Дванадесет нови депутати влязоха в парламента, други двама напуснаха

Дванадесет нови депутати влязоха в парламента, други двама напуснаха

© Юлия ЛазароваДванадесет нови депутати влизат в парламента, след като техните предшественици вече са част от новото правителство. Шестима от тях са в групата на "Продължаваме промяната", четирима в тази на "БСП за България", един в "Има такъв народ" и един в "Демократична България".
Парламентът прекрати пълномощията на още двама депутати от "Продължаваме промяната" - Лена Бориславова и Яна Балникова, като се очаква първата да бъде началник на кабинета на премиера Кирил Петков и говорител на правителството, а втората - негов съветник по регионална политика.


Единадесет от дванадесетте нови депутати положиха клетва днес. Новите народни представители в групата на "Продължаваме промяната" са съпредседателят на партия "Волт" Венцислава Любенова (от Пловдив-град на мястото на Кирил Петков), строителният инженер Ивайло Стайков (от Хасково на мястото на Асен Василев), докторантът в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Александра Корчева (от 25 МИР в София на мястото на Калина Костадинова), председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров (от Варна на мястото на Даниел Лорер), завършилият "Международни отношения" в чужбина Калин Иванов (от Русе на мястото на Николай Събев) и занимаващият се с управление на екипи и процеси в банковата сфера Младен Запрянов (от Хасково на мястото на Атанас Атанасов).


Новите народни представители от "БСП за България" са председателят на политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев (от 25 МИР на мястото на Корнелия Нинова), строителният инженер Момчил Ненов (от Стара Загора на мястото на Георги Гьоков), юристът и настоящ председател на общинския съвет в Нови пазар Иван Ганчев (от Шумен на мястото на Иван Иванов) и бившият депутат Благовест Кирилов (от 23 МИР на мястото на Христо Проданов). Председател на групата на левицата вече е депутатът Георги Свиленски, а в ръководството като зам.-председател влиза колегата му Иван Ченчев.
В "Има такъв народ" на мястото на Радостин Василев от Плевен се закле инженерът Венцислав Петков, а в групата на "Демократична България" на мястото на Божидар Божанов от София-област - избраният с преференции областен председател на ДСБ в Самоков Васил Зашкев.


Предстои в групата на "Продължаваме промяната" да влязат още двама нови депутати - юристът и предприемач Любомир Попйорданов (от 24 МИР на мястото на Лена Бориславова) и Богомил Петков (от Габрово на мястото на Яна Балникова), който има опит в управлението на производство на горен плетен трикотаж. Днес парламентът реши Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" да председателства след Лена Бориславова комисията, която изработва правилника на 47-ия парламент, който трябва да е готов утре.


Преди дни още един депутат от "Продължаваме промяната", Велико Минков, обяви, че подава оставка по лични мотиви, но засега такава не е гласувана. На негово място от Русе трябва да влезе Цветомир Конов, който е преподавател в катедра "Промишлен дизайн" в Русенския университет "Ангел Кънчев".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK