Първата задача на депутатите ще е да изслушат министъра на културата за "Труд"

Първата задача на депутатите ще е да изслушат министъра на културата за "Труд"

© Цветелина Белутова, КапиталПървата задача на новите депутати в 47-ото Народно събрание след откриващото заседание в петък (3 декември) ще бъде да изслушат министъра на културата Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестник "Труд", която беше запечатана, а главният редактор на изданието Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение, като не напуска офисите на изданието.


Обяснението на Министерството на културата за акцията е, че "Труд" дължи над 230 хил. лв. Редакцията се намира в сградата на Музея на социалистическото изкуство, заради което дължи наем на Министерството на културата, се разбира от съобщение на Областната управа на София.


Темата за "Труд" е акцент в политическото говорене на бившите управляващи от ГЕРБ, които разглеждат акцията като посегателство над свободата на словото и поискаха извънредно заседание на парламента във връзка с казуса.
"В тон на диалогичност и на това, че трябва да сме открити, ние приехме да включим точката в редовното заседание за утре", обяви Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".


До петък (10 декември) депутатите ще посочат участниците в комисия, която да направи предложения за промени в правилника на Народното събрание. В него са заложени броят и наименованието на комисиите, които в миналия парламент бяха 23, а колко и какви ще са новите засега е неизвестно. Без съмнение ще бъдат включени комисии по основните обществени сектори (например по правни въпроси, здравеопазване, образование, финанси), но депутатите имат възможност да се разберат и за допълнителни.


"Въпросът с формирането на редовните комисии не беше обсъден, тъй като колегите още нямат яснота за коалиционното си споразумение и броя на министерствата, тоест и ресорните комисии към този момент не са ясни", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK