"Тези неща трябва да бъдат обмислени и решени. Политическите партии в новия парламент ще решат сами този проблем", каза Радев и добави, че не би трябвало да им се налага готово решение, а те сами са обсъдят и креативно да намерят правилния път за съдебна реформа.


По време на дебата и Герджиков призна, че "личността на Гешев е спорна", но по думите му проблемът е в правилата. Той посочи, че без да е юрист и специалист по темата, може да предложи 10 начина, по които да се намалят правомощията на главния прокурор, но не ги посочи.


На въпрос от страна на Радев дали Герджиков одобрява работата на прокуратурата, тъй като е забатачила разследването за шкафчето на бившия премиер Бойко Борисов, Герджиков отговори, че шкафчетата не са негови. "Опитвате се да ме прикачите към Бойко Борисов, към когото явно имате някаква фиксация", отговори Герджиков. Той каза, че подкрепя прокуратурата, защото подкрепя всички български институции. А за главния прокурор - че не го интересува и добави "нека си върши работата, ако не я върши, трябва да има механизъм за отзоваване на главния прокурор".


"Не съм направил нищо нередно, не оправдавам никакви лоши практики, покажете ми един случай, в който някой е бил осъден", защити се още Герджиков.


2. За корупцията и санкциите и "Магнитски": Радев и Герджиков на едно мнение


"Радвам се, че сме на едно мнение за корупцията", каза Анастас Герджиков. "Ние трябваше сами да си решаваме проблемите с корупцията. Ако САЩ сега говорят, че водят битка с корупцията, то какво остава за нас ", коментира Герджиков.

Американските санкции "Магнитски" (наложени на лица за корупция и търговия с влияние) според Герджиков са илюстрация, че САЩ просто имат свои интереси и ги отстояват "и аз се отнасям с разбиране към това". Този случай е позор за нас, допълни той и обясни, че трябва сами да се борим с корупцията и то "два пъти повече", защото и инвеститорите не идват. Радев приветства прилагането на закона "Магнитски" (санкциите според него ще са с дългосрочен ефект) като "решителен акт в подкрепа на българската демокрация, както и призив към ЕС най-после да погледне по-сериозно на тези проблеми, защото след толкова резолюции и доклади практически ефект няма".

3. За Конституцията: Герджиков подозира президентска република, Радев обяви само повече права за гражданите


"Проектът за нова Конституция от партията, която ви издигна, беше написан за една нощ и беше срам за правото", заяви Румен Радев по време на дебата. Призован да покаже собствения си проект за промени в Конституцията, той каза, че той не е негов, а на експерти и юристи и увери, че в него "няма плашещи постановки за демокрацията". Промените били концентрирани в гражданските права, тъй като досега всички поправки са касаели предимно съдебната власт. Радев подчерта, че не може да си позволи да внася този проект в "неустойчив парламент".


Той не даде конкретен отговор дали ще предложи промяна в президентските правомощия, докато Герджиков предупреждаваше, че президентска република е опасна за България и намеси "полицейщината" на Бойко Рашков.


4. За COVID кризата: Радев отчете ефекти като здравния министър, Герджиков имал идеи, но не казва какви


"Въвеждането на зеления сертификат беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират", каза проф. Герджиков като критика към Радев. Удостоверението, което бе въведено от Европейската комисия през лятото, а в България е условие за достъп до публични места на закрито от края на октомври, обаче има три направления (в България са дори четири, защото бяха признати изследванията за антитела), като само едно от тях е за ваксиниране. Другите две са за преболедуване, с валидност шест месеца след установяването на заразата и за изследване.


Герджиков не отговори на въпроса какви решения би предложил той. Отбеляза, че мерки е трябвало да бъдат взети през лятото - да се подготвят щадящите тестове за учениците, да не бъде променян начинът, по който работещите на т. нар. първа линия получават допълнителни стимули, да няма недостиг на лекарства.


И президентът цитира чужда класация, така както е по-удобно: "От днес данните, обявени то агенция "Ройтерс", показват, че България е на първите места по спад на броя на заразените", каза Радев. Но ако президентът говори за публично достъпните данни и графики на "Ройтерс", то те представят доколко всяка страна се е отдалечила от последния си пик. Според данните на агенцията пикът на броя заразени, който властите съобщават, е бил на 29 октомври и в последвалите три седмици дневният показател е намалял с повече от 1900 души. В момента нивото е 56% спрямо 29 октомври. Но още по-далече от пика си, тоест с още по-малко регистрирани нови случаи, са други десет страни в Европа: Швеция, Португалия, Франция, Люксембург, Малта, Италия, Франция, Румъния, Северна Македония и Швейцария.


Радев не отговори и по същество на въпроса на водещата: Първи по смъртност сме и последни по ваксинация. Ако свикате Консултативен съвет по национална сигурност заради епидемията, с какви решения би трябвало да излезете. Президентът отвърна, че "решенията вече се взеха, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява", но пропусна частта с ниския дял ваксинирани и високата смъртност (тенденциите бяха такива още при управлението на ГЕРБ в последното редовно правителство).


Тезите на Герджиков за управлението на COVID кризата повтаряха тези на ГЕРБ. Радев пък използваше - на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.


5. Отношенията със Северна Македония: Радев и Герджиков на една позиция


Към момента вратата на Северна Македония към ЕС ще стои затворена. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпроса трябва ли референдум по темата за политиката към югозападната съседка на България. И двамата кандидати се обединиха, че нужда от референдум няма.


На въпроса дали не е нужен друг подход към Скопие, Герджиков заяви, че промяната трябва да дойде "изцяло от Република Северна Македония", тъй като България иска само да се спазва Договорът за добросъседство (тезата, отстоявана от последното правителство на Бойко Борисов). Той изреди проблеми като историята, правата на българите, насърчаването на "претенции за права на хора" в България, които не са македонски граждани, и да се подобри транспортната свързаност.


Двамата, от една страна, се съгласиха за нуждата Северна Македония да изпълни определени условия, а Герджиков заяви, че по темата "всички сме единодушни и аз съм част от това единодушие." От друга, Герджиков заговори за "подмяна на позицията, че искаме да се спазва договорът, в името на нещо друго" - препратка към опита на президента и служебното правителство да пренасочи вниманието от исторически и идентичностни въпроси към правата на самоопределящите се като българи. По думите му усилията да се издейства признаване на българското малцинство и твърдение, че историческата комисия има само помощна роля (каквато концепция се появява и в изказвания на "Продължаваме промяната") са "притеснителни".


Радев отвърна, като обясни, че в глава 35 ("Разни") от преговорната рамка няма глава за спазване на човешките права по отношение на македонските българи и тази позиция трябва се разясни на ниво ЕС, тъй като блокът не приема да стане гарант по темата. Той поиска и да се обърне към българските граждани, за да ги увери, че "България не може да каже "да" (за начало на преговори - бел. ред.), преди да спре нарушаването на човешките права, системната дебългаризация, унищожаването на българско културно наследство, да се изкорени езикът на омразата в държавни медии и институции".


С изказването си, че вратата за Северна Македония остава затворена, часове след коментарите на външния министър Светлан Стоев за отказа на София да свали ветото за преговори, Радев задочно отговаря на твърденията в Скопие, че е вероятен пробив в разговорите до Европейския съвет в средата на декември.
През октомври Радев обяви, че около изборите Северна Македония и България ще съгласуват двустранни протоколи и ще има раздвижване по т. нар. "План 5+1", чието краткосрочно изпълнение ще даде възможност за сваляне на ветото. Няма информация такъв план да е постъпил към днешна дата.


6. Чий е Крим: Според Радев в момента е руски, според Герджиков - украински


"В момента е руски, какъв да е?" Така отговори Румен Радев за статута на анексирания украински полуостров Крим след три опита да бъде принуден да заяви каква трябва да е българската позиция спрямо Русия.


"Приятел или враг е Русия, особено в контекста на Крим и санкциите на ЕС?", бе въпросът, с който започна частта "България на картата", посветена на отношенията с големите сили в света.


Радев избяга от оценка на политическия режим на Владимир Путин и говори за икономическите отношения с Русия и категорично постави оценката на всички българи в любимия на Москва контекст на "ние ви освободихме, а вие сте неблагодарни". Според него тя "не може да ни бъде модел за развитие, разбира се това е страна с различни мащаби и специфики, но Русия не може да ни бъде и враг, най-малкото защото в паметта на българите те я виждат като освободител".


"Към Русия обикновено прибягват давещи се политици и се вкопчват в нея. Много са спекулациите за нея." Според него в Европейския съюз тенденцията била да се води диалог, както настоявали за среща ЕС-Русия на върха Еманюел Макрон и Ангела Меркел, а президентът Джо Байдън повел разговорите с Путин през главата на Европа. "Мисля, че това не бива да бъде допускано."


Герджиков също говори за отношения, "които на всяка цена трябва да са прагматични и да не се делим на русофили и русофоби, това е политизиране на отношенията с една страна със сериозна икономика". Но той заяви, че "Крим е украински".


В следващ въпрос за Крим Радев заговори колко неефективни били санкциите и за "огромни германски инвестиции в Русия, в газодобивния сектор, в нефтената промишленост, голям завод на "Мерцедес"... Как стават тези неща, стават с изключително прагматична политика." (Заводът в Есипово в Подмосковието всъщност е инвестиция от 230 млн. евро за до хиляда служители, когато достигне капацитета си от 20-25 хил. автомобила, годишните продажби на компанията на почти 147-милионния руски пазар са около 37 000 коли.)


Президентът продължи да разказва за това какъв фактор била Русия в борбата с тероризма.


Запитан дали би трябвало България да гласува за снемане на санкциите от Русия, Герджиков каза "да", но когато се решат проблемите - от Крим до човешките права. Но тенденцията в момента е за нови санкции, допълни той. "Човешките права не а самоцел,защото свободата е най-важна", допълни той.


"Абсолютно съм съгласен", отвърна Радев, "но преди да хукнем да спасяваме демокрацията в други страни, нека погледнем българската, която е на командно дишане от доста време, там трябва да се съсредоточим."


За шпионския скандал Радев отново избегна да обвини Русия пряко, че действа така спрямо България, а критикува защо български институции са пробити. За гражданските права в Русия той отвърна с въпрос да видим какво прави България с правата на Емилиян Гебрев, който бе отровен, но пак не каза от кого.


Какво още научихме от дебата:


- Радев успя да цитира Аристотел на преводача на Аристотел - проф. Герджиков (за приятелството - "който е искал да бъде приятел с всички, не е приятел с никого").
- И двамата кандидати потвърдиха, че са ваксинирани.
- И за двама съвестта е най-добрият съветник.
- За Герджиков най-добрият президент бил Петър Стоянов, а за Румен Радев - неизбраният и социалдемократ, "мъченик на демокрацията" Петър Дертлиев (кандидат през 1990 г.- бел. авт.).
- За Радев силно качество било неговата целеустременост, а слабо - предоверяването. А за Герджиков - и силно, и слабо - че вярва в доброто у хората.
- И двамата умеят да прощават. Лъжата за Радев е непростима.
- На Герджиков най-голямото му постижение е, че се разбира и може да намери общ език с всички и "някои от книгите, които е написал и харесва". На Радев - децата му и че успял да води хората и да ги запалва с личен пример, като даде пример от авиацията.
- Радев харесва всички хора на знанието, науката и духа. А Герджиков уважава, че Радев му се струва "дисциплиниран, организиран, подреден човек".


Финалът: "Не беше страшно"


Анастас Герджиков поиска във финалните си секунди подкрепа за нов национален идеал и си пожела да не е президентът, който на Нова година ще внася мрачни мисли на българите, а да ги вижда усмихнати и щастливи.


"Десетилетия в България парите купуват съвест. Има дни, в които имаме избор за равен дял в бъдещето на родината. Излезте и гласувайте в неделя, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България", призова Румен Радев.


Дебатът завърши с ръкостискане. Герджиков каза: "Ето, не беше страшно" (явно по повод отказваната преди това покана на Радев за дебатиране), а Радев отвърна: "Никога не е страшно. Аз не съм от плашливите. И вие го знаете".
Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Тотален провал на Герджиков.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Бе от дебата нямаше особен смисъл, едва ли ще повлияе и на 10 000 да променят мнението си.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Канидатът на Магнитски не каза нищо смислено.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Г-н професор, не сте му на лицевите опори и на коремните превъртания!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Сиреч си съгласен с мен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Любопитно

  Бе къв професор е тоя!
  Какво ценно е измислил в науката??

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Форматът беше като цяло много аматьорски.
  Водещата беше изключително неадекватна, постоянно хокаше участниците за липса на време, вместо да наблегне на спорните теми, като папагал насочваше към регламента, сякаш е Библия. Отделно си личеше че въпросите (всички) са предварително известни и съответно отговорите - наизустени. Ако преди този дебат някой се е колебаел за кого да гласува, след него със сигурност се е отказал въобще да гласува.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Весело

  До къде стигнахме! Всички да се отричат от Герб и ДПС като от чума!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":Сиреч си съгласен с мен.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Не,

  Искам да кажа, че скандали, дебати и пр. не влияят много на нагласите на избирателите. Хората си гласуват по симпатии, които си ги формират по някакъв техен си начин. :) 11. 11 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Бе къв професор е тоя!Какво ценно е измислил в науката??
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Раз, два, три! Остави!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Студенти и преподаватели от СУ, посрещнете достойно ректора си другата седмица. И отново му задайте въпросите, на които не искаше да отговори в студиото!

 14. 14 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 794 Неутрално

  През цялото време ми беше неудобно да гледам Герджиков, но ръкостискането беше кулминацията.

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  При очаквана още по-слаба активност и 10000 са цифра.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Колкото и да се изсмуква нещо от този дебат, че да се нарече дебат е кауза пердута, просто трябва да се разбере най-после , че у нас демократичното развитие е и е било винаги под контрол, затова и няма как да има дебат по същество и по-добър е този, който трябва.....Видимо, това е Румен Радев, а и все пак му е ясна материята по външната политика.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Колкото и да се изсмуква нещо от този дебат, че да се нарече дебат е кауза пердута, просто трябва да се разбере най-после , че у нас демократичното развитие е и е било винаги под контрол, затова и няма как да има дебат по същество и по-добър е този, който трябва.....Видимо, това е Румен Радев, а и все пак му е ясна материята по външната политика.

 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Колкото и да се изсмуква нещо от този дебат, че да се нарече дебат е кауза пердута, просто трябва да се разбере най-после , че у нас демократичното развитие е и е било винаги под контрол, затова и няма как да има дебат по същество и по-добър е този, който трябва.....Видимо, това е Румен Радев, а и все пак му е ясна материята по външната политика.

 19. 19 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Дебатът беше предпазлив и няма да окаже особена тежест върху втория тур.

  Двете неща, които направиха впечатление са как Радев избяга от въпроса за промените на президентските правомощия, подпомогнат от обсесията на модератора с това колко точно време остава. Второто е позицията на "НАТОвския генерал" относно Крим.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxp53317185":

  Аз не знам тая кукумявка Аделина какво я бутат навсякъде в БНТ.
  Като започнеш от дразнещия глас и завършиш с неадекватните включвания, няма едно хубаво нещо, за което да се хване човек.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Весело

  До коментар [#10] от "realguru":

  Майтап бе. Знаем те!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 782 Неутрално

  По едно време на дебата имах усещането, че Герджиков е бил на уъркшоп по нахално говорене и задаване на провокативни въпроси с гест-лектор Тома Биков

  You don't know what you don't know.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Весело

  До коментар [#11] от "lodkarski":

  Герджиков служил ли е въобще?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 747 Неутрално

  превод на турски беше ли осигурен. се пак, требва да има ивформиран избор.

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  Аз не знам що за човек си за да станеш кандидат на символите на корупцията, заграбили милиарди от обществените поръчки и най-вече от строителството на магистрали! Колко непукист трябва да си да станеш кандидат на обя с чекмеджето и да изкарваш главния прокурор,че работел добре?!
  ЩО ЗА ИЗЛАГАЦИЯ???

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Тотален провал на Герджиков.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Не призна, че Крим е руски.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  " Единственото, което правите в продължение на един месец е да се опитвате да ме залепите за някакви хора. Р.Р. : Е, Младен Маринов ви развежда из страната, какви да са хората около вас."

  Кабинетният учен развеждан от Младен из страната, има ли по - гротескна гледка от това ?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Герджиков не умее да извади никакви смислени аргументи. "Аз сега не мисля да коментирам това..." Нападаше неоснователно Радев и в крайна сметка Радев му отговаряше със статистически данни, аргументирано и точно. Герджиков се оказва природно неинтелигентен, дори ниска топка за повечето кандидати. Инфантилен и неадекватен. Той наистина не става за президент. Основното нещо, заради което ми е наистина противен, че се е навил да изчисти образа на ГЕРБ и Бай Ганя в образа на Бойко Борисов - символ да кражбата. Това наистина не е достойно!

 35. 35 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 782 Неутрално

  герджиков в гей !
  —цитат от коментар 28 на герб е ДПС мафия


  познавам гейове, по-свестни хора са от този.

  You don't know what you don't know.
 36. 36 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Хубаво беше че видяхме дебат. Може и малко по малко да заприличаме на демокрация с истински политици, а не с магарета които някой предлага а ние избираме.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#19] от "hocker":

  Отговори свсем коректно. Чувал ли си за ВНС???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Колкото и да се изсмуква нещо от този дебат, че да се нарече дебат е кауза пердута, просто трябва да се разбере най-после , че у нас демократичното развитие е и е било винаги под контрол, затова и няма как да има дебат по същество и по-добър е този, който трябва.....Видимо, това е Румен Радев, а и все пак му е ясна материята по външната политика.
  —цитат от коментар 18 на Николай Бучков


  "What do you want - questions? Пита българският президент акредитираните за събитието журналисти - какво искате - въпроси?"

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 39. 39 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Явяващият се като избор на коалицията мафия ГЕРБ-ДПС вече е осребрил загубата си. Гербавите тролове не трябва да го мислят и жалят. За всички е ясно, че Боко избяга от тези избори от страх да не загуби катастрофално. И се скри зад този безличен човечец който дори не познава конституцията. Тетка Цачева беше в пъти по-харизматична от този.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Весело

  До коментар [#29] от "4ort":

  "Не призна, че Крим е руски."
  Признал - не признал, резултатът е един.
  Ако иска може да не признае и земното притегляне!

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Дебатът беше предпазлив и няма да окаже особена тежест върху втория тур.Двете неща, които направиха впечатление са как Радев избяга от въпроса за промените на президентските правомощия, подпомогнат от обсесията на модератора с това колко точно време остава. Второто е позицията на "НАТОвския генерал" относно Крим.
  —цитат от коментар 19 на hocker


  Стига с тоя Крим. Същият въпрос можеше да се зададе и по отношение на Косово, Сев. Кипър, Нагорни Карабах, Западния бряг и т. н. и т. н. Защо все Крим, та Крим. Май само, защото от другата страна на спора е Русия. Всеки силен си прави каквото иска, но когато Русия го направи- вой до небесата.

 43. 43 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Не можах да си наложа да гледам този дебат.Предентските избори са едно от мероприятията на "народната" власт,в които не участвам.

 44. 44 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 533 Разстроено

  Ако бях все още студент в СУ, настоятелно бих искал оставката на действащия ректор. Няма как да е ректор човек, който има публични изяви с бившия министър на вътрешните работи, при който са бити студенти. Това е подигравка. Да не говорим , че усещането, което оставя този човек е като на хлъзгава амеба - за ректор както и да е, но за Президент с тази стойка на пингвин - не, благодаря.

 45. 45 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "6. Чий е Крим: Според Радев в момента е руски, според Герджиков - украински"

  Когато една птица ходи като патка, вряка като патка и плува като патка, то със сигурност това е патка.

  Та и Крим - кое там не е руско?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#29:"4ort"][/quote]

  Прав си, Герджиков каза, че Крим е Украински, но това го направи по същата причина, заради която угажда на ГЕРБ - интересчийство. Мазник абсолютен без ясна позиция по нито един друг въпрос.

 49. 49 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Радев чисто личностно се представи много по-добре от отпуснатият, чупещ устни и клатещ глава Професор. Радев има и повече опит, самочувствие и визия от опонента си. Професорът има още много да учи за да вдигне рейтинга си за да е конкурентен ! Нищо лично.

 50. 50 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Герджиков декламираше предварително заучените отговори, с равния и безизразен тон на изпитван зубрач, научил урока наизуст, без да разбира нщо от него.

 51. 51 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#11] от "lodkarski":Герджиков служил ли е въобще?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  А трябва ли?

 52. 52 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Големият Радев стъпка Герджика!
  Без изненади!
  Пабеда Радев!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 53. 53 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 280 Весело

  До коментар [#50] от "courage.tcd":

  перфектния слуга на мафията!

 54. 54 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Русия срещу ДПС. Кофти избор, добре че няма чак толкова правомощия.

 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Любопитно

  До коментар [#51] от "lodkarski":

  "До коментар [#11] от "lodkarski":Герджиков служил ли е въобще?

  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА  А трябва ли?"


  РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЯБВА!
  Какъв главнокомандващ ще си ако не си бил дири ден в казарма?

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  нито единия, нито другия са идеалните кандидати за мен !
  но Радев дефинитивно е по-малкото зло !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#51] от "lodkarski":

  Задължително е за тази позиция!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Гневно

  "В момента е руски, какъв да е?"

  Това от президент на страна, членка на ЕС. Как може изобщо привърженици на ДБ и да помислят да гласуват за него.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 59. 59 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Геджиков беше много слаб. Досега изглеждаше на сладкодумец, а всъщност опитите да репликира буквално се разбиваха. Просто закалката му из университетските кабинети се оказа със силно клюкарски манталитет. Даже Радев изглеждаше класа пред него. Боку пак заложи на куц кон

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Герджиков декламираше предварително заучените отговори, с равния и безизразен тон на изпитван зубрач, научил урока наизуст, без да разбира нщо от него.
  —цитат от коментар 50 на courage.tcd

  +++
  Калинките не могат да влагат емоции казват си заученото като студенти за тройка и казват : "не беше толкова страшно!"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Радев чисто личностно се представи много по-добре от отпуснатият, чупещ устни и клатещ глава Професор. Радев има и повече опит, самочувствие и визия от опонента си. Професорът има още много да учи за да вдигне рейтинга си за да е конкурентен ! Нищо лично.
  —цитат от коментар 49 на pavelsilistra


  Казано с други думи, ако ГЕРБ и ДПС не са зад Герджика, то той ще вземе по- малко и от ЛозанЪ. Докато за Радев, дори и да не е подкрепен от никого, биха гласували поне 1 млн. души само от чиста симпатия. За качества на когото и да било не говоря, защото ноторно известно е, че изборът в подобни случаи винаги е емоционален и почти никога рационален. Т.е. не се базира на личните качества на индивида. Ако изборът беше рационален ПППП никога нямаше да победят на изборите. Партия- дует, създадена преди 2 месеца, без структури, без програма, без идеологическа концепция /освен световната глупост "леви политики с десни мерки"/ как виждате да може да спечели избори където и да било, ако избирателят подхожда рационално, а не емоционално.
  Така, че изборите са емоция и все по емоция ще стават за в бъдеще, предвид поколенията, който вървят след нас.

 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Весело

  Не знам защо гербята ще гласуват за Герджиков ?? По времето на дебата той се отрече точно ТРИ ПЪТИ от ГЕРБ , Бойко ,.....и тн !! Не съм виждал ГЕРБ , не съм чувал Борисов , не съм .... Не че е новост , и ПЕТЪР го прави три пъти :)

 63. 63 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1121 Весело

  ...!Пабеда Радев!
  —цитат от коментар 52 на Taiga


  "Пабеда" на езика на горна волта ли е?

  : )))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 64. 64 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#11] от "lodkarski":Герджиков служил ли е въобще?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Да, бил е кашик в Пазарджик и после в някакво поделение около София

  Сам съм, други няма...
 65. 65 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#51] от "lodkarski":Задължително е за тази позиция!!!
  —цитат от коментар 57 на КМЕТ В СЯНКА


  Само в Раша и комунистическите държави!

 66. 66 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Съгласен съм дебата едва ли ще промени нещо. Герджиков - КОМПИ и Гешов си били вършили работата??? Радев - Крим е руски????? И все пак, Радев няма алтернатива на тези избори.

 67. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Весело

  След като един месец КРЕЩЯХА по техните медии - смърт, смърт, смърт -сега зеления сертификат било насилие !??

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  Аз гледах само началото, но сутринта слушах Дюзев и Райчев, стигнаха до извода, че това изглеждало като шахматен блиц двубой от републиканско първенство, почвал единия да говори и тъкмо да развие тезите си и почва водещата, "Имате 30 секунди", "Остават ви 20 секунди", "Стоп", и така докрая, липсвал визуализиран часовник, от където зрителя да се информира за времето, и се оставало с впечатлението, че водещата разполага с времето както си иска.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 69. 69 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Забавно е как Борисов изобщо не споменава Герджиков като кандидат на ГЕРБ. А Герджиков се опитва да подценява интелигентността на избирателите бягайки от каквото и да е свързване с герб. ГЕРБ герб и Борисов вече са токсични. И дори кукловодите на тази марионетка считат, че ще се изцапа ако си признае кой го издигна. Ех, какви времена бяха! Нужно беше само едно магаре помазано от Барисич и концерт на Веско и готово. А сега....поради що се срамиш от името гербово.
  Шегата настрана, ако вярваме на думите на Герджиков, а той разбира се е напълно честен и фин интелектуалец, без никакви зависимости, на тези избори ГЕРБ нямат свой кандидат!
  От страх ли, що ли?

 70. 70 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Според Радев Крим е руски.
  Инициативния комитет на Радев е пълен със сътрудници на ДС, комунистически номенклатури и откровени путинисти.
  Радев стана президент с подкрепата на ДПС.

 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#13] от "Vesselin Velkov":

  Ми, то не било негова работа.

 72. 72 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Неочаквано силно представяне на професора.

 73. 73 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Герджиков е срам и позор за българския „Алма-матер“. Интересно ми е какво мислят за дебата обектвино настроените, негови колеги от академичните среди.

 74. 74 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 164 Неутрално

  РР: Крим е руски!?

  Официалната позиция на ЕС и България и още 100-на държави, е че Крим е незаконно анексиран и затова има санкции, които са гласувани от същия този държавен глава! На обратната позиция са Венецуела, Куба и още няколко подобни страни. Интересно каква ще бъде реакцията на нашите съюзници и партньори от ЕС за тези думи на РР?

 75. 75 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  "В момента е руски, какъв да е?"

  Надявам се Украйна да реагира остро още преди изборите.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 76. 76 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#19] от "hocker":

  Въпросът е доста спорен. И сърбите претендират за Косово, но не е тяхно. Както украинците претендират за Крим. На който му стиска, да си го вземе със сила/армия. Сърбите ще ядат бой от САЩ, а украинците от Русия. Такива са реалностите. Лаенето на пуделите няма значение.

 77. 77 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Победа на интелигентността и Конституцията срещу посредствеността и Устава за вътрешния ред.
  Победа на академичния ум над ограниченото, тяснопартийно мислене и обсесиите.

 78. 78 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Труден въпрос.

 79. 79 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Крим е руски(фактически) , а Герджиков турски, също фактически. А и формално. Карадаьъ си го каза.

 80. 80 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Джентълменски дебат беше. Което в истеричната обстановка, в която постоянно живеем, заради един банкянски лунатик си беше утеха. Моето впечатление от дебата беше, че лукавите опити на Герджиков за провокации бяха вещо парирани по много опитен и интелигентен начин от Радев.

  На изборите в неделя аз ще гласувам за Радев. Няма да се скатавам. Кандидат на ГЕРБ и ДПС не трябва да се допуска до Президентството. Да, против съм позицията на Радев за Крим, но развитието на ситуацията вътре в страната ми е по-важно от външните отношения в момента.

  Надявам се Радев да продължи борбата с мутрите и заедно с новото правителство да Изчегъртат гнидите и да поставят България в нови релси. След което след пет години, живот и здраве, да си изберем спокойно изявен проевропейски, проатлантически президент.

 81. 81 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не знам защо гербята ще гласуват за Герджиков ?? По времето на дебата той се отрече точно ТРИ ПЪТИ от ГЕРБ , Бойко ,.....и тн !! Не съм виждал ГЕРБ , не съм чувал Борисов , не съм .... Не че е новост , и ПЕТЪР го прави три пъти :)
  —цитат от коментар 62 на dejmos


  Обаче Радев му нанесе унищожителен удар с репликата: "А като не си ги виждал и чувал, защо Мл. Маринов те разхождаше като панаирджийска мечка из страната?" След този удар, Герджика така и не успя да се съвземе и рухна като Уайлдър с/у Фюри.

 82. 82 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#39] от "Големи яйца:)":

  И имаше повече кураж от него.

 83. 83 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3135 Разстроено

  "В момента е руски, какъв да е?"Надявам се Украйна да реагира остро още преди изборите.
  —цитат от коментар 75 на nv


  Очаквам протести пред президентството.

  За един ден успя да ни скара с Турция, а чрез Украйна - и с целия ЕС.

 84. 84 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Каквото и да говорите,не смятам че военен може да бъде добър президент.Винаги ще си остане с навиците от казармата.Или ще изпълнява заповеди дадени му от друг,или пък той самия,озлобен от юркането ще раздава заповеди.Поведението му никога няма да стане на ерудиран,интелигентен човек.

 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Любопитно

  До коментар [#46] от "Петър Самсонов":

  Гроздето е кисело?

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Честно казано в първия момент си помислих, че Герджиков е човек с амбиции и жажда за слава и власт. И страда от мания за величие.
  Оказа се, че не е така. Този топ-професор е свързан с шайката и то отдавна с някакви далавери и тъмни дела. Не ми е работа и то точно сега да ровя из дебрите на битието му, но тези неща тъй или иначе ще изплуват на повърхността. Той се държа напълно предвидимо и политкоректно в духа на "новото време". Едва ли даже си е помислил, че Крим не е руски, а натовски бази с ядрено оръжие на наша територия са от първа необходимост. Но го направи на принципа на неотложната необходимост, твърдо и безотказно.
  Герджиков не е просто свързан с Боко, той очевидно е зависим и то много плътно. И не е той, който води ГЕРБ към победата, по-скоро е кудукът теглен от Шайката с много здрава завръзка.

 87. 87 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  До коментар [#58] от "nv":

  Такава е реалността в момента. Украинците да си го отвоюват, ако им стиска и го искат.

 88. 88 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нали?Друго си е да се вкопчиш в ББ като пи....ча въшка и само върху омразата към него да градиш политика.Сякаш преди това нямаше фалирали България политци.Единствен Бойко бил виновен,ама се возите по пътищта построени благодарение на него.И защо РР си мисли че е много свестен политик?

 89. 89 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "В момента е руски, какъв да е?"Това от президент на страна, членка на ЕС. Как може изобщо привърженици на ДБ и да помислят да гласуват за него.
  —цитат от коментар 58 на nv


  Глей ся, тва е кат на Баце чекмеджето. Де юре трябва да е празно, ма де факто е пълно с пачки и злато. Същото е и с Крим.

 90. 90 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2383 Любопитно

  РР: Крим е руски!?Официалната позиция на ЕС и България и още 100-на държави, е че Крим е незаконно анексиран и затова има санкции
  —цитат от коментар 74 на fury_21


  Ми след като е АНЕКСИРАН чий е Крим? Украйна ли събира данък сгради, подоходен данък, ДДС?

  Сам съм, други няма...
 91. 91 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#88] от "bulit":

  Ти го казваш на човек, който с него ляга и става.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#77] от "Галя Станчева":

  Магнитски ли ти е на сърцето?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#87] от "Vlado Nikolov":

  Майната му на международното право, а?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 94. 94 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Мисля, че подобни дебати са изключително полезни и информативни. Кога друг ще видим двама кандидата за президент изправени един срещу друг, споделящи вижданията си за злободневни и бъдещи теми. Така се придобива впечатление и за характера на кандидата, рекациите му при трудни въпроси, както и за излъването му. Човек може да прецени, дали кандидата е някакъв изгърбен лаладжия или е гордо изправен и отстояващ позициите си пич.
  Журналистите трябва да настояват за повече подобни срещи на живо.

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#84] от "bulit":

  А милиционер моце ли да е премиер? Или пожарникар?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#92] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не колко бат' Бойко е на твоето. Ти с него лягаш и ставаш.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#64] от "MilliVanilli":

  Нещо не ми се вярва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#95] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#84] от "bulit":А милиционер моце ли да е премиер? Или пожарникар?
  —цитат от коментар 95 на КМЕТ В СЯНКА


  Засто да не моце?
  Пак не си си сложил ченето :)

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#88] от "bulit":

  Тия преди ремонтите или след ремонтите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Любопитно

  До коментар [#93] от "nv":

  Кое право???!!! Либия, Ирак, Афганистан, бивша Югославия. Преди това Гренада, Панама. Все със спазване на международното право ли? Наивник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK