Кабинетът търси правни основания за въвеждане на COVID сертификат в държавната администрация

Кабинетът търси правни основания за въвеждане на COVID сертификат в държавната администрация

© Велко Ангелов



За два дни новото правителство ще направи правен анализ за въвеждането на достъп с т.нар. зелени сертификати за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване, отрицателен тест или антитела) първо до Министерския съвет, а после и до цялата администрация. Мярката обаче няма да касае обслужваните граждани, а само работещите, тъй като според премиера Кирил Петков за държавната администрация трябва да важи същия аршин като за бизнеса.


Това е едно от първите решения на кабинета "Петков", който проведе първото си заседание днес. Според министър-председателя в момента сме след Таджикистан и Руанда по ваксинация срещу COVID-19 и това трябва да се промени, но неваксинираните граждани няма да бъдат лишавани от обслужване.


Достъпът до Народното събрание засега е без сертификати, макар че на всяко заседание опозицията от ГЕРБ - СДС прави скандал защо не са въведени. В момента има внесени две решения - от ГЕРБ - СДС да отпадне това изискване и за бизнесите, щом депутатите не го въвеждат за себе си, и от "Демократична България" - да се въведе вход със зелени сертификати в парламента.




Утре в Министерския съвет ще има среща с областните управители на Благоевград, Смолян и Кърджали, за да се направи план за помощ на хората, засегнати от наводненията, съобщи след заседанието министър-председателят.


За 24 часа новото правителство ще прави анализ на цените на тока и предложенията за поскъпване, за да види какви мерки могат да се вземат, а Кирил Петков обяви, че е изненадан, защото точно в деня на клетвата му енергийният регулатор е обявил предложенията за по-високи цени.


На въпрос на журналисти министър-председателят потвърди, че президентът Румен Радев ще представлява България на Европейския съвет тази седмица, тъй като самият той предпочитал да не ходи в Брюксел тази седмица заради проблемите в страната. Той обяви още, че се е чул с македонския си колега Зоран Заев и ще правят план за работни групи за инфраструктура, икономика и култура между двете страни от януари.


На днешното си заседание правителството е променило устройствения правилник на Министерския съвет, за да съответства на приетата в парламента нова структура. От петимата вицепремиери без портфейл е само Калина Костадинова, която отговаря за ефективното управление. При осъществяване на своите функции тя ще се подпомага от дирекция "Модернизация на администрацията" и от дирекция "Добро управление".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK