Първите задачи на кабинета ще са справяне с цените на тока и ваксинирането

Първите задачи на кабинета ще са справяне с цените на тока и ваксинирането

© Цветелина БелутоваЗапазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за битовите потребителите, така и за бизнеса, и недопускане на нова вълна на разпространение на коронавируса - това са двете непосредствени задачи пред следващия редовен кабинет, който вижда кандидатът за премиер Кирил Петков. Днес той представи проектосъстава на кабинета, формиран от четири партии - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".


Хоризонтът на коалиционното управление е 4 г., в които да се изпълнят абсолютно всички задачи от коалиционния договор като общото мото е "нулева толерантност към корупцията". Петков подчерта, че

"правителството ще е в този състав само ако това мото се спазва".

Всеки министър идва със своя екип, така че отговорността да не може да бъде размита, каза кандидатът за министър-председател. Той увери, че всички ще работят като отбор, а не като партийни фигури. В отговор на въпрос добави, че ще има еднакво отношение към всичките си колеги в кабинета и се надява помежду си те също да установят екипни отношения.


Опозицията да сигнализира, ако министър стъпи накриво


Контролът върху работата на министрите ще става и чрез регулаторите, на които ще се дадат нови функции, каза Петков. В интервюта по-рано той е развивал тезата, че инспекторатите към министерствата не трябва да са на подчинение на съответния министър, а да работят по-тясно с антикорупционната комисия, която преди това ще бъде основно реформирана. Той изрази надежда, че опозицията също ще следи всяка тяхна стъпка и ще сигнализира, ако някой стъпи накриво.
Кандидатът за премиер каза, че управлението ще се стреми към прозрачност при финансирането на медиите и няма да се допуска непрозрачно наливане на пари от министерства към избрани медии.


Предстоят промени и в регулаторите като коалиционните партньори заедно ще решат кои са най -добрите кандидати. Петков посочи конкретно единствено председателя и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране с изтекъл мандат заради спешния за решаване проблем с поскъпването на тока, но освен това с изтекли мандати са и управителите на БНБ и Националния осигурителен институт, инспекторатът на Висшия съдебен съвет и други ключови институции.


Решения ще се взимат след анализ на ползите


"Прибързани общи приказки няма да има, всяко решение ще се взима на база анализ на ползите. Този подход ще се прилага за всяка политика". Така Петков отговори на журналистически въпрос ще бъде ли преразгледано решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за преместването на детската болница в болница "Лозенец" , срещу което протестират лекарите и Медицинският факултет на Софийския университет. Отказа да коментира конкретни казуси обаче преди министрите да встъпят в длъжност.


Позицията за Северна Македония е такава, каквато е


На въпрос за политиката към Северна Македония Петков отговори, че и двете държави могат да спечелят много от добросъседството и това трябва да стане на база на добра комуникация. Българската позиция остава каквато е, но искаме да я надградим с комуникация между екипите, а не да продължаваме само с лозунги от двете страни на границата, добави той.


На въпрос за пандемията на коронавируса Петков каза, че няма да има задължително ваксиниране, но процентът на ваксинираните трябва да нарасне рязко, за да не се допускат нови вълни. Затваряне на бизнеси отново не е възможно, подчерта той.


Новите министерства в голямата си част ще бъдат изградени като се запази нетният брой служители, отговори Петков на въпрос за политиките спрямо администрацията. На въпрос за кадрови промени в агенциите и държавните дружества отговори, че това ще се обсъжда след като министрите поемат функциите си.


Какъв е съставът на проектокабинета четете тук.
Кой е бъдещият премиер Кирил Петков четете тук.
Връчването на мандата, коментарите на президента Румен Радев и лидера та ГЕРБ Бойко Борисов проследете в хронологията тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK