Експерт по отбрана за пръв дипломат на България: коя е Теодора Генчовска

Теодора Генчовска на официалното представяне на министрите

© Цветелина Белутова, Капитал

Теодора Генчовска на официалното представяне на министритеНоминирането на Теодора Генчовска за министър на външните работи от квотата на "Има такъв народ" е третият опит за включването ѝ в българското правителство за по-малко от половин година.


Тя бе предложена и в двата проектокабинета на партията на Слави Трифонов - и в първия, изненадващо обявен от Слави Трифонов в деня след парламентарните избори на 11 юли 2021 г. с министър-председател Николай Василев, и във втория - с обявения по-малко от час преди срещата с президента Румен Радев министър-председател Пламен Николов. И в двата обаче Генчовска беше за министър на отбраната.


Сега името ѝ се появи като потенциален ръководител на българската дипломация в последните 2 дни. Преди това няколко седмици наред се обсъждаше, че на поста ще бъде Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" (и той не отрече такава възможност) или Димитър Гърдев от "Има такъв народ". За последния обаче се появиха опровержения на факти, които е посочил в официалната си биография, и този път партията на Трифонов явно реши да не рискува след опита с някои кандидати от лятото.
Преди месец Генчовска участва в предаване по телевизия "7/8" (характерен начин на партията да представят свои хора), но в ролята си на "експерт по отбрана и въоръжени сили". "На драго сърце бих влязла в редиците на армията, за да придобия опит на военнослужещ", каза тя . Тогава се изказа и в подкрепа на военно-патриотичното образование и привличане в него на офицери от запаса.


Никога не се е изявявала във външнополитическата сфера и не е представяла публично възгледи за българската външна политика. Не беше част от екипа на "Има такъв народ" и на публичната среща за обсъждане на външната политика на евентуалната коалиция, където водеща роля по-скоро играеше Димитър Гърдев. На нея позициите на партията изглеждаха балансирано. Генчовска участва в преговорите за национална сигурност, в които се обсъждаха въпросите на отбраната.


Генчовска ще заеме министерския пост като напълно непознат човек за структурите на външно министерство. От друга страна, това обаче може да се окаже плюс, ако новото правителство започне реформа в МВнР - структурна и персонална - от която то отдавна се нуждае. Тя е показвала разбиране на това колко е важно да има яснота на политиките, които трябва да изпълняват служителите, както и предвидимост за кариерното развитие в една институция.

Според официалната визитка, разпространена от "Продължаваме промяната", Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а по-късно учи във Военната академия "Георги С. Раковски". Преминала е през редица допълнителни квалификации: курсове по политика и планиране в Училището на НАТО в Германия; стратегически модул в Колежа на НАТО в Рим, Италия; обучение по международни отношения във Военната академия в Шривенхем, Великобритания. Била е на стратегически курс по военна дипломация при Военна база Пенсакола, САЩ, пише още в СВ-то й.


Кариерно израства в Генералния щаб на армията и до началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната.


Изглежда, разбира добре докъде се простират отговорностите на отделните министерства; капацитета, позицията и оценките за България в чужбина; как функционират структурите на НАТО и ЕС; значението на проблема с имотите на едно министерство; колко е важна модернизацията и взаимната свързаност на системите в една администрация.


Ако бъде одобрена, ще е необходимо време да влезе в работата и да си изгради екип (и да се разбере кои точно ще са представителите на другите партии във ведомството, както предвижда коалиционното споразумение). Това може да се окаже проблем при динамиката на международната сцена и натиска да се вземат важни решения в българската политика и от името на България - в европейската.


Размразяването на преговорите с ЕС на Северна Македония едва ли ще е между тях, тъй като няма никакви сигнали за промяна на досегашната българска политика, а и от 1 януари започва френското председателство ЕК, в което президентът Еманюел Макрон вероятно ще е предпазлив до президентските избори във Франция през април. Второто може и да е добре за българската външна политика по спора, тъй като ще се види има ли алтернативи за промяна, ще заработят ли двустранните комисии, както и какво мисли по въпроса встъпилото в длъжност тази седмица ново правителство в Берлин, където начело на дипломацията също застана човек извън дипломатическите структури.


Може да се окаже плюс това, че министър на външните работи може да стане експерт по отбрана в момент, когато Русия особено активно настоява за фундаментална промяна в архитектурата на европейската и трансатлантическата сигурност, агресивно притиска Украйна, а районът на Черно море концентрира интереса на Москва, Вашингтон и Анкара.


Генчовска бе кандидат за депутат в 17 МИР в Пловдив, където "Има такъв народ" през ноември събра малко над 10% и тя не стана народен представител.


Генчовска бе сред главните експерти към администрацията на президента Румен Радев, но в началото на август бе освободена без официални мотиви. В президентството е участвала в организирането на срещата на върха на "Три морета" в София на 8-9 юли 2021 г. Инициативата е за повече енергийна и информационна свързаност и сигурност между бившите комунистически държави от Балтийско до Черно и Адриатическо море.


Кой е бъдещият премиер Кирил Петков - четете тук.
Кой е министърът на финансите Асен Василев - тук.
Кой е министърът на околната среда Борислав Сандов - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK